Ontwikkeling van media entertainment


Publicatie datum:

Media entertainment van de 17de eeuw tot aan nu.

Gesponsorde koppelingen

Vroeger, in het begin, was entertainment zeer kleinschalig en niet gericht op bepaalde doelgroepen en/of behoeftes. Tegenwoordig is entertainment grootschalig, massaal en voor ieder wat wils. Maar hoe heeft het tot zover kunnen komen?

Vroeger was entertainment pure luxe, hierbij moet je denken aan spelletjes en  verhalen die in de avonturen gespeelds of gelezen konden worden. In de 17de eeuw ontstond de boekdrukkkunst, hierdoor konden boeken en geschreven verhalen gemakkelijker vermenigvuldigd worden. Dit had als gevolg dat meer mensen konden beschikken over verhalen en/of boeken die zij ter entertainment en ontspanning konden lezen.

Aan het einde van de 18de eeuw ontstonden de prenten en kwamen er kranten. Hiermee werd de verspreiding van kennis en nieuwe inzichten geweldig versneld. Ook begon eind 18de eeuw de industriele revolutie wat veel nieuwe technologische ontwikkelingen met zich meebracht en wat ook gezien wordt als de start van de massacommunicatie. massacommunicatie is een vorm van communicatie waarbij de zender met technische hulpmiddelen in staat is grote aantallen mensen te bereiken. Kranten worden dan ook gezien als het oudste massamedium wat bekend is.

Rond 1900 ontstonden de eerste, zogenoemde, stomme films. In het Nederlands wordt het ook wel zwijgende films genoemd. Hier ontstond de vorm van entertainment die we nu nog kennnen als de bioscoop. Een stomme film is een film waarin alleen beelden voorkomen. De meeste bekende vertolkers in een stomme film zijn toch wel Charlie Chaplin en Laurel en Hardy (de Dikke en de Dunne). Pas in 1927 werd het met de introductie van de geluidsfilm mogelijk om geluid en beeld synchroon af te spelen. 

Op 6 november 1919 heeft Nederland een wereldprimeur met de eerste radio-uitzending. Deze wordt verzorgd door ir. H.H. Schotanus à Steringa Idzerda.Voor meer informatie over de geschiedenis van de radio verwijs ik u naar http://artikelen.foobie.nl/media/geschiedenis-van-de-nederlandse-radio/.  

De geschiedenis van de Nederlandse televisie is begonnen in de jaren '30 van de 20e eeuw toen de eerste Nederlandse experimenten met de televisie werden uitgevoerd. Deze geschiedenis is nauw verbonden met die van Philips. Zo was de eerste persoon op televisie een dochter van Koos Speenhoff die werkte bij Philips op de administratie. Zij was presentatrice tijdens een experimentele uitzending. Het duurde nog wel een tijd voordat ook gezinnen daadwerkelijk toegang kregen tot de televisie. In het begin was het puur expirimenteel. 

In 1938 werd de eerste computer gebouwd door Konrad Zuse. Door de Tweede Wereldoorlog kreeg de ontwikkeling van computers een snelle vlucht. Deze was echter nog lang niet toegankelijk voor gezinnen. Het was nog puur voor het verspoedigen van het rekenen door geleerden. Het zal nog tot eind jaren 70 duren eer deze bschikbaar worden voor huishoudens.

De officiële introductie van de televisie in Nederland was op 12 december 1949. Maar de eerste (zwart-wit) televisie-uitzending was pas op 2 oktober 1951. In 1951 werd Nederland 1 het eerste Nederlandse televisiestation. In die tijd was televisie kijken puur entertainment. Vanwege de hoge kosten konden veel mensen deze vorm van entertainment niet betalen. Als oplossing hiervoor stond er vaak 1 televisie in een straat bij iemand waar de hele straat samen kwam om televisie te kijken. Het was een echte sociale happening. In de eerste jaren keken er dan ook maar enkele duizenden mensen televisie. In  het begin werd televisie gezien als het medium voor informatieverspreiding en nieuwsvoorziening. Zeer te vergelijken met de kranten in die tijd. In de jaren '60 ontstond tevens de opkomst van muziek. Hierover meer vindt u op http://artikelen.foobie.nl/muziek/popmuziek-door-de-jaren-heen/. In de jaren '60 ontstonden zo ook de eerste "popsterren". 

Mensen kregen steeds meer mogelijkheden van soorten entertainment en men maakte er dan ook steeds meer tijd voor vrij. Het werd deel van de dagindeling. In 1967 werd kleurentelevisie officieel in Nederland geïntroduceerd. Het was echter nog steeds alleen mogelijk om naar Nederland 1, 2 of 3 te kijken. Pas op 2 oktober 1989 werd de eerste buitenlandse, op Nederland gerichte commerciële televisiezender (RTL Véronique, in 1990 gewijzigd in RTL4) via nieuwe wetgeving toegelaten. In de jaren '80 ontstond ook de zo bekende "digitale opmars". Zo kwam er in korte tijd de introductie van muziek op cd, de eerste spelcomputer (commodore 64) en games. Pas in het begin van 1992 werd binnenlandse commerciële omroep mogelijk. 

