Coming out: aanpassen aan de situatie


Publicatie datum:

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Gesponsorde koppelingen

Het blijft lastig: je bent anders dan een groot deel van de mensen die je kent, en hoewel je eigenlijk wel zeker weet dat je ouders en vrienden van je zullen blijven houden, is het toch een grote stap: de coming out. In dit artikel zal ik vertellen over mijn coming outs, hoe ze verschillen, wat de do's en don'ts zijn.

Mijn verschillende coming outs heb ik verdeeld in vier types. Deze staan in willekeurige volgorde. Voor elke situatie is er een geschikt type, dus doe er je voordeel mee!

Het klassieke 'ik moet je wat vertellen'-moment

Het verschilt van persoon tot persoon, maar ik heb het eerst aan mijn ouders verteld dat ik niet op vrouwen, maar op mannen val. Dit heb ik gedaan door van tevoren een afspraak te maken met mijn moeder, waarbij ik aangaf dat ik haar iets belangrijks te vertellen had. Door van tevoren aan te geven dat je iets belangrijks kwijt wil, kun je er niet meer onderuit. Dit is dus ideaal als je een steuntje in de rug nodig hebt!

En hoe vertel je het dan? Tja, daar komt je eigen creativiteit om de hoek kijken, je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar het beste is het gewoon te zeggen: "ik val op mannen/vrouwen" of "ik ben homo/lesbisch/bi". Uit eigen ervaring weet ik dat als je het omslachtig gaat brengen de situatie er alleen maar vervelender op wordt.

Samenvattend: gebruik deze manier van coming out voor mensen waar je vaker een serieus gesprek mee voert en waar je een goede band mee hebt. Zij stellen het op prijs dat je dit niet tussen neus en lippen door brengt, zodat zij de tijd krijgen er met jou over te praten. Gebruik deze manier niet voor oppervlakkige kennissen, dit komt erg opdringerig over en kan het te zwaar maken.

Het "O ja, trouwens: ik ben homo"-moment

Komt het tijdens een gesprek met je vrienden op het onderwerp homoseksualiteit of wordt er door hen steeds gevraagd of je al een vriend(in) hebt? Flap het er gewoon uit, het liefst met een grapje erachteraan. Hoe relaxter jij er zelf over bent, hoe makkelijker het voor anderen is om er niet moeilijk over te doen.

Deze methode is geschikt voor vrienden die je vertrouwd en waar je een goede band mee hebt, maar waar je geen diepgaand gesprek over je seksualiteit mee wilt voeren. Ideale gelegenheden: tijdens de afwas, op een borrelavond of tijdens een potje kaarten.

Het "Even voorstellen: dit is mijn vriendje/vriendin"-moment

Ben je tot over je oren verliefd en is diegene toevallig ook jouw partner? Sleep deze dan mee naar degene die je wilt laten merken dat je homo/lesbisch/bi bent. Het voordeel is dat je partner jou kan steunen en eventueel kan helpen als het gesprek ongemakkelijk verloopt. Bijkomstig voordeel is dat bijvoorbeeld je huisgenoten gelijk kennis hebben gemaakt met je partner en je deze dus vaker kan meeslepen naar je huis en dus nog vaker bij hem/haar kan zijn!

Pas op met deze manier van uit de kast komen bij je ouders: voor ouders is het waarschijnlijk al groot nieuws dat je niet heteroseksueel bent, gun ze de tijd om dit eerst te verwerken. Dan kunnen ze daarna rustig bijkomen van de tweede schok dat je een partner aan de haak hebt geslagen.

Het laatste type dat geen moment is: "Via-via"

Verder kun je het mensen natuurlijk ook via-via laten weten. Via een vriend van je die het al weet, of door een facebook relatiestatus update. Wees hiermee voorzichtig: roddels verspreiden zich als een lopend vuurtje en voor je het weet, is de hele wereld op de hoogte. Vind je dit geen probleem: zeg dan tegen al je vrienden dat ze het gerust aan iedereen mogen vertellen. Het scheelt jou weer een hoop getob over welke van de bovenstaande drie methodes je moet gebruiken, anderen doen het werk voor je.

Dat is wel de grootste valkuil: je besteedt het uit aan een ander, je hebt geen controle over wat die persoon precies verteld en op welke manier. Bovendien weet je niet precies wie het nu wel van je weten en wie niet.

Dat was alles wat ik heb te zeggen over coming outs, voor nu dan. Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft. En vergeet niet: blijf gewoon jezelf!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Sluiting van coffeeshops nabij scholen

Wat achtergrond informatie en mijn kijk op het sluiten van coffeeshops

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Relaxed naar zenuwslopende stunts kijken in Rotterdam

Verslag van de Go Fast Xtreme Days bij de Euromast

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Contant geld

Bram Moszkovicz ontving regelmatig grote geldbedragen in contanten.

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

Hoe komt het dat ik vandaag pas mijn eerste Foobie artikel plaats?

Eindelijk na 50 dagen hard werken is het dan zover! Vanavond plaats ik mijn eerste echte Foobie artikel.

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Webcam-model worden in zware tijden?

Webcam-model worden is niet zo eenvoudig als je denkt.

Hoe vrij ben je in Nederland?

Waarom iedere Nederlander minimaal verplicht in een goedkope huurwoning moet wonen.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Vrijwilligerswerk in Afrika

Het begin van mijn vrijwilligerswerk als verpleegkundige in Ghana

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

Dagboek van een gescheiden man...stap 1.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Politici wel, burgers niet!

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Eindexamen gehaald? WAT NU!??

Is studeren in het buitenland een en al pracht en praal, of kent het ook zijn donkere zijden?

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Geeft een ondernemer een fout eerder toe dan een minister?

Fouten toegeven is niet gemakkelijk. Wie scoort er nu het beste van de twee? De ondernemer of de overheid?

Aankomen!

ook aankomen is een strijd