Dubbele nationaliteit


Publicatie datum:

Column over dubbele nationaliteit

Gesponsorde koppelingen

15 maart 2007

Dat Wilders een pienter mannetje is blijkt maar weer. Onlangs zette hij de Kamer op zijn kop door een motie van wantrouwen in te dienen tegen Albayrak en Aboutaleb, die vanwege hun dubbele nationaliteit ‘onbetrouwbaar’ zouden zijn. Ze zouden bij politieke beslissingen met betrekking tot het land waar ze vandaan komen (in geval van Albayrak Turkije en van Aboutaleb Marokko) last kunnen krijgen van belangenconflicten. Oftewel ze zouden mogelijk overlopers kunnen worden.

Gesponsorde koppelingen

Wat Wilders hiermee bereikt heeft is dat hij weer stof heeft doen opwaaien in multicultureel Nederland. Opeens krijg je op straat weer te horen van: “Oh ja, inderdaad het is toch belachelijk, zo’n dubbele nationaliteit, hak nou eens de knoop door.” Hiermee vergeten mensen even dat het hier om een specifieke situatie gaat en niet om al de Neder/buitenlanders met een dubbele nationaliteit, maar om twee staatssecretarissen die dus een politiek functie vervullen. Oftewel Wilders heeft weer lekker lopen stoken en lopen inspelen op de oh zo beïnvloedbare medemens.

Ook in Den Haag is het stof opgewaaid, Rutte durft opeens uit zijn schulp te komen en zegt dat er misschien toch wel wat in zit: “Als nieuw bewindspersoon was zij in de gelegenheid om een voorbeeld te zijn voor veel migranten door onverkort te kiezen voor de Nederlandse nationaliteit.”

Maar wacht eens even, gaat het hier nou nog om de zogenaamde belangenconflicten, of is er toch meer aan de hand met het dubbele paspoort? Is wat Wilders hier doet niet gewoon een verkapte vorm van nationalisme en pikt Rutte dit heel goed op?

Het dubbele paspoort levert voor veel Nederlandse buitenlanders voordelen op. Door het verlies van hun buitenlandse paspoort (van hun geboorteland dus) verliezen ze bepaalde rechten in dat land. Waarom moet het zo’n opoffering zijn om in Nederland te komen wonen?

 

Het is eigenlijk jammer dat de politiek zo serieus ingaat op meneer Wilders. Vroeger werden mensen zoals Wilders nog genegeerd in de politiek, maar nu is dat opeens taboe. Nu moet iedereen zijn mening kunnen verkondigen, zonder dat wordt nagedacht over de mogelijke gevolgen ervan. Wilders heeft iedereen er weer mooi in weten te tuimelen.

Mocht Wilders ooit eens zijn zin krijgen hierin, dan ga ik denk ik maar eens een paspoort in het buitenland proberen aan te schaffen. In een land met een warm klimaat. En voor de wat langzamere mensen, die laatste zin was dubbelzinnig. 


Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Tips voor het maken van een artikel

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!

Wat is de zin van het leven vandaag 2014-07-27

Is genieten van een mooie zomerse dag in je achtertuin de zin van het leven?

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

De Joden in de Johannes Passion

Een onderzoek naar anti- Semitisme in de vertaalde Nieuwe Testament boeken

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?