De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..


Publicatie datum:

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

Gesponsorde koppelingen

'Ik kan het wel alleen, nee, geen zorgen.' 'Oh, dat is heel vriendelijk van u, maar nee, bedankt.' Het liefst doen we alles alleen, zijn we geheel zelfstandig. Wat ons onafhankelijk maakt, en dat is goed. Maar we worden er steeds minder sociaal op. Eenzame mensen voelen zich nog eenzamer en verlaten. En hoe zit het met u? 

Zij gaven hun leven

Soldaten, verplegers, moeders, vaders, artsen, politie, slaven, priesters, religieuzen, martelaren, leraren, boeren, en nog veel en veel meer mensen.

Zij gaven hun leven, in tijden van oorlog. Enkel wanneer er crisis is, voelen wij hoezeer we onszelf ‘moeten’ geven. En wanneer maken we nu echt crisis mee? Zal ik het nog ooit meemaken?

Wat voel ik me soms moe. Wat voel ik me soms verdrietig en eenzaam. Maar eigenlijk weet ik niet eens wat moeheid is. Moeheid van het vechten, van het werken, van het geven. Eigenlijk weet ik niet wat verdriet is. Verdrietig van het verlies van al mijn dierbaren. Nee, ik ben gezegend, dat ik me geborgen mag weten tussen zoveel geliefden. Weet ik wel wat echte eenzaamheid is? Heb ik ooit een moment gehad waarin ik totaal in de steek gelaten was? Misschien wel bespot en vernedert? Ik heb me wel eens eenzaam gevoeld, waarna ik snel genoeg een van mijn geliefde familieleden of vrienden kon opzoeken, om me geborgen te weten.

En zij?

Zij gaven hun leven. Zij hadden kans niet om zichzelf zielig te vinden. Het was nou eenmaal zo. Als zij zichzelf niet zouden geven, wie deed het dan wel? Het was zo duidelijk te zien: zij hadden elkaar nodig om te overleven.

Maar nu hebben we elkaar daar niet meer voor nodig. We kunnen het prima zelf. Zien we het niet vaak zo? ‘Vrienden genoeg, ik zie wel wanneer het me uitkomt dat ik met jou afspreek. Niet dat ik je niet aardig vind, nee, ik vind je aardig, maar nu kan het gewoon even niet.’

We hebben elkaar niet meer zo hard nodig. We kúnnen zonder elkaar. Wat er gebeurd, langzaamaan, is dat we zonder elkaar gaan leven. Net wanneer het óns uitkomt zoeken we elkaar op. Niet omdat we willen geven, maar omdat we behoefte hebben om te nemen. Ik wil je zien omdat ik nú zin heb. Omdat ik nu behoefte heb aan aandacht.

Is dat vreemd? Nee, vreemd is het niet. Het hoort bij onze tijd, we weten niet anders. Is het goed? Ik denk dat alle vormen van vriendschap goed zijn. Daar ben ik van overtuigd. Maar wat erachter schuilt, is luiheid, egoïsme. We leven niet meer voor de naaste. We leven voor onszelf. De naaste ziet maar hoe hij zijn eigen leven leeft, als hij zich maar niet met mij bemoeit. Tenzij ik het moeilijk heb. Ik, ik, ik.. Enkel wanneer het míj uitkomt. Wat een zelfzucht..

Wat is dan het ideaalbeeld? Hoe kan ik weten wat goed is?

Jezus zegt mij wat ik moet doen. Jezus zegt wat goed is, Jezus ís goedheid. ‘Heb elkaar lief zoals ik jou heb liefheb’. Wij leven niet voor onszelf. We leven voor God, omdat Hij ons heeft uitgekozen. We leven voor elkaar, zodat we een licht mogen zijn voor elkaar. Zodat we samen een lichaam mogen vormen met Jezus aan het hoofd.

God heeft ons zóveel talenten gegeven, zoveel kracht, zoveel inzicht, zoveel creativiteit. Gebruiken wij dit wel goed genoeg? Laten wij deze vruchtbaar zijn door niet alleen aan onszelf te denken?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

CDA heeft grote problemen met de nieuwe politiek

Het CDA heeft veel moeite met de nieuwe politiek in Den Haag. Beeldvorming wordt steeds belangrijker. Is het einde van het CDA in zicht?

De kwetsbaarheid van ieder mens opent de mogelijkheid voor liefde en geluk

Een artikel over het wonderlijke gegeven dat de meest kwetsbare plek van ieder mens de toegang is tot dat wat we het meest verlangen; liefde en geluk.

Henk Kamp en dikke mensen

Werkgevers mogen hun werknemers aanspreken op uiterlijk en gedrag.

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Schietpartij en democratie

De V.S. is het grote voorbeeld van neo-liberalisme voor Rutte en consorten. Willen wij dat in Nederland?

Tips voor het maken van een artikel

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Woningen worden geen 30 % goedkoper door zelfbouw.

Humanity House

True the eyes of a refeguee

Wij houden van Oranje of toch niet?

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Interieur van ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van interieur van woning in de Tollensstraat

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

Van de kastje naar de muur.

Als je verhuised binnen K dan vervalt je inschrijving en verlies je je punten. Dat zijn de spelregels. In A hebben ze ook geen urgentie meer Mevrouw.

Wat is Geluk?

Mensen gaan in hun leven op zoek naar geluk of iets wat hun gelukkig kan maken.