De jeugd van tegenwoordig


Publicatie datum:

Hoe vaak heb je het wel niet over

Gesponsorde koppelingen

Regelmatig lees je in de krant: "Hangjongeren opgepakt wegens vernielingen" of "Jonge zakkenrollers opgepakt" om maar een paar voorbeelden te noemen maar zou dit nu werkelijk komen door een slechte opvoeding of verveling of werkende ouders?

Moe wordt je er toch van om elke dag een kwart krant gevuld te zien met verhalen over de baldadigheid van deze jeugd. Het lijkt met de dag erger te worden. Het lijkt ook erg dicht bij je te komen als je leest dat er in je buurt ook weer opschuddingen zijn geweest met jongeren. Iedere dag reis ik met openbaar vervoer, zowel de bus als de metro. In beide vervoersmiddelen komen er jongeren binnen maar toch hoor ik "Goedemorgen" en ze checken in en nemen plaats achter in de bus om overzicht te hebben van wat er zowel in en uitgaat lijkt wel. Met één been op de stoel of op de verwarming en hun op de plaats naast hun kijken ze uit het raam en luisteren naar de muziek op hun MP3 speler. Gelukkig zit de bus niet vol en is er plaats genoeg voor de mensen om die ene plek naast hun niet te hoeven kiezen want stel je voor dat diegene toevallig geen zin heeft zijn/haar tas op schoot te nemen en je een grote mond krijgt, het gezicht spreekt boekdelen. Dat is een gedachtegang van veel mensen maar mogen wij dit eigenlijk wel denken? Een jongere van 16 tot 18 jaar (om maar een leeftijd te noemen) kijkt misschien wat chagrijnig en sikkeneurig maar zijn wij dat zelf ook niet vroeg in de morgen als je door de wekker ruw wakker gemaakt wordt met het idee dat je eruit moet maar je nog net zo lekker warm in je bed ligt en je ogen niet open willen? Maar het lijkt voor veel mensen wel of dat zwarte jack en die pet en MP3 speler er gevaarlijk uitzien en diegene die eronder verstopt zit lijkt niet mee te tellen. Als diezelfde persoon nu een rood jack aanhad en instappers en met krullen maakt het niet uit of die serieus kijkt...allicht dat hij wel kans krijgt op iemand die hem vraagt of hij/zij naast hem mag zitten. Vreemd eigenlijk dat kleding zoveel indruk maakt op mensen.

 

Jongens vinden ruime broeken en bomberjacks en petjes en dure trimschoenen nu eenmaal gaaf maar door mensen in hun omgeving wordt die kleding niet serieus genomen en ze zien je meteen voor een crimineel aan want veel criminelen die deze kleren ook dragen dus word je als jongen ook meteen crimineel gezien. Als een man in een nette smoking en een aktetas aan je deur verkondigd je verzekering na te kijken en na enige tijd blijkt dat je geld is verdwenen zijn dan alle mannen in smoking met een aktetas oplichters? Helaas vinden mensen dat niet maar puur omdat je een jongere bent met die kleding ben je volgens veel mensen crimineel. Als je dan toevallig met mensen je mening deelt over politieke onderwerpen en je toevallig vind dat Wilders het meest aan jouw wensen voldoet zullen mensen je vertellen dat je nog te jong bent en nog te weinig begrijpt en dat je te weinig levenservaring hebt, je wordt gewoon niet serieus genomen.

