Mag ik alles zeggen?


Publicatie datum:

Mag ik vanwege de vrijheid van meningsuiting alles echt zeggen?

Gesponsorde koppelingen

De laatste tijd staat de vrijheid van meningsuiting ter discussie. Natuurlijk is iedereen het er mee eens dat deze vrijheid waardevol is. De vraag is de laatste tijd meer en meer of die vrijheid ook beschermd moet worden. En dan in die zin dat je met die vrijheid van meningsuiting geen anderen gaat kwetsen of een klimaat schept waardoor mensen elkaar dingen aandoen die niemand wil. Van dat laatste zijn de gebeurtenissen in Oslo in 2011 een duidelijk voorbeeld.

Vrijheid van meningsuiting wil zeggen dat iedere burger de vrijheid heeft om zijn overtuiging kenbaar te maken. Dat hij niet eerst naar een controleur van de staat hoeft om zijn mening voor te leggen of te laten goedkeuren, maar dat hij zeggen kan wat hij wil. Zoals de meeste vrijheden is de vrijheid van meningsuiting niet absoluut, maar wordt er meestal bijgezegd of geschreven dat je met die vrijheid de rechten of vrijheden van anderen niet mag benadelen. Als je met de vrijheid van meningsuiting in de hand iemand bijvoorbeeld beledigt, ben je onder bepaalde omstandigheden strafbaar.

Wanneer ben je strafbaar? Onder bepaalde omstandigheden! Maar wat zijn dat? Als iemand erg dik is en je maakt hem uit voor “spektakel”, is dat dan een grapje, een belediging of de waarheid. Je zou kunnen zeggen: het is op de man gespeeld, het is niet leuk en daarom beledigend. Al berust het op de waarheid: je hoeft het niet te zeggen of deze woorden te gebruiken. Maar wat nu als je een moslim voor terrorist uitmaakt? Is dat een grapje, een belediging of de waarheid? Je zou hier kunnen stellen: het is op de man gespeeld, het is niet leuk en het is een belediging. Het zou alleen terecht zijn als de man echt terrorist is en dat zou jij dan moeten kunnen aantonen.

{{extraAds}}

Maar wat nu als je bang bent voor bepaalde ontwikkelingen en je roept dat van de daken? Je neemt geen blad voor de mond en gebruikt alle mogelijke kwalificaties om die ontwikkeling te duiden en er voor te waarschuwen? Je roept een sfeer op van wantrouwen, van angst, je zet door je woorden mensen op tegen andere mensen vanwege die ontwikkelingen….. Is dan ook sprake van bepaalde omstandigheden of hangt het er van af wie het zegt, wanneer en in welke hoedanigheid?

Stel dat je bang bent voor spruitjes en de gevolgen van het eten van die dingen. Dat mag je in alle vrijheid zeggen. Maar als je de spruitjes als een gevaar voor de mensheid gaat afschilderen, wanneer je wilt dat spruitjeseters extrabelastingen moeten betalen en dat spruitjestelers het land uit moeten worden gezet, geldt dat dan ook? Ook wanneer sommige mensen die ook een hekel aan spruitjes hebben de daad bij het woord voegen en spruitjesbedrijven in brand steken of erger? Heeft dat dan nog te maken met jouw vrijheid van meningsuiting of is het dan een zaak van de vrijheid van meningsuiting van die brandstichters en gaan die dan hun boekje te buiten.

En maakt het uit of spruitjes echt gevaarlijk zijn of niet? Of is dat van ondergeschikt belang en gaat het er alleen om dat je moet kunnen zeggen wat je vindt?

Vrijheden zijn bijzondere dingen. Wanneer je ze gebruikt, raak je onvermijdelijk de vrijheid van een ander. En wiens vrijheid moet de eerste zijn?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Het succes van Pinterest

Pinterest is nu een jaar voor iedereen toegankelijk en wint steeds meer aan populariteit. Heb jij al een account?

Hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Zowel Adele Bloemendaal, Do (Dominique van Hulst) als Patricia Paay zijn op late leeftijd nog steeds hot gebleven, hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Hoe kom je op de voorpagina van de krant? (toeval bestaat niet update 27 maart 2015)

Sommige mensen staan om de een of andere manier altijd in de schijnwerpers, dat kan geen toeval zijn.

De impact van social media als Facebook en Twitter

Facebook heeft een grote kracht in het bereiken van mensen. Merthe wilde een verjaardagsfeestje organiseren via facebook, wat gigantisch uit te hand liep.

Kiezen voor een Algemeen Dagblad abonnement

Hulp bij het maken van de keuze voor een Algemeen Dagblad abonnement. Het AD behoort tot de grootste kranten van Nederland met een sterke redactie.

Wie is de mol?

Televisieprogramma waarbij bekende Nederlanders de saboteur moeten ontdekken

Wat te doen bij een tekenbeet?

Informatie over preventie en behandeling van tekenbeten

Project X Haren eindigt in enorme chaos

Vernieling en rellen bij project X Haren 21-09-2012. Een onschuldige uitnodiging tot een verjaardagsfeestje op facebook eindigt in drama.

Goede SEO tools

SEO tools zijn er genoeg. Welke SEO tools kun je eigenlijk niet missen? Bekijk ze hier!

Waarom Poetin Oost-Oekraïne niet zal aanvallen

Poetin heeft de wereld in zijn greep. Met veel machtsvertoon voert hij de druk op op de regering van Oekraïne. Gezien de laatste toezeggingen met succes.

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

Let op je online reputatie!

Let op wat je op het internet doet: bescherm je online reputatie!

StarGate

StarGate een Science Fiction Roman

Opa van de boerderij

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Wie ben jij op internet en op de social media?

Ik ben altijd mezelf op internet en social media maar wie ben jij op internet en op social media?

Wat is het nut van een film forum?

Er zijn diverse forums waar mensen films en televisie programma’s bespreken, wat is het nut van die film forums?

Sisi - Kaiserin Elisabeth of Österreich

Kaiserin Elisabeth of Österreich 24 December 1837 - 10 September 1898

Geen huwelijk voor Paris Hilton.

Paris verveelt zicht snel...

De nieuwe mediarevolutie is in volle gang

“Worden jongeren opgezogen in de Nieuwe Mediarevolutie?”

Amy Winehouse

De bekende Britse zangeres Amy winehouse is afgelopen zaterdag, 23 juli komen te overlijden. Wat is het verhaal achter deze legende?

Is goedkope Angora wol slecht voor Angora konijnen?

Kun je goedkoop en diervriendelijk heerlijke warme Angora truien maken?

Komen de jaren 80 actiehelden terug

Komen de grote actiehelden terug op het witte doek?

De Nouvelle Vague en Jean-Luc Godard

De Franse filmmakers hadden het in de jaren 50 al niet zo op commercie. De zogenaamde Nouvelle Vague die destijds ontstond liet alle commerciële gedachtegangen varen en verwonderde en ontregelde het publiek.

Neorealistische films 1: Ladri di Biciclette

Het meesterwerk van Vittorio de Sica

Gratis naar de film met Filmtest

Je kunt op veel manieren gratis naar de film, de leukste manier om de nieuwste Nederlandse films te zien is.