De waarde van de bijbel


Publicatie datum:

Een geschiedenis over het ontstaan van de bijbel

Gesponsorde koppelingen

Het is interessant te zien hoe de meeste christelijke mensen de bijbel beschouwen alsof het een peer-reviewed wetenschappelijk boek is. Het staat in de bijbel dus het is waar. Het wordt verkocht als het woord van God waar niet aan getwijfeld mag worden. Maar laten we eens kijken hoe de bijbel ontstaan is.

Hierbij wil ik gelijk opmerken dat ik geen pastoor of predikant ben, maar dit is wat ik ervan heb begrepen toen mijn ouders me als katholiek meisje hebben proberen op te voeden en mijn zoektocht in de pubertijd toen ik mij tegen de kerk heb afgezet.

bijbel

Kopieën

De bijbel bestaat uit het eerste en tweede testament waarbij het 2e getuigd van het leven en sterven van het leven van Jezus van Nazareth. Het eerste verhaalt over de ontstaansgeschiedenis van de wereld en het Joodse volk. Het is niet opgeschreven door 1 persoon, maar door velen die allemaal een eigen stukje van het verhaal vertellen. Soms overlappen de gebeurtenissen en zie je het verhaal van 2 kanten. Je zou denken dat dit dan aangeeft dat deze verhalen waarheidsgetrouw zijn.

Dit zou zo kunnen zijn ware het niet dat de verhalen in het eerste testament in eerste instantie mondeling zijn doorgegeven. Het op schrift stellen van belangrijke zaken was niet gewoon in die tijd. Alleen een paar zeer bevoorrechte mensen konden lezen en schrijven. Heb je wel eens als kind dat spelletje gedaan waarbij de eerste persoon een verhaal verteld aan de tweede en de tweede aan de derde, enzovoorts? Als je bij de 15e bent aangekomen is het verhaal compleet veranderd, en dat leidt meestal tot grote hilariteit. Van de evangeliën uit het 2e testament zijn ook de originele teksten niet teruggevonden. De teksten die nu in de bijbel staan zijn vertalingen van kopieën van kopieën. En bij elke kopie en elke vertaling is de kans groot dat een gedeelte van de tekst veranderd, of anders geïnterpreteerd wordt.

We kunnen in dit opzicht dus al twijfelen aan het waarheidsgehalte van de bijbel.

 

Concilies

Maar er is meer

Vanaf 314 n. Chr. werden er voortdurend door de kerk bijeenkomsten of concilies gehouden waarbij de officiële leer bepaald werd. Hierbij werd ook bepaald welke teksten ‘geschikt’ waren voor de bijbel en welke niet. Hierbij werden zaken die de kerk onwelgevallig waren, geschrapt. Zo zijn er op verschillende plaatsen oude teksten gevonden, die verhalen over het leven van Jezus, maar die niet in de bijbel zijn terug te vinden. Voorbeeld hiervan is het evangelie van Maria Magdalena, waarvan fragmenten zijn gevonden in Egypte zowel in 1896 in Cairo als in 1945 in Nag Hammadi in het koptisch (zie “De Nag Hammadi geschriften” van Slavenburg en Glaudemans) . In 1938 ontdekte men enkele verzen van dit evangelie in een collectie papyrusrollen, geschreven in het Grieks. Voor een lijst van alle concilies en wat daarin besloten werd zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Concilie

Je moet hierbij ook rekening houden dat er macht in het spel was. De kerk wilde controle over de gelovigen. De christelijke machthebbers kregen daarbij niet alleen macht, maar ook rijkdom. In de bijbel staat dat 1/10e van je inkomsten moet worden weggegeven aan goede doelen. De kerk wist natuurlijk het beste wat een goed doel was: zijzelf. Deed je dit braaf en gehoorzaamde je aan de wetten die de kerk had opgesteld dan kon je zo in de hemel komen. Het paradijs waar alles goed is en waar je dan voor eeuwig aan de voeten van God mocht zitten want het christendom is het enige ‘ware’ geloof en al die mensen die heidense geloven aanhangen komen nooit in het paradijs. Behalve dat heidenen niet in het paradijs kwamen, werden ze ook nog actief bestreden, denk maar aan de inquisitie die behoorlijk heeft huisgehouden in de middeleeuwen. Deze vorm van chantage en manipulatie heeft lange tijd heel goed gewerkt, maar begint nu gelukkig zijn kracht te verliezen. Het idee dat de dood van Jezus iedereen die in hem gelooft verlost van zijn zonden, is achterhaald. Er groeit nu een bewustzijn dat verlossing alleen van binnenuit kan plaatsvinden. Precies zoals werd beschreven in de evangeliën die gevonden zijn in Nag Hammadi. Wil de kerk blijven voortbestaan dan zou ze er goed aan doen deze teksten te rehabiliteren.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.

War Horse

Een aanrader of afrader?

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

De nieuwe 2012 Audi A6 Sedan

De nieuwe verbeterde Audi A6 met minder gewicht en veel meer veiligheid. Ondanks dit nog evenveel rijplezier.

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Barclays Bank

Weer de zoveelste fraude zaak in de bankenwereld.

Stoppen met roken

Mijn ervaring over stoppen met roken.

Ik heb ADD, hoe gaat mijn leven eigenlijk?

Hoe is het nu om te leven met ADD?

Dodenherdenking

Laten we ook eens stilstaan bij andere slachtoffers.

Webcam-model worden in zware tijden?

Webcam-model worden is niet zo eenvoudig als je denkt.

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

Het Nedelandse leger

Nederland heeft een groot leger met de volgende vier krijgsmachtsdelen: Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Wat is Geluk?

Mensen gaan in hun leven op zoek naar geluk of iets wat hun gelukkig kan maken.

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Eerste ervaring met muziek voor volwassenen

eerste ervaring en het resultaat hiervan

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is