(A)sociale media: Hobby of verslaving?


Publicatie datum:

Social Media verslaving, wanneer verslaafd, nadelen social media/facebook

Gesponsorde koppelingen

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: ‘social media’. Bijna iedereen in je nabije omgeving inclusief jijzelf misschien is lid van Hyves, Facebook, Twitter. LinkedIn, Youtube en Google+ e.d. Maar in hoeverre beheerst het je leven, in hoeverre vult het je dag in? Wanneer is het gebruik van social media een hobby of voor de ‘fun’ en op welk moment kan je het een verslaving noemen?

Wat is social media precies?

Is een verzamelnaam voor online platformen waar de gebruikers  de inhoud  van dit platform verzorgen.  Dit zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers van een platform onderling.

Je kunt denken aan fora, weblogs en sociale netwerken als Hyves, Facebook, LinkedIn en Google+. Mensen kunnen berichten en foto’s uitwisselen en allerlei andere informatie. Daarbij komt dat je social media overal kunt vinden: op je computer, op je smartphone en op de televisie.

Wat voor negatieve  invloed kan social media hebben?

Vooral Facebook is enorm bekend en wordt wereldwijd gebruikt. Zo’n 7,3 miljoen Nederlanders gebruiken dit sociale netwerk bleek uit het onderzoek ‘Social Media Nederland 2012’. Gezien dit de grootse groep mensen is, gaan de negatieve effecten voornamelijk over Facebook, maar het kan evengoed worden toegepast op de rest van het sociale media geweld.

Allereerst ben je een groot deel  van je privacy kwijt, veel mensen zetten praktisch hun hele leven op Facebook van ’goedmorgen, ik ben weer wakker’ tot ‘ik kan niet slapen, want ik heb een mug op mijn kamer’ tot ‘status veranderd van ‘vrijgezel’ naar ‘relatie’. Niemand ontgaat er wat er in jouw leven gebeurt. En mocht je zelf niet zo veel posten, dan kunnen het altijd nog je ‘vrienden’ en/ of familie zijn die een leuke foto op de site plaats van jou in een iets te sexy galajurkje. Verder is het nog op het nieuws geweest dat je je facebook pagina niet helemaal kunt verwijderen. Deze blijft nog jarenlang bewaard in het systeem. Moet je hier nou zo blij mee zijn?

Verder raken mensen steeds  asocialer in de omgang. Zat men vroeger nog gezellig kletsend te dineren aan tafel, nu zit ieder voor zich met zijn smartphone voor zijn of haar snufferd. Te genieten van de inhoud van andermans leven op internet. In plaats van een fatsoenlijk, persoonlijk gesprek met elkaar, berichten mensen elkaar nu via het platform.

Ook komt het vaak voor dat een groot deel van je facebook vrienden niet eens je ‘echte ’vrienden zijn. Ze zijn gewoon toegevoegd met één simpele muisklik. Je hoeft niet meer een persoonlijke band op te bouwen. Maar veel jongeren en zelfs kinderen willen er zo graag bij horen dat ze elk moment van de dag op facebook hun status update en nieuwe vrienden proberen te werven.

Daarnaast is het niet handige om maar alles op facebook te zetten. Dit geldt met name voor gefrustreerde werknemers.  Mocht je baas sommige dingen lezen of zien, dan kan het je nog je baan kosten!

Wanneer ben je verslaafd?

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. (aldus Verslavinginfo.nl)

Er bestaat de zogenaamde ‘Friendship Addiction’, ongeveer 10 procent van de bevolking zou hier gevoelig voor zijn. Mensen die hieraan lijden, hebben de dwangmatige neiging om iedere dag nieuwe vrienden toe te voegen aan hun eigen sociale netwerk. Lukt dit niet, dan gaan deze mensen ander buitensporig gedrag vertonen. Door bijvoorbeeld dure kleding en accessoires te kopen en hiervan foto’s te presenteren op facebook om aandacht te trekken en vrienden te krijgen.

Ook veel jonge vrouwen zijn verslaafd aan facebook , blijkt uit een onderzoek van Oxygen Media en Lightspeed Research naar sociale-mediaverslaving bij vrouwen in de leeftijd 18-34 staat in de Volkskrant.

Voor vrouwen werkt het ook nog eens als een datingsite, ze spreken makkelijk af met vreemden die ze zojuist hebben toegevoegd op facebook en werkt de relatie niet in het echt, dan wordt diegene net zo makkelijk weer verwijderd.

