Armoede en Huisvesting


Publicatie datum:

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Gesponsorde koppelingen

Met dit artikel wil ik mensen bereiken die hetzelfde hebben meegemaakt ongeveer of nog steeds in een krot wonen.

Armoede en Huisvesting

Discriminatie en uitbuiting van sociaal kwetsbare families

 

Dit gebeurt nog veel te vaak!

In 2008 verhuisden we van een studiootje naar een huisje met 3 slaapkamers. Op het eerste zicht mankeerde er niets aan het huisje, we hadden ook eigenlijk niet veel tijd om te beslissen want we gingen anders op straat staan.

Er was geen inventaris opgemaakt, alleen het huurcontract.

In 2008-2009 was  onze mazoutketel kapot en de huisbaas wou dat maar niet repareren of laten vervangen. Ook het lek in het dak van de wasplaats en de garage was ook door onze schuld omdat wij zoveel dieren hadden, zei de huisbaas. Maar het lek werd maar groter en groter… en vele zaken die ik had opgeslagen in mijn garage hebben we moeten weggooien.

In de winter van 2008 en 2009 hebben we het wreed koud gehad, onze katjes en hondjes kropen samen met ons onder de deken om warmte te krijgen van en te geven aan ons in bed… het ijs stond in de dieren hun drinkbak.

Mijn opleiding grootkeuken heb ik niet kunnen afmaken doordat er galstenen waren gevonden in mijn galblaas. Ik heb het laten verwijderen in het ziekenhuis Na de operatie heb ik lang moeten revalideren. Hij kwam altijd te laat op werk omdat ik ’s nachts altijd die aanvallen van pijn kreeg en hij werd ontslagen. …Ik kreeg werk en werd weer terug ontslagen 13 december 2009 en plots was ik zwanger bevonden 24-12-2009. Dit was goed nieuws!

Ik heb een aangetekende brief geschreven naar de huisbaas dat ik in verwachting was van een zoon. Vóór de winter van 2010 werd er eindelijk een nieuwe mazoutketel geplaatst na veel aandringen van de firma aan de huisbaas dat het echt slijtage en ouderdom was, en niet onze schuld dat de oude ketel kapot was.

Maar aan de lekkages werd er niets gedaan. Ondertussen heb ik wel hulp gevraagd toen mijn zoontje 3 maand was…Collectieve Schuldenregeling; hulp in het huishouden; hulp via OCMW…. Mijn huisje ziet er nu vanbinnen er weer gezellig uit en netjes!

Toen kwam die slag wat ik helemaal niet kan verwerken!

Onze zoon is nu 1 jaar en in juli kreeg ik een e-mail dat de huisbaas het huis wou renoveren. Hij was komen kijken en heeft alle mankementen opgeschreven, ook had hij familie mee om mee te komen kijken. Ik was blij! Eindelijk ziet hij dat wij niet zo slecht zijn en ik werkelijk ziek was! Isolatie, nieuwe vensters, joepie geen hoge stookkosten meer en een nieuw plat dak! Een week later kregen we een brief dat we uit het huis moeten omdat zijn nicht er in komt wonen, in januari moeten we eruit. Dit is in het verkeerde keelgat geschoten bij mij.

2 jaar lang hebben we in de ijskou gezeten, 3 jaar lang met tochtende vensters en lekken in het dak gezeten, stookolie verstookt 400 euro per 1 en een halve maand om het maar warm te kunnen krijgen! En nu zijn we beiden werkloos.

Hoe durft hij ons op straat zetten met een peuter van 1 jaar!

Ik heb een pro Deo advocaat aangevraagd en ik trek hem voor de Vrederechter om hem aan te klagen als een huisjesmelker en ik wil een deel van mijn geld terug wat ik betaald heb aan huur! Ik heb mij laten inschrijven bij een Sociaal Huisvestigings maatschappij en bij de Sociaal Verhuur kantoor.

En ik heb een aanvraag gedaan op het gemeentehuis over Wonen Vlaanderen, om iemand te sturen om de staat van ons woning te komen optekenen. Wat die man mij allemaal verteld heeft hoe het allemaal draait en waait daar… als ik het eerder had geweten dan was ik eerder naar het gemeentehuis geweest.

Dus mensen, ook als zijn we arm… is de huur eens niet betaald… is uw huis een krot of lijkt het in verval te gaan of gelijk wat, ga een aanvraag doen op de gemeente voor zo een vaststelling, want dan wordt het vuur echt aan de schenen van de huisbaas gelegd en geen gezever van” die vochtplekken zijn er omdat je het huis niet verlucht” en van die uitvluchten.

