Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.


Publicatie datum:

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

Gesponsorde koppelingen

Er kunnen problemen zijn waardoor een baby niet bij zijn of haar moeder wil drinken. Wat kun je hier aan doen? Een mogelijkheid is om de borstvoeding dan af te kolven en (bijvoorbeeld) met de fles te geven. Wanneer de borstvoeding goed loopt, vragen vrouwen zich wel eens af: hoe lang blijf ik mijn kind voeden? In dit artikel wordt over deze vraagstukken geschreven.

Mijn dochter en ik hebben een lastige opstartfase gehad. Met 38 weken geboren leek er niets aan de hand, maar haar laten aanhappen ging gewoon niet, waardoor borstvoeding geven een moeilijke opgave werd. Haar tongriempje is doorgesneden, we hebben de eerste week (gekolfde) melk gegeven met een spuitje. Uiteindelijk heb ik drie maanden lang alle melk gekolfd. Dit is uiterst vermoeiend, besef ik me achteraf. Ik weet niet hoe ik dit vol heb kunnen houden, maar op dat moment ben je er voor je kind en zit je zo in het ritme dat dit absoluut geen obstakel vormt. Op een ochtend heb ik het toch maar weer eens geprobeerd, en ineens snapte ze het wel! Inmiddels is ze ruim 15 maanden en hebben we de voedingen afgebouwd naar eenmaal op een dag, de ochtendvoeding.

Ik heb op het internet niet veel ervaringen gelezen van moeders die al wat sneller afbouwden (met 9 maanden zat ze op 3 live-voedingen, met één jaar zat ze op twee voedingen met koemelk tussen de middag, nu dus alleen nog 's ochtends bij mij). Oké, die middagvoeding heb ik vlak na haar eerste verjaardag vervangen door koemelk (waar ze gelukkig goed op reageerde), maar verder heb ik het afbouwen volledig aan haar overgelaten. De avondvoeding had ze voor mijn gevoel al niet meer nodig, toen ze me steeds vaker begon te bijten. Met twee tot hooguit vijf minuten hield ze het drinken sowieso al voor gezien. Dat was voor mij een duidelijk teken om met die voeding te stoppen.

Nu dus alleen nog 's ochtends en volgens mij is ze er nog lang niet aan toe om die te laten vallen. Als ze mij 's ochtends ziet, zeurt ze net zolang totdat ze mag drinken, daarna is ze weer haar vrolijke zelf. De rest van de dag vraagt ze er niet om. Ze drinkt als ontbijt voor mijn gevoel nogal veel. Het is ook heerlijk om nog even na te doezelen in bed, hoewel, als ze uitgedronken is, heeft ze energie voor tien en wordt het bed gebruikt als trampoline en mama als klimtoestel. 

Ik ben heel benieuwd wanneer ze aangeeft dat ze genoeg heeft gedronken, en hoe het afbouwen van die laatste voeding gaat. Ik had van tevoren nooit kunnen denken dat het zo zou lopen. Mijn eerste gedachte was: we proberen het, we zien wel. Daarna (toen het met drie maanden dus eindelijk goed ging) vond ik het zonde om te stoppen, dus verlegde ik de grens naar zes maanden (dat is tenslotte ook aanbevolen). Daarna werd het negen maanden, want je hebt tenslotte recht op kolftijd in je werktijd. Toen één jaar, want kolven hoefde niet meer, en ach, het liep toch goed zo? Dan hoefde ik geen flesvoeding in huis te halen en kon ze meteen op de koemelk over.

En nu, nu weet ik het niet. De grens ligt ergens in de toekomst. Ik ben heel gelukkig dat ik mijn meisje zelf heb mogen en kunnen voeden en dat ze zelf zo goed aangeeft wat ze wil. We zijn echt een team, samen verbonden. Het geeft mij een heel warm gevoel. Het maakt me trots als ik zo'n gezond, klein meisje rond zie lopen. Wat is natuur toch bijzonder!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Femke09

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Coma

Ervaringen na plotseling optredend langdurig coma

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Je zwakte als sterkte: HUH?

Een artikel over hoe we onze zwaktes kunnen gebruiken om juist STERK te zijn..

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Politici wel, burgers niet!

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

Wat als hij vreemdgaat?

Wat moet je doen als hij vreemdgaat? Ik kan het niet voor je zeggen, maar ik kan je wel helpen een juiste beslissing te nemen.

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

Doorwerken na je 65e wanneer wel en wanneer niet

Wanneer zou je nu eigenlijk langer moeten doorwerken?

Koud of warm?

Wie herinnert zich niet de documentaire RAUW? Een paar jaar geleden was het hele land nog in rep en roer om Tom, de jongen die van zijn moeder rauw moest eten.

Winnen? Dat is meer iets voor mannen..

Mannen houden meer van competitie dan vrouwen. Waar ligt dat nou aan?

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Het Nedelandse leger

Nederland heeft een groot leger met de volgende vier krijgsmachtsdelen: Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.

Op koemelkvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Is het mogelijk om een relatief zwaar dieet vol te houden tijdens een toch al zware periode.

Weg met het woord homohuwelijk.

Waarom homo’s, waar dan ook ter wereld, geen homohuwelijk kunnen sluiten.

Zorginstellingen

Een zakkenvuller eerste klas wil verplicht hulp van familie in zorgcentra.

Gastric bypass

definitieve oplossing obesitas

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Tips voor het maken van een artikel

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!