Dagblad De Pers


Publicatie datum:

Informatie over dagblad De Pers

Gesponsorde koppelingen

De historie van het blad is, omdat het blad pas sinds eind januari op de “markt” is, erg kort te noemen. Het is daarom moeilijk twee pagina’s te schrijven over de historie van deze gratis krant. Wat wel interessant is, is hoe deze krant tot stand is gekomen.

De man die met het concept kwam voor De Pers is Cornelis van den Berg. Een jonge man van 31 jaar (1975), intelligent, moeilijk grip op te krijgen en ondernemend. Na ervaring te hebben opgedaan bij de gratis krant Metro International (2001 – 2003) en, de grootste dagbladenuitgever van Nederland, Wegener (2004 – 2006), zag hij zijn kans schoon een gratis kwaliteitskrant te beginnen. De Pers.

 

Waarin De Pers zich wilde onderscheiden van de andere gratis kranten is dat het kwalitatief, positief, maar toch hard nieuws wil brengen. Waar de Metro en Spits het vooral moeten hebben van ANP nieuws, heeft De Pers zelf redacteuren die op onderzoek uitgaan. Het redactiestatuut van de krant luidt volgens de internetsite van De Pers:”De redactie van de krant is totaal onafhankelijk; journalisten voor wie dit onvoldoende is, hoeven niet bij ons te komen werken; als er in de dierentuin van Boekhoorn een leeuwtje wordt geboren, maken we daar een mooi verhaal van.”

 

Zoals al eerder vermeld heeft Cornelis van den Berg enige tijd bij Metro International gewerkt, hij werkte hier als trainee en was ingehuurd om de distributie op te krikken. Maar ook was hij een soort spion voor het moederbedrijf van Metro in Londen. Hij moest er achter komen hoe de Metro hier in Nederland werkte en deze informatie doorspelen naar Londen. Op deze manier kwam hij er zelf achter hoe de wereld van de gratis krant in mekaar zat. Mede hierdoor heeft hij zoiets groots als De Pers kunnen opzetten.

Dat De Pers groots is, is te merken aan de redactie. Cornelis van den Berg schijnt zo’n beetje half journalistiek Nederland op sollicitatie te hebben gehad, maar wat er uiteindelijk qua redactie uit is gerold is opmerkelijk te noemen.

 

Om te beginnen de hoofdredacteur; Ben Rogmans.

Deze man heeft bij verscheidene grote kranten gewerkt zoals de Volkskrant en de Arnhemse courant, heeft aan de Hogeschool voor Journalistiek gewerkt, is hoofdredacteur geweest van Intermediair en dagblad BN/De Stem en is zelfstandig mediaconsultant en ondernemer geweest. De laatste twee jaar werkte hij voor Wegener  als directeur voor Wegener Multimedia en als groepsdirecteur. Belangrijk te vermelden is dat Wegener het voor mekaar heeft weten te krijgen om via de kantonrechter Rogmans te verbieden hoofdredacteur te worden bij De Pers. Ze deden een beroep op concurrentiebeding. Tot op heden is Rogmans dus nog niet werkzaam als hoofdredacteur en worden zijn taken bij De Pers overgenomen door de adjuncten Jan Jaap Heij en Frank Poorthuis.

 

Laatstgenoemden zijn ook niet de minsten; Jan Jaap Heij is hoofdredacteur geweest bij Intermediair, adjunct hoofdredacteur bij Vrij Nederland en Hoofdredacteur bij Credits Media.

Frank Poorthuis is politiek redacteur en chef parlementaire redactie van de volkskrant geweest van 1998 tot 2005, ook was hij adjunct van Vrij Nederland.

De Pers bestaat uit nog 47 andere redacteuren , wat veel is voor een gratis krant. Stuk voor stuk mensen met een behoorlijk staat van dienst, variërend van de leeftijd 19 tot 60 jaar.

 

Ook de zeven columnisten zijn noemenswaardig;

Henk Westbroek, oud-lid van de band Het Goede Doel, maar de laatste jaren vooral bekend vanwege zijn politieke ambities bij Leefbaar Utrecht en zijn radiopraktijken.

Hans Wiegel, oud Tweede Kamerlid, fractievoorzitter en lijsttrekker van de VVD, vice-premier, Eerste Kamerlid en nog enkele andere belangrijke functies (alsof het nog niet genoeg is). Hans Wiegel gaat politieke commentaren geven in De Pers.

Margriet van der Linden, werkzaam geweest bij de VARA, correspondent geweest in New York, hoofdredacteur van de magazines BLVD en BLVD MAN en ze interviewt voor BNR Nieuwsradio.

Tommy Wieringa, romanschrijver (o.a. Joe Speedboot) en columnist.

Fons de Poel, verslaggever en eindredacteur bij actualiteitenprogramma Brandpunt, presentator van Netwerk, en producent en presentator van portrettenprogramma Profiel. In de Pers gaat Fons de Poel ook portretten maken van bekende Nederlanders, maar dan geschreven.

Floris Jan Bovenlander, ex-hockeyer en sportcolumnist.

Jeroen Smit, redacteur bij Het Financiële Dagblad, chef economie bij het AD en hoofdredacteur van FEM/De Week, radio en tv presentator en column schrijver.

