Partijdig nieuws is een groot gevaar


Publicatie datum:

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Gesponsorde koppelingen

Als burger in de samenleving heb je recht op goede voorlichting en correcte informatie. Ik kan me dan ook buitengewoon storen aan nieuwsberichten met halve of hele onwaarheden, berichten die bewust onvolledig of misleidend zijn. Of berichten die zich baseren op geen enkele bron, behalve de dikke duim van de schrijver. En bovendien is het gevaarlijk.

Beslissingen

We nemen door de dag heen heel wat beslissingen. Sommige daarvan zijn klein en nauwelijks van belang, andere hebben een grotere impact op onszelf en op de manier waarop we leven. We laten ons bij onze beslissingen bewust en onbewust leiden door informatie, meningen en gevoelens. Niet alleen van onszelf, maar ook van de mensen om ons heen. En via alle soorten van media. Dat alles heeft gevolgen voor de manier waarop we handelen, de manier waarop we naar onze omgeving kijken, de manier waarop we ons leven ervaren.

 

Bewuste beïnvloeding

Zodra onze informatie komt van overduidelijke reclame-uitingen in de krant of op televisie zijn we meestal voldoende op onze hoede. Hoewel, er worden soms producten aangeprezen met teksten die de kritische kijker, lezer of luisteraar de wenkbrauwen doet fronsen. Maar over het algemeen weten we heel goed dat we tijdens het bekijken van een reclame beïnvloed worden om een bepaald product aan te schaffen. We worden op dit moment bewust, maar tegelijk ook onbewust, aangespoord in de buidel te tasten en voor een bepaald product te kiezen.

 

Krant en nieuwsuitzendingen

Bij reclame van producten zijn we ons ervan bewust wie ons beïnvloedt en waarom. Ofwel, het is de fabrikant en hij wil ons wat verkopen. Het is zijn belang dat we vervolgens ons geld aan hem en zijn producten besteden. Dat is helaas niet altijd duidelijk. Televisie-uitzendingen en berichten in gedrukte media proberen je te informeren en ze zeggen dat ze dat zo zorgvuldig en compleet mogelijk doen.  Gaat het om nieuws- en actualiteitenprogramma’s, dan worden vaak feiten gepresenteerd. Je mag hopen, dat de feiten zijn gecontroleerd en onderzocht vóór de eruit getrokken conclusies als waarheid worden gepresenteerd. Bovendien moet je jezelf ook hier afvragen wat het belang is van degene die het nieuws brengt. Dan bedoel ik niet de nieuwslezer, maar de televisiezender of de krant. Een voorbeeld. Als de nieuwszender een grote sponsor heeft in de wereld van de wasmiddelen, dan is het heel goed mogelijk dat berichten over wasmiddelen gunstiger worden gepresenteerd dan andere producten. Want ook hier is er sprake van een belang, de sponsor wil uiteindelijk ook geld verdienen.

 

Social media

De groep mensen die zich enkel en alleen door de social media laat informeren over gebeurtenissen inde samenleving, of alleen door fora, boeken en bijeenkomsten van één partij, loopt het duidelijke risico om onvolledig geïnformeerd te zijn. En ook hier kun je afvragen wat het belang is van degene die de informatie verstrekt. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook berichten voorbij komen waarin een bepaald vermeend onrecht wordt benoemd, met vervolgens de opdracht ‘deel dit met iedereen’. Oppervlakkig gezien is het onrecht echt, en hemeltergend en is het begrijpelijk dat je de ‘deel’-knop in een reflex hebt aangeklikt. Maar je moet je afvragen wie het bericht oorspronkelijk heeft geplaatst en met welke bedoeling. Het gaat maar zelden om het afgebeelde onrecht. In veel gevallen heeft de oorspronkelijke poster van het bericht er een financieel voordeel van als je het bericht veel deelt. De pagina die naar het bericht verwijst ontvangt namelijk door je deelactie meer bezoek en meer reclame-inkomsten.

 

Kortom

Als je informatie opvraagt is het goed de bronnen na te gaan en je af te vragen of er een partij is die belang heeft bij het verspreiden van die informatie. Stel je oordeel uit tot je meerdere kanten van de zaak hebt bekeken. Wie zich enkel baseert op één bron en blindelings accepteert dat een ander altijd gelijk heeft geeft in feite zijn eigen oordeel in handen van een ander. En dat is gevaarlijk, want voor je het weet is de wereld om je heen veranderd. En dat hoeft dan niet in je voordeel te zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Paard, hoe edel ben je eigenlijk?

Het dagelijks bezig zijn met paarden brengt veel grappige momenten met zich mee, dit is een kort grappig verhaaltje waar iedereen met paarden zich wel in herkennen.

Leven voor een ander

Leven voor een ander

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

een callcenter van de andere kant bekeken

Ondanks dat iedereen wel negatieve ervaringen met een callcenter heeft,zit er toch een heel andere kant aan deze wereld die vaak over het hoofd wordt gezien.

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

Lekkere trek

Ik heb lekkere trek.

Geloof en Wetenschap

Geloof en Wetenschap lijken twee verschillende werelden.maar dat is niet zo,.dat blijkt ook uit.de volgende uiteenzetting.

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Mijn tante heeft dementie!

Mijn eerste ervaringen met de ziekte dementie!

Niemand is uniek

Ben ik wel zo uniek als ik zelf denk?

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Diabetes

Mijn ervaring met diabetes

Het falen met social media

Hoe social media NIET te gebruiken

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening)

Mijn ervaring met de opleiding SPH