Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.


Publicatie datum:

Reuma, je zal het maar hebben?

Gesponsorde koppelingen

Reuma:

Wat is reuma: Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd of twee honderd verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat: de gewrichten en omliggende weefsels. Als je reuma hebt dan heb je vaak veel pijn en last van stijfheid, veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting van de gewrichten. Reumapatienten zijn hierdoor vaak ook beperkt in hun dagelijks handelingen.

In Nederland zijn er alleen al 400.000 mensen die aan een vorm van ontstekingsreuma lijden. Het doel is om patiënten en hun omgeving te informeren over reuma, de behandelmethoden en de gevolgen. Hiermee neemt het begrip van de patiënt en de omgeving voor de ziekte toe, wat de behandeling van een patiënt kan bevorderen. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders (ongeveer 1 op de 10) hebben langdurige reumatische klachten. Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak nog niet bekend. De aandoening is (nog) niet te genezen, maar vaak wel te behandelen met therapieen of medicijnen, of met beide. Iedereen kan reuma krijgen - leeftijd, levenswijze of geslacht speelt daarbij geen rol.

Als een van de volgende klachten zich aanhoudend of bij herhaling voordoen, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen: - zwelling van een of meerdere gewrichten - pijn in spieren en gewrichten - pijn en stijfheid bij het in beweging komen.

De prognose is wel afhankelijk van bepaalde factoren: de aanwezigheid van reumafactor in het bloed, bepaalde erfelijke factoren (HLA-DR4) en de aanwezigheid van botaantasting (boterosie) bij het begin van de ziekte.

Sommige patiënten hebben alleen lichte aanvallen, waar ze weinig of geen beperkingen aan overhouden. Bij sommige patiënten (minder dan 10%) ontstaat 'remissie', d.w.z. dat er geen ziekte-activiteit meer is. Bij de meeste patiënten echter, is de ziekte agressiever en heeft de ziekte een chronisch progressief beloop (wordt erger) en worden periodes met weinig klachten afgewisseld met tijden van hevige ontstekingen.

Reuma medicatie:

Er zijn verschillende soorten medicijnen die worden voorgeschreven aan patiënten met reuma. Soms levert een combinatie van medicijnen de beste resultaten op. Houd er rekening meedat het even kan duren voordat de beste combinatie voor jou gevonden is.

Medicijnen voor reuma-patiënten zijn onder te verdelen in drie groepen:

Methotrexaat Dit is een cytostaticum. Het remt de celdeling en werkt ontstekingremmend. De werking begint na zo'n 4 à 12 weken. Het middel heeft een gunstig effect op de psoriasis en op de artritis in de gewrichten, er is minder resultaat bij artritis in de wervelkolom en werkt nauwelijks bij enthesitiden. Dit middel kan tot ernstige bijwerkingen leiden, zoals leverbeschadiging, tekort aan bloedcellen, haaruitval, kortademigheid, hoesten, zweertjes in de mond. Het middel kan niet samen met antibiotica worden voorgeschreven. Door de vele bijwerkingen die dit medicijn kent, dient er regelmatig bloedonderzoek plaats te vinden en zal er na een paar jaar een leverbioptie worden uitgevoerd. Het slikken van foliumzuur kan een gedeelte van de bijwerkingen tegengaan. MTX is er in tabletvorm of als injectie en moet 1x per week worden ingenomen. Merknaam: Ledertrexate (tablet) en Emthexate (injectie). Sulfasaline Dit middel was oorspronkelijk bedoeld voor darmziekten en kan leiden tot bloedarmoede en leverfunctiestoornissen. De werking begint na zo'n 4 à 12 weken. Dit middel heeft een gering effect op de psoriasis en een gering effect op artritis en werkt niet bij enthesitiden. Merknaam: Salazopyrine.

Hoe werkt Pantozol 40? Pantozol 40 is een geneesmiddel voor de behandeling van door maagzuur veroorzaakte aandoeningen. Wanneer er in de maag teveel zuur wordt geproduceerd, kan het slijmvlies in de maag en de twaalfvingerige darm worden aangetast, waardoor een zweer ontstaat in de maagwand of in de twaalfvingerige darm. Ook kan oprispen van maagzuur het slijmvlies van de slokdarm beschadigen, waardoor dit ontstoken raakt. Pantozol 40 remt de productie van maagzuur. Hierdoor verdwijnt de pijn en geneest de ontsteking of de zweer. Bij zweren van maag of darm veroorzaakt door een bepaalde bacterie (Helicobacter pylori) wordt Pantozol 40 gebruikt in combinatie met antibiotica.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Slim geld verdienen zonder te werken.

Wie droomt er niet van slim geld verdienen zonder te werken.

Uitzendbureau's: kunnen ze je écht aan werk helpen?

Lekker makkelijk: zij zoeken werk voor je, terwijl jij leuke dingen kan doen... Maar werkt dit systeem nog wel?

internet marketing mentor Casper Camps

wie is Casper Camps en wat doet hij?

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor voortgezet onderwijs: peagogische kanttekeningen

Dit artikel bespreekt vanuit een pedagogisch oogpunt de voor- en nadelen van de CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor het voortgezet onderwijs.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

De voorspellende waarde van de astrologie

Wat zegt een horoscoop

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

Een digitaal leven is leuk maar vergeet je echte leven niet..

Heel veel mensen zijn constant in contact met anderen maar altijd online. Vergeten zij niet te leven?

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Hoe fijn om een boek te lezen op de Ipad

Alle gemak van het lezen van boeken op de Ipad.

Eerste kamer; blok aan het been van snelle besluitvorming

Lees hier waarom de Eerste Kamer moet worden afgeschaft.

Verdien 1000 euro met een flesje Coca Cola in je mond

Een leuk reclame idee, stuur je leukste foto in met een flesje Coca Cola in je mond en win 1000 euro.

Paard, hoe edel ben je eigenlijk?

Het dagelijks bezig zijn met paarden brengt veel grappige momenten met zich mee, dit is een kort grappig verhaaltje waar iedereen met paarden zich wel in herkennen.

Wouter Bos

Wouter Bos is ook salonsocialist geworden.

Out of body experience, do's en don'ts

de do's en don'ts van een out of body experience

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Farmaceutische Industrie

Een Vandaag liet vorige week zien hoe burgers in Nederland opgelicht worden.

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Je kunt alles verkopen aan iedereen.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat je alles kunt verkopen aan iedereen.