Dagboek van een gescheiden man...stap 1.


Publicatie datum:

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Gesponsorde koppelingen

Het is iets waar velen het over eens kunnen zijn. Het belangrijkste van een echtscheiding is het moment waar je opstapt. De emmer is vol. De strijd gestreden. Of je wint of verliest maak je zelf uit, het is voor iedereen anders. Je neemt je koffers en slaat de deur voor de laatste keer achter je dicht. Een grotere drempel kan je niet nemen. De eerste stap naar een nieuw leven is genomen.  Of je nu mijn stappen al genomen hebt, je ze nog moet maken binnenkort of je  zweert ze nooit te maken, deze artikels kunnen een leidraad zijn.  Niet echt een Divorce for dummies maar een wegenlaart die je kan behoeden voor de grootste valkuilen...veel geluk in je nieuwe leven lotgenoot.

een bruin plekje.

 

De dag of nacht dat je die grote beslissing neemt komt er niet zomaar.  Er zijn mensen die voor welke reden dan ook beslissen een nieuw leven te beginnen maar deze zijn in de minderheid.  Het merendeel van mannen die kiezen hun oude leven vaarwel te zeggen dragen deze beslissing al een tijdje met zich mee.  Het begint inderdaad ergens als een klein bruin plekje op hun ziel.  Het feit dat zoveel mannen moeilijkheden hebben om te gaan met hun gevoelens en emotie's zorgt ervoor dat dit klein euvel uitgroeit tot een grote rotte plek...een plek die niet meer te genezen is, maar weggesneden moet worden om de patiënt te redden.  De remedie: de kans op een nieuw leven met als startschot een deur die achter je dichtvalt.

Ik zou graag ook even de dames adresseren die deze reeks artikels zullen lezen.  Ik wil jullie op het hart drukken dat ik geen vrouwenhater geworden ben, in tegendeel zelfs.  Het wil echter zo zijn dat de diverse vormen van media beschikbaar tot ons toegespitst zijn op jullie.  Jullie leed.  Jullie ervaringen.  Logisch want vrouwen hebben het vaak eenvoudiger om te praten over wat er jullie raakt.  Hoe jullie gekwetst zijn.  Heel veel mannen slikken die pijn en die gevoelens in.  Ze praten er niet over met hun mannelijke vrienden uit angst misbegrepen te worden.  Uit schuldgevoel naar dames in het algemeen beginnen ze er niet over tegen hun vrouwelijke vrienden.  Het resultaat is pijnlijk en niet fraai.

 

Het was vroeger toch zo niet?

 

We zijn bijna aangekomen op het punt waar het verschil tussen trouwpartijen en echtscheidingen minimaal is.  Volgens de cijfers is er binnen dit en 15 jaar een punt waar er voor elk koppel dat trouwt een koppel dat uit elkaar gaat.
Wanneer je dit feit aanhaalt bij senioren hoor je vaak dat het verschrikkelijk gesteld is met de algemene normen en waarden van "de jeugd" en dat het in hun tijd niet zo simpel was.  Wat waar is.  Wil dit zeggen dat we elkaar minder graag zien nu?  Dat we vervallen zijn in losbandige wezens die te pas en te onpas hun partner verlaat voor groener velden?  Neen.
Het is net doordat de huidige generatie een hogere standaard wil voor hun leven dat een scheiding veel meer voorkomt.  Vroeger had je een keuze tussen ongelukkig samenblijven met een partner waar je niet van hield of een reeks van "sancties" waar je nog dieper in de punt van zou geraken.  Sta me toe een kleine greep te doen uit het aanbod:

 

  • uit de kerk verbannen worden en nooit meer mogen huwen voor de kerk.
  • de hele buurt of dorpsgemeenschap die schande spreekt met alle sociale gevolgen
  • financiële rampspoed (voornamelijk voor de man in die dagen)
  • kans op nooit meer uw kinderen te mogen zien.
  • enzz..
Zelfs wanneer er sprake was van partnergeweld (en hier nemen de heren dan voornamelijk het voortouw) bleven stelletjes samen omdat het zo "hoorde".  Samenblijven voor de kinderen was ook één van de grootste redenen om niet te scheiden.  Weinig ouders beseften echter dat de kinderen misschien wel eens gelukkiger zouden worden als de dagelijkse ruzies en het gevoel van ontevredenheid weg ging.  We hebben geleerd dat een scheiding vaak een mogelijkheid is tot een gelukkiger leven.  De cijfers bewijzen de populariteit van de gedachte.


De aanloop.


Er is geen manier om op te sommen waarom een huwelijk kan mislopen.  Dat alleen zou deze 10 artikels al volschrijven.  De mogelijkheden zijn legio.  Soms loopt het al mis voor het huwelijk plaatsneemt.  De keuze die je neemt als je een partner kiest is meestal gebaseerd op gevoelens.  Niet echt een wetenschap weet je.  Hou ook in gedachten dat er veel partners worden gekozen uit een logische, weldoordachte keuze.  De andere kant van de emotionele medaille maar ook daar loopt het vaak mis.  Op een dag besef je dat een logische gedachte niet voldoende is om elke dag naast dezelfde persoon wakker te worden.  De conclusie is hetzelfde in beide gevallen en alles daartussen.  Er zit iets fout.

Ergens vanbinnen in je hoofd is er een klein waarschuwingslampje aangeschoten.  Het is klein en eenvoudig terug uit te zetten, wat de meeste mannen ook doen.  Kijk er niet naar.  Als je het negeert is er veel kans dat het weg gaat. De volgende keer is dat lampje groter en moeilijker uit te schakelen.  De keer daarop komt het met een sirene.  Na een tijdje valt het niet meer uit te schakelen.  Het heeft een grip gevonden op je leven waardoor je je miserabel voelt.  Het geluk dat je had is weg en je weet niet waarom.  Je vermogen om iets te negeren heeft er voor gezorgd dat je naar een kloof afstevent.

Bewust of onbewust kijk je rond je in de hoop iets te vinden waardoor je terug geluk vindt. Vroeg of laat vind je een uitweg.

 

En daar heb je stap 2...


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Kanker een ziekte die gezinnen het heel moeilijk maakt

Het verhaal van een gezin dat vecht tegen die verschikkelijke ziekte (kanker)

AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar

Argumenten voor en tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Leven met dyslexie

Wat is dyslexie? En hoe ga ik er mee om?

Ervaring: Dierenspeciaalzaak Faunaland

Mijn ervaring van Dierenspeciaalzaak Faunaland. Een aanbieder van diverse huisdieren en bijbehorende dieren producten.

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

De grote vraag , wat eten we vanavond

De immer terugkerende vraag, wat eten we vanavond. Is dat voor jou ook zo'n groot dilemma?

ADHD maatschappijtje

De hectiek, die wij meer en meer ervaren, begint toch wel ernstige vormen aan te nemen.

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Weg met de democratie. Maar wat dan....?

is onze democatie nog wel een goed systeem en wat zou er anders moeten?

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

Uitzendbureau's: kunnen ze je écht aan werk helpen?

Lekker makkelijk: zij zoeken werk voor je, terwijl jij leuke dingen kan doen... Maar werkt dit systeem nog wel?

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

Dagboek van een gescheiden man...stap 1.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Het OV en zijn reizigers

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Tips voor het maken van een artikel

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?

Het leuke verjaardagsfeest

Je verjaardag vieren is niet altijd een feestje. Zeker niet voor de jarige zelf.