De bijzondere Evenaar


Publicatie datum:

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Gesponsorde koppelingen

De Evenaar is zo bijzonder, omdat die de Aardbol verdeelt in een Noordelijk Halfrong en een Zuidelijk Halfrond. Het is de Noordelijke Nul Breedtecirkel zowel als de Zuidelijke Nul Breedtecirkel en ligt midden tussen de Noord en Zuidpool.

De bijzondere Evenaar.

De Evenaar, ook wel Equator genoemd en soms de Linie is de denkbeeldige horizontale cirkel op het Aardoppervlak. De Evenaar is de grootste cirkel of omtrek van de Aardbol en is      40 000 km lang. Vandaar de naam Linie, een woord ontleend aan de Militaire Strategie, waar Linie het grootste Verdedigingsfront wordt genoemd. Het land Equador ligt op de Evenaar en is ernaar genoemd.

Waarom heet deze cikel de Evenaar? Omdat wanneer de Zon hier loodrecht boven staat, Dag en Nacht even lang zijn of ook wel de "Eveningslijn van dag en nacht"\geheten, met een vreemd Engels woord de "Equinox" genoemd. Vandaar de naam Evenaar. Op die Evenaar staat de Zon twee maal per jaar recht erboven, daardoor is het daar ook erg heet en heersen daar geen Seizoenen. Wel kennen we daar de zogenaamde Droge en Natte Moesson, omdat we ons daar door die hitte in het Tropengebied bevinden. Dit Tropengebied ligt tussen de twee Keerkringen. In het Noordelijk Halfrond de Kreeftskeerkring op 23 graden en 27 minuten Noorderbreedte en in het Zuidelijk Halfrond de Steenbokskeerkring op 23 graden 27 minuten Zuiderbreedte.

Als we over de Seizoenen praten, dan beginnen we bij de Lente. Astronomisch is dat eigenlijk het begin van een nieuw jaar, want dan begint alles in de natuur opnieuw te groeien en langzaam op te bloeien. De Lente begint dan op 21 maart als de Zon voor het eerst in het jaar loodrecht boven de Evenaar staat. Dat is het Lentepunt of Lente-equinox, het Lente eveningspunt waarop Dag en Nacht even lang zijn. Op 21 juni zijn we aangekomen op het Zomerpunt en dan staat de Zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring op het Noordelijk Halfrond. Dan is de dag het langst en de nacht het kortst. De Zon keert dan schijnbaar terug, dan gaan we verder en komt de Zon voor de tweede keer recht boven de Evenaar te staan. Dat is het Herfstpunt of Herfst-equinox en weer zijn Dag en Nacht even lang geworden. De Zon gaat verder naar het Zuiden, komt op 22 december in het Winterpunt recht boven de Steenbokskeerkring op het Zuidelijk Halfrond. Nu is de nacht het langst en de dag het kortst geworden. Waarom niet 21 maar 22 december? Omdat Astronomisch op 22 december de kortste dag is. De Zon komt dan op om 8 uur 46 minuten en gaat dan onder om 16 uur 30 minuten. Vervolgens treedt de winter in en die duurt tot we opnieuw aan het begin van de Seizoencyclus of Seizoenkringloop zijn aangeland op 21 maart van een nieuwe Lente. De Zon staat in werkelijkheid stil, het is de Aarde die om de Zon beweegt. Maar vanuit de Aarde gezien, lijkt het of de Zon zich voortbeweegt. Het is dan ook een schijnbare beweging van de Zon. Vandaar dat we ook zeggen de Zon komt op in het Oosten en gaat onder in het Westen.

Door de schuine stand van de Aardas in de ruimte hebben we de Seizoenen gekregen en is dat niet wonderlijk? Dat kan niet zo zijn, dat dit vanzelf is gekomen. Dit moet zijn teweeggebracht door een hogere macht, de Goddelijk Schepper, die Wet en Orde in het Heelal heeft geschapen.

                       -------------------------------------

 


Foobie gebruiker nico.brakel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Wouter Bos

Wouter Bos is ook salonsocialist geworden.

Daten is weten!!

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

Oei, een gezicht op Mars, wat nu?

Overwegingen omtrent het bestaansrecht van het Gezicht op Mars.

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

Het Universum en de Mens

Het is onwaarschijnlijk dat de Oerknal theorie het onststaan van het Heelal heeft teweeggebracht

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?

het effect van downloaden op de muziekindustrie

Wat voor effect heeft het internet en vooral downloaden op de gehele muziekindustrie?

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Leven zonder vader

opgroeien zonder je vader

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

De jeugd van tegenwoordig

Hoe vaak heb je het wel niet over

Ervaringen en tips bij studie of opleiding in het buitenland

Ervaringen en tips bij een studie of opleiding in het buitenland

plooitjes en rimpeltjes

HELP we worden oud(er).

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011