Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?


Publicatie datum:

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Gesponsorde koppelingen

 Je moet dun zijn, grote borsten (als vrouw dan hè), lange benen en ga zo maar door. Wat voor invloed heeft dit op je zelfbeeld?

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen. 
Ook bij mij was dat het geval. Zelfs in tekenfilms en dergelijke is dat het geval. Het zijn altijd hele mooie dunne personages die de hoofdrollen mogen vertolken. Als er dan een wat dikker iemand in voorkomt is het vaak een slechterik, of iemand die heel dom is. Daar wordt dus bij iemand die er vatbaar voor is al iets in werking gezet. Dat wordt als je iets ouder wordt en de popbladen en tienermagazines gaat lezen niet minder. Alle beroemdheden zijn supermooi, en maak het een kind maar eens wijs dat de meeste foto’s toch wel bewerkt zijn voor ze geplaatst worden.

Daar is bij mij ook de ellende begonnen. Je moet dun zijn, grote borsten (als vrouw dan hè), lange benen en ga zo maar door. Nu ben ik zelf maar 1,60 meter, dus die lange benen waren er sowieso nooit. En tot mijn 16de had ik helemaal geen borsten. En dan begint het. Je gaat om je heen kijken. Al je vriendinnen hebben wel die borsten en lange benen en dan zijn ze ook nog eens dunner dan dat jij bent. Toen ik eenmaal wel borsten kreeg, was ik “gelukkig” gezegend met in ieder geval die grote borsten, waardoor de onzekerheid eigenlijk alleen maar toenam. Want als er nu iemand aardig tegen me deed was het alleen maar vanwege die borsten. En ja, blijf rustig de tijdschriften enz. lezen. Met de jaren kwamen er ook steeds meer kilo’s bij. Tsja, als je toch al niet aan het schoonheidsideaal voldoet, dan kan je je net zo goed volstouwen met alles wat je voorhanden hebt. Zeker als er dan ook steeds mensen naar je toe komen die uiteindelijk alleen maar geïnteresseerd blijken te zijn in een van je vriendinnen. Het ging van kwaad tot erger. De laatste jaren viel ik elke keer weer wat meer af, waardoor ik op een enigszins respectabel gewicht kwam, hierdoor werd mijn zelfbeeld beetje bij beetje beter. En toch hè, en toch blijf ik vergelijken.. Als ik ergens ben dan kijk je toch naar de andere vrouwen in de ruimte, ze zijn mooier, hebben een gavere huid, betere proporties, langere benen, minder dik…

Op de een of andere manier kom ik zelf altijd als verliezer uit de strijd. Ach wordt er gezegd, het gaat toch vooral om het innerlijk, als je van binnen maar mooi bent… Ja leuk hoor, maar ik wil ook wel eens horen dat ik er goed uitzie. Dat het niet altijd om een ander gaat waar naar gekeken wordt. 
Natuurlijk weet ik dat die mooie vrouwen zouden willen dat er wat meer naar hun innerlijk gekeken werd, i.p.v. dat ze alleen maar beoordeeld worden op hun looks. Maar dat gebeurd bij de minder mooie vrouwen ook niet, die worden ook beoordeeld op hun looks. En dat is nooit heel positief dan. 

Zou het niet gewoon mooi zijn als het schoonheidsideaal werd bijgesteld naar het echte leven, niet alleen de vrouwen krijgen hierdoor een slecht beeld, maar wat denk je van de mannen, ook die hebben het hierdoor vreselijk moeilijk. 
Kijk eens naar mijn zoon, een vreselijk knappe jongeman (en dat zeg ik niet omdat het mijn eigen kind is) en hij vindt zichzelf te dik… Daardoor zit hij enorm met zichzelf in de knoop. Gelukkig kan ik hem er goed in bijstaan, alleen al door het feit dat ik snap wat er in hem omgaat…

Zeg ik net dat het schoonheidsideaal moet worden aangepast? Het moet gewoon verdwijnen. Er is GEEN ideaal. Ieder mens is mooi zoals hij is. Al die plastische chirurgie die je kan laten doen als je geld hebt is fantastisch hoor. Maar daardoor krijgt menigeen wel een verkeerd beeld van wat wel en niet mooi is.

Ja je leest het goed, ik weet dat ik een verkeerd beeld heb, maar zie er maar eens vanaf te komen. Want nog steeds, overal waar ik kom, bij vrienden, op het schoolplein, bij de winkels, bij het uitgaan, overal is iedereen mooier.

Helaas zijn er ook mensen die niet weten dat het een verkeerd beeld is van de mens, waardoor het dus gebeurd dat er steeds meer en meer gepest wordt. En waarom? Je draagt niet de juiste kleding, je bent te dik, je haar is niet de juiste kleur, je bent te dun, je bent te groot, te klein, ja zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat gebeurd er met mensen (jong en oud) die gepest worden? Inderdaad hun zelfbeeld gaat nog verder bergafwaarts. Tot in de meest extreme gevallen zelf heel jonge kinderen een eind aan hun leven maken omdat ze het niet aankunnen. Elke keer weer als ik zoiets lees, staan mijn haren recht overeind en staan de tranen in mijn ogen. Het mag toch niet zo zijn dat door dat ‘fantastische’ schoonheidsideaal dit soort dingen gebeuren???

Het schoonheidsideaal zoals het is leidt tot onzekerheid bij veel mensen.  

Het was absoluut niet mijn idee om hier zoiets persoonlijks van te maken, maar denk/hoop dat het daardoor wel meer mensen aan zal spreken.

 

Meer lezen: http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10165-kiva-tegen-pesten/

                       http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10149-zeg-dag-tegen-pesten/

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Depressie, voor de rest van je leven?

Depressie, wat is het, hoe kom je eraan maar hoe kom je eraf?

Hoe fijn om een boek te lezen op de Ipad

Alle gemak van het lezen van boeken op de Ipad.

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.

Er moet gewerkt worden!

Er moet gewerkt worden. Was mij opvalt is dat veel advertenties niet kloppen, onduidelijke zijn of je gewoonweg belazeren

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Ervaring: Dierenspeciaalzaak Faunaland

Mijn ervaring van Dierenspeciaalzaak Faunaland. Een aanbieder van diverse huisdieren en bijbehorende dieren producten.

Het werkelijke doel van de uitvinding van de Verichip

Dit artikel gaat in op de voorspelling van de komst van de Verichip. Wat is het werkelijke doel hiervan?

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Dodenherdenking

Laten we ook eens stilstaan bij andere slachtoffers.

plooitjes en rimpeltjes

HELP we worden oud(er).

Rechtsgevoel

Ik had er weer eentje van 50 euro voor 6 km te hard rijden.

De waarde van de bijbel

Een geschiedenis over het ontstaan van de bijbel

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

De Emotie van een Bevalling

Hoe voelt en om een kind te krijgen?

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

Kunnen honden denken?

Ja, honden kunnen denken, is mijn quasi-wetenschappelijke conclusie op basis van mijn persoonlijke waarnemingen.