Aanrader: de film Kaos


Publicatie datum:

De prachtige verhalen van Pirandello verfilmd

Gesponsorde koppelingen

De verhalen van Luigi Pirandello zijn wereldberoemd. De prachtige film Kaos uit 1984 is een verfilming van 5 verhalen. Hieronder geef ik een korte samenvatting van de verhalen en ga ik in op de rol die de natuur speelt in de film. Ook geef ik een korte uitleg over de betekenis van 'humor' volgens Pirandello in de film.

Film: Kaos

Regisseurs: Paolo e Vittorio Taviani

Jaartal: 1984

Deze film bestaat uit 5 verhalen, gebaseerd op de novelles van de Italiaanse auteur Luigi Pirandello. De verhalen worden met elkaar verbonden via een kraai met een belletje om zijn nek, vliegend over het prachtige landschap van Sicilië.

1. De andere zoon; een analfabete vrouw wacht op informatie over haar zoons in Amerika en schenkt geen aandacht aan haar thuiswonende zoon. De vrouw vertelt waarom. Ze vertelt over de dood van haar man en dat haar ‘andere zoon’ haar teveel aan hem doet herinneren.

2. Maanziek; Een pasgetrouwd stel ondervindt hun eerste probleem. Bij het verschijnen van de volle maan raakt de man buiten waanzin; hij ontwortelt bomen, schreeuwt het uit en gooit de ramen van zijn eigen huis in. Op een stoel gezeten op het kerkplein van hun dorpje biecht de man en vertelt over de oorzaak van deze zogenaamde maanziekte. Ooit werd hij buiten neergezet bij volle maan door zijn moeder terwijl zij aan het werk was. Sedertdien doet de maan hem pijn.

3. De kruik; Een zekere Don Lollo heeft een enorme kruik gekocht om de goede olijvenoogst te vieren, een kruik die klinkt als een ‘paasklok‘. Tot zijn grote woede moet hij de volgende dag constateren dat de kruik is gebroken. Een man uit Sicilië beweert de kruik te kunnen repareren met zogenaamde wonderlijm. Hij weet de kruik inderdaad te repareren maar komt door een stommiteit zelf in de kruik vast te zitten, zodat de uiterst gierige Don Lollo eist dat de reparateur een nieuwe kruik betaalt, maar deze weigert en blijft zo opgesloten. Die avond voeren de werknemers van Don Lollo de gevangene eten en dansen rondom hem terwijl de man dirigeert vanuit zijn kruik, dit tot grote weerzin van de baas die naar buiten stormt en de kruik breekt. De reparateur is weer een vrij man en wordt als held onthaald door de werknemers van Don Lollo, de verliezer die treurt om zijn kruik.

4. Requiem; De bewoners van een klein dorpje vormen een comité dat hun eigen begraafplaats eist. De landeigenaar, de baron van Magari, werkt echter niet mee; hij weigert zijn land te gebruiken voor hun doden, aangezien zijn grond dan tot de overledenen behoort en niet langer van hem.

5. Gesprek met mijn moeder; De schrijver Pirandello keert terug naar zijn geboortegrond en voert een gesprek met zijn overleden moeder.

De film Kaos bestaat uit sprookjesachtig mooie beelden, de verhalen zijn magisch en absurd. In de film wordt vooral gewerkt met beeld en prachtige mysterieuze muziek. De shots zijn traag en eindeloos voortslepend. De natuur heeft duidelijk een symbolische betekenis in de film in die zin dat ze een tegenstelling vormt met de moderniteit. Volgens Luigi Pirandello staat de mechanisering voor ‘het slechte’ en de natuur voor ‘het goede’.

L’umorismo Pirandelliano; Humor is iets anders dan ‘datgene wat je aan het lachen maakt. Humor heeft bij Pirandello ook een serieuze, ernstige kant. Dit laat zich goed illustreren in het verhaal ‘Maanziek’. In dit verhaal ontpopt de man zich tot een soort weerwolf wat aanvankelijk nogal komisch is. Maar toch stop je met lachen, omdat je je afvraagt ‘waarom’ de man zich zo gedraagt. Je minachting voor de man slaat om in een gevoel van medelijden en meeleven met de stakker.

