Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.


Publicatie datum:

Reuma, je zal het maar hebben?

Gesponsorde koppelingen

Reuma:

Wat is reuma: Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd of twee honderd verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat: de gewrichten en omliggende weefsels. Als je reuma hebt dan heb je vaak veel pijn en last van stijfheid, veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting van de gewrichten. Reumapatienten zijn hierdoor vaak ook beperkt in hun dagelijks handelingen.

In Nederland zijn er alleen al 400.000 mensen die aan een vorm van ontstekingsreuma lijden. Het doel is om patiënten en hun omgeving te informeren over reuma, de behandelmethoden en de gevolgen. Hiermee neemt het begrip van de patiënt en de omgeving voor de ziekte toe, wat de behandeling van een patiënt kan bevorderen. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders (ongeveer 1 op de 10) hebben langdurige reumatische klachten. Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak nog niet bekend. De aandoening is (nog) niet te genezen, maar vaak wel te behandelen met therapieen of medicijnen, of met beide. Iedereen kan reuma krijgen - leeftijd, levenswijze of geslacht speelt daarbij geen rol.

Als een van de volgende klachten zich aanhoudend of bij herhaling voordoen, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen: - zwelling van een of meerdere gewrichten - pijn in spieren en gewrichten - pijn en stijfheid bij het in beweging komen.

De prognose is wel afhankelijk van bepaalde factoren: de aanwezigheid van reumafactor in het bloed, bepaalde erfelijke factoren (HLA-DR4) en de aanwezigheid van botaantasting (boterosie) bij het begin van de ziekte.

Sommige patiënten hebben alleen lichte aanvallen, waar ze weinig of geen beperkingen aan overhouden. Bij sommige patiënten (minder dan 10%) ontstaat 'remissie', d.w.z. dat er geen ziekte-activiteit meer is. Bij de meeste patiënten echter, is de ziekte agressiever en heeft de ziekte een chronisch progressief beloop (wordt erger) en worden periodes met weinig klachten afgewisseld met tijden van hevige ontstekingen.

Reuma medicatie:

Er zijn verschillende soorten medicijnen die worden voorgeschreven aan patiënten met reuma. Soms levert een combinatie van medicijnen de beste resultaten op. Houd er rekening meedat het even kan duren voordat de beste combinatie voor jou gevonden is.

Medicijnen voor reuma-patiënten zijn onder te verdelen in drie groepen:

Methotrexaat Dit is een cytostaticum. Het remt de celdeling en werkt ontstekingremmend. De werking begint na zo'n 4 à 12 weken. Het middel heeft een gunstig effect op de psoriasis en op de artritis in de gewrichten, er is minder resultaat bij artritis in de wervelkolom en werkt nauwelijks bij enthesitiden. Dit middel kan tot ernstige bijwerkingen leiden, zoals leverbeschadiging, tekort aan bloedcellen, haaruitval, kortademigheid, hoesten, zweertjes in de mond. Het middel kan niet samen met antibiotica worden voorgeschreven. Door de vele bijwerkingen die dit medicijn kent, dient er regelmatig bloedonderzoek plaats te vinden en zal er na een paar jaar een leverbioptie worden uitgevoerd. Het slikken van foliumzuur kan een gedeelte van de bijwerkingen tegengaan. MTX is er in tabletvorm of als injectie en moet 1x per week worden ingenomen. Merknaam: Ledertrexate (tablet) en Emthexate (injectie). Sulfasaline Dit middel was oorspronkelijk bedoeld voor darmziekten en kan leiden tot bloedarmoede en leverfunctiestoornissen. De werking begint na zo'n 4 à 12 weken. Dit middel heeft een gering effect op de psoriasis en een gering effect op artritis en werkt niet bij enthesitiden. Merknaam: Salazopyrine.

Hoe werkt Pantozol 40? Pantozol 40 is een geneesmiddel voor de behandeling van door maagzuur veroorzaakte aandoeningen. Wanneer er in de maag teveel zuur wordt geproduceerd, kan het slijmvlies in de maag en de twaalfvingerige darm worden aangetast, waardoor een zweer ontstaat in de maagwand of in de twaalfvingerige darm. Ook kan oprispen van maagzuur het slijmvlies van de slokdarm beschadigen, waardoor dit ontstoken raakt. Pantozol 40 remt de productie van maagzuur. Hierdoor verdwijnt de pijn en geneest de ontsteking of de zweer. Bij zweren van maag of darm veroorzaakt door een bepaalde bacterie (Helicobacter pylori) wordt Pantozol 40 gebruikt in combinatie met antibiotica.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Derivaten

Nu zijn het universiteiten die geld verliezen aan derivaten. Wat voor sukkels zitten er in de semi-publieke sector?

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

internet marketing mentor Casper Camps

wie is Casper Camps en wat doet hij?

Wat is Niburu en wat moet ik ermee?

Wat is Niburu en wat moet ik van Niburu.nl denken?

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

De hoe-is-het-vraag..

Waarom vragen veel mensen hoe het met iemand gaat, hoewel diegene dat niets interesseert?

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Christine lagarde

Christine Lagarde topvrouw van het IMF over belasting moraal.

De Emotie van een Bevalling

Hoe voelt en om een kind te krijgen?

Het falen met social media

Hoe social media NIET te gebruiken

Een sterkere EU met Turkije ?

Door Turkse toetreding zal Europese Unie sterker worden

Een digitaal leven is leuk maar vergeet je echte leven niet..

Heel veel mensen zijn constant in contact met anderen maar altijd online. Vergeten zij niet te leven?

Sluimercampagnes tijdens herdenking

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van woning in de Tollensstraat

Humanity House

True the eyes of a refeguee

Recht in Nederland

We worden allemaal geacht de wet te kennen.