Het filmfestival van Cannes


Publicatie datum:

Informatie over het jaarlijkse filmfestival van Cannes

Gesponsorde koppelingen

Een artikel met bruikbare informatie over het filmfestival van Cannes. Uitgebreide omschrijving van het prestigieuze filmevenement.

Cannes is een stad vlakbij Nice met 70.000 inwoners, gelegen aan de Côte d’Azur. De stad is totaal aangepast aan het toerisme en elk jaar wordt er een groot filmfestival georganiseerd: het filmfestival van Cannes. ‘Le festival de Cannes’ is een internationaal prestigieus filmevenement dat plaatsvindt in de derde week van mei. Het evenement wordt georganiseerd in ‘le Palais des Festivals’, een modern gebouw in het centrum van Cannes. De eerst editie van het filmfestival van Cannes vond plaats in 1946. Omdat het festival veel aandacht van de media krijgt bezoeken veel internationale filmsterren het filmevenement. Ook voor regisseurs is het een belangrijke kans om hun nieuwe films te presenteren. Het filmfestival bestaat uit vier verschillende competities. De meest belangrijke en prestigieuze prijs die te winnen is, is de ‘Palm d’Or’. Dit is de prijs voor de beste film, gekozen door de vakjury. Het komt voor dat deze prijs verdeeld wordt onder meerdere films. Dan is er nog ‘le Camera d’Or’, de prijs voor de beste eerste film van het festival, er wordt gekozen tussen de debutanten van de Officiële Selectie. Ook kiezen de filmcritici en de pers een winnaar uit op het festival, deze prijs heet ‘la Semaine de la Critique’. Ten slotte kiezen ook de regisseurs voor hun favoriete film met de prijs genaamd ‘la Quinzaine des Réalisateurs’.
Dan is er nog een parallelle wedstrijd, genaamd ‘le Cinéfondation’ die zich bezig houdt met de nieuwe internationale filmgeneratie. Filmacademies over de hele wereld nemen deel aan ‘le Cinéfondation’. In 2004 is er binnen het festival van Cannes een organisatie ontstaan die de promotie van korte films op zich neemt, ‘the Short Film Corner’.
Een andere prijs die nog te winnen is op het filmevenement is ‘Une Certain Regard’, de prijs voor films met sterke culturele expressies en innovatie. De winnaar van ‘Une Certain Regard’ ontvangt geld om de film te promoten in Frankrijk. In 2009 was de Nederlandse film ‘Wit Licht’ van Marco Borsato genomineerd voor ‘Une Certain Regard’.
Naast al deze filmprijzen zijn er ook prijzen voor de beste acteur, actrice, regisseur en scenarioschrijver. Deze prijzen zijn erg gewild, het wordt beschouwd als een grote eer om een van de prijzen in ontvangst te mogen nemen.
Het filmfestival is ook een gelegenheid voor filmproducenten om met collega’s over nieuwe ideeën voor films te praten en belangrijke contacten te leggen.
Ieder jaar wordt er zo’n 20 miljoen euro uitgegeven aan de organisatie van het filmfestival van Cannes. Het festival ontvangt donaties van het Franse Ministerie voor Cultuur, the National Cinema Centre, de gemeente van Cannes en andere lokale autoriteiten. De officiële partners en sponsoren van het festival zorgen ook voor financiële steun.
Het was oorspronkelijk het plan om het eerste filmfestival van Cannes al in 1939 te laten plaatsvinden maar vanwege de Tweede Wereldoorlog is dit niet doorgegaan. Na de oorlog vond het eerste festival plaats, en dan wel in september 1946. Het was het eerste mondiale culturele evenement na de oorlog. Vanaf 1952 wordt het filmfestival in mei gehouden in plaats van september.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Onvoorwaardelijke liefde en vampiers in horror- en actiefilm Blade II.

De horror- en actiefilm Blade II is de tweede film in de Blade-trilogie, gebaseerd op het Marvel Comics personage Blade.

Plom de clown, Clowneske vrouwen, grappige vrouwen

Plom de clown als metafoor voor alle clowneske vrouwen, grappige vrouwen en kleurrijke vrouwen.

Het geheim van www.thevoiceofholland.com

The Voice of Holland is één van de meest succesvolle televisie programma’s van dit moment, wat is het geheim van dit succes.

Opa van de boerderij

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Maak je eigen real life soap, een gewone dag.

Hoe maak je een verslag van een gewone dag van een gewoon persoon voor je eigen soap.

Waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Steeds meer mensen maken selfies van zichzelf maar waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Instagram - wat is het en hoe werkt het?

De Instagram app, hoe werkt deze precies

Ben je als TV kijker klant of speelbal?

Er is veel discussie over wat publieke zenders nu wel of niet zouden moeten uitzenden. Een aantal hoofdrolspelers zoals de omroepen, de netmanager en de staatsecretaris dueleren naar hartelust. Hoe staat het met de belangrijkste groep in dit speelveld; de kijker of wel de klant?

Ontwikkeling van media entertainment

Media entertainment van de 17de eeuw tot aan nu.

De nieuwe mediarevolutie is in volle gang

“Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?”

Televisie: een nieuw medium in een nieuwe maatschappij

De komst van de televisie bracht grote veranderingen teweeg in de samenleving. Nieuwe shows als I Love Lucy werden het gesprek van de dag, de rol van de vrouw veranderde en een ware massaconsumptie werd langzaam in gang gezet.

Nieuwe media.

het gebruik van nieuwe media is noodzakelijk, maar hoe dan?

Georganiseerde Misdaad

Criminele Organisaties zijn Politiek gemotiveerd

Alles over startpagina.nl

Vind wat je zoekt op www.startpagina.nl, alle onderwerpen overzichtelijk verzameld op één pagina.

Wat doet een moderne consument in de winkel?

De meeste winkels hangen vol met allerlei uitingen en sfeer posters, maar wat doet de moderne consument in de winkel?

StarGate

StarGate een Science Fiction Roman

Wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Ongeveer 1,23 miljard mensen hebben een Facebook account, maar wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

De gevolgen van fakedocumentaires

Essay over het fenomeen fakedocumentaire

Gratis naar de film met Filmtest

Je kunt op veel manieren gratis naar de film, de leukste manier om de nieuwste Nederlandse films te zien is.

De nieuwe wetten in marketing en communicatie.

Wordt een enterprise 2.0.

UFO of Unidentified Flying Object

Vertaald is dit UFO of Ongeïdentificeerd Vliegend Object

Scarface

Tony Montana in Scarface Money Power Respect

Like this op Facebook

In dit artikel leest u wat de I Like button inhoud en hoe deze is ontstaan.

Het belang van social media, het belang van Facebook, het belang van Twitter

Ook jij bent van groot belang voor de social media als Facebook en Twitter.

Wat is humor?

Pirandello en humor