Het AMBER Alert. Werkt het of pure geldverspilling?


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over het AMBER alert. Is het een systeem wat echt werkt of alleen maar pure geldverspilling?

Gesponsorde koppelingen

Het AMBER alert is ontstaan na de vermissing van Amber Hagerman uit Arlington, Texas. In Nederland wordt dit alert onder dezelfde naam gebruikt. Hoe werkt dit systeem? Ik benoem een aantal zaken waarbij het Alert een positieve of een minder positieve uitwerking had. Werkt het systeem of is het alleen maar geld over de balk smijten?

Hoe is het systeem ontstaan?

Het AMBER Alert is door Nederland overgenomen van de Amerikanen. Het systeem is vernoemd naar Amber Hagerman uit Arlington, Texas. Amber werd in 1996 op 9-jarige leeftijd ontvoerd terwijl ze in haar eigen buurt aan het fietsen was. Later bleek dat ze op een afschuwelijke manier was vermoord.In Nederland is het systeem in 2007 door Netpresentor en het Korps Landelijke Politie Diensten(KLPD) geïntroduceerd. In 2008 is het systeem door de Nederlandse overheid in gebruik genomen.

Hoe werkt het systeem?

AMBER Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en – ontvoeringen. Hiermee kan de politie bij de ontvoering of vermissing van een kind direct heel Nederland waarschuwen – via PC- en TV-schermen, websites, e-mail, SMS, Twitter, instant messaging, TV en radio. Zo kan de kans op een goede afloop enorm worden vergroot.

Wanneer is de AMBER Alert gebruikt?

Het systeem wordt een tiental keer per jaar gebruikt. Het is de KLPD die hier de beslissing toe neemt.Een voorbeeld waarbij het alert goed werkte was de zaak van David op 27 januari jl. Het jongetje was zelf op de trein gestapt en later in de trein aan de andere kant van het land door conducteurs herkend. Dit nadat de conducteurs AMBER Alerts hadden ontvangen.Dus een positieve uitkomst.Het meest recente voorbeeld over het gebruik van het AMBER Alert is van het 14 jarige meisje Vera de Vries uit Groesbeek. Nadat het alert verzonden was, kwamen er vele reacties en tips bij de politie binnen. Uiteindelijk heeft het meisje zichzelf bij de politie gemeld. Kan het zijn dat zo’n massaal verspreidde alert angst opwekt bij de ontvoerders of loverboys en ze daardoor het slachtoffer eerder laten gaan?

Een veelbesproken AMBER Alert is verstuurd op 11 maart 2010.Het ging over Milly Boele uit Dordrecht. Dit alert is 24 uur later verzonden dan in eerste instantie de bedoeling was. De reden waarom dit alert tegengehouden is wil de politie niet vertellen. De korpschef zei dat er “geen onregelmatigheden geconstateerd waren.” Hij doelt hiermee op de uitvoering van de werkzaamheden van de politie tijdens deze eerste dagen na de ontvoering. Later bekende haar buurman Sander V, een politieman, dat hij haar dezelfde dag nog had vermoord en in zijn tuin begraven had. Zou het eerder versturen van dit alert haar leven gered kunnen hebben? Gelukkig stuurt de Minister Hirsch Ballin wel aan op een onderzoek.In de volgende link is de directeur van het AMBER Alert Nederland aan het woord en komt ook de zaak van Milly Boelen aan het woord en geeft de directeur zijn mening over het functioneren van de politie.

Eindconlusie

Het AMBER Alert Nederland is een initiatief van de Nederlandse burgers. Afgelopen juli hebben deze oprichters het stokje overgedragen aan de overheid. Het is immers de taak van de overheid om goede initiatieven van de burgers te steunen. In het rapport dat de van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft laten maken staat dat de overheid dit project ook door wil laten gaan maar nog zoekende is naar de manier waarop. Voor de korte termijn zijn er maatregelen genomen om dit systeem door te laten gaan. Voor de lange termijn wordt er naar de beste oplossing gezocht. Dit zal veel geld gaan kosten.Gelukkig is iedereen het er over eens dat dit een project is wat erg waardevol is. Je praat immers over kinderlevens. Daarom moet dit initiatief ten allen tijde door moet blijven gaan! 

Bron: www.amberalertnederland.nl

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

Komen de jaren 80 actiehelden terug

Komen de grote actiehelden terug op het witte doek?

Project X Haren eindigt in enorme chaos

Vernieling en rellen bij project X Haren 21-09-2012. Een onschuldige uitnodiging tot een verjaardagsfeestje op facebook eindigt in drama.

Wie is de mol?

Wie ontmaskerd de mol?

Telegraaf nieuws, dagblad De Telegraaf

Het dagelijks verschijnende dagblad De Telegraaf houdt u op de hoogte van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Ben je als TV kijker klant of speelbal?

Er is veel discussie over wat publieke zenders nu wel of niet zouden moeten uitzenden. Een aantal hoofdrolspelers zoals de omroepen, de netmanager en de staatsecretaris dueleren naar hartelust. Hoe staat het met de belangrijkste groep in dit speelveld; de kijker of wel de klant?

Opa van de boerderij

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Steeds meer mensen maken selfies van zichzelf maar waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Bangalijstjes, gaat het te ver?

Er schijnt zelfs een meisje zelfmoord te hebben gepleegd!? Wat klopt en wat niet?

Mensen worden beetgenomen door onechte baby

Wat doe je als je een kinderbuggy helemaal alleen op straat ziet? Wees gewaarschuwd, het kan de schrik van je leven zijn

Ontwikkeling van media entertainment

Media entertainment van de 17de eeuw tot aan nu.

Publiek Versus Commercieel

De verschillen tussen publieke en commerciele omroepen.

De nieuwe wetten in marketing en communicatie.

Wordt een enterprise 2.0.

Georganiseerde Misdaad

Criminele Organisaties zijn Politiek gemotiveerd

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Onvoorwaardelijke liefde en vampiers in horror- en actiefilm Blade II.

De horror- en actiefilm Blade II is de tweede film in de Blade-trilogie, gebaseerd op het Marvel Comics personage Blade.

Communicatie anno 2010

De veranderingen binnen de communicatie.

De 30 September Movement, Indonesia

G30S ook wel bekend bij de Gestapu for Gerakan September Tiga Puluh ook bekend als de Gestok of Gerakan Satu Oktober

Maak je eigen real life soap, een gewone dag.

Hoe maak je een verslag van een gewone dag van een gewoon persoon voor je eigen soap.

De iPhone 5

De iPhone is sinds 11 juni 2011 drie jaar in Nederland. Sinds die tijd heeft Apple een groot deel van de markt veroverd op het gebied van de mobiele telefoons. De iPhone 5 zal dan ook niet lang meer op zich laten wachten.

Gays op TV

Tegenwoordig zijn homosexuele mannen en lesbische vrouwen erg 'hot' op TV

Waarom Poetin Oost-Oekraïne niet zal aanvallen

Poetin heeft de wereld in zijn greep. Met veel machtsvertoon voert hij de druk op op de regering van Oekraïne. Gezien de laatste toezeggingen met succes.

Wat is humor?

Pirandello en humor

Geld Verdienen met Google Adwords - deel 1

Geld Verdienen met Google Adwords - deel 1

Nederland Tijdschriftenland.

Trends en ontwikkeling binnen het tijdschriften segment.

Aanrader: de film Kaos

De prachtige verhalen van Pirandello verfilmd