Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?


Publicatie datum:

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Gesponsorde koppelingen

 Je moet dun zijn, grote borsten (als vrouw dan hè), lange benen en ga zo maar door. Wat voor invloed heeft dit op je zelfbeeld?

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen. 
Ook bij mij was dat het geval. Zelfs in tekenfilms en dergelijke is dat het geval. Het zijn altijd hele mooie dunne personages die de hoofdrollen mogen vertolken. Als er dan een wat dikker iemand in voorkomt is het vaak een slechterik, of iemand die heel dom is. Daar wordt dus bij iemand die er vatbaar voor is al iets in werking gezet. Dat wordt als je iets ouder wordt en de popbladen en tienermagazines gaat lezen niet minder. Alle beroemdheden zijn supermooi, en maak het een kind maar eens wijs dat de meeste foto’s toch wel bewerkt zijn voor ze geplaatst worden.

Daar is bij mij ook de ellende begonnen. Je moet dun zijn, grote borsten (als vrouw dan hè), lange benen en ga zo maar door. Nu ben ik zelf maar 1,60 meter, dus die lange benen waren er sowieso nooit. En tot mijn 16de had ik helemaal geen borsten. En dan begint het. Je gaat om je heen kijken. Al je vriendinnen hebben wel die borsten en lange benen en dan zijn ze ook nog eens dunner dan dat jij bent. Toen ik eenmaal wel borsten kreeg, was ik “gelukkig” gezegend met in ieder geval die grote borsten, waardoor de onzekerheid eigenlijk alleen maar toenam. Want als er nu iemand aardig tegen me deed was het alleen maar vanwege die borsten. En ja, blijf rustig de tijdschriften enz. lezen. Met de jaren kwamen er ook steeds meer kilo’s bij. Tsja, als je toch al niet aan het schoonheidsideaal voldoet, dan kan je je net zo goed volstouwen met alles wat je voorhanden hebt. Zeker als er dan ook steeds mensen naar je toe komen die uiteindelijk alleen maar geïnteresseerd blijken te zijn in een van je vriendinnen. Het ging van kwaad tot erger. De laatste jaren viel ik elke keer weer wat meer af, waardoor ik op een enigszins respectabel gewicht kwam, hierdoor werd mijn zelfbeeld beetje bij beetje beter. En toch hè, en toch blijf ik vergelijken.. Als ik ergens ben dan kijk je toch naar de andere vrouwen in de ruimte, ze zijn mooier, hebben een gavere huid, betere proporties, langere benen, minder dik…

Op de een of andere manier kom ik zelf altijd als verliezer uit de strijd. Ach wordt er gezegd, het gaat toch vooral om het innerlijk, als je van binnen maar mooi bent… Ja leuk hoor, maar ik wil ook wel eens horen dat ik er goed uitzie. Dat het niet altijd om een ander gaat waar naar gekeken wordt. 
Natuurlijk weet ik dat die mooie vrouwen zouden willen dat er wat meer naar hun innerlijk gekeken werd, i.p.v. dat ze alleen maar beoordeeld worden op hun looks. Maar dat gebeurd bij de minder mooie vrouwen ook niet, die worden ook beoordeeld op hun looks. En dat is nooit heel positief dan. 

Zou het niet gewoon mooi zijn als het schoonheidsideaal werd bijgesteld naar het echte leven, niet alleen de vrouwen krijgen hierdoor een slecht beeld, maar wat denk je van de mannen, ook die hebben het hierdoor vreselijk moeilijk. 
Kijk eens naar mijn zoon, een vreselijk knappe jongeman (en dat zeg ik niet omdat het mijn eigen kind is) en hij vindt zichzelf te dik… Daardoor zit hij enorm met zichzelf in de knoop. Gelukkig kan ik hem er goed in bijstaan, alleen al door het feit dat ik snap wat er in hem omgaat…

Zeg ik net dat het schoonheidsideaal moet worden aangepast? Het moet gewoon verdwijnen. Er is GEEN ideaal. Ieder mens is mooi zoals hij is. Al die plastische chirurgie die je kan laten doen als je geld hebt is fantastisch hoor. Maar daardoor krijgt menigeen wel een verkeerd beeld van wat wel en niet mooi is.

Ja je leest het goed, ik weet dat ik een verkeerd beeld heb, maar zie er maar eens vanaf te komen. Want nog steeds, overal waar ik kom, bij vrienden, op het schoolplein, bij de winkels, bij het uitgaan, overal is iedereen mooier.

Helaas zijn er ook mensen die niet weten dat het een verkeerd beeld is van de mens, waardoor het dus gebeurd dat er steeds meer en meer gepest wordt. En waarom? Je draagt niet de juiste kleding, je bent te dik, je haar is niet de juiste kleur, je bent te dun, je bent te groot, te klein, ja zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat gebeurd er met mensen (jong en oud) die gepest worden? Inderdaad hun zelfbeeld gaat nog verder bergafwaarts. Tot in de meest extreme gevallen zelf heel jonge kinderen een eind aan hun leven maken omdat ze het niet aankunnen. Elke keer weer als ik zoiets lees, staan mijn haren recht overeind en staan de tranen in mijn ogen. Het mag toch niet zo zijn dat door dat ‘fantastische’ schoonheidsideaal dit soort dingen gebeuren???

Het schoonheidsideaal zoals het is leidt tot onzekerheid bij veel mensen.  

Het was absoluut niet mijn idee om hier zoiets persoonlijks van te maken, maar denk/hoop dat het daardoor wel meer mensen aan zal spreken.

 

Meer lezen: http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10165-kiva-tegen-pesten/

                       http://artikelen.foobie.nl/meningen-ervaringen/10149-zeg-dag-tegen-pesten/

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De hoe-is-het-vraag..

Waarom vragen veel mensen hoe het met iemand gaat, hoewel diegene dat niets interesseert?

Garantieservice Wehkamp

Prima service ook buiten garantie

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

Mirena spiraal

twijfel je nog over het laten plaatsen van de Mirena spiraal ? misschien helpt dit artikel je met beslissen

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

We zijn onsterfelijk.

Ook zonder religie leven na de dood. We gaan naar de plek waar we thuis horen.

Paard, hoe edel ben je eigenlijk?

Het dagelijks bezig zijn met paarden brengt veel grappige momenten met zich mee, dit is een kort grappig verhaaltje waar iedereen met paarden zich wel in herkennen.

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

De Rollercoaster

de droom van twee mensen om een wereldbedrijf te bouwen

Ouderenzorg

Ook hier blijken zakkenvullers te zitten, er komt geen eind aan dit onderwerp.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Out of body experience, do's en don'ts

de do's en don'ts van een out of body experience

Stad zonder hart

Verslag van de herdenking van het Rotterdamse bombardement

Doorgaan na overlijden door zelfmoord...

Als je iemand hebt verloren aan zelfmoord, lijkt alles donker en grauw....

Leven voor een ander

Leven voor een ander

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van woning in de Tollensstraat

Jeugdhulpverlening in Nederland

Mijn ervaring als ouder met jeugdhulpverlening. De gevolgen van de jeugdhulpverlening in Nederland.

Hoe komt het dat ik vandaag pas mijn eerste Foobie artikel plaats?

Eindelijk na 50 dagen hard werken is het dan zover! Vanavond plaats ik mijn eerste echte Foobie artikel.

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Het mysterie van de string.

Waarom dragen mensen een string?

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.