De jeugd van tegenwoordig


Publicatie datum:

Hoe vaak heb je het wel niet over

Gesponsorde koppelingen

Regelmatig lees je in de krant: "Hangjongeren opgepakt wegens vernielingen" of "Jonge zakkenrollers opgepakt" om maar een paar voorbeelden te noemen maar zou dit nu werkelijk komen door een slechte opvoeding of verveling of werkende ouders?

Moe wordt je er toch van om elke dag een kwart krant gevuld te zien met verhalen over de baldadigheid van deze jeugd. Het lijkt met de dag erger te worden. Het lijkt ook erg dicht bij je te komen als je leest dat er in je buurt ook weer opschuddingen zijn geweest met jongeren. Iedere dag reis ik met openbaar vervoer, zowel de bus als de metro. In beide vervoersmiddelen komen er jongeren binnen maar toch hoor ik "Goedemorgen" en ze checken in en nemen plaats achter in de bus om overzicht te hebben van wat er zowel in en uitgaat lijkt wel. Met één been op de stoel of op de verwarming en hun op de plaats naast hun kijken ze uit het raam en luisteren naar de muziek op hun MP3 speler. Gelukkig zit de bus niet vol en is er plaats genoeg voor de mensen om die ene plek naast hun niet te hoeven kiezen want stel je voor dat diegene toevallig geen zin heeft zijn/haar tas op schoot te nemen en je een grote mond krijgt, het gezicht spreekt boekdelen. Dat is een gedachtegang van veel mensen maar mogen wij dit eigenlijk wel denken? Een jongere van 16 tot 18 jaar (om maar een leeftijd te noemen) kijkt misschien wat chagrijnig en sikkeneurig maar zijn wij dat zelf ook niet vroeg in de morgen als je door de wekker ruw wakker gemaakt wordt met het idee dat je eruit moet maar je nog net zo lekker warm in je bed ligt en je ogen niet open willen? Maar het lijkt voor veel mensen wel of dat zwarte jack en die pet en MP3 speler er gevaarlijk uitzien en diegene die eronder verstopt zit lijkt niet mee te tellen. Als diezelfde persoon nu een rood jack aanhad en instappers en met krullen maakt het niet uit of die serieus kijkt...allicht dat hij wel kans krijgt op iemand die hem vraagt of hij/zij naast hem mag zitten. Vreemd eigenlijk dat kleding zoveel indruk maakt op mensen.

 

Jongens vinden ruime broeken en bomberjacks en petjes en dure trimschoenen nu eenmaal gaaf maar door mensen in hun omgeving wordt die kleding niet serieus genomen en ze zien je meteen voor een crimineel aan want veel criminelen die deze kleren ook dragen dus word je als jongen ook meteen crimineel gezien. Als een man in een nette smoking en een aktetas aan je deur verkondigd je verzekering na te kijken en na enige tijd blijkt dat je geld is verdwenen zijn dan alle mannen in smoking met een aktetas oplichters? Helaas vinden mensen dat niet maar puur omdat je een jongere bent met die kleding ben je volgens veel mensen crimineel. Als je dan toevallig met mensen je mening deelt over politieke onderwerpen en je toevallig vind dat Wilders het meest aan jouw wensen voldoet zullen mensen je vertellen dat je nog te jong bent en nog te weinig begrijpt en dat je te weinig levenservaring hebt, je wordt gewoon niet serieus genomen.

Veel buurtbewoners klagen bij de gemeente over te weinig speelruimte maar zijn er ooit mensen die klagen voor een plek voor pubers of jong volwassenen? Heeft iemand zich ooit afgevraagd of met die jongeren gesproken wat hun zoal graag zouden willen hebben in de buurt om zich te kunnen vermaken? Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die op een groepje jongeren durft af te stappen en het durft te vragen. Als je op straat bent met een clubje ben je een hangjongere en verveel je je en voelen mensen zich door je bedreigd omdat hun niet langs je groepje durven te lopen puur omdat je kleding hun niet bevalt en je er dus eng uitziet en je ook nog met meer mensen bent en toevallig lol hebt, terwijl diezelfde mensen wel langs een bushalte met veel mensen durven te lopen of langs een schoolplein met veel kinderen of in een ouderensoos durven te komen met veel vreemde mensen maar alleen omdat het jongeren zijn vinden ze het weer eng en dat terwijl ze zelf ook die leeftijd hebben gehad. Oké...wij hielden niet van die keiharde rock of housemuziek, wij vonden dit herrie maar ik weet zeker dat onze ouders onze muziek ook herrie vonden en onze kleding ook niet zelf zouden dragen maar nu we eenmaal zelf volwassen zijn lijken wij onze jeugdtijd te vergeten of te denken dat wij en ons gedrag minder erg was maar is de jeugd van nu dan erger in deze tijd?

