Koud of warm?


Publicatie datum:

Wie herinnert zich niet de documentaire RAUW? Een paar jaar geleden was het hele land nog in rep en roer om Tom, de jongen die van zijn moeder rauw moest eten.

Gesponsorde koppelingen

 Die opvoeding van Tom was achteraf misschien niet eens zo gek. Inmiddels zijn veel meer mensen in de ban van nieuwe manieren om te eten. ‘Dat je tegenwoordig struikelt over de sapbars en dat alle hippe mensen in de weer lijken met broccolichips en zeewiersmoothies, dat vindt Tom leuk – eindelijk is hij geen raar, uitzonderlijk geval meer’, aldus de Volkskrant. Tom moet er zelf wel een beetje om lachen, om die hype rond superfoods: ‘Mensen denken nu dat ze helemaal goed bezig zijn als ze gojibessen eten’.

De documentaire RAUW zag ik net heel toevallig een herhaling van op internet. Soms kijk ik documentaires en treft het mijn oog. Het was iets wat toen heel nieuw voor mij was, wat ik niet kende, nu is iedereen in de ban van. Maar is het echt nou beter?
Voor ik deze documentaire had gekeken net, heb ik ervoor een programma gekeken over vooroordelen en twijfels omtrent voeding. Is margarine gezonder dan roomboter? Is koffie gezond? Is biologische groente beter dan niet biologisch? Allemaal voors en tegens om wat wel en niet gezond is.

Superfoods

Jullie kennen het vast allemaal wel de term superfoods die je overal om je hoofd wordt geslingerd. Het is een verschrikkelijke hype. Maar wat zijn superfoods precies? Ik ging daarvoor internet op om het zelf eens te onderzoeken.
Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. En totaal vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen. Een voedingssoort valt onder de categorie superfood wanneer het meer dan twaalf positieve eigenschappen heeft voor je gezondheid.

Dit klinkt mij allemaal zonnig in mijn oren, en ik kijk terug in mijn notitie schriftje. Ik heb wel eens een hele dag alleen maar rauw gegeten en superfoods geprobeerd. Ik at geen zuivel,geen dierlijke producten alleen maar rauw. Het was ook niet na aanleiding van dit want ik heb dit al eerder geprobeerd dan voor ik dit artikel schreef. Ik ben gewoon zo iemand die alles een keer uitprobeert op voeding gebied. Ik weet nog van toen dat ik het wel merkte dat ik veel energie had, maar ook dat ik in mijn ontlasting duidelijke dingen anders of niet goed verteerd had. Zoals wortels bijvoorbeeld of mais. Ik vond het hennepzaad wel lekker maar ik zou echt niet alleen maar op rauw kunnen leven. Dit omdat ik merkte dat ik veel meer at en honger had en last had van mijn darmen. Ik zeg niet dat superfoods slecht zijn ik denk dat het een goede aanvulling is. Maar mijn bevinding is hieruit dat ik het niet alleen maar wil eten.

Veel bloed en vet

Van vlees wordt beweerd dat het veel vet bevat en bloed. Dat je het verhit en in boter bakt en dat dit niet gezond is. Maar je hebt ook vlees van kip en kalkoen en dat vind ik nooit vet smaken. In mijn ogen is het juist gezond om af en toe vlees te eten. Je kan dan wel zeggen ja maar in de oertijd aten wij dat niet. Maar er zijn wel degelijk speren gevonden waar mensen mee jaagde. Ik denk alleen zelf persoonlijk dat elke dag vlees eten niet gezond is. Ik zelf verdraag het niet daarom eet ik het niet. Ik ben wel van mening dat al die antibiotica in het vlees niet goed is en je beter biologisch vlees kan eten. Voor ons zelf is het al niet goed als antibiotica wordt voorgeschreven. Waarom zou je het dan wel consumeren?
Vet is natuurlijk niet gezond, maar ik denk dat het met mate geen kwaad kan.
Als een vis in het water!

Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel haring, sardines of zalm.
Ik zelf eet geen vlees maar wel vis. Ik ben van mening dat een mens bepaalde voedingsstoffen nodig heeft die in groente en fruit niet zitten. Mijn vader vertelde vroeger ook waar visdag vandaan kwam. Dit was om het volgende:
Volgens een mythe zou ‘Vrijdag Visdag’ zijn ontstaan doordat de boten dan terugkomen en de vis het verst is. Maar de traditie ligt ergens anders verankerd, namelijk bij de Katholieken.
De Katholieke gelovige had op vrijdag een ‘dag van volledige onthouding’. Deze traditie stamt nog uit de begintijd van het christendom. De Kerk nam het joodse gebruik om tweemaal per week te vasten toen over.
In de zestiende eeuw veranderde dat tijdens de Reformatie. Binnen het Katholieke geloof werd er onderscheid gemaakt tussen vasten, met slechts een maal per dag, en onthouding. Onthouding betekende dat het eten van vlees van landdieren verboden was. Vis viel daar duidelijk niet onder en om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, at men dan vis. Vandaar dat vrijdag ook wel ‘visdag’ heet.
Ik ben het hier wel mee eens omdat ik denk dat mensen genoeg voedingsstoffen binnen krijgen en vis minder vet is dan vlees.

Warm eten

Sommige voeding hoor je eerst te koken. Er zitten nog bacteriën in of het wordt beter in je lichaam opgenomen als je het kookt. Dat zijn dingen die alom gelezen en geleerd hebt. Neem nou mijn uitleg bij de wortels als ik die gekookt eet heb ik geen last van mijn ontlasting. Ook als ik bepaalde groente kook krijg ik er geen buikpijn van en anders wel.
Sommige voeding moet dus opgewarmd worden. Vuur is niet voor niks uitgevonden zeg ik dan.

Sapper de Sap

Mensen zijn ineens sap drinkers geworden. Alles gaat in de blender of de sapcentrifuge omdat mensen gehaast zijn en snel en gezond willen eten. Een sapje is dan bij uitstek handig. Je slurpt het zo weg en krijgt toch je voedingsstoffen binnen. Een gewone sinaasappel moet je eerst op kauwen, ook eerst nog schillen etc.. Toch is kauwen niet voor niks uitgevonden en erg gezond. Je speeksel helpt met verteren en je lichaam neemt alle voedingsstoffen makkelijk op. Fruitsap dat wordt gelijk in je lichaam opgenomen je krijgt te snel te veel binnen waardoor je glucose pieken in je lijf krijgt. Te veel sap is dus niet gezond.

Wil ik nu koud?

Mijn conclusie die ik kan trekken na het te hebben uitgeprobeerd en mij erin te hebben verdiept is dat niks beter of slechter is. Het is gewoon gezond om je bewust te zijn van wat je eet en binnenkrijgt. Maar doorslaan in een richting kan in mijn ogen nooit gezond zijn. Ik denk dat variatie gewoon gezond is en alles wel een risico kan geven.

 

Bronnen:
http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/465060/jongen-18-uit-documentaire-rauw-eet-nog-steeds-rauw.html
http://eerlijkereten.nl/superfood/
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Werk of hobby?!

Wat is er nou eigenlijk leuker, als je van je werk ook je hobby kan maken?

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 1

Waarom speelt een 37 jarige man computerspelletjes? Is hij er niet te oud voor en kan hij mee met de '

Discobollen

Mijn kinderen zijn zot van ijs. Helaas zijn ze creatief....

Moeten we criminelen ook niet kunnen straffen door het ontzeggen van toegang tot onze gezondheidszorg?

Essay geschreven als opdracht voor het vak Ethiek.

Verdien 1000 euro met een flesje Coca Cola in je mond

Een leuk reclame idee, stuur je leukste foto in met een flesje Coca Cola in je mond en win 1000 euro.

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Humanity House

True the eyes of a refeguee

De engelsman, en hoe engelse elkaar behandelen.

Dit artikel gaat over de engelsman, en hoe hij zichzelf, zijn familie en collegas behandeld.

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

War Horse

Een aanrader of afrader?

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Wouter Bos

Wouter Bos is ook salonsocialist geworden.

plooitjes en rimpeltjes

HELP we worden oud(er).

Mirena spiraal

twijfel je nog over het laten plaatsen van de Mirena spiraal ? misschien helpt dit artikel je met beslissen

Relaxed naar zenuwslopende stunts kijken in Rotterdam

Verslag van de Go Fast Xtreme Days bij de Euromast

Niemand is uniek

Ben ik wel zo uniek als ik zelf denk?

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Woningen worden geen 30 % goedkoper door zelfbouw.