De gevolgen van fakedocumentaires


Publicatie datum:

Essay over het fenomeen fakedocumentaire

Gesponsorde koppelingen

Er zijn twee kampen in de fakedocumentaire discussie. De een zegt dat de naïeve kijker opgevoed moet worden om kritisch te kijken naar filmproducties door middel van fakedocumentaires, de ander zegt dat het maken van fakeproducties de integriteit van de “verantwoordelijke” journalistiek schaadt. Het is moeilijk om hier partij te kiezen, omdat er voor beide argumenten wel wat te zeggen is. 

Het is zo dat mensen zeer makkelijk te beïnvloeden zijn door middel van beeld. Adolf Hitler maakte niet voor niets gebruik van filmpjes over de zogenaamde wetenschappelijke bewijzen tegen Joden. Zelfs de eerste maanlanding, van de Amerikanen, waar een filmpje van gemaakt is die waarschijnlijk enkele van de bekendste beelden ter wereld voortbracht, is ter discussie gesteld. Het zou in scène gezet zijn, maar toch geloofde heel de wereld op dat moment dat Neil Armstrong die eerste stap op de maan zette. Uiteindelijk is het nooit bewezen dat de beelden nep waren, maar het laat wel zien hoe goedgelovig mensen zijn en wat voor gevolgen dit kan hebben op de mensheid. Het is dus belangrijk om kritisch en alert te blijven.

Maar wie leert ons dat dan? Hebben wij daar zoiets als fakedocumentaires voor nodig om ons erop te wijzen dat niet alles wat wij zien waar hoeft te zijn?

Wij vinden dit twijfelachtig. Uiteraard is het belangrijk dat wij gewezen worden op het feit dat niet alles waar hoeft te zijn. Maar is dit punt niet al gemaakt bij de eerste fakedocumentaire die gemaakt is? En zullen alle fakedocumentaires die daarna zijn gemaakt niet volkomen zinloos zijn hierdoor.

Ook zullen fakedocumentaires eerder bekeken worden door een toch al vrij kritisch publiek, dan door de gemiddelde “Sjonnie”. Als men kijkt naar het publiek wat bijvoorbeeld op het IDFA afkomt, dan pretendeert dat toch een wat intellectueler publiek te zijn.

Het is een ander verhaal als bijvoorbeeld een dergelijk fake item in het Belgische journaal komt en wordt gezien als een op realistisch nieuwsfeit. We hebben het hier over het bericht dat Vlaanderen en Wallonië onafhankelijk van elkaar zouden worden. Héél het land kon het zien en het werd bloedserieus genomen.

Het is een mooi middel om discussie uit te lokken. In dit geval lijkt het dus verantwoord te zijn, mits het voor goede doelen gebruikt wordt. Maar dan komt inderdaad de integriteit om de hoek kijken; als we dit bericht niet moeten geloven, waarom zouden we dan de rest wel moeten geloven? Wat is dan nog de waarde van journalistiek als men niet kan uitgaan van dat wat we publiceren, waar is.

 

Een interview met ******, beginnend documentairemaker, laat zien dat het maken van fakeproducties toch vooral om de grap zelf draait. ,,Het is natuurlijk gewoon kicken als mensen erin trappen.” Hij gelooft wel in de “boodschap” van het fenomeen fakedocumentaire, maar denkt dat de beweegredenen van hedendaagse fakedocumentairemakers toch niet zuiver berusten op het verbeteren van de kijktechnieken van het publiek. “Ze vinden het vooral ook erg leuk om te doen.”

 

Het lijkt erop dat de hedendaagse fakedocumentaire probeert een herinnering te zijn, aan ons kijkers, zodat wij niet vergeten dat we moeten nadenken over wat ons voorgeschoteld wordt en dat we niet alles zomaar klakkeloos moeten aannemen. Toch hebben wij het idee dat deze boodschap minder oprecht is dan dat het lijkt en dat het maken van een fakedocumentaire eigenlijk gewoon het maken van een speelfilm is, bedoeld om te entertainen. Waar overigens niks mis mee is.

