Het AMBER Alert. Werkt het of pure geldverspilling?


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over het AMBER alert. Is het een systeem wat echt werkt of alleen maar pure geldverspilling?

Gesponsorde koppelingen

Het AMBER alert is ontstaan na de vermissing van Amber Hagerman uit Arlington, Texas. In Nederland wordt dit alert onder dezelfde naam gebruikt. Hoe werkt dit systeem? Ik benoem een aantal zaken waarbij het Alert een positieve of een minder positieve uitwerking had. Werkt het systeem of is het alleen maar geld over de balk smijten?

Hoe is het systeem ontstaan?

Het AMBER Alert is door Nederland overgenomen van de Amerikanen. Het systeem is vernoemd naar Amber Hagerman uit Arlington, Texas. Amber werd in 1996 op 9-jarige leeftijd ontvoerd terwijl ze in haar eigen buurt aan het fietsen was. Later bleek dat ze op een afschuwelijke manier was vermoord.In Nederland is het systeem in 2007 door Netpresentor en het Korps Landelijke Politie Diensten(KLPD) geïntroduceerd. In 2008 is het systeem door de Nederlandse overheid in gebruik genomen.

Hoe werkt het systeem?

AMBER Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en – ontvoeringen. Hiermee kan de politie bij de ontvoering of vermissing van een kind direct heel Nederland waarschuwen – via PC- en TV-schermen, websites, e-mail, SMS, Twitter, instant messaging, TV en radio. Zo kan de kans op een goede afloop enorm worden vergroot.

Wanneer is de AMBER Alert gebruikt?

Het systeem wordt een tiental keer per jaar gebruikt. Het is de KLPD die hier de beslissing toe neemt.Een voorbeeld waarbij het alert goed werkte was de zaak van David op 27 januari jl. Het jongetje was zelf op de trein gestapt en later in de trein aan de andere kant van het land door conducteurs herkend. Dit nadat de conducteurs AMBER Alerts hadden ontvangen.Dus een positieve uitkomst.Het meest recente voorbeeld over het gebruik van het AMBER Alert is van het 14 jarige meisje Vera de Vries uit Groesbeek. Nadat het alert verzonden was, kwamen er vele reacties en tips bij de politie binnen. Uiteindelijk heeft het meisje zichzelf bij de politie gemeld. Kan het zijn dat zo’n massaal verspreidde alert angst opwekt bij de ontvoerders of loverboys en ze daardoor het slachtoffer eerder laten gaan?

Een veelbesproken AMBER Alert is verstuurd op 11 maart 2010.Het ging over Milly Boele uit Dordrecht. Dit alert is 24 uur later verzonden dan in eerste instantie de bedoeling was. De reden waarom dit alert tegengehouden is wil de politie niet vertellen. De korpschef zei dat er “geen onregelmatigheden geconstateerd waren.” Hij doelt hiermee op de uitvoering van de werkzaamheden van de politie tijdens deze eerste dagen na de ontvoering. Later bekende haar buurman Sander V, een politieman, dat hij haar dezelfde dag nog had vermoord en in zijn tuin begraven had. Zou het eerder versturen van dit alert haar leven gered kunnen hebben? Gelukkig stuurt de Minister Hirsch Ballin wel aan op een onderzoek.In de volgende link is de directeur van het AMBER Alert Nederland aan het woord en komt ook de zaak van Milly Boelen aan het woord en geeft de directeur zijn mening over het functioneren van de politie.

Eindconlusie

Het AMBER Alert Nederland is een initiatief van de Nederlandse burgers. Afgelopen juli hebben deze oprichters het stokje overgedragen aan de overheid. Het is immers de taak van de overheid om goede initiatieven van de burgers te steunen. In het rapport dat de van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft laten maken staat dat de overheid dit project ook door wil laten gaan maar nog zoekende is naar de manier waarop. Voor de korte termijn zijn er maatregelen genomen om dit systeem door te laten gaan. Voor de lange termijn wordt er naar de beste oplossing gezocht. Dit zal veel geld gaan kosten.Gelukkig is iedereen het er over eens dat dit een project is wat erg waardevol is. Je praat immers over kinderlevens. Daarom moet dit initiatief ten allen tijde door moet blijven gaan! 