Voor Pirandello is humor ook een manier om een beeld van zijn tijd weer te geven, een tijd die in zijn ogen in crisis verkeert. Door humor komt iemand dichter bij zijn ‘eigen’ ik. Volgens Pirandello leeft ieder mens namelijk in een illusie die door ‘anderen’ is geschapen. De mens is daardoor zichzelf niet, maar datgene wat zijn omgeving van hem gemaakt heeft. Door humor tracht men te ontsnappen aan dit beeld dat andere mensen geschapen hebben en op die manier dichter bij zijn ‘echte’ ik te komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij iemand die waanzinnig wordt: de tragiek van iemand die het leven doorziet en daardoor niet langer kan functioneren in de samenleving.

 Meer lezen over het Pirandelliaanse humorisme? Zie ook mijn andere artikel:

                                                                          Wat is humor? Pirandello en humor

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Vrouw in Beeld wil meer vrouwen in de media

Mediatrainingen speciaal voor vrouwen

Bangalijstjes, gaat het te ver?

Er schijnt zelfs een meisje zelfmoord te hebben gepleegd!? Wat klopt en wat niet?

Onvoorwaardelijke liefde en vampiers in horror- en actiefilm Blade II.

De horror- en actiefilm Blade II is de tweede film in de Blade-trilogie, gebaseerd op het Marvel Comics personage Blade.

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

The Tourist (2010)

Een filmrecentie van de film 'the tourist'

Rebirth

In het Oude Egyptische beschaving was Rebirth gebaseerd op Religie, hun geloof in de WederGeboorte ná de dood werd hun drijvende kracht tijdens hun begrafenis rites.

Glee - de hitserie uit Amerika

Glee is een musical tv serie die sinds kort nu ook in Nederland op de buis is.

Foltering

Politieke Folteringen kunnen sterk variëren van Sadistische Bevrediging tot aan Interegation

Communicatie anno 2010

De veranderingen binnen de communicatie.

Hoe beschrijf je een doelgroep?

Hoe geef je een goede beschrijving van een doelgroep?

(A)sociale media: Hobby of verslaving?

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Bedruk eenvoudig en snel je leukste bierviltje

Je hoeft vandaag de dag geen Heineken, Amstel of Grolsch meer te heten om te kunnen pronken met je eigen bierviltjes. Moderne digitale druktechnieken zorgen er namelijk voor dat je dergelijke viltjes ook in kleine oplages af kunt nemen.

Guerrilla marketing

Wat te weten over guerrilla marketing.

Timeless Anime deel 1

Timeless Anime gaat over tijdloze Japanse Anime series. Dit artikel zal uit meer delen bestaan.

Iedere 2de persoon gratis naar pretpark, musical, theatervoorstelling of evenement met 2 for 1 entertainment Voucher.

Met het 2 for 1 entertainment Voucher is de entree met een onbeperkt even aantal personen voor iedere 2de persoon gratis.

Hoe kun je, met een mooie weervrouw, altijd mooi weer voorspellen?

Wie wil dat niet, iedere dag mooi weer. Op sommige zenders wordt er, of het nu gaat regenen of dat het zonnig wordt, altijd mooi weer voorspelt.

Wat is humor?

Pirandello en humor

Waarom Poetin Oost-Oekraïne niet zal aanvallen

Poetin heeft de wereld in zijn greep. Met veel machtsvertoon voert hij de druk op op de regering van Oekraïne. Gezien de laatste toezeggingen met succes.

Neorealistische films 1: Ladri di Biciclette

Het meesterwerk van Vittorio de Sica

Sisi - Kaiserin Elisabeth of Österreich

Kaiserin Elisabeth of Österreich 24 December 1837 - 10 September 1898

Geld Verdienen met Google Adwords - deel 1

Geld Verdienen met Google Adwords - deel 1

Europese bank unie

Welk belang heeft de burger bij een Europese Bank Unie?

Ben je als TV kijker klant of speelbal?

Er is veel discussie over wat publieke zenders nu wel of niet zouden moeten uitzenden. Een aantal hoofdrolspelers zoals de omroepen, de netmanager en de staatsecretaris dueleren naar hartelust. Hoe staat het met de belangrijkste groep in dit speelveld; de kijker of wel de klant?

Facebook, een korte handleiding voor starters

Wat is facebook en hoe werkt het?

Merk

Wat verstaan we onder merken en wat is belangrijk om hierover te weten.