Veel buurtbewoners klagen bij de gemeente over te weinig speelruimte maar zijn er ooit mensen die klagen voor een plek voor pubers of jong volwassenen? Heeft iemand zich ooit afgevraagd of met die jongeren gesproken wat hun zoal graag zouden willen hebben in de buurt om zich te kunnen vermaken? Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die op een groepje jongeren durft af te stappen en het durft te vragen. Als je op straat bent met een clubje ben je een hangjongere en verveel je je en voelen mensen zich door je bedreigd omdat hun niet langs je groepje durven te lopen puur omdat je kleding hun niet bevalt en je er dus eng uitziet en je ook nog met meer mensen bent en toevallig lol hebt, terwijl diezelfde mensen wel langs een bushalte met veel mensen durven te lopen of langs een schoolplein met veel kinderen of in een ouderensoos durven te komen met veel vreemde mensen maar alleen omdat het jongeren zijn vinden ze het weer eng en dat terwijl ze zelf ook die leeftijd hebben gehad. Oké...wij hielden niet van die keiharde rock of housemuziek, wij vonden dit herrie maar ik weet zeker dat onze ouders onze muziek ook herrie vonden en onze kleding ook niet zelf zouden dragen maar nu we eenmaal zelf volwassen zijn lijken wij onze jeugdtijd te vergeten of te denken dat wij en ons gedrag minder erg was maar is de jeugd van nu dan erger in deze tijd?

Ja, wij gingen naar de discotheek maar deze jeugd vindt een discotheek helemaal niet meer leuk. Wat heb je er nu eenmaal? Keiharde muziek wat slecht voor je oren is en drank en ruzies die ontstaan uit dronkenschap en drugs en een hoop geld minder. Die drugs is wel spannend want door het gebruik krijgen ze een dergelijk prettig gevoel, de hele wereld om hun heen is vergeten....de wereld waarin ze toch niet serieus genomen worden, niet als volwassene en ook niet als kind dus waar hoor je dan bij eigenlijk? Het enige waar je goed voor bent is naar school gaan en leren.

 

Het wordt tijd dat wij volwassenen ons niet verkeerd moeten laten beïnvloeden door het uiterlijk maar ze gewoon moeten nemen zoals ze eruit zien. Het wordt tijd dat wij hun moeten begrijpen dat hun geen kind meer zijn en proberen in de wereld van de volwassenen te kunnen meedraaien. Misschien moeten wij de leeftijd van stemgerechtigden omlaag halen naar 15 of zo, dan voelen ze zich toch meerbij de volwassenen betrokken. Misschien moeten ze die jongeren meer betrekken bij het meedenken aan de verbeteringen in de buurt, bijvoorbeeld een jeugdcentrum waar ze zelf mee kunnen helpen opbouwen en inrichten en misschien zelf als bijbaantje in kunnen werken, als een soort stage voor carrière later. Het is maar een idee!

Maar het feit dat de jeugd ontspoort vind ik eigenlijk niet zo gek...het ligt aan de oudere generatie van nu die gewoon het vertrouwen in de jeugd van nu kwijt is en door dat wantrouwen naar de jeugd toe voelt de jeugd zich in de steek gelaten denk ik zo. Tijd om er eens iets aan te doen want het is wel onze toekomst, de jeugd van tegenwoordig die veel ouderen als verveelde crimineeltjes ziet zijn wel de mensen die later meebetalen aan ons pensioen zoals wij ook gewerkt hebben voor het pensioen voor de ouderen van nu. Begrip moet van 2 kanten komen en niet alleen van hun kant ben ik van mening.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

KPN Interactieve TV

Onlangs nam ik een abonnement op Interactieve TV, internet en telefoon van KPN, en toen....

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

17 dagen rondtrekken door Thailand: prachtig!!!

Rondtrekkend door Thailand hebben we 17 dagen met de mond open gelopen van verbazing.

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

De engelsman, en hoe engelse elkaar behandelen.

Dit artikel gaat over de engelsman, en hoe hij zichzelf, zijn familie en collegas behandeld.

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Rokers zijn gezellig

Mijn kijk op het rookbeleid

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Geloof en Wetenschap

Geloof en Wetenschap lijken twee verschillende werelden.maar dat is niet zo,.dat blijkt ook uit.de volgende uiteenzetting.

het effect van downloaden op de muziekindustrie

Wat voor effect heeft het internet en vooral downloaden op de gehele muziekindustrie?

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Wat als hij vreemdgaat?

Wat moet je doen als hij vreemdgaat? Ik kan het niet voor je zeggen, maar ik kan je wel helpen een juiste beslissing te nemen.

Zwarte dag voor Nederland

regeringsakkoord van 26 april 2012