Overval


Publicatie datum:

Overval, het overkomt U?

Gesponsorde koppelingen

De Overval: Overvallen oorzaken financiële, lichamelijke en emotionele schade bij mensen. Een overval is een zwaar misdrijf. Er komt altijd bedreiging of geweld bij kijken. De overvaller heeft maar een doel: hij wil geld bemachtigen in een korte tijd. Een overval heeft veel impact op slachtoffers. Daarom doet de overheid er alles aan om overvallen te stoppen en daders op te sporen. U kunt hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Wetboek van Strafrecht Titel XXII. Diefstal, Artikel 311:

3°.diefstal gedurende de voor de nachtrust bestemde tijd, in een woning of op een besloten erf waarop een woning staat, door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt;

5°.diefstal waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft of het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum;

Indien de onder 3° omschreven diefstal vergezeld gaat van een van de in onder 5° vermelde omstandigheden, wordt gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.

Kabinet en cijfers: In de eerste drie maanden van het jaar 2011 werden 243 verdachten aangehouden, tegen 187 in het eerste kwartaal van 2010.Er waren vorig jaar toch nog 2572 overvallen. Het kabinet wil dit aantal terugdringen naar maximaal 1900 per jaar.

Actie programma Overheid: De Taskforce Overvalcriminaliteit heeft een actieprogramma opgesteld met extra maatregelen om het aantal overvallen verder terug te dringen. Kern van de voorstellen is dat de aanpak van overvallen bij de politie en het openbaar ministerie gewaarborgd moet worden in een landelijk programma

Enkele voorbeelden:Het zal je maar gebeuren. Er wordt aangebeld. Je doet de deur open. Een persoon staat voor je deur. Hij zegt dat hij een koerier is en hij heeft een pakketje in zijn handen. Hij zegd dat het pakketje voor de buurman is. Naar zijn zeggen heeft hij meerdere keren aangebeld maar niemand doet de deur open. Hij vraagt of je het pakket in ontvangst kan nemen. Vervolgens vraagt hij of hij de toilet mag gebruiekn voor een sanitaire stop. Je denkt dat het vertrouwt is en laat hem binnen. Eenmaal binnen kan hij je overvallen. Doe het niet. Ook hoe nodig zijn nood zal zijn. Verwijs hem naar de dicht bij zijnde restaurant of benzinepomp voor zijn natuurlijke behoefte.

De politie aan de deur. Hij geeft informatie over inbraakbeveiliging. Hij deelt folders uit en houdt een gesprek met je. Hij vraagt of hij binnen mag komen om je tips te geven en aanwijzingen. Doe het niet. De politie doet inderdaad veel aan inbraakpreventie. De politie zal je nooit zonder enige aanleiding vragen of hij binnen mag komen. Als de poltieagent tips geeft dan doet hij dat aan de deur. De agent zal ook de folder met je doornemen aan de deur en niet binnen in huis. Vraag altijd naar legitimatie, kledingnummer en standplaats ( welke bureau hij werkzaam is). Vertrouw je het nog niet, neem contact op met de politie. Vraag of hij even wilt wachten en doe je deur dicht. Neem vervolgens contact op met de politie en vraag of zij bezig zijn met een actie betrekkene hebbende op inbraak. De politie aan het bureau zal je gelijk kunnen vertellen of dit wel het geval is.

De loodgieter. Hij beld aan en geef te kennen dat hij een controle doet in de wijk voor mogelijke verstoppingen. Hij laat een pasje zien met pasfoto en naam van de firma. Hij geeft u zelf een kaartje. Het lijkt vertrouwt, maar is dat zo? Hij vraagt wanneer je voor het laatst je riolering hebt ontstopt. Je zegt enige tijd terug. De zogenaamde loodgieter zal adequaat hierop reageren. Hij zal je zeggen, de kans is groot dat uw riool binnen kort zal vastlopen. Hij heeft de tijd en is bereidwillig om een controle uit te voeren. Ook zegt hij erbij dat wanneer de verstopping plaats zal vinden het u veel geld zal kosten om het te laten ontstoppen. Hij vindt het niet nodig dat u in onnodige kosten komt en helpt u graag. Hij weet zijn spel goed te spelen en komt geloofwaardig over. U wilt geen risico nemen en laat hem binnen. Hij kijkt onder uw zink en doet zogenaamd of hij uw verstopping controleert. U vermoed niets. U biedt hem zelfs een glaasje fris aan en opeens gebeurt het. Hij pakt u beet en zegt dit is een overval. U schrikt en denkt wat moet ik nu. Hieronder treft u een paar tips. Mocht het u overkomen.

Als het gebeurt: Ondanks voorbereidingen en preventieve maatregelen kan het toch gebeuren: overval. Tijdens een overval zijn er regels waaraan u zich moet houden.

*Blijf rustig.

*Zorg voor uw eigen veiligheid.

