Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist


Publicatie datum:

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdraging dan ook.

Gesponsorde koppelingen

Waarvan wordt Carmen verdacht in deze  TV misaad serie? Van moord op zowel de huurmoordenaar als op moord op haar eigen broer. O ja, het ernstige vermoeden van verdenking was gerezen doordat schoonzus Hanneke iets krijste in haar wanhoop. Maar wat je wil je, als je net te weten bent gekomen dat jouw vermiste man morsdood is gevonden en dan nog eens alle ondergane pressie van de rivaliserende bendeleden van Berry en de geboorte van een kind? Dan krijs je wat, ook al is het in bijzijn van een rechercheur.

Is de verklaring van de schoonzus opgenomen in het strafdossier? Is haar verteld dat haar getuigenis bewijs is tegen Carmen? Welnee. Met de flinterdunne uitspraken van aan PostNataleDepressie lijdende kraamvrouw wordt een bewijs opgetuigd dat Carmen de auctor intellectualis is achter de sinistere moord van haar niet al te deugdzame broertje Irwan de Rue.                                                                                                                                                    De genadeloze afslachting van Irwan doet overigens denken aan de hard core misdaadfilms zoals we die van de Scandinavische vakbroeders hebben leren kennen. Ik zou de TV serie dus een nul willen geven voor juridische juistheid maar een dikke voldoende voor thriller spanning.

Er was een verbrand lijk gevonden in een afvalcontainer op een haventerrein. De Penozarecherche weet binnen de kortste tijd het lijk te identificeren als dat van een Oosteuropese huurmoordenaar die in contact is geweest met een stuk gereedschap dat gevonden is in een opslagloods van een jachthaven. Voorts leidt voor de Penozarecherche dan onmiskenbaar en exclusief het spoor naar Carmen, medeeigenares van de desbetreffende jachthaven. Een zeer betwistbare uitkomst van een hoeveelheid speurwerk, enigszins geholpen door de valse verklaring (niet zo bedoeld maar toch veel waarde aan gehecht door de recherche) van Carmens'schoonzus die aan een postnatale drepressie lijdt.

Okay je kan ontzettend de schijn tegen je hebben; er zijn wel meer mensen in Nederland onschuldig veroordeeld. Meestal gebeurde dat dan zoals in de SchiedammerParkmoordmisser door een afgelegde bekentenis die onder zware drang tot stand kwam. Maar dat dan met dit summiere bewijs met..... een onwaarschijnlijk moordwapen (de kerel werd toch neergeknald door beschermheer/annex moordenaar Nicolaas Luther?) Carmen ruw van haar bed moet worden gelicht, dat is toch wel gortig.

Helemaal dol wordt het als Carmen tijdens haar verblijf in de verhoorruimte op het politiebureau, schaars gekleed aan onderkoeling wordt (dit is mishandeling) blootgesteld, waar de officier van justitie het gesprek tussen advocaat en verdachte ongegeneerd kan afluisteren. Dat er voorts geen opname en ambstedig proces-verbaal wordt gemaakt van het verhoor. Dit alles tart het rechtsgevoel van een betrokken strafrechtsadvocaat. Wie is voor deze serie geraadpleegd? Een stelletje vlotte thrillerschrijvers?

In elk geval lijken mij dat er geen strafpleiters zijn geraadpleegd. Deze zouden weten dat sinds een arrest van de Hoge Raad op 30 juni 2009 de standaard praktijk is dat de verdachte vooraf aan het verhoor op de hoogte moet worden gesteld van het recht op bijstand van een advocaat; Deftiger uitgedrukt: tegen elke verdachte tegen wie vrijheidsbenemende maatregele zijn getroffen moet door de overheid de gelegenheid worden geboden, voorafgaande aan het eerste verhoor, een advocaat te consulteren.

 Is de verklaring van de schoonzus opgenomen in het strafdossier? Is haar verteld dat haar getuigenis bewijs is tegen Carmen? Welnee. Met de flinterdunne uitspraken van PND kraamvrouw wordt een bewijs opgetuigd dat Carmen de auctor intellectualis is achter de sinistere moord van haar niet al te deugdzame broertje.

Als Carmen dan na vele uren kwellend verhoor bijstand verkrijgt van haar advocaat, die ze overigens op eigen initiatief heeft moeten oproepen, in afwijking van de Salduz jurisprudentie, zegt die advocaat ook een aantal ongelooflijk stomme dingen, vooral zo stom omdat ze een aantal dingen niet zegt.

