Birds, een dag als Hitchcock


Publicatie datum:

Mijn ervaringen van de film

Gesponsorde koppelingen

Eer de film vertoond werd kwam er een spreker voor de doeken. Het voorspel van de rollende tape; dit was niet zomaar een film. Dit is een klassieker. Niet minder dan driekwartier duurde het voorspel, het deed mijn hart sneller kloppen, er werden verwachtingen gevormd en het gevoel dat ik een met uitsterven bedreigde reuzen panda te zien krijgt bekroop me. Film leeken moeten immers een beetje kennis van zaken hebben, we kunnen niet zomaar een film kijken. Er moet wat uitgelegd worden. In dit geval stonden de vogels voor de sexualiteit van de vrouw, maar toch ook voor vrijheid, en de vrijheid die ze niet hebben in hun hokken. Uiteraard moet de mannelijke hoofdrolspeler een zeer complexe relatie met zijn moeder ontwikkelen, of ontwikkeld hebben, een twijfelachtig gevalletje Oedipus. Naar mijn mening hoeft er niet veel nagedacht te worden over de diepere betekenissen in de film. Ik neem u mee naar de jonge Alfred Hitchock aan het begin van de twintigste eeuw:

Hij keek zijn oma onbegrijpend aan. “Naar buiten” herhaalde ze. “Kom op, geef die beesten hun voer en je kunt weer met je speelgoed aan de gang”. Met een mistroostige blik greep hij de zak met zaden en liep via de achter keuken naar buiten. “verdomde beesten” mompelde hij in zichzelf, de gedachten aan die kranige ogen gaf hem al kippenvel. Hij zag het hok al staan, een met kippengaas omsingelde houten constructie. Er liepen meerdere rennen de broedruimte in waar een mengsel van stro en zaagsel voor een comfortabele broedplek zorgde. Hij pauzeerde voor het hok en keek Harry aan. Harry was zijn oma’s trots. Een haan met grillige kam en bloed doorlopen ogen. De veren in zijn staart glommen een staal blauwe glans, aan zijn poten zaten nagels als een zeis. Harry liep in zijn eigen ruimte, afgeschermd van de kippen.

Hij voerde Harry altijd als laatste, wierp hem een afkeurende blik toe en stapte het hok in. De kippen begonnen opgewonden rond te scharrelen in de wetenschap dat voer eraan kwam. Die opgewondenheid irriteerde hem, maar hij hield zich rustig en wierp een paar volle handen voer over de grond. Met een wild getokkel vielen de kippen het voer aan, Harry aangestoken door de drukte rennend heen en weer in zijn hok was gek met verlangen. Het jongetje schoof de grendel van Harry’s hok en stapte naar binnen.

Het deurtje viel achter hem dicht en Harry stokte in zijn pas. Harry keek hem recht aan, op geen beweging te betrappen. Zijn hart sloeg over en bonkte zijn keel in. Hij wilde zich omdraaien, “weg hier” dacht hij. Op dat moment sloeg Harry toe, met een wild gefladder sprong hij op, klauwen uitgestrekt en recht naar voren, trappend en fladderende viel hij het gezicht van de jongen aan. Hij probeert zichzelf te beschermen en bukt laag. Maar Harry weet van geen ophouden en bespringt hem van achter, pikt met zijn snavel aan de oren van de jongen, er loopt bloed langs zijn gezicht.

“Alfred!?” Kwam er uit de keuken. “ Alfred! Wat is er aan de hand?” Hij zag uit zijn ooghoek zijn oma de schuur in duiken. Even later kwam ze weer te voorschijn rennend richting het kippenhok, ze had een bijl in de aanslag en met een bekeken mep rolde Harry zijn kop over de grond. Maar een kip is niet zomaar geslacht het grootste deel van de haan bleef tegen Alfred aan fladderen en schoppen. Alfred, inmiddels doorweekt van het kippenbloed begint te rillen en huilen. Huilen zoals hij nog nooit had gehuild. Zijn oma tilde hem op, en droeg hem mee naar binnen. Legde hem in een klein bedje en schonk wat melk met zoete likeur in zijn flesje. Ze sloeg een kruis over hem en kuste zijn voorhoofd. Maar vanaf die dag zou Alfred nooit meer over de angst die Harry hem had ingeboezemd komen, elke vogel zou hem klamme handen en hart kloppingen bezorgen, tot op de dag van zijn dood.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

Weg met de democratie. Maar wat dan....?

is onze democatie nog wel een goed systeem en wat zou er anders moeten?

Mijn tante heeft dementie!

Mijn eerste ervaringen met de ziekte dementie!

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

Lekkere trek

Ik heb lekkere trek.

Valentijnsdag

Valentijnsdag, commercieel gebeuren maar het hoort er toch een beetje bij.

plooitjes en rimpeltjes

HELP we worden oud(er).

Cataract op mijn 39ste.

In mei dit jaar werd bij mij catarat vastgesteld op links. Dit was het gevolg van eeen eerdere netvliesloslating.

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Het leuke verjaardagsfeest

Je verjaardag vieren is niet altijd een feestje. Zeker niet voor de jarige zelf.

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

Winnen? Dat is meer iets voor mannen..

Mannen houden meer van competitie dan vrouwen. Waar ligt dat nou aan?

Leve de (d)evolutie!

kinderen versus katten

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Rokers zijn gezellig

Mijn kijk op het rookbeleid

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.