Facetten van Menszijn


Publicatie datum:

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

Gesponsorde koppelingen

Denken, voelen en doen lijken altijd dingen die vanzrlfsprekend bij elkaar horen, in elkaars verlengden liggen. Maar wat gaat er precies om in ons menszijn?

Gesponsorde koppelingen

Facetten van Menszijn

Wij mensen denken, voelen en handelen  en als iemand anders is dan de norm die er geldt, wordt geconstateerd dat die persoon niet normaal is.Zwart/wit gezegd, die persoon deugt niet en moet gestraft worden.

Maar wat gaat er gewoonlijk om in de mensen? Mensen hebben gedachten en die bepalen doorgaans hun gevoelens en dat zijn de facetten van ons menszijn. Die facetten omvatten gevoelens die van elkaar verschillen, zoals blijdschap, verdriet, woede, angst voor iets dreigends. Laten we daar eens naar kijken.

Bij blijdschap is er afwezigheid  van een negatieve spanning. Daarom voelt blijdschap ook zo licht en plezierig, het is simpelweg de afwezigheid van dingen die kwetsend zijn.

Domheid wordt vaak gezien als een beperktheid van denken of het hebben van een beperkt verstand. Maar in die zin is het niet het tegenovergestelde van    intelligentie, want we kunnen intelligent zijn en toch dom handelen.

Emotie bijvoorbeeld is een intens gevoel, een combinatie van zenuwen en een afscheiding van hormonen. Bij alle functies van ons lichaam spelen hormonen een belangrijke rol. Het lichaam reageert op wat er is of komt. Het denken wordt dan even opzij gezet en vertelt ons wat we van iets vinden of verwachten of wat er iets dreigt. Het is een hevige reactie op wat er gebeurt of gaat gebeuren. Emoties zijn ingebakken in het menszijn.

Herinneringen. Wat is een mens zonder zijn herinneringen? Het is immers ons persoonlijk verleden, onze mislukkingen, onze successen, enz. Dingen die we niet met anderen hoeven te delen.

Hoop is een speciaal gevoel, hoop is het projecteren in de toekomst. Maar hoop is ook een lichtje dat nooit mag uitgaan in de donkere nachten van ons leven, want dat houdt ons op de been. We kunnen hoop benoemen naar vorm en inhoud, als naar het tijdstip waarop we hopen dat het realiteit wordt.

Houvast is iets dat op het persoonlijk vlak ligt, maar het gaat erom dat we die houvast op het juiste moment hebben. iedereen heeft houvast nodig in het leven. Het is het verbonden voelen met iets of iemand om ons zodoende geborgen en veilig te voelen.

Natuurlijk zijn er meer van die facetten, maar met deze hebben we een idee gekregen wat er in ons menszijn omgaat.


Foobie gebruiker nico.brakel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De Joden in de Johannes Passion

Een onderzoek naar anti- Semitisme in de vertaalde Nieuwe Testament boeken

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Leven met dyslexie

Wat is dyslexie? En hoe ga ik er mee om?

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.