Coming out: aanpassen aan de situatie


Publicatie datum:

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Gesponsorde koppelingen

Het blijft lastig: je bent anders dan een groot deel van de mensen die je kent, en hoewel je eigenlijk wel zeker weet dat je ouders en vrienden van je zullen blijven houden, is het toch een grote stap: de coming out. In dit artikel zal ik vertellen over mijn coming outs, hoe ze verschillen, wat de do's en don'ts zijn.

Mijn verschillende coming outs heb ik verdeeld in vier types. Deze staan in willekeurige volgorde. Voor elke situatie is er een geschikt type, dus doe er je voordeel mee!

Het klassieke 'ik moet je wat vertellen'-moment

Het verschilt van persoon tot persoon, maar ik heb het eerst aan mijn ouders verteld dat ik niet op vrouwen, maar op mannen val. Dit heb ik gedaan door van tevoren een afspraak te maken met mijn moeder, waarbij ik aangaf dat ik haar iets belangrijks te vertellen had. Door van tevoren aan te geven dat je iets belangrijks kwijt wil, kun je er niet meer onderuit. Dit is dus ideaal als je een steuntje in de rug nodig hebt!

En hoe vertel je het dan? Tja, daar komt je eigen creativiteit om de hoek kijken, je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar het beste is het gewoon te zeggen: "ik val op mannen/vrouwen" of "ik ben homo/lesbisch/bi". Uit eigen ervaring weet ik dat als je het omslachtig gaat brengen de situatie er alleen maar vervelender op wordt.

Samenvattend: gebruik deze manier van coming out voor mensen waar je vaker een serieus gesprek mee voert en waar je een goede band mee hebt. Zij stellen het op prijs dat je dit niet tussen neus en lippen door brengt, zodat zij de tijd krijgen er met jou over te praten. Gebruik deze manier niet voor oppervlakkige kennissen, dit komt erg opdringerig over en kan het te zwaar maken.

Het "O ja, trouwens: ik ben homo"-moment

Komt het tijdens een gesprek met je vrienden op het onderwerp homoseksualiteit of wordt er door hen steeds gevraagd of je al een vriend(in) hebt? Flap het er gewoon uit, het liefst met een grapje erachteraan. Hoe relaxter jij er zelf over bent, hoe makkelijker het voor anderen is om er niet moeilijk over te doen.

Deze methode is geschikt voor vrienden die je vertrouwd en waar je een goede band mee hebt, maar waar je geen diepgaand gesprek over je seksualiteit mee wilt voeren. Ideale gelegenheden: tijdens de afwas, op een borrelavond of tijdens een potje kaarten.

Het "Even voorstellen: dit is mijn vriendje/vriendin"-moment

Ben je tot over je oren verliefd en is diegene toevallig ook jouw partner? Sleep deze dan mee naar degene die je wilt laten merken dat je homo/lesbisch/bi bent. Het voordeel is dat je partner jou kan steunen en eventueel kan helpen als het gesprek ongemakkelijk verloopt. Bijkomstig voordeel is dat bijvoorbeeld je huisgenoten gelijk kennis hebben gemaakt met je partner en je deze dus vaker kan meeslepen naar je huis en dus nog vaker bij hem/haar kan zijn!

Pas op met deze manier van uit de kast komen bij je ouders: voor ouders is het waarschijnlijk al groot nieuws dat je niet heteroseksueel bent, gun ze de tijd om dit eerst te verwerken. Dan kunnen ze daarna rustig bijkomen van de tweede schok dat je een partner aan de haak hebt geslagen.

Het laatste type dat geen moment is: "Via-via"

Verder kun je het mensen natuurlijk ook via-via laten weten. Via een vriend van je die het al weet, of door een facebook relatiestatus update. Wees hiermee voorzichtig: roddels verspreiden zich als een lopend vuurtje en voor je het weet, is de hele wereld op de hoogte. Vind je dit geen probleem: zeg dan tegen al je vrienden dat ze het gerust aan iedereen mogen vertellen. Het scheelt jou weer een hoop getob over welke van de bovenstaande drie methodes je moet gebruiken, anderen doen het werk voor je.

Dat is wel de grootste valkuil: je besteedt het uit aan een ander, je hebt geen controle over wat die persoon precies verteld en op welke manier. Bovendien weet je niet precies wie het nu wel van je weten en wie niet.

Dat was alles wat ik heb te zeggen over coming outs, voor nu dan. Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft. En vergeet niet: blijf gewoon jezelf!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Een digitaal leven is leuk maar vergeet je echte leven niet..

Heel veel mensen zijn constant in contact met anderen maar altijd online. Vergeten zij niet te leven?

Modern en goed kinderen verzorgen met een kinderverzorgingsautomaat.

Er gaat niets boven een goede moeder maar een kinderverzorgingsautomaat blijkt bij het eten en drinken beter te werken.

Rechtsgevoel

Ik had er weer eentje van 50 euro voor 6 km te hard rijden.

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Kanker een ziekte die gezinnen het heel moeilijk maakt

Het verhaal van een gezin dat vecht tegen die verschikkelijke ziekte (kanker)

Van de kastje naar de muur.

Als je verhuised binnen K dan vervalt je inschrijving en verlies je je punten. Dat zijn de spelregels. In A hebben ze ook geen urgentie meer Mevrouw.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het basisonderwijs

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Basisonderwijs op de Comeniusschool

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

Tekenfilms vandaag de dag

Sesamstraat, poesjes en family guy

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

Koud of warm?

Wie herinnert zich niet de documentaire RAUW? Een paar jaar geleden was het hele land nog in rep en roer om Tom, de jongen die van zijn moeder rauw moest eten.

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.

De bijzondere Evenaar

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

ongevraagde scheiding

een scheiding die je niet had gewild. De erkende emoties die je door maakt in zo scheiding

Wat is Geluk?

Mensen gaan in hun leven op zoek naar geluk of iets wat hun gelukkig kan maken.

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

17 dagen rondtrekken door Thailand: prachtig!!!

Rondtrekkend door Thailand hebben we 17 dagen met de mond open gelopen van verbazing.

De hoe-is-het-vraag..

Waarom vragen veel mensen hoe het met iemand gaat, hoewel diegene dat niets interesseert?

Christelijk onderwijs

Een betoog over christelijke normen en waarden.

Ouders en schoolregels

Hoe zouden ouders met schoolregels om moeten gaan.

Ik heb ADD, hoe gaat mijn leven eigenlijk?

Hoe is het nu om te leven met ADD?