*Volg de bevelen snel en kalm op.

*Geef het geld af die gevraagd wordt.

*Uw leven is meer waard.

*Observeer en probeer signalement te onthouden.

*Geef alle informatie zo correct mogelijk door aan de politie.

Als de politie een verdachte heeft aangehouden van de overval krijgt u te maken met juridische procedures.

Schadeclaim: U kunt een schadeclaim indienen buiten de strafprocedure om. Het gaat dan om een zogenaamde civiele procedure waarin u de burgerlijke rechter vraagt om de dader te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding. Naast een schadevergoeding ook smartengeld.

Maar wat is smartengeld eigenlijk?:Smartengeld is een vergoeding voor pijn, verdriet en verlies van levensvreugde, oftewel immateriële schade. Ook bij het bepalen van de hoogte van smartengeld spelen veel factoren een rol, zoals de ernst van het letsel, de duur van de (ziekenhuis)opname en eventuele psychische gevolgen. Maar als het gaat om smartengeld is Nederland over het algemeen zeer bescheiden ten opzichte van Amerika. De hoogte van smartengeld wordt in Nederland bepaald door te kijken naar wat rechters in soortgelijke zaken eerder hebben toegekend.

Slachtofferhulp: De overval en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw omgeving. Slachtofferhulp Nederland helpt op juridisch, praktisch en emotioneel gebied.

Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). U zult merken dat zij u graag helpen. Zij bieden een luisterend oor,denken met u mee en ondersteunen u.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Hoogdruk of boekdruk

Hoogdruk of boekdruk

Politici en sociale media

Wat maakt Twitter zo populair dat iedereen het doet? Sinds de oprichting van dit sociale netwerk in 2006 hebben miljoenen mensen zich aangemeld en zijn volop aan het ‘tweeten’ geslagen.

Nuclear Reactor

KernReactoren zetten de Energie die vrijkomt om door Kern-Splitsing in Thermische Energie

Twitter, de nieuwe rage.

Waarom is Twitter een groot succes geworden?

Het ontstaan van SpongeBob SquarePants

In 1999 is de eerste aflevering van SpongeBob in Amerika uitgezonden. Maar wie zijn de stemmen achter de karakters?

(A)sociale media: Hobby of verslaving?

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Wat is 9gag?

Wat houdt 9gag in?

Televisie: een nieuw medium in een nieuwe maatschappij

De komst van de televisie bracht grote veranderingen teweeg in de samenleving. Nieuwe shows als I Love Lucy werden het gesprek van de dag, de rol van de vrouw veranderde en een ware massaconsumptie werd langzaam in gang gezet.

Project X Haren eindigt in enorme chaos

Vernieling en rellen bij project X Haren 21-09-2012. Een onschuldige uitnodiging tot een verjaardagsfeestje op facebook eindigt in drama.

Mag ik alles zeggen?

Mag ik vanwege de vrijheid van meningsuiting alles echt zeggen?

Hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Zowel Adele Bloemendaal, Do (Dominique van Hulst) als Patricia Paay zijn op late leeftijd nog steeds hot gebleven, hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Amanda Knox; schuldig of niet?

De dood van Merdith Kercher is één van de meest spraakmakende zaken van de 21ste eeuw en daar lijkt gauw weer een hoofdstuk bij te komen.

Wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Ongeveer 1,23 miljard mensen hebben een Facebook account, maar wat voegt Facebook toe aan mijn leven?

Is goedkope Angora wol slecht voor Angora konijnen?

Kun je goedkoop en diervriendelijk heerlijke warme Angora truien maken?

Gays op TV

Tegenwoordig zijn homosexuele mannen en lesbische vrouwen erg 'hot' op TV

Breaking bad (5 seizoenen)

Een super goed verhaal lijn van producent Vince Gilligan. Winnar van Emmy award voor beste dramaserie!

Rebirth

In het Oude Egyptische beschaving was Rebirth gebaseerd op Religie, hun geloof in de WederGeboorte ná de dood werd hun drijvende kracht tijdens hun begrafenis rites.

Opa van de boerderij

Wie kent hem niet, Opa van de boerderij?

Worden Adsense advertenties met meisjes met grote borsten de trend?

Steeds meer Adsense advertenties bevatten meisjes met grote borsten, wordt dit de nieuwe trend bij Adsense?

Meer volgers op twitter

Tips voor meer volgers op twitter!

Dakloos

Ik ben dakloos. Waar slaap ik vannacht?

Instagram - wat is het en hoe werkt het?

De Instagram app, hoe werkt deze precies

Oefeningen voor sales trainingen

Om succes te hebben op de markt is het belangrijk goed te kunnen verkopen. Een verkooptraining kan dan geen kwaad.

Wat is humor?

Pirandello en humor

De nieuwe wetten in marketing en communicatie.

Wordt een enterprise 2.0.