Facebook, een korte handleiding voor starters


Publicatie datum:

Wat is facebook en hoe werkt het?

Gesponsorde koppelingen

Wat is netwerken?

Netwerken is het opbouwen van relaties, die jou eventueel verder zouden kunnen helpen in je priveleven, carriere en werk. Het doel van netwerken is het onderling delen van informatie, kennis en relaties. Netwerken is in onze huidige maatschappij steeds belangijker geworden. De juiste mensen kennen of ontmoeten kan je een hoop goeds brengen zoals een nieuwe baan of een nieuwe klant of bepaalde belangrijke informatie. Netwerken kan je op verschillende manieren opbouwen bijvoorbeeld via werk, de sportvereniging, de wijkvereniging etc.

Ook kan je een netwerk online opbouwen met behulp van social media.  Linkedin, twitter, hyves, myspace en facebook zijn voorbeelden van social media. Deze websites zijn niet meer weg te denken  in onze moderne maatschappij. In dit artikel wordt beschreven in het kort wat het sociaalnetwerk " facebook" inhoudt en hoe facebook werkt voor de starters onder ons.

Wat is facebook?

Facebook is met liefst ruim 900 gebruikers 1 van de grootste sociale netwerken ter wereld. Deze website is op 4 februari 2004 opgericht door Havard student Mark Zuckerburg. De site was in eerste instantie alleen bedoeld voor de studenten van de universiteit. Door het grote succes werd de site ook voor andere universiteiten beschikbaar. In 2006 werd facebook voor iedereen openbaar en te gebruiken. Missie van Mark was het transparanter maken van de wereld door mensen onderling informatie te laten delen. Sinds 2008 is er tevens een Nederlandse site van facebook beschikbaar.  

 

Hoe werkt facebook?

 

Wil je je nieuwe mensen ontmoeten? Wil je weten hoe het met die ene vriendin gaat van de lagere school of je oud collega van de bank? Of wil je belangrijke informatie of foto's met mensen delen? Met facebook kan dit allemaal!

Facebook heeft zijn grote succes o.a. te danken aan het laagdrempelig gehalte en zijn vriendelijkheid in het gebruik. Maar lang niet voor iedereen is facebook erg transparant en duidelijk! Daarom deze korte handleiding hoe facebook in het kort werkt. Deze handleiding is bestemd voor mensen die voor het eerst een persoonlijke facebookprofiel willen aanmaken (dus geen fanpages, een zakelijke pagina).

Hoe begin je en waar op te letten?

 

Stap 1: profiel aanmaken.

Om een profiel aan te maken, dien je persoonsgegevens te registreren zoals naam, achternaam, emailadres, geslacht en geboortedatum. Maak tevens een wachtwoord aan. Druk dan vervolgens op de button: REGISTREREN.

 

Stap 2: vrienden zoeken met behulp van je e-mailaccount.

Hoogstwaarschijnlijk hebben veel van je vrienden, kennissen en collega's al facebook. Met behulp van de button VRIENDEN ZOEKEN kun je je e-mailaccounts doorzoeken op vrienden.

 

Stap 3: invullen van je profielgegevens.

Bij profielgegevens vul je de volgende gegevens in: op welke school je hebt gezeten en bij welke werkgever je werkt of hebt gewerkt. Op deze wijze kunnen mensen jou sneller terugvinden op facebook.

 

Stap 4:  een foto uploaden voor bij je profiel.

Nu heb je je eigen facebookpagina aangemaakt. Welkom op je startpagina! Maar je bent nog niet klaar! De volgende stap is:

 

Stap 5: bewerken van je persoonlijke facebookpagina.

In de linkerkolom van je startpagina vind je een menu. De meest toegepaste functies zijn:

Nieuwsoverzicht: is een weergave van de informatie die vrienden met je willen delen.

Berichten:  als je graag een privebericht wil sturen naar een facebookvriend dan druk je op berichten.

Vrienden zoeken: zie reeds uitleg stap 2

Druk op je profielfoto met naam bovenaan in de blauwe balk in de rechterhoek.  Je bent nu op je persoonlijke facebookpagina/timeline.

Kies nu voor de button OMSLAG TOEVOEGEN, druk op foto uploaden en kies vervolgens een foto uit je opgeslagen afbeeldingen/bestanden en sla de wijzigingen op.

Vervolgens klik je op de button INFORMATIE BIJWERKEN. Op deze pagina kan je informatie van jezelf opslaan zoals werk en opleiding, burgelijke staat,  je familieleden, geboorteplaats, geboortedatum en een persoonlijke boodschap. Ook kan je op deze pagina aangeven wie deze persoonlijke informatie mag zien.

Bovenin de blauwe balk zie je links 3 buttons: De eerste button betreft vriendenverzoeken die je hebt ontvangen. De tweede button omvat de persoonlijke berichten, die je hebt ontvangen. De derde button (=de wereldbol) bevat de nieuwe meldingen (Een vriend heeft bijvoorbeeld op jouw prikbord/timeline een bericht geplaatst, dan krijg jij hiervan een melding).

In de de lege witte balk bovenin kan je je vrienden op facebook zoeken op naam.

Aan de rechterkant bovenin de blauwe balk zie je je naam en foto staan. Als je op deze button klikt kom je op je timeline. Daarnaast zie je de button VRIENDEN ZOEKEN (zie uitleg stap 2) . Naast button VRIENDEN ZOEKEN zoeken, zie je de button STARTPAGINA. Als je hierop klikt kom je weer terug op je startpagina van facebook.