In deze zelfde periode, begin jaren ´90, ontstond het internet zoals wij dat nu kennen, het maakte toen der tijd een explosieve groei door, want halverwege 1994 verbond het Internet ongeveer twee miljoen computers in meer dan 100 landen en waren er ongeveer 23 miljoen gebruikers. En sinds begin 2000 hebben ook de bekende laptops hun intreden gedaan, die tegenwoordig bijna in ieder huishouden wel te vinden is.
Maar ook werd in 1990 de opvolger van de succesvolle compact disc (cd), genaamd SuperDisc (SD) ontwikkeld. De voorloper van de DVD, die in 2003 zijn intrede nam, net als de Blu-Ray die in die periode werd ontwikkeld.

We leven tegenwoordig in een tijdperk waar veel nieuwe technologische ontwikkelingen plaatsvinden, die uiteraard ook veel invloed hebben op media entertainement. Om er zo maar een aantal te noemen:

  • De themazenders/themakanalen. Dit zijn kanalen waarbij het gaat om wat er gebracht wordt en niet aan wie. Dus themagebonden en niet aan een sociale groep.
  • De E-reader, dit is een draagbaar leesapparaat dat een heel boek kan tonen. Je kunt hiermee ook je favoriete krant, maandblad, PDF bestanden of Word documenten mee bekijken.
  • 3D-films, deze moet zorgen voor een opleving in de film industrie. Uit het bezoekersaantal van bijvoorbeeld de film Avatar blijkt wel dat de consument hier behoefte aan heeft.
  • I-Pad, het is een draagbare computer met aanraakscherm, zonder muis of toetsenbord.

De snelle technologische ontwikkelingen hebben het publiek een vrijwel onbeperkte toegang gegeven tot entertainment en media.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 42
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie media

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Het AMBER Alert. Werkt het of pure geldverspilling?

Dit artikel gaat over het AMBER alert. Is het een systeem wat echt werkt of alleen maar pure geldverspilling?

Super Size Me

Een betoog over de documentaire 'Super Size Me'

Eerste live zelfmoord in Utopia?

Na een live zelfmoord op Fox ook de eerste live zelfmoord in Utopia?

Wat is het nut van een film forum?

Er zijn diverse forums waar mensen films en televisie programma’s bespreken, wat is het nut van die film forums?

Nieuwe media.

het gebruik van nieuwe media is noodzakelijk, maar hoe dan?

Wie is de mol?

Televisieprogramma waarbij bekende Nederlanders de saboteur moeten ontdekken

Wat te doen bij een tekenbeet?

Informatie over preventie en behandeling van tekenbeten

Is goedkope Angora wol slecht voor Angora konijnen?

Kun je goedkoop en diervriendelijk heerlijke warme Angora truien maken?

Amy Winehouse

De bekende Britse zangeres Amy winehouse is afgelopen zaterdag, 23 juli komen te overlijden. Wat is het verhaal achter deze legende?

Stemwijzer

Een kritische blik op stemwijzer.

Instagram - wat is het en hoe werkt het?

De Instagram app, hoe werkt deze precies

(A)sociale media: Hobby of verslaving?

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Merk

Wat verstaan we onder merken en wat is belangrijk om hierover te weten.

Het geheim van www.thevoiceofholland.com

The Voice of Holland is één van de meest succesvolle televisie programma’s van dit moment, wat is het geheim van dit succes.

Het succes van Pinterest

Pinterest is nu een jaar voor iedereen toegankelijk en wint steeds meer aan populariteit. Heb jij al een account?

Foltering

Politieke Folteringen kunnen sterk variëren van Sadistische Bevrediging tot aan Interegation

Wie is de mol?

Wie ontmaskerd de mol?

De impact van social media als Facebook en Twitter

Facebook heeft een grote kracht in het bereiken van mensen. Merthe wilde een verjaardagsfeestje organiseren via facebook, wat gigantisch uit te hand liep.

Wat is de kracht van Coby Whitmore romantische liefdes taferelen?

Coby Whitmore bracht vrijende paartjes op een romantische maar nooit expliciet seksuele manier in beeld.

Gossip Girl de TV-Serie

Gossip Girl is een tv-serie over het rijke leventje van de jonge elite aan de Upper East Side van New York. Ze hebben allemaal bijzonder rijke ouders, worden naar hun privé-school gereden in limousines en slápen zelfs in designerkleding.

Gays op TV

Tegenwoordig zijn homosexuele mannen en lesbische vrouwen erg 'hot' op TV

Documentaire of fictiefilm?

Wat is het verschil tussen een documentaire en een fictiefilm?

De reanimatie van X-Factor

Aan het vijfde seizoen van de talentenjacht X-Factor, kunnen ook rappers en DJ's deelnemen. De vraag is: passen rappers en DJ's wel in dit programma?

UFO of Unidentified Flying Object

Vertaald is dit UFO of Ongeïdentificeerd Vliegend Object