Partijdig nieuws is een groot gevaar


Publicatie datum:

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Gesponsorde koppelingen

Als burger in de samenleving heb je recht op goede voorlichting en correcte informatie. Ik kan me dan ook buitengewoon storen aan nieuwsberichten met halve of hele onwaarheden, berichten die bewust onvolledig of misleidend zijn. Of berichten die zich baseren op geen enkele bron, behalve de dikke duim van de schrijver. En bovendien is het gevaarlijk.

Beslissingen

We nemen door de dag heen heel wat beslissingen. Sommige daarvan zijn klein en nauwelijks van belang, andere hebben een grotere impact op onszelf en op de manier waarop we leven. We laten ons bij onze beslissingen bewust en onbewust leiden door informatie, meningen en gevoelens. Niet alleen van onszelf, maar ook van de mensen om ons heen. En via alle soorten van media. Dat alles heeft gevolgen voor de manier waarop we handelen, de manier waarop we naar onze omgeving kijken, de manier waarop we ons leven ervaren.

 

Bewuste beïnvloeding

Zodra onze informatie komt van overduidelijke reclame-uitingen in de krant of op televisie zijn we meestal voldoende op onze hoede. Hoewel, er worden soms producten aangeprezen met teksten die de kritische kijker, lezer of luisteraar de wenkbrauwen doet fronsen. Maar over het algemeen weten we heel goed dat we tijdens het bekijken van een reclame beïnvloed worden om een bepaald product aan te schaffen. We worden op dit moment bewust, maar tegelijk ook onbewust, aangespoord in de buidel te tasten en voor een bepaald product te kiezen.

 

Krant en nieuwsuitzendingen

Bij reclame van producten zijn we ons ervan bewust wie ons beïnvloedt en waarom. Ofwel, het is de fabrikant en hij wil ons wat verkopen. Het is zijn belang dat we vervolgens ons geld aan hem en zijn producten besteden. Dat is helaas niet altijd duidelijk. Televisie-uitzendingen en berichten in gedrukte media proberen je te informeren en ze zeggen dat ze dat zo zorgvuldig en compleet mogelijk doen.  Gaat het om nieuws- en actualiteitenprogramma’s, dan worden vaak feiten gepresenteerd. Je mag hopen, dat de feiten zijn gecontroleerd en onderzocht vóór de eruit getrokken conclusies als waarheid worden gepresenteerd. Bovendien moet je jezelf ook hier afvragen wat het belang is van degene die het nieuws brengt. Dan bedoel ik niet de nieuwslezer, maar de televisiezender of de krant. Een voorbeeld. Als de nieuwszender een grote sponsor heeft in de wereld van de wasmiddelen, dan is het heel goed mogelijk dat berichten over wasmiddelen gunstiger worden gepresenteerd dan andere producten. Want ook hier is er sprake van een belang, de sponsor wil uiteindelijk ook geld verdienen.

 

Social media

De groep mensen die zich enkel en alleen door de social media laat informeren over gebeurtenissen inde samenleving, of alleen door fora, boeken en bijeenkomsten van één partij, loopt het duidelijke risico om onvolledig geïnformeerd te zijn. En ook hier kun je afvragen wat het belang is van degene die de informatie verstrekt. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook berichten voorbij komen waarin een bepaald vermeend onrecht wordt benoemd, met vervolgens de opdracht ‘deel dit met iedereen’. Oppervlakkig gezien is het onrecht echt, en hemeltergend en is het begrijpelijk dat je de ‘deel’-knop in een reflex hebt aangeklikt. Maar je moet je afvragen wie het bericht oorspronkelijk heeft geplaatst en met welke bedoeling. Het gaat maar zelden om het afgebeelde onrecht. In veel gevallen heeft de oorspronkelijke poster van het bericht er een financieel voordeel van als je het bericht veel deelt. De pagina die naar het bericht verwijst ontvangt namelijk door je deelactie meer bezoek en meer reclame-inkomsten.

 

Kortom

Als je informatie opvraagt is het goed de bronnen na te gaan en je af te vragen of er een partij is die belang heeft bij het verspreiden van die informatie. Stel je oordeel uit tot je meerdere kanten van de zaak hebt bekeken. Wie zich enkel baseert op één bron en blindelings accepteert dat een ander altijd gelijk heeft geeft in feite zijn eigen oordeel in handen van een ander. En dat is gevaarlijk, want voor je het weet is de wereld om je heen veranderd. En dat hoeft dan niet in je voordeel te zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Engels eten

Hoe ik het engelse eten ervaar.....

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

Henk Kamp en dikke mensen

Werkgevers mogen hun werknemers aanspreken op uiterlijk en gedrag.

Ken u zelf

Een artikel over als we als mens werkelijke kennis willen vergaren dat we dan niet alleen naar buiten moeten gaan in ons waarnemen en wetenschap bedrijven, maar ook onze waarneming naar binnen moeten richten.

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is

Het Universum en de Mens

Het is onwaarschijnlijk dat de Oerknal theorie het onststaan van het Heelal heeft teweeggebracht

Roelie en Krabbeltje - herinnering aan een Alzheimer patiënt

Ter nagedachtenis aan één van de eerste bewoners die ik mocht verzorgen op de afdeling psycho-geriatrie, waar ik nog steeds werk. Een les over wat waardevol is voor een Alzheimer patiënt.

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Mijn ervaring met de fitness

Mijn persoonlijke visie over de zin en onzin, de voor- en nadelen van fitness.

De Emotie van een Bevalling

Hoe voelt en om een kind te krijgen?

Kiva tegen pesten

Kiva het finse woord voor leuk..

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Ik heb ADD, hoe gaat mijn leven eigenlijk?

Hoe is het nu om te leven met ADD?

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

Het mysterie van de string.

Waarom dragen mensen een string?

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?