Economie


Publicatie datum:

Mijn ervaringen van een college Economie (als Bioloog)

Gesponsorde koppelingen

Als onderdeel van het vak wetenschapsfilosofiie werden wij wekelijks getrakteerd op verscheidene lezing met betrekking tot de zwerm. Een van deze colleges betrof het verband tussen zwerm theorie (het geheel is groter dan het som der delen) en de economie. Wat volgt is een verslag van deze lezing.

Zelden ben ik tijdens een lezing zo verveeld geweest als afgelopen week. Van te voren leef je nog in de veronderstelling dat het een interessant onderwerp is; de economie en kudde gedrag hebben een intieme wisselwerking. Ik zocht een plaatsje wat achterin de zaal, ik was een kwartier te vroeg voor de lezing en er kwam een wat oudere mevrouw naast me zitten. Grijs haar, rode jas en een modieus brilletje althans 20 jaar geleden was het brilletje modieus geweest. Ze keek me aan en vroeg of ze naast me plek kon nemen, “uiteraard” zeg ik. Vervolgens begint ze een koetjes en kalfjes gesprek. Ze vraagt naar mijn studie: “Oh Biologie?” zegt ze, ze wil prompt uitleg over een lezing die ze gemist had, over spiegel neuronen. Ik ben verrast door de vraag, maar ben immers aan mijn studie verplicht om hier enige kennis over te hebben, ik probeer te verwoorden wat ik onthouden had. “Euhmm.. ja dat zijn dus celletjes in je hersens die actief worden wanneer ze bij een ander organisme een beweging herkennen die je zelf ook kan uitvoeren.... of zo...”. “Aaaha”, ze kijkt me met een vage blik aan, “Ik ben een echte alfa, dus ik snap dat niet zo goed”. Een beetje gedesillusioneerd zink ik mijn stoel weer in, uit mijn ooghoek zie ik een paar studie genootjes de zaal inlopen. Ik vraag mezelf af waarom ik nou zo nodig een bus eerder moest pakken. Ze zien me naast een middelbare dame zitten en kijken me met een vertwijfelde blik en brede lach aan, ik denk dat ze in de veronderstelling leven dat ik mijn moeder naar een lezing heb meegenomen.

Binnen een paar minuten is het stil en kan de lezing beginnen. Ik probeer vanaf het begin aandachtig te luisteren, maar helaas kan ik me niet concentreren op het verhaal. De spelonken in het plafond vragen om aandacht, ik deel het plafond mentaal op in vierkanten en tel in elke vierkant het aantal spanningen die het plafond omhoog houden. De vrouw naast me zucht zachtjes en leunt haar hoofd naar achteren, ik merk dat ze exact dezelfde houding aanneemt als ik, ik stond op het punt te vragen hoeveel zij er had geteld toen ze opstond en fluisterde me: “Het is allemaal heel interessant maar ik moet toch even plassen” Ze staat op en loopt vlug via een zij deurtje de zaal uit. Ik mocht haar wel en met enige mate van jaloezie kijk ik haar weg, ik heb nu in ieder geval meer ruimte voor mijn benen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Wanneer word je als mens geboren?

In dit artikel wordt de vraag gesteld op welke moment iemand geboren wordt. Op het moment van de conceptie, op het moment van de fysieke bevalling of is er nog een ander moment.....

Een verstandige vvd-er?

Bolkestein geeft aan dat Nederland moet nadenken over een eigen munt.

Weg met de democratie. Maar wat dan....?

is onze democatie nog wel een goed systeem en wat zou er anders moeten?

Eerste ervaring met muziek voor volwassenen

eerste ervaring en het resultaat hiervan

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

plooitjes en rimpeltjes

HELP we worden oud(er).

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

Ken u zelf

Een artikel over als we als mens werkelijke kennis willen vergaren dat we dan niet alleen naar buiten moeten gaan in ons waarnemen en wetenschap bedrijven, maar ook onze waarneming naar binnen moeten richten.

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

KPN Interactieve TV

Onlangs nam ik een abonnement op Interactieve TV, internet en telefoon van KPN, en toen....

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Een goede bloeddrukmeter kiezen

In dit artikel helpen we je met het zoeken naar een goede bloeddrukmeter

CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor voortgezet onderwijs: peagogische kanttekeningen

Dit artikel bespreekt vanuit een pedagogisch oogpunt de voor- en nadelen van de CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor het voortgezet onderwijs.

Het OV en zijn reizigers

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

Bezoek aan Teatro La fenice in VENETIE

Het bezoeken van de Opera Il Trovatore van Verdi in Teatro La Fenice in Venetie voerde me een spectaculaire wereld binnen van muziek en spektakel in de beste Italiaanse volkstraditie.

Armoede - De Cirkel van Ellende

artikel over mijn ervaring als kansarme

Hormonen of ongewenst gedrag?!

Als je zwanger bent spreekt ineens iedereen zijn mening over je uit. Moeten we dit maar standaard leuk vinden?

Daten is weten!!

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

De jeugd van tegenwoordig

Hoe vaak heb je het wel niet over