Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?


Publicatie datum:

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Gesponsorde koppelingen

 Je moet dun zijn, grote borsten (als vrouw dan hè), lange benen en ga zo maar door. Wat voor invloed heeft dit op je zelfbeeld?

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen. 
Ook bij mij was dat het geval. Zelfs in tekenfilms en dergelijke is dat het geval. Het zijn altijd hele mooie dunne personages die de hoofdrollen mogen vertolken. Als er dan een wat dikker iemand in voorkomt is het vaak een slechterik, of iemand die heel dom is. Daar wordt dus bij iemand die er vatbaar voor is al iets in werking gezet. Dat wordt als je iets ouder wordt en de popbladen en tienermagazines gaat lezen niet minder. Alle beroemdheden zijn supermooi, en maak het een kind maar eens wijs dat de meeste foto’s toch wel bewerkt zijn voor ze geplaatst worden.

Daar is bij mij ook de ellende begonnen. Je moet dun zijn, grote borsten (als vrouw dan hè), lange benen en ga zo maar door. Nu ben ik zelf maar 1,60 meter, dus die lange benen waren er sowieso nooit. En tot mijn 16de had ik helemaal geen borsten. En dan begint het. Je gaat om je heen kijken. Al je vriendinnen hebben wel die borsten en lange benen en dan zijn ze ook nog eens dunner dan dat jij bent. Toen ik eenmaal wel borsten kreeg, was ik “gelukkig” gezegend met in ieder geval die grote borsten, waardoor de onzekerheid eigenlijk alleen maar toenam. Want als er nu iemand aardig tegen me deed was het alleen maar vanwege die borsten. En ja, blijf rustig de tijdschriften enz. lezen. Met de jaren kwamen er ook steeds meer kilo’s bij. Tsja, als je toch al niet aan het schoonheidsideaal voldoet, dan kan je je net zo goed volstouwen met alles wat je voorhanden hebt. Zeker als er dan ook steeds mensen naar je toe komen die uiteindelijk alleen maar geïnteresseerd blijken te zijn in een van je vriendinnen. Het ging van kwaad tot erger. De laatste jaren viel ik elke keer weer wat meer af, waardoor ik op een enigszins respectabel gewicht kwam, hierdoor werd mijn zelfbeeld beetje bij beetje beter. En toch hè, en toch blijf ik vergelijken.. Als ik ergens ben dan kijk je toch naar de andere vrouwen in de ruimte, ze zijn mooier, hebben een gavere huid, betere proporties, langere benen, minder dik…

Op de een of andere manier kom ik zelf altijd als verliezer uit de strijd. Ach wordt er gezegd, het gaat toch vooral om het innerlijk, als je van binnen maar mooi bent… Ja leuk hoor, maar ik wil ook wel eens horen dat ik er goed uitzie. Dat het niet altijd om een ander gaat waar naar gekeken wordt. 
Natuurlijk weet ik dat die mooie vrouwen zouden willen dat er wat meer naar hun innerlijk gekeken werd, i.p.v. dat ze alleen maar beoordeeld worden op hun looks. Maar dat gebeurd bij de minder mooie vrouwen ook niet, die worden ook beoordeeld op hun looks. En dat is nooit heel positief dan. 

Zou het niet gewoon mooi zijn als het schoonheidsideaal werd bijgesteld naar het echte leven, niet alleen de vrouwen krijgen hierdoor een slecht beeld, maar wat denk je van de mannen, ook die hebben het hierdoor vreselijk moeilijk. 
Kijk eens naar mijn zoon, een vreselijk knappe jongeman (en dat zeg ik niet omdat het mijn eigen kind is) en hij vindt zichzelf te dik… Daardoor zit hij enorm met zichzelf in de knoop. Gelukkig kan ik hem er goed in bijstaan, alleen al door het feit dat ik snap wat er in hem omgaat…

Zeg ik net dat het schoonheidsideaal moet worden aangepast? Het moet gewoon verdwijnen. Er is GEEN ideaal. Ieder mens is mooi zoals hij is. Al die plastische chirurgie die je kan laten doen als je geld hebt is fantastisch hoor. Maar daardoor krijgt menigeen wel een verkeerd beeld van wat wel en niet mooi is.