Ja, wij gingen naar de discotheek maar deze jeugd vindt een discotheek helemaal niet meer leuk. Wat heb je er nu eenmaal? Keiharde muziek wat slecht voor je oren is en drank en ruzies die ontstaan uit dronkenschap en drugs en een hoop geld minder. Die drugs is wel spannend want door het gebruik krijgen ze een dergelijk prettig gevoel, de hele wereld om hun heen is vergeten....de wereld waarin ze toch niet serieus genomen worden, niet als volwassene en ook niet als kind dus waar hoor je dan bij eigenlijk? Het enige waar je goed voor bent is naar school gaan en leren.

 

Het wordt tijd dat wij volwassenen ons niet verkeerd moeten laten beïnvloeden door het uiterlijk maar ze gewoon moeten nemen zoals ze eruit zien. Het wordt tijd dat wij hun moeten begrijpen dat hun geen kind meer zijn en proberen in de wereld van de volwassenen te kunnen meedraaien. Misschien moeten wij de leeftijd van stemgerechtigden omlaag halen naar 15 of zo, dan voelen ze zich toch meerbij de volwassenen betrokken. Misschien moeten ze die jongeren meer betrekken bij het meedenken aan de verbeteringen in de buurt, bijvoorbeeld een jeugdcentrum waar ze zelf mee kunnen helpen opbouwen en inrichten en misschien zelf als bijbaantje in kunnen werken, als een soort stage voor carrière later. Het is maar een idee!

Maar het feit dat de jeugd ontspoort vind ik eigenlijk niet zo gek...het ligt aan de oudere generatie van nu die gewoon het vertrouwen in de jeugd van nu kwijt is en door dat wantrouwen naar de jeugd toe voelt de jeugd zich in de steek gelaten denk ik zo. Tijd om er eens iets aan te doen want het is wel onze toekomst, de jeugd van tegenwoordig die veel ouderen als verveelde crimineeltjes ziet zijn wel de mensen die later meebetalen aan ons pensioen zoals wij ook gewerkt hebben voor het pensioen voor de ouderen van nu. Begrip moet van 2 kanten komen en niet alleen van hun kant ben ik van mening.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?

De Rollercoaster

de droom van twee mensen om een wereldbedrijf te bouwen

Derivaten

Nu zijn het universiteiten die geld verliezen aan derivaten. Wat voor sukkels zitten er in de semi-publieke sector?

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. De Tollensstraat en omgeving

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van de Tollensstraat en omgeving

Het leven van een pleegkind

Wat is het precies om pleegkind te zijn? Het standpunt van een pleegkind.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Een verstandige vvd-er?

Bolkestein geeft aan dat Nederland moet nadenken over een eigen munt.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Interieur van ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van interieur van woning in de Tollensstraat

Je kunt alles verkopen aan iedereen.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat je alles kunt verkopen aan iedereen.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Barclays Bank

Weer de zoveelste fraude zaak in de bankenwereld.

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

Wat is de zin van het leven vandaag 2014-07-27

Is genieten van een mooie zomerse dag in je achtertuin de zin van het leven?

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

Eerste ervaring met muziek voor volwassenen

eerste ervaring en het resultaat hiervan

De waarde van de bijbel

Een geschiedenis over het ontstaan van de bijbel

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Op koemelkvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Is het mogelijk om een relatief zwaar dieet vol te houden tijdens een toch al zware periode.

Stoppen met roken met behulp van Champix

De voor mij negatieve effecten van Champix als hulpmiddel om te stoppen met roken