De jeugd van tegenwoordig


Publicatie datum:

Hoe vaak heb je het wel niet over

Gesponsorde koppelingen

Regelmatig lees je in de krant: "Hangjongeren opgepakt wegens vernielingen" of "Jonge zakkenrollers opgepakt" om maar een paar voorbeelden te noemen maar zou dit nu werkelijk komen door een slechte opvoeding of verveling of werkende ouders?

Moe wordt je er toch van om elke dag een kwart krant gevuld te zien met verhalen over de baldadigheid van deze jeugd. Het lijkt met de dag erger te worden. Het lijkt ook erg dicht bij je te komen als je leest dat er in je buurt ook weer opschuddingen zijn geweest met jongeren. Iedere dag reis ik met openbaar vervoer, zowel de bus als de metro. In beide vervoersmiddelen komen er jongeren binnen maar toch hoor ik "Goedemorgen" en ze checken in en nemen plaats achter in de bus om overzicht te hebben van wat er zowel in en uitgaat lijkt wel. Met één been op de stoel of op de verwarming en hun op de plaats naast hun kijken ze uit het raam en luisteren naar de muziek op hun MP3 speler. Gelukkig zit de bus niet vol en is er plaats genoeg voor de mensen om die ene plek naast hun niet te hoeven kiezen want stel je voor dat diegene toevallig geen zin heeft zijn/haar tas op schoot te nemen en je een grote mond krijgt, het gezicht spreekt boekdelen. Dat is een gedachtegang van veel mensen maar mogen wij dit eigenlijk wel denken? Een jongere van 16 tot 18 jaar (om maar een leeftijd te noemen) kijkt misschien wat chagrijnig en sikkeneurig maar zijn wij dat zelf ook niet vroeg in de morgen als je door de wekker ruw wakker gemaakt wordt met het idee dat je eruit moet maar je nog net zo lekker warm in je bed ligt en je ogen niet open willen? Maar het lijkt voor veel mensen wel of dat zwarte jack en die pet en MP3 speler er gevaarlijk uitzien en diegene die eronder verstopt zit lijkt niet mee te tellen. Als diezelfde persoon nu een rood jack aanhad en instappers en met krullen maakt het niet uit of die serieus kijkt...allicht dat hij wel kans krijgt op iemand die hem vraagt of hij/zij naast hem mag zitten. Vreemd eigenlijk dat kleding zoveel indruk maakt op mensen.

 

Jongens vinden ruime broeken en bomberjacks en petjes en dure trimschoenen nu eenmaal gaaf maar door mensen in hun omgeving wordt die kleding niet serieus genomen en ze zien je meteen voor een crimineel aan want veel criminelen die deze kleren ook dragen dus word je als jongen ook meteen crimineel gezien. Als een man in een nette smoking en een aktetas aan je deur verkondigd je verzekering na te kijken en na enige tijd blijkt dat je geld is verdwenen zijn dan alle mannen in smoking met een aktetas oplichters? Helaas vinden mensen dat niet maar puur omdat je een jongere bent met die kleding ben je volgens veel mensen crimineel. Als je dan toevallig met mensen je mening deelt over politieke onderwerpen en je toevallig vind dat Wilders het meest aan jouw wensen voldoet zullen mensen je vertellen dat je nog te jong bent en nog te weinig begrijpt en dat je te weinig levenservaring hebt, je wordt gewoon niet serieus genomen.

Veel buurtbewoners klagen bij de gemeente over te weinig speelruimte maar zijn er ooit mensen die klagen voor een plek voor pubers of jong volwassenen? Heeft iemand zich ooit afgevraagd of met die jongeren gesproken wat hun zoal graag zouden willen hebben in de buurt om zich te kunnen vermaken? Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die op een groepje jongeren durft af te stappen en het durft te vragen. Als je op straat bent met een clubje ben je een hangjongere en verveel je je en voelen mensen zich door je bedreigd omdat hun niet langs je groepje durven te lopen puur omdat je kleding hun niet bevalt en je er dus eng uitziet en je ook nog met meer mensen bent en toevallig lol hebt, terwijl diezelfde mensen wel langs een bushalte met veel mensen durven te lopen of langs een schoolplein met veel kinderen of in een ouderensoos durven te komen met veel vreemde mensen maar alleen omdat het jongeren zijn vinden ze het weer eng en dat terwijl ze zelf ook die leeftijd hebben gehad. Oké...wij hielden niet van die keiharde rock of housemuziek, wij vonden dit herrie maar ik weet zeker dat onze ouders onze muziek ook herrie vonden en onze kleding ook niet zelf zouden dragen maar nu we eenmaal zelf volwassen zijn lijken wij onze jeugdtijd te vergeten of te denken dat wij en ons gedrag minder erg was maar is de jeugd van nu dan erger in deze tijd?