Ik heb het misschien te laat gedaan… Maar ik zweer het, ik laat ons niet meer zo uitmelken ook al zijn we momenteel sociaal heel kwetsbaar.

oktober 2011-10-14

Eindelijk heb ik een appartementje (520 euro + 15 euro onderhoud hall en elektriciteit, 40 euro borg bijgestort op de huurwaarborgrekening) gevonden in Beringen voor mijn gezinnetje. De verhuis is zeer stresserend geweest maar uiteindelijk loont het zich wel. Nu, ik kon kiezen tussen het “om tot het laatste moment te wachten met verhuizen en werkelijk op straat te komen staan” en “de mazout te betalen en de frigo leeg te laten”, of”  in een appartementje met twee slaapkamers te gaan wonen waar aardgas is dat ik maandelijks kan betalen”(wat meer haalbaar is voor ons budget). Ik heb voor de tweede optie gekozen want ik had geen zin om in de kou te blijven met mijn gezin.  Dus via Wonen Limburg( van Wonen Vlaanderen) komen we voor de huursubsidie niet in aanmerking omdat we te vroeg vertrokken zijn. Wat kon ik doen? Er in blijven zitten en de kans lopen om volledig op straat te komen te staan en mijn lief zoontje te verliezen aan het Gerecht?

 Dus ik moet het via het OCMW maar gaan aanvragen, en weer alle paperassen opvragen en in orde maken( weeral, wat een stress) om toch maar in aanmerking te komen. Ik blijf ook doorvechten en wachten wanneer de controleur komt van Wonen Limburg… de brief zal in de brievenbus vallen 1 van deze dagen… ik zal hem binnenlaten want ik heb de advokaat van de ex-huisbaas verwittigd dat wij verhuisd zijn en zij zullen mij bellen voor de sleuteloverhandiging. Hij oppert ook voor een inventaris, maar als er geen begin inventaris is opgemaakt zal er ook geen eindinventaris komen… basta!

Mij smeer je niks meer aan, ik ben het moe van alle kanten uitgemolken geworden echt waar!

De vorige huurder is er uitgezet uit ons nieuw appartementje, zijn domicilie staat er nog… en ik voel mij schuldig omdat die mens echt hulp nodig heeft en niemand weet waar hij naartoe is….

Armoede kom je overal tegen als je je ogen maar eens goed opendoet. Waarom is hij niet naar OCMW gestapt, waarom heeft hij niet de stappen gedaan wat ik heb gedaan vraag ik mij af.

Het valt niet mee in deze crisistijd… echt niet.

oktober 27-10-2011

De expert van Wonen Limburg is komen kijken, en normaal gezien zou de huisbaas er ook moeten geweest zijn... om de overdracht van de sleutels en water, electriciteit... contracten. Ik heb hem dus niet gezien!

Het is nog afwachten wat de resultaten zullen zijn en wat de burgemeester er van zegt, want dat verslag gaat naar de burgemeester.

Ik heb gedaan wat ik moest doen nu... nu ligt de bal in de burgemeester zijn kamp!

Einde

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Banken zijn oplichters?

De banken willen ons doen geloven dat ze er voor ons zijn

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Respect voor het gezag

Wederom nieuwe discussie over respect van de burger voor het gezag.

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

We zijn onsterfelijk.

Ook zonder religie leven na de dood. We gaan naar de plek waar we thuis horen.

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

Het laatste puzzelstuk: Zwanger zijn

Wanneer een vrouw zwanger wordt, en zich bewust bezig houdt met de veranderingen die zich afspelen in haar psyche en bewustzijn gaat er een wereld voor haar open.

Ik heb je lief

Is het noodzakelijk dat het onderwerp seksualiteit deel uit maakt in de (woon) begeleiding?

Genitale verminking: het egoïsme van de Afrikaanse man

Vrouwenbesnijdenis wordt nog te vaak uitgevoerd. Waarom het nog steeds een belangrijk discussiepunt is.

Tekenfilms vandaag de dag

Sesamstraat, poesjes en family guy

Negatief vs. Positief

Het verschil tussen negatieve en positieve mensen

De nieuwe 2012 Audi A6 Sedan

De nieuwe verbeterde Audi A6 met minder gewicht en veel meer veiligheid. Ondanks dit nog evenveel rijplezier.

ongevraagde scheiding

een scheiding die je niet had gewild. De erkende emoties die je door maakt in zo scheiding

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.