Gezellig ruzie maken?


Publicatie datum:

Hoe maken we ruzie

Gesponsorde koppelingen

De titel geeft aan dat het soms gezellig kan zijn. Meestal is dit na de goede afloop. Dus hoe maak ik goed ruzie…..zodat we komen tot een goede afloop.

We kennen het allemaal wel. Ruzie met je partner. Niet het meest gezellige wat er bestaat. Het kan er soms heftig aan toe gaan. Soms zover dat we elkaar de deur uitvechten. Ruzies blijven ook niet altijd zonder gevolgen. Soms stranden relaties door slechte communicatie, maar zeker ook door slechte ruzie.

 Het nut van ruzie.

Kunnen we stellen dat ruzie nut heeft ?

Ik denk het wel. Binnen ruzie bepalen we onze standpunten en weten we waar we aan toe zijn. Maar niet elke ruzie heeft nut. We maken vaak ruzie over punten waar ruzie niet de waarde heeft die het zou kunnen hebben. Dat komt vaak omdat we niet duidelijk zijn wat we van de ander verwachten of wat we van de ander willen. Vaak heeft ruzie te maken met een gevoel dat we niet kunnen plaatsen of met een emotionele toestand waarin we verkeren. Als we chagrijnig zijn zal ruzie bijvoorbeeld niet altijd nut hebben. Maar zou ruzie over het niet dichtdraaien van de tube tandpasta door je partner wel tot nut kunnen zijn ?

Hoe maken we ruzie:

We moeten hier onderscheid gaan maken tussen een meningsverschil en ruzie. Waarbij we even voor het gemak ervan uitgaan dat de emotionele ontlading bij ruzie hoort en dat het meningsverschil de ruzie aangestuurd heeft. Een meningsverschil is van een ander kaliber. Uiteraard is dit nooit leuk, maar zeer zeker wel nuttig.

De oude monniken:

We maken even een uitstapje naar de oude monniken. Zij leefden met een grote groep bij elkaar waarbij ook ruzies en meningsverschillen ontstonden. Hoe loste zij dit op ? Een bepaalde groep monniken deden dit als volgt: Ze pakte een voorwerp (bv een bal) en gaven die aan degene met wie zij een meningsverschil hadden. Degene die de bal had moest zijn verhaal kenbaar maken aan de ander. De bal werd teruggeven en deze persoon moest eerst het verhaal navertellen aan de ander. Als hij geverifieerd had of het verhaal van de ander klopte mocht hij zijn verhaal vertellen waarna hij de bal weer terug gaf. Dit proces ging zo door tot duidelijk was wat er speelde. Daarna namen ze een time-out en dachten ze na over het verhaal van de ander. Nadat ze weer bij elkaar waren gekomen vertelde ze wat ze ervan vonden. Natuurlijk was het niet altijd zo dat het meningsverschil voorbij was, maar ze wisten goed hoe elkaars standpunten lagen. Wat kunnen we hiervan leren. Een van de allerbelangrijkste zaken die we hier zien gebeuren is dat we elkaar emotioneel ontmoeten en het verhaal van de ander duidelijk is. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, toch ?

Zo, dat is dan gebeurd. Het is opgelost. Of niet ?

Meestal werkt het in de praktijk niet zo. We maken ruzie, er komt een emotionele ontlading en op dat moment denken we meestal niet aan een serieuze conversatie waarbij we even de problemen oplossen. Dus de ontlading zal meestal toch eerst plaatsvinden. Daarom pleit ik hier niet voor een bal die meteen klaar ligt op tafel. Ik ben namelijk bang dat de bal niet in de ander zijn handen terecht komt. Met een beetje geluk zal deze net niet door de ruimte vliegen. Het is daarentegen wel zinvol om eens serieus na te denken over de manier van ruzie maken. Zeker als dit vaak voorkomt. Denk dan eens aan een time-out, een rondje omgaan met de benen wagen, even niets zeggen of in een andere ruimte gaan zitten. Als het even mogelijk is kan je dit met je partner bespreken op momenten dat het wel goed is. Door het te bespreken kan je op het moment ook de actie laten volgen zonder dat de ander je naroept : “ja hoor, loop maar weer weg”.

Als de gemoederen bedaard zijn, kan je rustiger spreken over je meningsverschil. Want uiteindelijk zijn veel ruzies gebaseerd op deze meningsverschillen (zelfs het dopje van de tube tandpasta). Spreek met elkaar en herhaal eerst wat de ander hierover vertelde. Zeg vervolgens wat je er zelf van vind en probeer zo te komen tot een oplossing. Meestal ligt de waarheid in het midden.

Is dit de beste manier ?

Tja, meestal zijn er meer wegen naar Rome (om dit in een spreekwoord uit te drukken). Maar het is een goede methode die regelmatig wordt toegepast. Door het verhaal aan de ander na te vragen, voorkom je dat je langs elkaar heen spreekt en kom je verder in je relatie met elkaar. EN misschien los je je meningsverschil wel op….. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Nog altijd dierproeven

Nog altijd worden er tests uitgevoerd op dieren ten behoeve van de mens

Hoe val je 10 kilo af zonder honger

Ervaringsverhaal

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Het buitengewoon lager onderwijs in Belgie

Het buitengewoon lager onderwijs in Belgie is best wel anders dan in Nederland. Benieuwd hoe het er bij de zuiderburen aan toe gaat?

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van woning in de Tollensstraat

een callcenter van de andere kant bekeken

Ondanks dat iedereen wel negatieve ervaringen met een callcenter heeft,zit er toch een heel andere kant aan deze wereld die vaak over het hoofd wordt gezien.

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Je kunt alles verkopen aan iedereen.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat je alles kunt verkopen aan iedereen.

Kiva tegen pesten

Kiva het finse woord voor leuk..

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Verkiezingen

In september mogen we weer iets betekenen voor onze democratie

De kwetsbaarheid van ieder mens opent de mogelijkheid voor liefde en geluk

Een artikel over het wonderlijke gegeven dat de meest kwetsbare plek van ieder mens de toegang is tot dat wat we het meest verlangen; liefde en geluk.

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

Out of body experience, do's en don'ts

de do's en don'ts van een out of body experience

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!