 

Het concept van De Pers is gedurfd. Dure, goede redacteuren die werken voor een gratis krant, die dus alleen geld vangt voor advertenties. In de eerste instantie zou De Pers geproduceerd worden door Marcel Boekhoorn, ondernemer en investeerder, en PCM, een grote uitgever van onder andere dagbladen en huis-aan-huis bladen. Helaas voor Boekhoorn en voor Cornelis van den Berg blies PCM haar deelname af, waardoor het plan voor de gratis krant dreigde te mislukken, maar door grote investeringen van Boekhoorn kon de krant toch uitkomen. Een pluspunt van deze affaire is dat het wel een grote publiciteit heeft opgeleverd voor De Pers, waardoor deze een goede start kon verwachten.

Cornelis van den Berg zeg dat het succesvol bestaan van deze krant bereikt zal gaan worden doordat; “lezers én adverteerders meer geïnteresseerd zijn in een gratis krant die uitgaat van oude journalistieke waarden dan in een openbaar-vervoer-krantje.” Het doel van De Pers is om de grootste krant van Nederland te worden.

 

Als we e-mail marketingbureau Tapps en mediabureau Universal Media moeten geloven gaat De Pers een mooie toekomst tegemoet. Ze concluderen dat van 665 ondervraagden, 66% het huidige abonnement van hun krant dreigt op te zeggen dor de komst van De Pers. Een derde van de ondervraagden zegt minder andere dagbladen te gaan lezen na de komst van De Pers en daarvan zegt ruim 70% Metro en Spits voortaan te laten liggen. Helaas bleken deze onderzoeken qua methode twijfelachtig te zijn. Het is niet met zekerheid te zeggen hoe populair De Pers is. Al met al kan men concluderen dat het Walhalla van Cornelis van den Berg en Marcel Boekhoorn nog lang niet in zicht is, het voortbestaan van De Pers is nog niet veiliggesteld.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

Friends (tv-serie)

Friends is een Amerikaanse comedy over zes vrienden die zich afspeelt in New York.

Wat doet een moderne consument in de winkel?

De meeste winkels hangen vol met allerlei uitingen en sfeer posters, maar wat doet de moderne consument in de winkel?

Europese bank unie

Welk belang heeft de burger bij een Europese Bank Unie?

Scarface

Tony Montana in Scarface Money Power Respect

Let op je online reputatie!

Let op wat je op het internet doet: bescherm je online reputatie!

Het ontstaan van The Voice of Holland

De meeste mensen weten dat Roel van Velzen samen met John de Mol de bedenkers zijn van The Voice of Holland. In dit artikel lees je hoe dat is gegaan, maar ook nog vele andere feiten over de juryleden en kandidaten.

Het AMBER Alert. Werkt het of pure geldverspilling?

Dit artikel gaat over het AMBER alert. Is het een systeem wat echt werkt of alleen maar pure geldverspilling?

How I met your mother: CBS sitcom over vriendschap en de zoektocht naar die ene vrouw.

How I Met Your Mother is een CBS Sitcom die reeds in het zesde seizoen is beland. Het gaat over de zoektocht van Ted Mosby naar de moeder van zijn toekomstige kinderen.

Hoe word je Dj? Dj worden als professionional

Dj worden met een opleiding tot Dj, waar moet je zijn en wat kan je leren?

Waarom is marktplaats een groot succes geworden?

Hoe marktplaats een groot succes heeft kunnen worden.

De 30 September Movement, Indonesia

G30S ook wel bekend bij de Gestapu for Gerakan September Tiga Puluh ook bekend als de Gestok of Gerakan Satu Oktober

Artiesten na hun dood toch 'levend' op het podium

Tupac/2pac kwam tot leven als hologram. Hologram concerten zijn populair, moeten overleden artiesten opnieuw tot leven komen en optreden?

Wat is humor?

Pirandello en humor

De nieuwe mediarevolutie is in volle gang

“Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?”

Goede SEO tools

SEO tools zijn er genoeg. Welke SEO tools kun je eigenlijk niet missen? Bekijk ze hier!

Het succes van Pinterest

Pinterest is nu een jaar voor iedereen toegankelijk en wint steeds meer aan populariteit. Heb jij al een account?

Vrouw in Beeld wil meer vrouwen in de media

Mediatrainingen speciaal voor vrouwen

Wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Ongeveer 1,23 miljard mensen hebben een Facebook account, maar wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Rebirth

In het Oude Egyptische beschaving was Rebirth gebaseerd op Religie, hun geloof in de WederGeboorte ná de dood werd hun drijvende kracht tijdens hun begrafenis rites.

Opkomende platforms Tumblr & Path

Opkomende platforms Tumblr & Path

De nieuwe wetten in marketing en communicatie.

Wordt een enterprise 2.0.

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Amanda Knox; schuldig of niet?

De dood van Merdith Kercher is één van de meest spraakmakende zaken van de 21ste eeuw en daar lijkt gauw weer een hoofdstuk bij te komen.

Gratis naar de film met Filmtest

Je kunt op veel manieren gratis naar de film, de leukste manier om de nieuwste Nederlandse films te zien is.