Coming out: aanpassen aan de situatie


Publicatie datum:

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Gesponsorde koppelingen

Het blijft lastig: je bent anders dan een groot deel van de mensen die je kent, en hoewel je eigenlijk wel zeker weet dat je ouders en vrienden van je zullen blijven houden, is het toch een grote stap: de coming out. In dit artikel zal ik vertellen over mijn coming outs, hoe ze verschillen, wat de do's en don'ts zijn.

Mijn verschillende coming outs heb ik verdeeld in vier types. Deze staan in willekeurige volgorde. Voor elke situatie is er een geschikt type, dus doe er je voordeel mee!

Het klassieke 'ik moet je wat vertellen'-moment

Het verschilt van persoon tot persoon, maar ik heb het eerst aan mijn ouders verteld dat ik niet op vrouwen, maar op mannen val. Dit heb ik gedaan door van tevoren een afspraak te maken met mijn moeder, waarbij ik aangaf dat ik haar iets belangrijks te vertellen had. Door van tevoren aan te geven dat je iets belangrijks kwijt wil, kun je er niet meer onderuit. Dit is dus ideaal als je een steuntje in de rug nodig hebt!

En hoe vertel je het dan? Tja, daar komt je eigen creativiteit om de hoek kijken, je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar het beste is het gewoon te zeggen: "ik val op mannen/vrouwen" of "ik ben homo/lesbisch/bi". Uit eigen ervaring weet ik dat als je het omslachtig gaat brengen de situatie er alleen maar vervelender op wordt.

Samenvattend: gebruik deze manier van coming out voor mensen waar je vaker een serieus gesprek mee voert en waar je een goede band mee hebt. Zij stellen het op prijs dat je dit niet tussen neus en lippen door brengt, zodat zij de tijd krijgen er met jou over te praten. Gebruik deze manier niet voor oppervlakkige kennissen, dit komt erg opdringerig over en kan het te zwaar maken.

Het "O ja, trouwens: ik ben homo"-moment

Komt het tijdens een gesprek met je vrienden op het onderwerp homoseksualiteit of wordt er door hen steeds gevraagd of je al een vriend(in) hebt? Flap het er gewoon uit, het liefst met een grapje erachteraan. Hoe relaxter jij er zelf over bent, hoe makkelijker het voor anderen is om er niet moeilijk over te doen.

Deze methode is geschikt voor vrienden die je vertrouwd en waar je een goede band mee hebt, maar waar je geen diepgaand gesprek over je seksualiteit mee wilt voeren. Ideale gelegenheden: tijdens de afwas, op een borrelavond of tijdens een potje kaarten.

Het "Even voorstellen: dit is mijn vriendje/vriendin"-moment

Ben je tot over je oren verliefd en is diegene toevallig ook jouw partner? Sleep deze dan mee naar degene die je wilt laten merken dat je homo/lesbisch/bi bent. Het voordeel is dat je partner jou kan steunen en eventueel kan helpen als het gesprek ongemakkelijk verloopt. Bijkomstig voordeel is dat bijvoorbeeld je huisgenoten gelijk kennis hebben gemaakt met je partner en je deze dus vaker kan meeslepen naar je huis en dus nog vaker bij hem/haar kan zijn!

Pas op met deze manier van uit de kast komen bij je ouders: voor ouders is het waarschijnlijk al groot nieuws dat je niet heteroseksueel bent, gun ze de tijd om dit eerst te verwerken. Dan kunnen ze daarna rustig bijkomen van de tweede schok dat je een partner aan de haak hebt geslagen.

Het laatste type dat geen moment is: "Via-via"

Verder kun je het mensen natuurlijk ook via-via laten weten. Via een vriend van je die het al weet, of door een facebook relatiestatus update. Wees hiermee voorzichtig: roddels verspreiden zich als een lopend vuurtje en voor je het weet, is de hele wereld op de hoogte. Vind je dit geen probleem: zeg dan tegen al je vrienden dat ze het gerust aan iedereen mogen vertellen. Het scheelt jou weer een hoop getob over welke van de bovenstaande drie methodes je moet gebruiken, anderen doen het werk voor je.

Dat is wel de grootste valkuil: je besteedt het uit aan een ander, je hebt geen controle over wat die persoon precies verteld en op welke manier. Bovendien weet je niet precies wie het nu wel van je weten en wie niet.

Dat was alles wat ik heb te zeggen over coming outs, voor nu dan. Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft. En vergeet niet: blijf gewoon jezelf!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening)

Mijn ervaring met de opleiding SPH

Inwoner met schulden. het verhaal over mijn inwonende schuldenaar.

verhaal over een man met problemen thuis.

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het basisonderwijs

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Basisonderwijs op de Comeniusschool

17 dagen rondtrekken door Thailand: prachtig!!!

Rondtrekkend door Thailand hebben we 17 dagen met de mond open gelopen van verbazing.

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Facetten van Menszijn

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

Kiva tegen pesten

Kiva het finse woord voor leuk..

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Hoofdelijke oplegging van de ontnemingsmaatregel: wenselijk?

Is het invoeren van hoofdelijke oplegging wenselijk?

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen

Oei, een gezicht op Mars, wat nu?

Overwegingen omtrent het bestaansrecht van het Gezicht op Mars.