De groen lobby


Publicatie datum:

enegiebesparing, of idioterie

Gesponsorde koppelingen

"Moderne huizen" waar door alles dicht te stoppen, mensen doodziek worden van de ongezonde lucht, met name door de warmte terug win installaties.

Gesponsorde koppelingen

In 2006 kwam ik in een nieuw gebouwde atelier woning te wonen. Ik dacht, och je hebt nu nog een jaar of 7 te werken, dan kun je lekkker in het centrum wonen, en werken bij je thuis. Verder kwamen er kunstenaars of zelfstandigen met beroep aan huis te wonen. Je hebt altijd in een grote boerderij gewoond, veel ruimte, dus als je zo'n nieuwe woning betrekt, let je niet op ieder detail. De woning voldoet aan de modernste energie besparende systemen, en aan het politie keurmerk PKVW.

Dan komt de praktijk. Na ca. 6 maanden constateerden wij allen, dat wij geen enkel raam in huis hadden, doch allemaal deuren. Eerst dachten we, dat is draai-kiep systeem, maar dat bleek verkeerd gedacht. Je kon alleen deuren open zetten als je verse lucht wil hebben. Wij contact opgenomen met de corporatie. De corporatie zegt: alle woningen voldoen aan het Bouwbesluit en PKVW, er komt voldoende verse lucht binnen. Nou proberen dan maar.

Ik behoor zelf tot de categorie mensen, die graag een sigaartje rookt, en als je een bovenlicht hebt in de woonkamer, of slaapkamer, of werkruimte, is dat geen enkel probleem. Maar als je alleen deuren open kunt zetten, ligt het anders. Wij hebben dus het atelier, of werkruimte beneden. Op de eerste verdieping is wonen, en de tweede natte ruimte en slapen, met een dakterras.

Kook je op de eerste verdieping, dan wil je geen luchtjes in de woonkamer, dus deur(en) open. Ga je aan het werk, beneden, en vergeet je de deur dicht te doen, dan regent het binnen, en, nog erger, een ongenode gast kan met een opstap gewoon binnen springen, geen sproren van braak, dus niet verzekerd.

Als je slaapt, en je wilt een beetje verse lucht op je kamer, geen andere mogelijkheid als de deur open zetten, hetgeen niet bepaald een veilig idee is, als je gewoon van dakterras naar dakterras kunt lopen.

Ben je beneden aan het werk, steek je een sigaartje op, dan de voordeur open zetten, want er zijn geen andere mogelijkheden. Dan komt de wijkagent  langs, en die zegt: meneer, u vraagt erom beroofd te worden. Nu stelt u zich eens voor, hoe dit gaat met de kunstenaars: verfstoffen, lakken, chemische producten, stof, schoonmaakmidddelen enz. Als die de voordeur NIET open zetten, stinkt hun hele huis.

Dus wij met zijn allen naar de corporatie, weer de zaak uitgelegd, en aangegeven, dat wij dus i.p.v minder energie, juist meer gebruiken: als er deuren open staan, gaat er meer warmte verloren dan als er een raampje van een bovenlicht open staat. Verder blijkt dan, dat als je beneden de deur open zet, het te koud wordt om te schilderen.

Na 4 jaar komt de corporatie met een oplossing: een plastic haakje op de deuren op de eerste en tweede verdieping. Natuurlijk onzin: na 3 weken waren er al 3 plastic haakjes gebroken, en de deuren blijven open staan, dus gewoon energie verlies, en onveiligheid blijft bestaan.

Wij weer naar de corporatie. Zij zijn inmiddels in 5,5 jaar met ca. 8 mensen hier geweest, en altijd krijg je dan daarna een schrijven: de technische installatie voldoet aan het Bouwbesluit, en de veiligheid aan PKVW.

In 2011 kregen we een voorstel dat zij wel de deuren wilden veranderen, maar op onze kosten, want alles voldeed aan enz.

Indien wij het hiermee niet eens zijn, kunnen we naar de huurcommissie.

