CDA heeft grote problemen met de nieuwe politiek


Publicatie datum:

Het CDA heeft veel moeite met de nieuwe politiek in Den Haag. Beeldvorming wordt steeds belangrijker. Is het einde van het CDA in zicht?

Gesponsorde koppelingen

Oude en nieuwe politiek. Je hoort er steeds meer mensen over en ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het huidige politieke klimaat in Nederland is veranderd en waar er is sprake is van verandering is er ook sprake van een oude en een nieuwe toestand. Het CDA lijkt van alle politieke partijen het meeste moeite te hebben met de nieuwe politiek, hetgeen als ze niet uitkijken uiteindelijk hun einde zal betekenen.

Wat er precies met nieuwe politiek bedoeld wordt weet ik niet en ik heb zelfs geen zin om het op te zoeken. Ik zou niet eens weten waar ik moest beginnen. Daarom baseer ik me in dit artikel vooral op mijn eigen ideeën omtrent de invulling van het begrip ‘nieuwe politiek’.

In mijn ogen is nieuwe politiek niet zozeer een nieuwe manier van ‘aan politiek doen’, maar veel meer een nieuwe omgeving waarin politici acteren. Politici ondergaan de nieuwe politiek veel meer dan dat ze er aan doen.

De nieuwe politiek is mijn inziens ontstaan door de hunkering naar transparantie en de nieuw ontstane middelen die dit mogelijk maken, lees: de media. Natuurlijk, de media was er altijd al, maar de rol die zij speelt lijkt de afgelopen jaren steevast gegroeid te zijn.

Het beeld dat op de tv, radio, internet en dergelijke van een politicus gevormd wordt is erg belangrijk geworden. De media zijn voor die beeldvorming niet meer afhankelijk van de bereidheid van een politicus ook daadwerkelijk in beeld te komen, maar zijn heel goed in staat geworden zelf bij te dragen aan die beeldvorming, of een politicus nu meewerkt of niet.

Ik maakte me er in het verleden wel eens druk om: het ontbreken van een visie en idealisme in de politiek. Politieke partijen volgden niet langer hun politieke idealen, maar lieten zich bij veel belangrijke zaken met name leiden door de publieke opinie. Het hoogtepunt vormde natuurlijk de discussie rondom Afghanistan, het meest gepolitiseerde vraagstuk ooit. Men liet zich bij de vraag of deze missie nu wel of niet verlengd moest worden vooral leiden door de aankomende tweede kamer verkiezingen en niet door wat het beste zou zijn voor dat land en/of de internationale stabiliteit.

Ik verbaasde me er wel eens over, maar nu weet ik wel beter. Politiek is niets anders dan zoveel mogelijk mensen op je te laten stemmen. De PVV is hier natuurlijk hét voorbeeld van, maar ook andere partijen zien de noodzaak mee te gaan in deze nieuwe vorm van politiek.

De partij die hier het meeste moeite mee heeft is het CDA. Jarenlang de grootste partij in Nederland, ging het CDA werkelijk denken het bij het juiste einde te hebben. Immers, waarom waren ze anders de grootste. Het feit dat het CDA werd afgestraft tijdens de verkiezingen bracht paniek. Hoe moest het verder? Het antwoord kwam al snel. Het CDA zou ten koste van alles moeten blijven regeren en de Nederlander aantonen dat het land in goede handen was bij het CDA. Daarvoor moesten er wel enkele impopulaire maatregelen genomen worden. Zo moest er samen worden geregeerd met de PVV, niet alleen een concurrent als het op kiezers aankomt, maar eveneens een partij van wie het gedachtegoed in veel zaken haaks staat op dat van het CDA. Maar ach, de VVD en de PVV boden het CDA wél de kans te regeren. Vier jaar lang oppositie leek het CDA niets en men koos voor deelname aan het kabinet, want het landsbelang stond voorop.

Je zou het CDA ervoor kunnen prijzen. Deze partij durfde immers een impopulair besluit te nemen. Toch is het vooral erg dom en onwetend van de het CDA, zeker op de lange termijn.

Het CDA begrijpt niet dat de beeldvorming in de media tegenwoordig vrijwel allesbepalend is. Een partij die tijdens de verkiezingen keihard werd afgestraft door de kiezer zou toch beter moeten weten. Maar het CDA begrijpt niets van beeldvorming. De partij lijkt elke vorm van politiek inzicht te ontberen. Duidelijke ideeën over haar toekomst lijkt de partij niet te hebben. Men kijkt vooral naar de korte termijn en die korte termijn bracht hen kans op meeregeren. “Ik zeg doen!”, sprak Maxime Verhagen. En zo geschiedde.

