De bijzondere Evenaar


Publicatie datum:

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Gesponsorde koppelingen

De Evenaar is zo bijzonder, omdat die de Aardbol verdeelt in een Noordelijk Halfrong en een Zuidelijk Halfrond. Het is de Noordelijke Nul Breedtecirkel zowel als de Zuidelijke Nul Breedtecirkel en ligt midden tussen de Noord en Zuidpool.

De bijzondere Evenaar.

De Evenaar, ook wel Equator genoemd en soms de Linie is de denkbeeldige horizontale cirkel op het Aardoppervlak. De Evenaar is de grootste cirkel of omtrek van de Aardbol en is      40 000 km lang. Vandaar de naam Linie, een woord ontleend aan de Militaire Strategie, waar Linie het grootste Verdedigingsfront wordt genoemd. Het land Equador ligt op de Evenaar en is ernaar genoemd.

Waarom heet deze cikel de Evenaar? Omdat wanneer de Zon hier loodrecht boven staat, Dag en Nacht even lang zijn of ook wel de "Eveningslijn van dag en nacht"\geheten, met een vreemd Engels woord de "Equinox" genoemd. Vandaar de naam Evenaar. Op die Evenaar staat de Zon twee maal per jaar recht erboven, daardoor is het daar ook erg heet en heersen daar geen Seizoenen. Wel kennen we daar de zogenaamde Droge en Natte Moesson, omdat we ons daar door die hitte in het Tropengebied bevinden. Dit Tropengebied ligt tussen de twee Keerkringen. In het Noordelijk Halfrond de Kreeftskeerkring op 23 graden en 27 minuten Noorderbreedte en in het Zuidelijk Halfrond de Steenbokskeerkring op 23 graden 27 minuten Zuiderbreedte.

Als we over de Seizoenen praten, dan beginnen we bij de Lente. Astronomisch is dat eigenlijk het begin van een nieuw jaar, want dan begint alles in de natuur opnieuw te groeien en langzaam op te bloeien. De Lente begint dan op 21 maart als de Zon voor het eerst in het jaar loodrecht boven de Evenaar staat. Dat is het Lentepunt of Lente-equinox, het Lente eveningspunt waarop Dag en Nacht even lang zijn. Op 21 juni zijn we aangekomen op het Zomerpunt en dan staat de Zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring op het Noordelijk Halfrond. Dan is de dag het langst en de nacht het kortst. De Zon keert dan schijnbaar terug, dan gaan we verder en komt de Zon voor de tweede keer recht boven de Evenaar te staan. Dat is het Herfstpunt of Herfst-equinox en weer zijn Dag en Nacht even lang geworden. De Zon gaat verder naar het Zuiden, komt op 22 december in het Winterpunt recht boven de Steenbokskeerkring op het Zuidelijk Halfrond. Nu is de nacht het langst en de dag het kortst geworden. Waarom niet 21 maar 22 december? Omdat Astronomisch op 22 december de kortste dag is. De Zon komt dan op om 8 uur 46 minuten en gaat dan onder om 16 uur 30 minuten. Vervolgens treedt de winter in en die duurt tot we opnieuw aan het begin van de Seizoencyclus of Seizoenkringloop zijn aangeland op 21 maart van een nieuwe Lente. De Zon staat in werkelijkheid stil, het is de Aarde die om de Zon beweegt. Maar vanuit de Aarde gezien, lijkt het of de Zon zich voortbeweegt. Het is dan ook een schijnbare beweging van de Zon. Vandaar dat we ook zeggen de Zon komt op in het Oosten en gaat onder in het Westen.

Door de schuine stand van de Aardas in de ruimte hebben we de Seizoenen gekregen en is dat niet wonderlijk? Dat kan niet zo zijn, dat dit vanzelf is gekomen. Dit moet zijn teweeggebracht door een hogere macht, de Goddelijk Schepper, die Wet en Orde in het Heelal heeft geschapen.

                       -------------------------------------

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker nico.brakel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

HTC en klantvriendelijkheid

Klantvriendelijkheid en garantievoorwaarden zijn niet bij alle telefoonproducenten hetzelfde. Bij HTC zijn ze in ieder geval zeer klantvriendelijk.

Bezoek aan Teatro La fenice in VENETIE

Het bezoeken van de Opera Il Trovatore van Verdi in Teatro La Fenice in Venetie voerde me een spectaculaire wereld binnen van muziek en spektakel in de beste Italiaanse volkstraditie.

Broer & Zus

De broer-zus relatie is een levenslange relatie die we niet kunnen kiezen en ons gegeven wordt.

Moeten we criminelen ook niet kunnen straffen door het ontzeggen van toegang tot onze gezondheidszorg?

Essay geschreven als opdracht voor het vak Ethiek.

Wat is Geluk?

Mensen gaan in hun leven op zoek naar geluk of iets wat hun gelukkig kan maken.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Leve de (d)evolutie!

kinderen versus katten

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.

Paard, hoe edel ben je eigenlijk?

Het dagelijks bezig zijn met paarden brengt veel grappige momenten met zich mee, dit is een kort grappig verhaaltje waar iedereen met paarden zich wel in herkennen.

De tussen-n in de spelling, een gedrocht

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.

De waarde van de bijbel

Een geschiedenis over het ontstaan van de bijbel

Schietpartij en democratie

De V.S. is het grote voorbeeld van neo-liberalisme voor Rutte en consorten. Willen wij dat in Nederland?

plooitjes en rimpeltjes

HELP we worden oud(er).

Psychose

Wat is een psychose?

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Christine lagarde

Christine Lagarde topvrouw van het IMF over belasting moraal.

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Zorginstellingen

Een zakkenvuller eerste klas wil verplicht hulp van familie in zorgcentra.

Coming out: aanpassen aan de situatie

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Stedentrip Italië ontspannend?!?

Stedentrip naar Pisa & Florence, Italië