De advocaat had onmiddellijk bezwaar moeten indienen tegen de mishandeling, tegen de rechtmatigheid van het verhoor (er wordt geen prooces-verbaal opgemaakt) tegen de beperkende maatregelen. Het advies van het beroepen op een zwijgrecht geef je als advocaat alleen in die gevallen dat alles er hopeloos uitziet en dat de verdachte een onsnugger persoon is die een gevaar vormt voor zichzelf door hele domme dingen steeds te zeggen. Carmen daarentegen is allesbehalve dom of verward. Ze beschuldigt de verhorende rechercheur er zelfs van dat die zich louter laat leiden door emoties die hij voor haar zou hebben ontwikkeld. Dat is ijzersterk en een goede penoza waardig. Dat maakt de serie dan weer draaglijk.

 Het zich niet houden aan de waarborgen van het wetboek van strafvordering zal in de regel betekenen dat de rechter zich bij de vraag of het te laste gelegde bewezen verklaard, zal overgaan tot bewijsuitsluiting. Dat betekent dat verklaringen die tijdens verhoor zijn gedaan door de verdachte niet mogen worden betrokken in de bewijsvoering. Dat de politie en de officier van justitie (waarom heet die in de serie Justine? en waarom bivakkeert zij zo vaak in het politiebureau en niet op haar werkplek?) dus in zijn/haar  hemd zullen staan omdat in de strafzaak tegen Carmen niet voldoende bewijs is,

De broddelende schrijvers van de serie maken dan weer een heleboel goed met een prachtige cliffhanger: Luther die een bekentenis wil afleggen op het politiebureau.

Ach beste lezeressen en lezers, de serie wordt of is verkocht aan buitenlandse TV zenders. Het is niet te hopen dat ze dan conclusies trekken over vermeende kwalijke praktijken van rancuneuze officieren van justitie, die in de rechtzaal ook nog een verkeerd beeld scheppen van de doorgaans zich juist magistratelijk gedragende aanklager en een verdachte die aan verhoormethoden worden blootgesteld die sinds het arrest van de HR over de Zaanse politiemethode in Nederland uitdrukkelijk niet zijn toegestaan. Etc. etc.

Maar ja, als wij Franse films kijken denken we dat buitenechtelijk verkeer de grootste hobby is van elke Fransman en Francaise. De schrijvers van de serie moeten hebben bedacht dat het mogelijk niet zo kwaad kan het beeld te schetsen dat de crimefighters in Nederland geen stel softies zijn.

Ik blijf de serie volgen. Er komt ook nog een derde serie. Ondanks de kwalificatie juridische gedrocht wordt de kijkvreugde voorlopig nog overschaduwd door de spanning van de serie en het goede spel van de actrices en acteurs, maar ik kan geen garanties geven aan mijzelf hoe lang mijn advocatenhart dit alles nog aankan. Het is dan ook een misdaadserie en geen rechtbankserie zeg ik maar steeds tegen mijzelf.

Veel kijkgenot!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen

Armoede - De Cirkel van Ellende

artikel over mijn ervaring als kansarme

Keuzes maken

Ik ga niet graag naar school, en dat heeft consequenties.

De Rollercoaster

de droom van twee mensen om een wereldbedrijf te bouwen

Diabetes

Mijn ervaring met diabetes

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

Het leven van een pleegkind

Wat is het precies om pleegkind te zijn? Het standpunt van een pleegkind.

Respect voor het gezag

Wederom nieuwe discussie over respect van de burger voor het gezag.

Ik heb ADD, hoe gaat mijn leven eigenlijk?

Hoe is het nu om te leven met ADD?

het effect van downloaden op de muziekindustrie

Wat voor effect heeft het internet en vooral downloaden op de gehele muziekindustrie?

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Viering van de feestdagen

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Hoe de feestdagen werden gevierd

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Kanker een ziekte die gezinnen het heel moeilijk maakt

Het verhaal van een gezin dat vecht tegen die verschikkelijke ziekte (kanker)

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

Een sterkere EU met Turkije ?

Door Turkse toetreding zal Europese Unie sterker worden

Relaxed naar zenuwslopende stunts kijken in Rotterdam

Verslag van de Go Fast Xtreme Days bij de Euromast

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Zwarte dag voor Nederland

regeringsakkoord van 26 april 2012

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Zorginstellingen

Een zakkenvuller eerste klas wil verplicht hulp van familie in zorgcentra.