Is er hulp voor dit probleem?

De grootste oplossing zou natuurlijk zijn het mijden van deze sociale netwerken en andere social media, maar wanneer het je echt niet alleen lukt kun je altijd nog professionele hulp inschakelen van een therapeut of misschien zelfs verslavingzorg.

Dit geeft een goed beeld weer van de effecten van facebook:

Positieve dingen aan facebook

Natuurlijk zijn er ook positieve dingen aan facebook. Zo kan je oude kennissen, vroegere klasgenootjes en vrienden makkelijk terug vinden als zij ten minste ook facebook gebruiken.

Verder kan je makkelijk foto's uitwisselen met familie die bijvoorbeeld ver weg woont.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie media

Ben je als TV kijker klant of speelbal?

Er is veel discussie over wat publieke zenders nu wel of niet zouden moeten uitzenden. Een aantal hoofdrolspelers zoals de omroepen, de netmanager en de staatsecretaris dueleren naar hartelust. Hoe staat het met de belangrijkste groep in dit speelveld; de kijker of wel de klant?

Communicatie anno 2010

De veranderingen binnen de communicatie.

Timeless Anime deel 1

Timeless Anime gaat over tijdloze Japanse Anime series. Dit artikel zal uit meer delen bestaan.

The Matrix

The Matrix is een sciencefictionfilm uit 1999.

UFO of Unidentified Flying Object

Vertaald is dit UFO of Ongeïdentificeerd Vliegend Object

Project X Haren eindigt in enorme chaos

Vernieling en rellen bij project X Haren 21-09-2012. Een onschuldige uitnodiging tot een verjaardagsfeestje op facebook eindigt in drama.

Wat is Snapchat en hoe verwijder je Snapchap?

Download de gratis snapchat app en lees hoe Snapchat werkt en hoe je Snapchat weer kunt verwijderen.

Het AMBER Alert. Werkt het of pure geldverspilling?

Dit artikel gaat over het AMBER alert. Is het een systeem wat echt werkt of alleen maar pure geldverspilling?

De gevolgen van fakedocumentaires

Essay over het fenomeen fakedocumentaire

Like this op Facebook

In dit artikel leest u wat de I Like button inhoud en hoe deze is ontstaan.

Scarface

Tony Montana in Scarface Money Power Respect

Een kat met negen levens: Silvio Berlusconi.

De man die het meest aantal keer voor de rechtbank moet komen in de geschiedenis.

Amanda Knox; schuldig of niet?

De dood van Merdith Kercher is één van de meest spraakmakende zaken van de 21ste eeuw en daar lijkt gauw weer een hoofdstuk bij te komen.

Mensen worden beetgenomen door onechte baby

Wat doe je als je een kinderbuggy helemaal alleen op straat ziet? Wees gewaarschuwd, het kan de schrik van je leven zijn

Alles over startpagina.nl

Vind wat je zoekt op www.startpagina.nl, alle onderwerpen overzichtelijk verzameld op één pagina.

Ontwikkeling van media entertainment

Media entertainment van de 17de eeuw tot aan nu.

Wie ben jij op internet en op de social media?

Ik ben altijd mezelf op internet en social media maar wie ben jij op internet en op social media?

HD Wallpaper of gratis Wallpaper op www.Flickr.com

Oneindig veel gratis High Definition Wallpapers op www.Flickr.com

Lachend naar de winkel

Werkt humor in reclames?

How I met your mother: CBS sitcom over vriendschap en de zoektocht naar die ene vrouw.

How I Met Your Mother is een CBS Sitcom die reeds in het zesde seizoen is beland. Het gaat over de zoektocht van Ted Mosby naar de moeder van zijn toekomstige kinderen.

Hoogdruk of boekdruk

Hoogdruk of boekdruk

Ontwikkelingen rondom Kranten en Dagbladen.

De oorzaken van de dalende oplagecijfers en de toekomst.

The good, the bad and the ugly

Western-film uit 1966 met Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Neorealistische films 1: Ladri di Biciclette

Het meesterwerk van Vittorio de Sica

Hoe kun je, met een mooie weervrouw, altijd mooi weer voorspellen?

Wie wil dat niet, iedere dag mooi weer. Op sommige zenders wordt er, of het nu gaat regenen of dat het zonnig wordt, altijd mooi weer voorspelt.