Naast de button STARTPAGINA is nog een button met een pijltje naar beneden aanwezig. Aan de hand van dit pijltje kan je je afmelden voor facebook en je privacy- en accountinstellingen regelen.

Onder accountinstellingen kan je bij algemeen je bepaalde gegevens wijzigen zoals:

* je naam

* je emailadres

* je wachtwoord

* de primaire taal waarin je facebook wil gebruiken.

Bij accountinstellingen onder meldingen kan je aangeven over welke acties je meldingen wilt ontvangen. Onder Abonnees kan je abonnees toestaan. Abonnees worden niet op je facebook toegevoegd als vrienden en kunnen alleen berichten ontvangen die openbaar zijn.

Bij privacyinstellingen kan je je privacy instellen. Je kan bijvoorbeeld instellen welk publiek (openbaar, vrienden van vrienden, vrienden, of alleen jezelf) je berichten op je prikbord mag lezen. Je kan ook bepalen bij privacyinstellingen onder contact maken wie met jou contact kan zoeken. Bij tijdlijn en taggen kan je bepalen wie berichten op jouw prikbord kan plaatsen en welke mensen deze berichten kan lezen. Als je door een facebookvriend getagd ben in een foto kan je door middel van tijdlijncontrole (druk op button INGESCHAKELD) goedkeuring verlenen voor het plaatsen van deze foto op jouw tijdlijn.

Ook heb je de mogelijkheid bij geblokkeerde personen en apps mensen te blokkeren tot je facebookpagina en kan je bepaalde facebookvrienden op de lijst niet toegankelijk plaatsen. Deze facebookvrienden kunnen dan alleen openbare berichten op je tijdlijn lezen.

 

Stap 6: plaatsen van een bericht en/of foto op je prikbord.

Bij status kan je alleen een bericht plaatsen. Bij foto kan je een bericht met een foto of filmpje toevoegen. Bij het bericht kan je aangeven of iedereen, vrienden van vrienden of vrienden dit bericht kan lezen. Ook kan je plaats toevoegen.

 

Nu weet je in grote lijnen hoe facebook werkt! Veel plezier!


Foobie gebruiker muis344

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

Nel Veerkamp overleden.

Nel Veerkamp is op 9-11-2010 overleden

Aanrader: de film Kaos

De prachtige verhalen van Pirandello verfilmd

Onvoorwaardelijke liefde en vampiers in horror- en actiefilm Blade II.

De horror- en actiefilm Blade II is de tweede film in de Blade-trilogie, gebaseerd op het Marvel Comics personage Blade.

Hoe kom je op de voorpagina van de krant? (toeval bestaat niet update 27 maart 2015)

Sommige mensen staan om de een of andere manier altijd in de schijnwerpers, dat kan geen toeval zijn.

Weg met de krant

Over de veranderingen in de krantenwereld

Wat is Snapchat en hoe verwijder je Snapchap?

Download de gratis snapchat app en lees hoe Snapchat werkt en hoe je Snapchat weer kunt verwijderen.

Onbeschaamd van roddels over sterren snoepen

We zijn verlekkerd op roddels over sterren. We voelen ons dichter bij celebritys als we een deel van hun leven kennen.

Kan het maken van selfies leiden tot een stoornis?

Volgens APA kan het maken van selfies leiden tot een stoornis.

Geld verdienen met een eigen website - Artikelen schrijven

Hulp bij het schrijven van een goed artikel voor uw eigen winstgevende website.

Neorealistische films 1: Ladri di Biciclette

Het meesterwerk van Vittorio de Sica

Bangalijstjes, gaat het te ver?

Er schijnt zelfs een meisje zelfmoord te hebben gepleegd!? Wat klopt en wat niet?

Gratis naar de film met Filmtest

Je kunt op veel manieren gratis naar de film, de leukste manier om de nieuwste Nederlandse films te zien is.

Het geheim van www.thevoiceofholland.com

The Voice of Holland is één van de meest succesvolle televisie programma’s van dit moment, wat is het geheim van dit succes.

Mag ik alles zeggen?

Mag ik vanwege de vrijheid van meningsuiting alles echt zeggen?

Glee - de hitserie uit Amerika

Glee is een musical tv serie die sinds kort nu ook in Nederland op de buis is.

Verborgen boodschappen in reclame

Verborgen of subliminale boodschappen zijn zeer korte signalen die vertoond worden in een film of afbeelding met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.

Twitter, de nieuwe rage.

Waarom is Twitter een groot succes geworden?

Hoe kun je gratis onbeperkt voetbal kijken?

Steeds meer voetbalkanalen zitten achter de decoder, hoe kun je gratis onbeperkt voetbal kijken?

Het succes van Pinterest

Pinterest is nu een jaar voor iedereen toegankelijk en wint steeds meer aan populariteit. Heb jij al een account?

Dakloos

Ik ben dakloos. Waar slaap ik vannacht?

Alles over startpagina.nl

Vind wat je zoekt op www.startpagina.nl, alle onderwerpen overzichtelijk verzameld op één pagina.

Facebook: Hoe weet ik of ik word gehackt?

Simpele manier om eventuele hackers te vatten

Eerste live zelfmoord in Utopia?

Na een live zelfmoord op Fox ook de eerste live zelfmoord in Utopia?

Wat is de kracht van Coby Whitmore romantische liefdes taferelen?

Coby Whitmore bracht vrijende paartjes op een romantische maar nooit expliciet seksuele manier in beeld.

Meer volgers op twitter

Tips voor meer volgers op twitter!