(A)sociale media: Hobby of verslaving?


Publicatie datum:

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Gesponsorde koppelingen

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: ‘social media’. Bijna iedereen in je nabije omgeving inclusief jijzelf misschien is lid van Hyves, Facebook, Twitter. LinkedIn, Youtube en Google+ e.d. Maar in hoeverre beheerst het je leven, in hoeverre vult het je dag in? Wanneer is het gebruik van social media een hobby of voor de ‘fun’ en op welk moment kan je het een verslaving noemen?

Wat is social media precies?

Is een verzamelnaam voor online platformen waar de gebruikers  de inhoud  van dit platform verzorgen.  Dit zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers van een platform onderling.

Je kunt denken aan fora, weblogs en sociale netwerken als Hyves, Facebook, LinkedIn en Google+. Mensen kunnen berichten en foto’s uitwisselen en allerlei andere informatie. Daarbij komt dat je social media overal kunt vinden: op je computer, op je smartphone en op de televisie.

Wat voor negatieve  invloed kan social media hebben?

Vooral Facebook is enorm bekend en wordt wereldwijd gebruikt. Zo’n 7,3 miljoen Nederlanders gebruiken dit sociale netwerk bleek uit het onderzoek ‘Social Media Nederland 2012’. Gezien dit de grootse groep mensen is, gaan de negatieve effecten voornamelijk over Facebook, maar het kan evengoed worden toegepast op de rest van het sociale media geweld.

Allereerst ben je een groot deel  van je privacy kwijt, veel mensen zetten praktisch hun hele leven op Facebook van ’goedmorgen, ik ben weer wakker’ tot ‘ik kan niet slapen, want ik heb een mug op mijn kamer’ tot ‘status veranderd van ‘vrijgezel’ naar ‘relatie’. Niemand ontgaat er wat er in jouw leven gebeurt. En mocht je zelf niet zo veel posten, dan kunnen het altijd nog je ‘vrienden’ en/ of familie zijn die een leuke foto op de site plaats van jou in een iets te sexy galajurkje. Verder is het nog op het nieuws geweest dat je je facebook pagina niet helemaal kunt verwijderen. Deze blijft nog jarenlang bewaard in het systeem. Moet je hier nou zo blij mee zijn?

Verder raken mensen steeds  asocialer in de omgang. Zat men vroeger nog gezellig kletsend te dineren aan tafel, nu zit ieder voor zich met zijn smartphone voor zijn of haar snufferd. Te genieten van de inhoud van andermans leven op internet. In plaats van een fatsoenlijk, persoonlijk gesprek met elkaar, berichten mensen elkaar nu via het platform.

Ook komt het vaak voor dat een groot deel van je facebook vrienden niet eens je ‘echte ’vrienden zijn. Ze zijn gewoon toegevoegd met één simpele muisklik. Je hoeft niet meer een persoonlijke band op te bouwen. Maar veel jongeren en zelfs kinderen willen er zo graag bij horen dat ze elk moment van de dag op facebook hun status update en nieuwe vrienden proberen te werven.

Daarnaast is het niet handige om maar alles op facebook te zetten. Dit geldt met name voor gefrustreerde werknemers.  Mocht je baas sommige dingen lezen of zien, dan kan het je nog je baan kosten!

Wanneer ben je verslaafd?

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. (aldus Verslavinginfo.nl)

Er bestaat de zogenaamde ‘Friendship Addiction’, ongeveer 10 procent van de bevolking zou hier gevoelig voor zijn. Mensen die hieraan lijden, hebben de dwangmatige neiging om iedere dag nieuwe vrienden toe te voegen aan hun eigen sociale netwerk. Lukt dit niet, dan gaan deze mensen ander buitensporig gedrag vertonen. Door bijvoorbeeld dure kleding en accessoires te kopen en hiervan foto’s te presenteren op facebook om aandacht te trekken en vrienden te krijgen.

Ook veel jonge vrouwen zijn verslaafd aan facebook , blijkt uit een onderzoek van Oxygen Media en Lightspeed Research naar sociale-mediaverslaving bij vrouwen in de leeftijd 18-34 staat in de Volkskrant.