Ja je leest het goed, ik weet dat ik een verkeerd beeld heb, maar zie er maar eens vanaf te komen. Want nog steeds, overal waar ik kom, bij vrienden, op het schoolplein, bij de winkels, bij het uitgaan, overal is iedereen mooier.

Helaas zijn er ook mensen die niet weten dat het een verkeerd beeld is van de mens, waardoor het dus gebeurd dat er steeds meer en meer gepest wordt. En waarom? Je draagt niet de juiste kleding, je bent te dik, je haar is niet de juiste kleur, je bent te dun, je bent te groot, te klein, ja zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat gebeurd er met mensen (jong en oud) die gepest worden? Inderdaad hun zelfbeeld gaat nog verder bergafwaarts. Tot in de meest extreme gevallen zelf heel jonge kinderen een eind aan hun leven maken omdat ze het niet aankunnen. Elke keer weer als ik zoiets lees, staan mijn haren recht overeind en staan de tranen in mijn ogen. Het mag toch niet zo zijn dat door dat ‘fantastische’ schoonheidsideaal dit soort dingen gebeuren???

Het schoonheidsideaal zoals het is leidt tot onzekerheid bij veel mensen.  

Het was absoluut niet mijn idee om hier zoiets persoonlijks van te maken, maar denk/hoop dat het daardoor wel meer mensen aan zal spreken.

 

Meer lezen: http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10165-kiva-tegen-pesten/

                       http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10149-zeg-dag-tegen-pesten/

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Alleenstaande werkende moeder.

Aleenstaande werkende moeder´s... en dan???

Wat is de zin van het leven vandaag 2014-07-27

Is genieten van een mooie zomerse dag in je achtertuin de zin van het leven?

Stoppen met roken met behulp van Champix

De voor mij negatieve effecten van Champix als hulpmiddel om te stoppen met roken

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Discobollen

Mijn kinderen zijn zot van ijs. Helaas zijn ze creatief....

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

De hoe-is-het-vraag..

Waarom vragen veel mensen hoe het met iemand gaat, hoewel diegene dat niets interesseert?

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Diabetes

Mijn ervaring met diabetes

Farmaceutische Industrie

Een Vandaag liet vorige week zien hoe burgers in Nederland opgelicht worden.

Het leuke verjaardagsfeest

Je verjaardag vieren is niet altijd een feestje. Zeker niet voor de jarige zelf.

De kwetsbaarheid van ieder mens opent de mogelijkheid voor liefde en geluk

Een artikel over het wonderlijke gegeven dat de meest kwetsbare plek van ieder mens de toegang is tot dat wat we het meest verlangen; liefde en geluk.

Het leven van een pleegkind

Wat is het precies om pleegkind te zijn? Het standpunt van een pleegkind.

Alimentatie, de vader als melkkoe?

waarom bekommert zich niemand om de vader na een echtscheiding?

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

Geeft een ondernemer een fout eerder toe dan een minister?

Fouten toegeven is niet gemakkelijk. Wie scoort er nu het beste van de twee? De ondernemer of de overheid?

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Oldtimers

Utrecht wil oldtimers weren uit het centrum.

Verdien 1000 euro met een flesje Coca Cola in je mond

Een leuk reclame idee, stuur je leukste foto in met een flesje Coca Cola in je mond en win 1000 euro.

SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening)

Mijn ervaring met de opleiding SPH

Negatief vs. Positief

Het verschil tussen negatieve en positieve mensen

Er moet gewerkt worden!

Er moet gewerkt worden. Was mij opvalt is dat veel advertenties niet kloppen, onduidelijke zijn of je gewoonweg belazeren