De tussen-n in de spelling, een gedrocht


Publicatie datum:

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.

Gesponsorde koppelingen

Bij de laatste spellingshervorming in 1996 heeft men het probleem van de tussen-n in samengestelde woorden aangepakt. Is het “bessensap” of “bessesap”? De bestaande regels uit 1954 waren onlogisch en onnodig moeilijk. Maar zijn de nieuwe regels logischer en makkelijker dan de oude?

De nieuwe regels zijn anders dan de oude, maar helaas is het er niet bepaald eenvoudiger op geworden. Het ergste vind ik dat er in veel te veel worden een n werd voorgeschreven, zoals in "pannenkoek" en "smartengeld". Een gedrocht, de constructie met die n ertussen.

 

Een alfabetisch schrift is een schrift met een klein aantal tekens, die voor klanken staan. Dit in tegenstelling tot schriften met tekens die voor een heel woord staan, zoals Chinees. Voorbeelden van alfabetische schriften zijn: het Latijnse alfabet, dat wij gebruiken; het Griekse alfabet, het Cyrillische alfabet, dat in Rusland en Bulgarije gebruikt wordt; het Arabische alfabet; het Thaise alfabet.

De idee van spelling van een alfabetisch schrift is dat je voor iedere klank een vast teken gebruikt. Hoewel hier historisch gegroeide uitzonderingen op bestaan (cadeau i.p.v. kado) blijft dit het basisidee. Dit geldt zelfs in het Engels, dat de meest onregelmatige spelling heeft.

 

Bepaalde Nederlandse klanken worden niet overal in Nederland uitgesproken, in het westen zegt men "lope", in het oosten zegt men "loopn" of "loopm". En in sommige delen van het land zegt men netjes "lopen".

Om nu in een woord een letter te introduceren die NERGENS wordt uitgesproken, dat is krom. Nergens zegt men "smarteNgeld", behalve misschien in de nieuwsbulletins sinds deze nieuwe spelling bestaat. En dat is dus een effect van deze spellingsverandering, dat sommigen het woord gaan uitspreken zoals het gespeld wordt; terwijl het omgekeerd behoort te zijn: schrijven zoals het uitgesproken wordt.

Het zou beter zijn, als je een spellingsvereenvoudiging voorstaat, om consequent de N weg te laten in samenstellingen: pannekoek, smartegeld, mierenest. Dat is eenvoudig en komt gemiddeld gesproken dichter bij de uitspraak in de werkelijkheid dan de huidige spelling.

 

Het punt is, dat de tussen-N in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Er is sprake van een tussen-E. Sommige samenstellingen lopen niet lekker: pankoek, smartgeld. Daarom krijgen ze er in de uitspraak een sjwa-klank tussen: pannekoek en smartegeld.

Waarom zou er na die E een N moeten volgen? Dat een mierenest altijd meerdere mieren heeft, hoeft je toch in de spelling niet tot uiting te brengen? Mieren-nest. Een kudde buffels is een buffelkudde. Hier breng je in de spelling ook niet tot uiting dat het altijd om meerdere buffels gaat? Als men had ingezien dat de tussen-N niet bestaat en de tussen-E wel, dan zou het spellingsprobleem opgelost zijn.

Bijna althans. Naar mijn smaak blijven er een paar uitzonderingen, zoals herenhuis. Voor mijn taalgevoel is die N hier echt aanwezig. Het deel "heren" komt hier van de verouderde tweede naamval, een herenhuis is een huis der heren.

 

Je zou moeten onderzoeken hoe samengestelde woorden uitgesproken worden en daarop de spelling baseren. Spelling behoort een weergave te zijn van de uitspraak, spelling behoort niet een voorschrift te zijn hoe je de taal moet uitspreken. De huidige regels uit 1996 schrijven voor te veel samengestelde woorden een tussen-n voor, zo vaak dat je gerust van een gedrocht in de spelling kunt spreken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Negatief vs. Positief

Het verschil tussen negatieve en positieve mensen

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

Geloof en Wetenschap

Geloof en Wetenschap lijken twee verschillende werelden.maar dat is niet zo,.dat blijkt ook uit.de volgende uiteenzetting.

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Farmaceutische Industrie

Een Vandaag liet vorige week zien hoe burgers in Nederland opgelicht worden.

Het mysterie van de string.

Waarom dragen mensen een string?

De bijzondere Evenaar

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Depressie te lijf

Depressie en op een natuurlijke weg eruit

Banken zijn oplichters?

De banken willen ons doen geloven dat ze er voor ons zijn

Zomaar zaterdag....

prettig gezelschap of lastige baasspelertjes?

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen

SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening)

Mijn ervaring met de opleiding SPH

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

Uitzendbureau's: kunnen ze je écht aan werk helpen?

Lekker makkelijk: zij zoeken werk voor je, terwijl jij leuke dingen kan doen... Maar werkt dit systeem nog wel?

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?

Op koemelkvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Is het mogelijk om een relatief zwaar dieet vol te houden tijdens een toch al zware periode.

Economie

Mijn ervaringen van een college Economie (als Bioloog)

Leven zonder vader

opgroeien zonder je vader

Tips voor het maken van een artikel

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!

Sluimercampagnes tijdens herdenking

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008