Voor vrouwen werkt het ook nog eens als een datingsite, ze spreken makkelijk af met vreemden die ze zojuist hebben toegevoegd op facebook en werkt de relatie niet in het echt, dan wordt diegene net zo makkelijk weer verwijderd.

Is er hulp voor dit probleem?

De grootste oplossing zou natuurlijk zijn het mijden van deze sociale netwerken en andere social media, maar wanneer het je echt niet alleen lukt kun je altijd nog professionele hulp inschakelen van een therapeut of misschien zelfs verslavingzorg.

Dit geeft een goed beeld weer van de effecten van facebook:

Positieve dingen aan facebook

Natuurlijk zijn er ook positieve dingen aan facebook. Zo kan je oude kennissen, vroegere klasgenootjes en vrienden makkelijk terug vinden als zij ten minste ook facebook gebruiken.

Verder kan je makkelijk foto's uitwisselen met familie die bijvoorbeeld ver weg woont.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie media

De Nouvelle Vague en Jean-Luc Godard

De Franse filmmakers hadden het in de jaren 50 al niet zo op commercie. De zogenaamde Nouvelle Vague die destijds ontstond liet alle commerciële gedachtegangen varen en verwonderde en ontregelde het publiek.

The Shawshank Redemption

Film uit 1994 onder de regie van Frank Darabont

Super Size Me

Een betoog over de documentaire 'Super Size Me'

Wie is de mol?

Wie ontmaskerd de mol?

Opkomende platforms Tumblr & Path

Opkomende platforms Tumblr & Path

De reanimatie van X-Factor

Aan het vijfde seizoen van de talentenjacht X-Factor, kunnen ook rappers en DJ's deelnemen. De vraag is: passen rappers en DJ's wel in dit programma?

Het succes van Pinterest

Pinterest is nu een jaar voor iedereen toegankelijk en wint steeds meer aan populariteit. Heb jij al een account?

Overval

Overval, het overkomt U?

Verborgen boodschappen in reclame

Verborgen of subliminale boodschappen zijn zeer korte signalen die vertoond worden in een film of afbeelding met als doel het gedrag van mensen te beïnvloeden.

Iedere 2de persoon gratis naar pretpark, musical, theatervoorstelling of evenement met 2 for 1 entertainment Voucher.

Met het 2 for 1 entertainment Voucher is de entree met een onbeperkt even aantal personen voor iedere 2de persoon gratis.

Ontwikkeling van media entertainment

Media entertainment van de 17de eeuw tot aan nu.

Wie is de mol?

Televisieprogramma waarbij bekende Nederlanders de saboteur moeten ontdekken

Wat is humor?

Pirandello en humor

Hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Zowel Adele Bloemendaal, Do (Dominique van Hulst) als Patricia Paay zijn op late leeftijd nog steeds hot gebleven, hoe blijf je als aantrekkelijke oude zangeres hot?

Oefeningen voor sales trainingen

Om succes te hebben op de markt is het belangrijk goed te kunnen verkopen. Een verkooptraining kan dan geen kwaad.

Het ontstaan van SpongeBob SquarePants

In 1999 is de eerste aflevering van SpongeBob in Amerika uitgezonden. Maar wie zijn de stemmen achter de karakters?

Wat er gebeurt er met je social media accounts bij overlijden?

Nu kan je via een social media testament bij de notaris vastleggen wat er moet gebeuren met je accounts bij overlijden

De Nuremberg Code

Het Internationale Document voor de Mens als Onderwerp de Proef-Persoon

Merk

Wat verstaan we onder merken en wat is belangrijk om hierover te weten.

Kan het maken van selfies leiden tot een stoornis?

Volgens APA kan het maken van selfies leiden tot een stoornis.

Instagram - wat is het en hoe werkt het?

De Instagram app, hoe werkt deze precies

Het gebruik van online vragenlijsten

De voor- en nadelen van het afnemen van vragenlijsten via internet

Meer volgers op twitter

Tips voor meer volgers op twitter!

Gossip Girl de TV-Serie

Gossip Girl is een tv-serie over het rijke leventje van de jonge elite aan de Upper East Side van New York. Ze hebben allemaal bijzonder rijke ouders, worden naar hun privé-school gereden in limousines en slápen zelfs in designerkleding.

Nederland Tijdschriftenland.

Trends en ontwikkeling binnen het tijdschriften segment.