Jeugdhulpverlening in Nederland


Publicatie datum:

Mijn ervaring als ouder met jeugdhulpverlening. De gevolgen van de jeugdhulpverlening in Nederland.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland zijn een aantal grote organisaties waar je hulp kunt vragen als het gaat om de opvoeding van kinderen. Uit eigen ervaring heb ik het over bureau Jeugdzorg. 

Een organisatie die vaak erg negatief in de publiciteit is geweest, maar verhalen waar Jeugdzorg wel de juiste en positieve hulp heeft geboden word weinig tot niet in de media vertelt.

Met mijn verhaal zou ik graag mensen willen laten zien, dat met eigen inzet, motivatie en ondersteuning in de opvoeding van een medewerkster van bureau Jeugdzorg er ook succes geboekt kan worden.

Ik hoop mensen te motiveren om hulp te zoeken als dat nodig is, het kan jouw gezin weer een positieve kijk op te toekomst geven !

Hoe kwam ik in aanraking met de jeugdhulpverlening?

Als jong volwassene ben ik getrouwd en al snel kwamen er kinderen. Een blauwe wolk, een baby-boy! Vijf jaar later de tweede wolk, een roze, een baby-girl en weer vier jaar later, een blauwe wolk, weer een baby-boy !  

De drie kinderen ontwikkelen zich in de eerste jaren als kinderen uit het boekje, volgens het consultatie-bureau. Ze leerden kruipen, lopen en praten, een heerlijke tijd !

De drie wolken groeien op met een vader en een moeder, totdat de bubbel kapot klapte.

Een scheiding, kinderen in de leeftijd tussen 10 en 1 jaar, die bij hun moeder bleven wonen. Vanaf het begin van de scheiding was er een open en eerlijke omgangsregeling afgesproken; die liep ook goed de eerste paar weken.

In het eerste jaar van de scheiding begonnen er gedragsproblemen te ontstaan bij alle 3 de kinderen, op hun eigen niveau en leeftijd. Als ouder wil je het allerbeste voor je kinderen en dus besloot ik hulp in te roepen om tot de kern van het probleem te komen, misschien een andere kijk op de situatie.

Na een intakegesprek bij Jeugdzorg kreeg ik een casemanager toegewezen en na een aantal gesprekken kwam de scheiding in beeld. De kinderen werden steeds minder door hun vader opgehaald, zonder duidelijk aanwezige reden. Het onbegrip van de kinderen op deze onveilige situatie waren dus de gedragsproblemen.

Hoe zag het hulpverleningstraject eruit?

Met de toegewezen casemanager waren er maandelijkse gesprekken over hoe ik als moeder het beste kon reageren in bepaalde opvoedingssituaties.  Een voorbeeld, de oudste die opgehaald zou worden door zijn vader, plakte met zijn neus op het voorraam van het huis, wachtend om opgehaald te worden, helaas het bleef bij wachten. De middelste huilend op de bank, en de jongste huilend reagerend op de spanningen van de andere twee kinderen.

Kortom 3 verdrietige kinderen die heel de situatie niet konden begrijpen; "mama waarom?" een moeilijke vraag voor de ouder die zelf geen antwoord kon geven, omdat er geen uitleg aan was te geven.

Dit traject heb ik ruim een jaar volgehouden.

Een kort en bondig antwoord JA.

De kinderen die het slachtoffer waren geworden van de scheiding van hun ouders, bleven zitten met de waarom-vraag.

Als moeder heb ik antwoorden proberen te krijgen, dat is mislukt.

Gelukkig had ik wel geleerd, van de casemanager, dat gesprekken tussen mij als moeder en de vader van mijn kinderen altijd zonder de aanwezigheid van de kinderen gevoerd moesten worden. De kinderen zijn altijd buiten de strijd gebleven, als het gaat over gesprekken die plaats hebben gevonden. Ondanks dit, bleven de kinderen toch steeds afwijkend gedrag vertonen.

Wat heeft de jeugdhulpverlenig uiteindelijk betekend?

Jaren hebben de gesprekken met de casemanager van Jeugdzorg gezorg dat ik het welzijn van de kinderen, betreffende de scheiding, als het allerbelangrijkst ben blijven zien en ook zo handelde. Nooit geen negatief woord over hun vader, ondanks wat ik zelf als ex-partner ook vond van de ontstane stiuatie.

Prioriteit waren de kinderen en ondanks hun teleurstellingen en verdriet rondom hun vader heb ik het met hulp van Jeugdzorg allemaal in goede banen kunnen leiden. De kinderen hebben geen contact met hun vader, ondanks de pogingen van Jeugdzorg om de vader te overtuigen van het feit dat kinderen zich beter ontwikkelen als ze allebei hun ouders in hun leven hebben.

Jeugdhulpverlening, alleen voor de kinderen?

Gaat het in het traject alleen maar over de kinderen? Nee jeugdhulpverlening is een vorm van hulpverlening voor het hele gezin. Je zult als ouder adviezen krijgen, waar je wel of niet iets mee kan. Met de casemanager kun je als adviezen niet bij je passen, overleggen en samen zoeken naar oplossingen die voor het hele gezin werken en zodoende ook het gewenste resultaat opleveren.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker duncan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De bijzondere Evenaar

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Student in de bijstand

Mijn visie op mijn situatie en de politiek

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

Mijn tante heeft dementie!

Mijn eerste ervaringen met de ziekte dementie!

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Gratis openbaar vervoer

Waarom zou je niets eens nadenken wat de gevolgen zouden zijn als je het openbaar vervoer gratis zou maken?

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Vervolg De groen Lobby

Balansventilatie en warmteterugwinning waardeloos voor klimaat

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Dodenherdenking

Laten we ook eens stilstaan bij andere slachtoffers.

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Engels eten

Hoe ik het engelse eten ervaar.....

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

De Joden in de Johannes Passion

Een onderzoek naar anti- Semitisme in de vertaalde Nieuwe Testament boeken

Ouders en schoolregels

Hoe zouden ouders met schoolregels om moeten gaan.

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

worden we bedot op veilingsites

Worden we bedot op veilingsites en hoe kan je ermee omgaan

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.