Bron: www.amberalertnederland.nl


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

Wat te doen bij een tekenbeet?

Informatie over preventie en behandeling van tekenbeten

Meer volgers op twitter

Tips voor meer volgers op twitter!

Rebirth

In het Oude Egyptische beschaving was Rebirth gebaseerd op Religie, hun geloof in de WederGeboorte ná de dood werd hun drijvende kracht tijdens hun begrafenis rites.

Geschiedenis van de Nederlandse Radio.

De ontwikkeling van de radio in Nederland.

Overval

Overval, het overkomt U?

De nieuwe mediarevolutie is in volle gang

“Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?”

De Nouvelle Vague en Jean-Luc Godard

De Franse filmmakers hadden het in de jaren 50 al niet zo op commercie. De zogenaamde Nouvelle Vague die destijds ontstond liet alle commerciële gedachtegangen varen en verwonderde en ontregelde het publiek.

Facebook introduceert hashtag

facebook heeft een start gemaakt met de implementatie van hashtag

Het Gerbner Model

Wat is het Gerbner Model

Hoe word je Dj? Dj worden als professionional

Dj worden met een opleiding tot Dj, waar moet je zijn en wat kan je leren?

Eerste live zelfmoord in Utopia?

Na een live zelfmoord op Fox ook de eerste live zelfmoord in Utopia?

Super Size Me

Een betoog over de documentaire 'Super Size Me'

Nuclear Reactor

KernReactoren zetten de Energie die vrijkomt om door Kern-Splitsing in Thermische Energie

Wat er gebeurt er met je social media accounts bij overlijden?

Nu kan je via een social media testament bij de notaris vastleggen wat er moet gebeuren met je accounts bij overlijden

Het ontstaan van The Voice of Holland

De meeste mensen weten dat Roel van Velzen samen met John de Mol de bedenkers zijn van The Voice of Holland. In dit artikel lees je hoe dat is gegaan, maar ook nog vele andere feiten over de juryleden en kandidaten.

How I met your mother: CBS sitcom over vriendschap en de zoektocht naar die ene vrouw.

How I Met Your Mother is een CBS Sitcom die reeds in het zesde seizoen is beland. Het gaat over de zoektocht van Ted Mosby naar de moeder van zijn toekomstige kinderen.

Kan het maken van selfies leiden tot een stoornis?

Volgens APA kan het maken van selfies leiden tot een stoornis.

Nederland Tijdschriftenland.

Trends en ontwikkeling binnen het tijdschriften segment.

Sisi - Kaiserin Elisabeth of Österreich

Kaiserin Elisabeth of Österreich 24 December 1837 - 10 September 1898

Bloggen

Het hoe en waarom van het bloggen.

De reanimatie van X-Factor

Aan het vijfde seizoen van de talentenjacht X-Factor, kunnen ook rappers en DJ's deelnemen. De vraag is: passen rappers en DJ's wel in dit programma?

Bedruk eenvoudig en snel je leukste bierviltje

Je hoeft vandaag de dag geen Heineken, Amstel of Grolsch meer te heten om te kunnen pronken met je eigen bierviltjes. Moderne digitale druktechnieken zorgen er namelijk voor dat je dergelijke viltjes ook in kleine oplages af kunt nemen.

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

Gays op TV

Tegenwoordig zijn homosexuele mannen en lesbische vrouwen erg 'hot' op TV

Verborgen boodschappen in reclame

Verborgen of subliminale boodschappen zijn zeer korte signalen die vertoond worden in een film of afbeelding met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.