Kunnen honden denken?


Publicatie datum:

Ja, honden kunnen denken, is mijn quasi-wetenschappelijke conclusie op basis van mijn persoonlijke waarnemingen.

Gesponsorde koppelingen

Het is een vraag die iedere hondenliefhebber zich wil eens gesteld heeft. En als ze niet denken, hoe zit dat dan?  Wat betekent dat? Wat gebeurt er dan in hun kop?

Een hond reageert vaak impulief. Er gebeurt iets, een geluid van een andere hond bijvoorbeeld, en hij gaat staan blaffen. Een reu ruikt een teefje en gaat er achteraan. Hij ruikt eten en komt er meteen op af. Wij interpreteren dat als enthousiasme. Dit soort dingen zijn mogelijk zonder te denken. De hond reageert op impulsen. Soms is de context belangrijk, bijvoorbeeld hoe groot zijn honger is. Als hij net gegeten heeft, zal hij misschien niet op de geur van voedsel afkomen. Maar het blijft een impuls.

Mensen zeggen soms: "Ze kunnen niet denken, het zijn impulsen." Het is waar dat ze impulsief reageren op geluiden en geuren, maar daarmee is het niet gezegd dat ze niet denken. Ik reageer ook vaak impulsief en ik kan denken.

De vraag is: Kunnen honden denken, of reageren ze alleen maar op impulsen, dus als een automaatje.

Iedere ochtend laat het vrouwtje de hond uit. Vrijdag is de enige door-de-weekse dag dat de kinderen 's ochtends in huis zijn en vroeg weg gaan. De baas brengt ze dan met de auto naar school. Macho, zo heet onze hond, is iedere vrijdag onrustig tijdens de wandeling, hij trekt om vlug weer naar huis te gaan. Ziet hij dat de auto weg is, dan is het over. Hij protesteert altijd (boos blaffen) als een van ons of de kinderen weg gaat. Is iemand eenmaal uit zicht, dan is het over. Hij legt zich er dan kennelijk bij neer, of hij is het vergeten (zou je ook kunnen denken). Als de auto weg is, doet hij dus hetzelfde als wanneer hij klaar is met blaffen.
Komen het vrouwtje en Macho bij huis en hij ziet de auto staan, dan loopt hij blij naar binnen. Dat moet wel betekenen dat hij weet dat de kinderen en de baas er nog zijn.
Dit kun je niet verklaren met impulsen. De prikkel - de auto staat er - roept op de dag dat de kinderen in huis zijn een andere reactie uit dan op andere dagen, terwijl de prikkel hetzelfde is. De context is op vrijdag anders, maar die context zit dan in Macho: zijn onrust of zijn geheugen dat de kinderen thuis waren.
Mocht je niet overtuigd zijn door onze interpretatie van boos blaffen of al dan niet blij naar binnen lopen; dan heb ik nog een voorbeeld.


Macho is bij het vrouwtje in de slaapkamer. Onze slaapkamer is op de begane grond en heeft een deur met een hondeluikje naar de tuin. Het licht is in de rest van het huis al uit. Ik loop weg uit de slaapkamer en doe de deur dicht. Ik open de schuifdeur van de gang naar de kamer. Macho hoort dat geluid en gaat door het hondeluikje naar buiten, loopt buiten naar de kamer om daar voor het raam te gaan staan kijken.
De prikkel is het geluid van de schuifdeur. De context is dat de baas niet in de slaapkamer is. Hij komt nu naar de kamer gerend. Dat doet hij niet, als ik als laatste uit de kamer kom om naar bed te gaan. Terwijl in dat geval de impuls en de context hetzelfde zijn: geluid schuifdeur, baas niet aanwezig. 
In het geval dat ik uit de slaapkamer wegliep, weet hij door het geluid van de deur dat ik in de kamer moet zijn.


Uit deze voorbeelden blijkt dat Macho conclusies kan trekken over waar wij zijn, zonder dat hij ons direct waarneemt. In het eerste voorbeeld weet hij of de baas en de kinderen nog thuis zijn, zonder dat hij ons ziet, hoort of ruikt. In het tweede voorbeeld weet hij waar de baas is, zonder dat hij de baas ziet, terwijl het geluid op zich niet aangeeft aan welke kant van de deur de baas zich bevindt.

 

Wetenschappelijk zou je een gecontroleerd experiment moeten uitvoeren om harde conclusies te mogen trekken, maar voor mij is het duidelijk dat Macho uit de dingen die hij ziet of hoort, kan opmaken waar wij zijn, zonder dat hij ons zelf ziet, hoort of ruikt. Dit is meer dan reageren op impulsen.

Macho kan conclusies trekken over waar wij zijn, zonder dat hij ons direct waarneemt. Dat noem ik denken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het dagelijks leven in huis

Amsterdamse Kinkerbuurt tijdens de jaren 50 en 60. Dagelijks leven in ons huis in de Tollensstraat

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.

Hoe val je 10 kilo af zonder honger

Ervaringsverhaal

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Koud of warm?

Wie herinnert zich niet de documentaire RAUW? Een paar jaar geleden was het hele land nog in rep en roer om Tom, de jongen die van zijn moeder rauw moest eten.

Is iedere mens van nature een moordenaar?

De mens is van nature een moordenaar, alleen eigenbelang houdt ons tegen.

Alimentatie, de vader als melkkoe?

waarom bekommert zich niemand om de vader na een echtscheiding?

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

De terugkeer van de speciaalzaak

Na jaren van grote ketens is de speciaalzaak bezig aan een opmars.

Derivaten

Nu zijn het universiteiten die geld verliezen aan derivaten. Wat voor sukkels zitten er in de semi-publieke sector?

Mijn tante heeft dementie!

Mijn eerste ervaringen met de ziekte dementie!

Rechtsgevoel

Ik had er weer eentje van 50 euro voor 6 km te hard rijden.

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Sluimercampagnes tijdens herdenking

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is

Amsterdam tijdens de wederopbouw. De Tollensstraat en omgeving

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van de Tollensstraat en omgeving

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Stoppen met roken

Mijn ervaring over stoppen met roken.

Facetten van Menszijn

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Moeten we criminelen ook niet kunnen straffen door het ontzeggen van toegang tot onze gezondheidszorg?

Essay geschreven als opdracht voor het vak Ethiek.