Eindexamen gehaald? WAT NU!??


Publicatie datum:

Is studeren in het buitenland een en al pracht en praal, of kent het ook zijn donkere zijden?

Gesponsorde koppelingen

Tu comprends que je dit? Studeren in Frankrijk, iets voor jou? Of wordt het toch Engeland? Hoe dan ook, er is volop keuze. En dat merk je ook! Steeds meer Nederlandse studenten besluiten hun kansen te wagen in het buitenland. Of dit echter alleen maar voordelen oplevert is te betwijfelen. We worden namelijk overspoeld met voordelen over studeren in het buitenand, maar de nadelen worden minder sterk belicht. in het volgende zal ik dus een middenweg zien te vinden en jullie beide kanten van het verhaal toelichten.

Studeren in het buitenland, wat kan daar nou niet leuk aan zijn? lekker ver weg van je ouders en doen wat je wilt. Toch? Maar hoe zit het dan met de kosten die er aan vast zitten? dit is niet bepaald wat je noemt een pretprijsje. je bent als student in het buitenland heel wat geld kwijt aan allerlei zaken waar je niet of nauwelijks mee te maken zou hebben als je gewoon in Nederland studeerde. Denk maar bijvoorbeeld aan de reiskosten, de regelingen die je moet treffen om daar te komen (denk aan een visum, eventuele vaccinaties etc.), onderdak en het lesgeld. vooral dat laatste kan in het buitenland flink oplopen en als je pech hebt, heb je niet eens recht op studiefinanciering.

En hoe zit het dan met al die talenten die we kwijtraken? het blijkt dat vele studenten die in het buitenland hebben gestudeerd, ervoor kiezen daar te blijven werken. Zou het geen zonde zijn als Nederland allemaal goede studenten voortbrengt, die dan vervolgens hun carrière in het buitenland gaan vervolgen? De roomboter van deze studenten wordt dan benut door de andere landen en Nederland blijft achter als een leeg gemolken koe.

Daarentegen ben je wel een superfantastische ervaring rijker. Je ziet hoe studenten in het buitenland hun ding doen, geeft je talenkennis een extra boost en met wat geluk leer je een heleboel bij over nieuwe culturen en gewoontes. je wordt dus vele ervaringen rijker en leert dit toe te passen op je dagelijkse leven.

Ik ken vele studenten die in het buitenland hebben gestudeerd en geen van allen heb ik ooit horen zeggen dat ze het zonde van hun geld hebben gevonden.                                                                                                     Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het bij hun van een leien dakje is gegaan. In het begin zullen de meeste wel moeite hebben gehad met het zich aan te passen aan de omgeving, de cultuur, de taal, het eten, het schoolsysteem en de mensen.

Ten slotte zou ik willen zeggen dat ik vind dat jullie je niet moeten over laten halen door wie dan ook om het studeren in het buitenland te laten. Ik wilde jullie alleen laten zien dat het verhaal ook een andere kant heeft. Blijkbaar hebben al die positieve verhalen mij namelijk ook overtuigd, want persoonlijk lijkt studeren in het buitenland me een buitengewone ervaring. Iets wat je leven absoluut zal verrijken en waar je vast en zeker geen spijt van zult krijgen. Dus, doe je ding!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Wanneer word je als mens geboren?

In dit artikel wordt de vraag gesteld op welke moment iemand geboren wordt. Op het moment van de conceptie, op het moment van de fysieke bevalling of is er nog een ander moment.....

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Vervolg De groen Lobby

Balansventilatie en warmteterugwinning waardeloos voor klimaat

Cataract op mijn 39ste.

In mei dit jaar werd bij mij catarat vastgesteld op links. Dit was het gevolg van eeen eerdere netvliesloslating.

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Broer & Zus

De broer-zus relatie is een levenslange relatie die we niet kunnen kiezen en ons gegeven wordt.

Respect voor het gezag

Wederom nieuwe discussie over respect van de burger voor het gezag.

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

Mens-zijn

Het bestaan van menszijn op onze Aarde is geen toeval maar heeft een doel.

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

Facetten van Menszijn

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Derivaten

Nu zijn het universiteiten die geld verliezen aan derivaten. Wat voor sukkels zitten er in de semi-publieke sector?

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

een callcenter van de andere kant bekeken

Ondanks dat iedereen wel negatieve ervaringen met een callcenter heeft,zit er toch een heel andere kant aan deze wereld die vaak over het hoofd wordt gezien.

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

Is iedere mens van nature een moordenaar?

De mens is van nature een moordenaar, alleen eigenbelang houdt ons tegen.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.