Ja, wij gingen naar de discotheek maar deze jeugd vindt een discotheek helemaal niet meer leuk. Wat heb je er nu eenmaal? Keiharde muziek wat slecht voor je oren is en drank en ruzies die ontstaan uit dronkenschap en drugs en een hoop geld minder. Die drugs is wel spannend want door het gebruik krijgen ze een dergelijk prettig gevoel, de hele wereld om hun heen is vergeten....de wereld waarin ze toch niet serieus genomen worden, niet als volwassene en ook niet als kind dus waar hoor je dan bij eigenlijk? Het enige waar je goed voor bent is naar school gaan en leren.

 

Het wordt tijd dat wij volwassenen ons niet verkeerd moeten laten beïnvloeden door het uiterlijk maar ze gewoon moeten nemen zoals ze eruit zien. Het wordt tijd dat wij hun moeten begrijpen dat hun geen kind meer zijn en proberen in de wereld van de volwassenen te kunnen meedraaien. Misschien moeten wij de leeftijd van stemgerechtigden omlaag halen naar 15 of zo, dan voelen ze zich toch meerbij de volwassenen betrokken. Misschien moeten ze die jongeren meer betrekken bij het meedenken aan de verbeteringen in de buurt, bijvoorbeeld een jeugdcentrum waar ze zelf mee kunnen helpen opbouwen en inrichten en misschien zelf als bijbaantje in kunnen werken, als een soort stage voor carrière later. Het is maar een idee!

Maar het feit dat de jeugd ontspoort vind ik eigenlijk niet zo gek...het ligt aan de oudere generatie van nu die gewoon het vertrouwen in de jeugd van nu kwijt is en door dat wantrouwen naar de jeugd toe voelt de jeugd zich in de steek gelaten denk ik zo. Tijd om er eens iets aan te doen want het is wel onze toekomst, de jeugd van tegenwoordig die veel ouderen als verveelde crimineeltjes ziet zijn wel de mensen die later meebetalen aan ons pensioen zoals wij ook gewerkt hebben voor het pensioen voor de ouderen van nu. Begrip moet van 2 kanten komen en niet alleen van hun kant ben ik van mening.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

Zwangerschapsverlof

Met een peuter in huis is zwangerschapsverlof best hard werken..

Genitale verminking: het egoïsme van de Afrikaanse man

Vrouwenbesnijdenis wordt nog te vaak uitgevoerd. Waarom het nog steeds een belangrijk discussiepunt is.

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Henk Kamp en dikke mensen

Werkgevers mogen hun werknemers aanspreken op uiterlijk en gedrag.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Nierstuwing een pijnlijke aangelegenheid

een nierstuwing een verstopping die er tot leidt dat je nieren hun afval niet kwijt kunnen.

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Mens-zijn

Het bestaan van menszijn op onze Aarde is geen toeval maar heeft een doel.

Geloof en Wetenschap

Geloof en Wetenschap lijken twee verschillende werelden.maar dat is niet zo,.dat blijkt ook uit.de volgende uiteenzetting.

Onverwachte gebeurtenissen

Onverwachte gebeurtenissen zijn er altijd. De een kan beter met het onverwachte omgaan dan de ander.

Dagboek van een gescheiden man...stap 1.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Negatief vs. Positief

Het verschil tussen negatieve en positieve mensen

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.

De tussen-n in de spelling, een gedrocht

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Wat is Geluk?

Mensen gaan in hun leven op zoek naar geluk of iets wat hun gelukkig kan maken.