Wij, inmiddels op internet de problemen met w.t.w installaties opgezocht, want daar zijn landelijk grote fouten mee gemaakt, ook eens gekeken,hoe dit zit met PKVW. Die blijken hoofdzakelijk te kijken naar het hang en sluitwerk, en de omgeving. Daar contact mee opgenomen, en dan zeggen die: ja meneer, als u deuren open laat staan, is dit uw eigen verantwoording. En als u last heeft van slecht klimaat binnen, dan heeft dit niets met PKVW te maken.

O.k. Dan eens naar de Huurcommissie gebeld, hoe het zit met die punten telling. De mevrouw aan de telefoon vroeg na ons verhaal: wat is uw adres. Wij geven dat aan haar door, en dan krijg je het volgende antwoord: uw woning staat in het centrum etc, en daarom krijgt die woning x punten. Maar merouw, riepen wij in koor, er is parkeer problematiek, een coffeeshop op de hoek, een huis voor verslaafdenzorg, en de hele wijk ligt al 6 jaar open voor renovatie, nog buiten de klimaat en veiligheidsproblemen.

Meneer, alleen als u aan b.v een autoweg woont, dan kan dit puntental veranderen vanwege uitlaatgassen en geluid.

Kortom: na 6 jaar emmeren, zijn we inmiddels nog geen stap verder. Een blind paard kan zien, dat als er alleen maar deuren open kunnen om voldoende verse lucht binnen te halen, dat dit meer energie kost. En ook dat de veiligheid in het geding is. Ook zal iedereen begrijpen, dat als je ''atelier'' woningen verhuurt, hier kleine zelfstandigen in komen( en die werken, dus met gereedschap, of andere stoffen), want daar zijn ze voor ontwikkeld. Ook zal iedereen begrijpen, dat als je NIET genoeg ventileert, je een ongezond binnen klimaat krijgt. Zelfs de onderhoudsmonteurs zeggen zoiets nooit in hun huis te willen. Een van de buren heeft reeds 2 jaar gezondheidsklachten, en is onder doktersbehandeling. Overigens zijn de buissystemen in 6 jaar nog nooit schoongemaakt, want er worden alleen maar 1 keer per jaar filters vervangen.

En nu de grap:de corporatie kent de klachten dus nu al 6 jaar, maar in nieuw bouw woningen, gaat hetzelfde gewoon door. En ook daar krijgen ze klachten. Je kijkt naar t.v, en leest de krant: het gaat allemaal over de uit de hand lopende kosten voor de gezondheids sector, en energiebesparing: groen worden. Wel, met deze energie besparende maatregelen hebben onze ambtenaren weer veel bereikt: meer energie kosten, hogere gezondheids zorg kosten, en meer onveiligheid. En dat gaat gewoon maar door, alsof er niets aan de hand is. Regels zijn regels, en die volgen we. Wij worden groen van ergernis en ongezond klimaat.

Wij gaan niet stoppen met actie ondernemen, hetzij publicitair, hetzij de rechter, hetzij ""kanniewaarzijn'' of de Rijdende Rechter.

Wij willen nu eindelijk een oplossing.

Maar wat dit verhaal aangeeft, is, dat heel Nederland getiranniseerd wordt door de groene lobby, die zelf niet eens weet, wat de praktijk is, en als de praktijk uiteindelijk boven water komt, zijn er miljoenen over de balk gegooid, die wel weer door Jan met de pet betaald zullen worden. Een huis helemaal dicht stoppen, en wat lucht binnen blazen, is iets anders, als een gezond woon en werkklimaat. Ik heb 25 jaar de wereld afgereisd, en zie dit soort onzin nergens. Een bevriende relatie noemt die ambtenaren, die zich met dit soort onzin bezighouden R(remmers)I(in)V(vaste)D(dienst). Je kan ze op alle plekken vinden, als je met de overheid te maken krijgt.

Wanneer zouden we als burgers nu eens van die ellende verlost worden?

Ik zal zodra er een oplossing is, hierover een artikel plaatsen. Maar zoals het er nu uitziet, kan dat nog wel even duren, want de corporatie doet niets, en betrokken partijen verschuilen zich allen achter rapportjes van RIVD-ers. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Woningen worden geen 30 % goedkoper door zelfbouw.

De bijzondere Evenaar

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Het mysterie van de string.

Waarom dragen mensen een string?