De tussen-n in de spelling, een gedrocht


Publicatie datum:

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.

Gesponsorde koppelingen

Bij de laatste spellingshervorming in 1996 heeft men het probleem van de tussen-n in samengestelde woorden aangepakt. Is het “bessensap” of “bessesap”? De bestaande regels uit 1954 waren onlogisch en onnodig moeilijk. Maar zijn de nieuwe regels logischer en makkelijker dan de oude?

De nieuwe regels zijn anders dan de oude, maar helaas is het er niet bepaald eenvoudiger op geworden. Het ergste vind ik dat er in veel te veel worden een n werd voorgeschreven, zoals in "pannenkoek" en "smartengeld". Een gedrocht, de constructie met die n ertussen.

 

Een alfabetisch schrift is een schrift met een klein aantal tekens, die voor klanken staan. Dit in tegenstelling tot schriften met tekens die voor een heel woord staan, zoals Chinees. Voorbeelden van alfabetische schriften zijn: het Latijnse alfabet, dat wij gebruiken; het Griekse alfabet, het Cyrillische alfabet, dat in Rusland en Bulgarije gebruikt wordt; het Arabische alfabet; het Thaise alfabet.

De idee van spelling van een alfabetisch schrift is dat je voor iedere klank een vast teken gebruikt. Hoewel hier historisch gegroeide uitzonderingen op bestaan (cadeau i.p.v. kado) blijft dit het basisidee. Dit geldt zelfs in het Engels, dat de meest onregelmatige spelling heeft.

 

Bepaalde Nederlandse klanken worden niet overal in Nederland uitgesproken, in het westen zegt men "lope", in het oosten zegt men "loopn" of "loopm". En in sommige delen van het land zegt men netjes "lopen".

Om nu in een woord een letter te introduceren die NERGENS wordt uitgesproken, dat is krom. Nergens zegt men "smarteNgeld", behalve misschien in de nieuwsbulletins sinds deze nieuwe spelling bestaat. En dat is dus een effect van deze spellingsverandering, dat sommigen het woord gaan uitspreken zoals het gespeld wordt; terwijl het omgekeerd behoort te zijn: schrijven zoals het uitgesproken wordt.

Het zou beter zijn, als je een spellingsvereenvoudiging voorstaat, om consequent de N weg te laten in samenstellingen: pannekoek, smartegeld, mierenest. Dat is eenvoudig en komt gemiddeld gesproken dichter bij de uitspraak in de werkelijkheid dan de huidige spelling.

 

Het punt is, dat de tussen-N in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Er is sprake van een tussen-E. Sommige samenstellingen lopen niet lekker: pankoek, smartgeld. Daarom krijgen ze er in de uitspraak een sjwa-klank tussen: pannekoek en smartegeld.

Waarom zou er na die E een N moeten volgen? Dat een mierenest altijd meerdere mieren heeft, hoeft je toch in de spelling niet tot uiting te brengen? Mieren-nest. Een kudde buffels is een buffelkudde. Hier breng je in de spelling ook niet tot uiting dat het altijd om meerdere buffels gaat? Als men had ingezien dat de tussen-N niet bestaat en de tussen-E wel, dan zou het spellingsprobleem opgelost zijn.

Bijna althans. Naar mijn smaak blijven er een paar uitzonderingen, zoals herenhuis. Voor mijn taalgevoel is die N hier echt aanwezig. Het deel "heren" komt hier van de verouderde tweede naamval, een herenhuis is een huis der heren.

 

Je zou moeten onderzoeken hoe samengestelde woorden uitgesproken worden en daarop de spelling baseren. Spelling behoort een weergave te zijn van de uitspraak, spelling behoort niet een voorschrift te zijn hoe je de taal moet uitspreken. De huidige regels uit 1996 schrijven voor te veel samengestelde woorden een tussen-n voor, zo vaak dat je gerust van een gedrocht in de spelling kunt spreken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De Joden in de Johannes Passion

Een onderzoek naar anti- Semitisme in de vertaalde Nieuwe Testament boeken

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

Ouderenzorg

Ook hier blijken zakkenvullers te zitten, er komt geen eind aan dit onderwerp.

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

Wat is de zin van het leven vandaag 2014-07-27

Is genieten van een mooie zomerse dag in je achtertuin de zin van het leven?

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Modern en goed kinderen verzorgen met een kinderverzorgingsautomaat.

Er gaat niets boven een goede moeder maar een kinderverzorgingsautomaat blijkt bij het eten en drinken beter te werken.

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

Respect voor het gezag

Wederom nieuwe discussie over respect van de burger voor het gezag.

Nog altijd dierproeven

Nog altijd worden er tests uitgevoerd op dieren ten behoeve van de mens

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

Het OV en zijn reizigers

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Facetten van Menszijn

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

De bijzondere Evenaar

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Sluiting van coffeeshops nabij scholen

Wat achtergrond informatie en mijn kijk op het sluiten van coffeeshops

Whitney Houston

herrineringen die iedereen wel heeft en deelt