Overval


Publicatie datum:

Overval, het overkomt U?

Gesponsorde koppelingen

De Overval: Overvallen oorzaken financiële, lichamelijke en emotionele schade bij mensen. Een overval is een zwaar misdrijf. Er komt altijd bedreiging of geweld bij kijken. De overvaller heeft maar een doel: hij wil geld bemachtigen in een korte tijd. Een overval heeft veel impact op slachtoffers. Daarom doet de overheid er alles aan om overvallen te stoppen en daders op te sporen. U kunt hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Wetboek van Strafrecht Titel XXII. Diefstal, Artikel 311:

3°.diefstal gedurende de voor de nachtrust bestemde tijd, in een woning of op een besloten erf waarop een woning staat, door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt;

5°.diefstal waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft of het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum;

Indien de onder 3° omschreven diefstal vergezeld gaat van een van de in onder 5° vermelde omstandigheden, wordt gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.

Kabinet en cijfers: In de eerste drie maanden van het jaar 2011 werden 243 verdachten aangehouden, tegen 187 in het eerste kwartaal van 2010.Er waren vorig jaar toch nog 2572 overvallen. Het kabinet wil dit aantal terugdringen naar maximaal 1900 per jaar.

Actie programma Overheid: De Taskforce Overvalcriminaliteit heeft een actieprogramma opgesteld met extra maatregelen om het aantal overvallen verder terug te dringen. Kern van de voorstellen is dat de aanpak van overvallen bij de politie en het openbaar ministerie gewaarborgd moet worden in een landelijk programma

Enkele voorbeelden:Het zal je maar gebeuren. Er wordt aangebeld. Je doet de deur open. Een persoon staat voor je deur. Hij zegt dat hij een koerier is en hij heeft een pakketje in zijn handen. Hij zegd dat het pakketje voor de buurman is. Naar zijn zeggen heeft hij meerdere keren aangebeld maar niemand doet de deur open. Hij vraagt of je het pakket in ontvangst kan nemen. Vervolgens vraagt hij of hij de toilet mag gebruiekn voor een sanitaire stop. Je denkt dat het vertrouwt is en laat hem binnen. Eenmaal binnen kan hij je overvallen. Doe het niet. Ook hoe nodig zijn nood zal zijn. Verwijs hem naar de dicht bij zijnde restaurant of benzinepomp voor zijn natuurlijke behoefte.

De politie aan de deur. Hij geeft informatie over inbraakbeveiliging. Hij deelt folders uit en houdt een gesprek met je. Hij vraagt of hij binnen mag komen om je tips te geven en aanwijzingen. Doe het niet. De politie doet inderdaad veel aan inbraakpreventie. De politie zal je nooit zonder enige aanleiding vragen of hij binnen mag komen. Als de poltieagent tips geeft dan doet hij dat aan de deur. De agent zal ook de folder met je doornemen aan de deur en niet binnen in huis. Vraag altijd naar legitimatie, kledingnummer en standplaats ( welke bureau hij werkzaam is). Vertrouw je het nog niet, neem contact op met de politie. Vraag of hij even wilt wachten en doe je deur dicht. Neem vervolgens contact op met de politie en vraag of zij bezig zijn met een actie betrekkene hebbende op inbraak. De politie aan het bureau zal je gelijk kunnen vertellen of dit wel het geval is.

De loodgieter. Hij beld aan en geef te kennen dat hij een controle doet in de wijk voor mogelijke verstoppingen. Hij laat een pasje zien met pasfoto en naam van de firma. Hij geeft u zelf een kaartje. Het lijkt vertrouwt, maar is dat zo? Hij vraagt wanneer je voor het laatst je riolering hebt ontstopt. Je zegt enige tijd terug. De zogenaamde loodgieter zal adequaat hierop reageren. Hij zal je zeggen, de kans is groot dat uw riool binnen kort zal vastlopen. Hij heeft de tijd en is bereidwillig om een controle uit te voeren. Ook zegt hij erbij dat wanneer de verstopping plaats zal vinden het u veel geld zal kosten om het te laten ontstoppen. Hij vindt het niet nodig dat u in onnodige kosten komt en helpt u graag. Hij weet zijn spel goed te spelen en komt geloofwaardig over. U wilt geen risico nemen en laat hem binnen. Hij kijkt onder uw zink en doet zogenaamd of hij uw verstopping controleert. U vermoed niets. U biedt hem zelfs een glaasje fris aan en opeens gebeurt het. Hij pakt u beet en zegt dit is een overval. U schrikt en denkt wat moet ik nu. Hieronder treft u een paar tips. Mocht het u overkomen.