De fakedocumentaire heeft zijn waarde als maatschappijkritisch medium verloren, maar zou het wellicht kunnen herwinnen door zijn inhoud meer betekenis te geven. Een film als Lap Rouge is onderhoudend en zorgt voor leuke discussies over of het nou allemaal echt is of niet,  maar het zegt te weinig. Dat een fakedocumentaire nep is hoeft niet te betekenen dat zo’n film nergens op hoeft te slaan.


Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Steeds meer mensen maken selfies van zichzelf maar waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Breaking bad (5 seizoenen)

Een super goed verhaal lijn van producent Vince Gilligan. Winnar van Emmy award voor beste dramaserie!

Kan het maken van selfies leiden tot een stoornis?

Volgens APA kan het maken van selfies leiden tot een stoornis.

Hoe kom je op de voorpagina van de krant? (toeval bestaat niet update 27 maart 2015)

Sommige mensen staan om de een of andere manier altijd in de schijnwerpers, dat kan geen toeval zijn.

Het geheim van www.thevoiceofholland.com

The Voice of Holland is één van de meest succesvolle televisie programma’s van dit moment, wat is het geheim van dit succes.

Plom de clown, Clowneske vrouwen, grappige vrouwen

Plom de clown als metafoor voor alle clowneske vrouwen, grappige vrouwen en kleurrijke vrouwen.

How I met your mother: CBS sitcom over vriendschap en de zoektocht naar die ene vrouw.

How I Met Your Mother is een CBS Sitcom die reeds in het zesde seizoen is beland. Het gaat over de zoektocht van Ted Mosby naar de moeder van zijn toekomstige kinderen.

Het succes van Pinterest

Pinterest is nu een jaar voor iedereen toegankelijk en wint steeds meer aan populariteit. Heb jij al een account?

Amanda Knox; schuldig of niet?

De dood van Merdith Kercher is één van de meest spraakmakende zaken van de 21ste eeuw en daar lijkt gauw weer een hoofdstuk bij te komen.

Kloppen de verhalen wel, die journalisten vertellen?

Is alles wat in de media staat wel correct? Het antwoord op deze vraag is 'NEE'!

Hoe beschrijf je een doelgroep?

Hoe geef je een goede beschrijving van een doelgroep?

Komen de jaren 80 actiehelden terug

Komen de grote actiehelden terug op het witte doek?

Hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Zowel Adele Bloemendaal, Do (Dominique van Hulst) als Patricia Paay zijn op late leeftijd nog steeds hot gebleven, hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Sisi - Kaiserin Elisabeth of Österreich

Kaiserin Elisabeth of Österreich 24 December 1837 - 10 September 1898

Scarface

Tony Montana in Scarface Money Power Respect

Onvoorwaardelijke liefde en vampiers in horror- en actiefilm Blade II.

De horror- en actiefilm Blade II is de tweede film in de Blade-trilogie, gebaseerd op het Marvel Comics personage Blade.

Schokkende privacyschending in Nederland

Internetten via je mobieltje, het downloaden van handige app's, of gewoon een dagje naar Rotterdam. Niet zo onschuldig zoals het lijkt!

Bangalijstjes, gaat het te ver?

Er schijnt zelfs een meisje zelfmoord te hebben gepleegd!? Wat klopt en wat niet?

(A)sociale media: Hobby of verslaving?

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Wie is Tabatha Coffey?

Tabatha Coffey is bekend als de vrouw die noodleidende kapsalons weer op pad helpt, maar wat wil jij nog meer van haar weten?

Maak je eigen real life soap, een gewone dag.

Hoe maak je een verslag van een gewone dag van een gewoon persoon voor je eigen soap.

Dagblad De Pers

Informatie over dagblad De Pers

Bedruk eenvoudig en snel je leukste bierviltje

Je hoeft vandaag de dag geen Heineken, Amstel of Grolsch meer te heten om te kunnen pronken met je eigen bierviltjes. Moderne digitale druktechnieken zorgen er namelijk voor dat je dergelijke viltjes ook in kleine oplages af kunt nemen.

Gratis Online tv gids, tv gids vanavond, de tv gids

Gratis TV Gids op Internet. Snel, slim en overzichtelijk. Alle films op tv en primetime overzicht.