Beeldvorming en het op waarde schatten van de kiezer, het zijn zaken waar het CDA niets van lijkt te begrijpen. Neem nu de ministerspost van Gerd Leers, die van Immigratie en Asiel. Wat moetwen ze bij de VVD hard gelachen hebben. Zouden ze ooit gedacht hebben dat het CDA zo dom zou zijn om de ministerspost te gaan bekleden. Iedereen zou toch met enige zekerheid hebben kunnen voorspellen dat deze post hun louter negatief in beeld zou brengen. Het is een post die al jaren ministers in verlegenheid brengt en nu de PVV ook een zekere invloed heeft op het beleid zou iedere politicus met enig verstand kunnen zien dat die post alleen maar narigheid zou betekenen. En jawel. Minister Leers is nu al, na enkele weken geregeerd te hebben al herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen. En elke keer als dit gebeurde was er altijd Maurice de Hond die met zijn peilingen klaar stond: CDA wéér twee zetels minder. Ik ben benieuwd hoeveel ze er over drie jaar nog over hebben als het zo doorgaat.

Het CDA moet in ieder geval naar buiten toe veranderen. Neem gewoon stelling in tegen de PVV. Wat is het ergste dat je als partij kan overkomen? Minsiter Leers verklaarde als een schooljongetje bij de Wereld Draait Door dat hij het asielbeleid ‘met pijn in het hart’ uitvoerde, hij sliep er zelfs slecht van, maar, voegde hij er aan toe, hij stond wel achter zijn beleid. Hoe is het mogelijk en kan dat wel? Een beleid waarvan je pijn in je hart krijgt lijkt mijn inziens per definitie slecht beleid. Natuurlijk, af en toe moet je impopulaire maatregelen nemen, maar zo impopulaire als dit? Het lijkt me niet goed. De termen die Leers vaak gebruikt verraden overigens dat het CDA weer eens de verkeerde man op de verkeerde plaats hebben gezet. O zich komt de Gerd best genuanceerd en verstandig over, maar op het moment dat hij het heeft over ‘de kraan dichtgooien’ als het gaat om asielzoekers, slaat hij toch echt de plank mis. Begrijpt hij als christen dan niet dat het bij zijn beleid altijd over mensen gaat, mensen die het tien keer zo slecht hebben als de gemiddelde Nederlander, mensen in wanhoop en afwachting. ‘de kraan dichtgooien’, ik zie het somber in voor het CDA.

Het enige dat het CDA nog kan redden is zich de nieuwe politiek eigen te maken. Men moet zich realiseren dat beeldvorming belangrijk is, ook al volg je daarmee niet altijd je beleid en stoot je daarmee je gedoog- en coalitie partner voor het hoofd. De PVV en de VVD hebben het CDA nu nog harder nodig dan andersom, maar dat zal niet lang meer duren.

Dus CDA, verplaats je in de kiezer en zeg wat ze willen horen, althans voor een groot deel. Lever kritiek op de PVV als dat nodig is en ontdoe je van de wens de rechtse kiezer te behagen, die zijn jullie toch afgenomen door de PVV en de VVD…

Velle est posse

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Dingen waar je later spijt van krijgt - Diefstal

Diefstal is iets waar je later spijt van krijgt en wat je zal achtervolgen. Let goed op wat je doet.

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Kunnen honden denken?

Ja, honden kunnen denken, is mijn quasi-wetenschappelijke conclusie op basis van mijn persoonlijke waarnemingen.

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Mooie baby’s, de mooiste baby’s

Alle baby’s zijn mooi maar sommige baby’s zijn nog mooier, op deze pagina de mooiste baby’s verzameld.

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Pesten en gepest worden.

Ruzies met je medemensen. Wat te doen?

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.

Hoe vrij ben je in Nederland?

Waarom iedere Nederlander minimaal verplicht in een goedkope huurwoning moet wonen.

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Toenemend geweld in de samenleving

Het geweld in de samenleving neemt toe. Maar wat is hier nou de oorzaak van en hoe komt het dat zelfs kinderen steeds vaker agressief worden?

Eindexamen gehaald? WAT NU!??

Is studeren in het buitenland een en al pracht en praal, of kent het ook zijn donkere zijden?

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

ADHD maatschappijtje

De hectiek, die wij meer en meer ervaren, begint toch wel ernstige vormen aan te nemen.

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

War Horse

Een aanrader of afrader?