Als het gebeurt: Ondanks voorbereidingen en preventieve maatregelen kan het toch gebeuren: overval. Tijdens een overval zijn er regels waaraan u zich moet houden.

*Blijf rustig.

*Zorg voor uw eigen veiligheid.

*Volg de bevelen snel en kalm op.

*Geef het geld af die gevraagd wordt.

*Uw leven is meer waard.

*Observeer en probeer signalement te onthouden.

*Geef alle informatie zo correct mogelijk door aan de politie.

Als de politie een verdachte heeft aangehouden van de overval krijgt u te maken met juridische procedures.

Schadeclaim: U kunt een schadeclaim indienen buiten de strafprocedure om. Het gaat dan om een zogenaamde civiele procedure waarin u de burgerlijke rechter vraagt om de dader te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding. Naast een schadevergoeding ook smartengeld.

Maar wat is smartengeld eigenlijk?:Smartengeld is een vergoeding voor pijn, verdriet en verlies van levensvreugde, oftewel immateriële schade. Ook bij het bepalen van de hoogte van smartengeld spelen veel factoren een rol, zoals de ernst van het letsel, de duur van de (ziekenhuis)opname en eventuele psychische gevolgen. Maar als het gaat om smartengeld is Nederland over het algemeen zeer bescheiden ten opzichte van Amerika. De hoogte van smartengeld wordt in Nederland bepaald door te kijken naar wat rechters in soortgelijke zaken eerder hebben toegekend.

Slachtofferhulp: De overval en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw omgeving. Slachtofferhulp Nederland helpt op juridisch, praktisch en emotioneel gebied.

Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). U zult merken dat zij u graag helpen. Zij bieden een luisterend oor,denken met u mee en ondersteunen u.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie media

Het gebruik van online vragenlijsten

De voor- en nadelen van het afnemen van vragenlijsten via internet

Alles over startpagina.nl

Vind wat je zoekt op www.startpagina.nl, alle onderwerpen overzichtelijk verzameld op één pagina.

Netflix in een notendop

Eind 2013 werd Netflix met veel kabaal onthaald. De media stonden er bol van: Netflix zou de nieuwe Spotify zijn, maar dan voor films en series. Maar wat is Netflix nu eigenlijk precies?

Project X Haren eindigt in enorme chaos

Vernieling en rellen bij project X Haren 21-09-2012. Een onschuldige uitnodiging tot een verjaardagsfeestje op facebook eindigt in drama.

Het AMBER Alert. Werkt het of pure geldverspilling?

Dit artikel gaat over het AMBER alert. Is het een systeem wat echt werkt of alleen maar pure geldverspilling?

Guerrilla marketing

Wat te weten over guerrilla marketing.

Facebook, een korte handleiding voor starters

Wat is facebook en hoe werkt het?

Wie is de mol?

Televisieprogramma waarbij bekende Nederlanders de saboteur moeten ontdekken

Publiek Versus Commercieel

De verschillen tussen publieke en commerciele omroepen.

Nuclear Reactor

KernReactoren zetten de Energie die vrijkomt om door Kern-Splitsing in Thermische Energie

Zijn media grenzeloos?

Moet in de media alles worden verteld en getoond, of zijn er grenzen?

Weg met de krant

Over de veranderingen in de krantenwereld

Vatican City

Officiele Italiaanse naam is Citta del Vaticano of meer formeel Stato della Cittá del Vaticano

Jongeren en media

In hoeverre wordt de ontwikkeling van de jeugd beïnvloed door de media?

Komen de jaren 80 actiehelden terug

Komen de grote actiehelden terug op het witte doek?

Is goedkope Angora wol slecht voor Angora konijnen?

Kun je goedkoop en diervriendelijk heerlijke warme Angora truien maken?

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

Verschillende manieren om je publiek niet te vervelen

Het is belangrijk dat het publiek geïnteresseerd blijft. Bij uw communicatie mag uw publiek niet in slaap vallen.

Emoticons.

Emoticons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze multimedia maatschappij.

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Eerste live zelfmoord in Utopia?

Na een live zelfmoord op Fox ook de eerste live zelfmoord in Utopia?

Het geheim van www.thevoiceofholland.com

The Voice of Holland is één van de meest succesvolle televisie programma’s van dit moment, wat is het geheim van dit succes.

Waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Steeds meer mensen maken selfies van zichzelf maar waarom lijkt niemand op zijn selfie?

Verborgen boodschappen in reclame

Verborgen of subliminale boodschappen zijn zeer korte signalen die vertoond worden in een film of afbeelding met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.

Hoe word je Dj? Dj worden als professionional

Dj worden met een opleiding tot Dj, waar moet je zijn en wat kan je leren?