Gratis openbaar vervoer


Publicatie datum:

Waarom zou je niets eens nadenken wat de gevolgen zouden zijn als je het openbaar vervoer gratis zou maken?

Gesponsorde koppelingen

Openbaar vervoer is personenvervoer dat openbaar toegankelijk is, dat wil zeggen dat iedereen die dat wil van de vervoerdienst gebruik kan maken. Openbaarvervoersbedrijven hebben meestal een vervoersplicht die hen dwingt iedereen die daar om vraagt te vervoeren, mits de reiziger het geldende tarief betaalt en zich aan de gebruikelijke fatsoensregels houdt. Het geldende tarief betalen, maar zou het ook anders kunnen………….

Openbaar vervoer is al oud. Wie in de geschiedenis duikt ziet al bij bijvoorbeeld Grieken en Romeinen vormen van openbaar vervoer. Vooral het vervoer per boot voor een bepaald bedrag komt veel voor.

 Later is dat vervoer uitgebreid met vervoer per koets en per trekschuit, nog later doen bus en trein en vliegtuig hun intrede. In het begin vaak geëxploiteerd door een particulier die van zijn vervoersmiddel iets maakt om tegen vergoeding vaker en meer personen te vervoeren. Zo ontstaan er bijvoorbeeld in de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland op verschillende plekken busondernemingen. Dat betekent ook dat je – als je ver moet reizen – een aantal keren van busonderneming moet wisselen.

In veel gevallen slaat men later de handen ineen en ontstaan er regionale en ook provinciale busmaatschappijen. En tegenwoordig zijn ze voor een deel zelfs bovenprovinciaal en kun je ergens in bijvoorbeeld Friesland een kaartje kopen tot en met een plek in Drenthe, waar je toevallig moet zijn.

Dat je kaartjes moet kopen, een tarief moet betalen is iets wat uit het verleden is ontstaan. Immers, de particulier die het bedrijf runde moest er van bestaan. Toch lijkt er wel eens een tegenstelling in te zitten: ergens doet de benaming “openbaar” ook iets doorklinken van “voor iedereen toegankelijk en gratis te benutten”.

In 2011 is de OV-kaart ingevoerd. Bedoeling is dat je met één kaart voor alle vormen van openbaar vervoer (geen vliegtuig) kunt betalen. Alle andere vormen van kaartjes en abonnementen zijn daarmee verleden tijd. Wie op de klachten let, ziet veel opmerkingen die te maken hebben met de prijs die men nu betaalt. Wie op de bezetting van het openbaar vervoer let – met name busvervoer – ziet weer veel slecht gevulde bussen. Of deze ingreep dus het gewenste resultaat oplevert (meer mensen met het openbaar vervoer) is dus nog maar de vraag.

Nog even terug naar de vorige alinea. Je vraagt je weleens af wat er zou gebeuren wanneer het openbaar vervoer gratis zou worden. Gratis en ook nog eens zo georganiseerd dat je om de 10-15 minuten in de bus of trein kun stappen om daarheen te reizen waar je moet zijn. De middelen van openbaar vervoer zouden stampvol zitten (je bent een dief van jezelf wanneer je dan de auto pakt); het zou een enorme stap betekenen in de richting van een schoner milieu (helemaal wanneer je de bussen milieuvriendelijk zou maken); je zou een grote slag slaan in de toekomstige infrastructuur van Nederland (of denken we echt dat we altijd maar door kunnen gaan met nieuwe wegen aanleggen of er maar weer een rijbaan aan toevoegen?).

Natuurlijk, het scheelt werk in de autobranche, maar al die bussen en treinen moeten ook worden onderhouden en vernieuwd. Het kost de staat geld, maar al de aanleg van nieuwe wegen en bedenken van middelen om toch ook goed om te gaan met milieu kost ook geld. Hoe alles precies moet worden geregeld is niet een twee te bedenken, toch is gratis openbaar vervoer een optie waar te weinig aandacht voor lijkt te zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Derivaten

Nu zijn het universiteiten die geld verliezen aan derivaten. Wat voor sukkels zitten er in de semi-publieke sector?

Doorgaan na overlijden door zelfmoord...

Als je iemand hebt verloren aan zelfmoord, lijkt alles donker en grauw....

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

Hoe fijn om een boek te lezen op de Ipad

Alle gemak van het lezen van boeken op de Ipad.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Werk of hobby?!

Wat is er nou eigenlijk leuker, als je van je werk ook je hobby kan maken?

Een sterkere EU met Turkije ?

Door Turkse toetreding zal Europese Unie sterker worden

Je zwakte als sterkte: HUH?

Een artikel over hoe we onze zwaktes kunnen gebruiken om juist STERK te zijn..

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

Politici wel, burgers niet!

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Nierstuwing een pijnlijke aangelegenheid

een nierstuwing een verstopping die er tot leidt dat je nieren hun afval niet kwijt kunnen.

AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar

Argumenten voor en tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Jeugdhulpverlening in Nederland

Mijn ervaring als ouder met jeugdhulpverlening. De gevolgen van de jeugdhulpverlening in Nederland.

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Zomaar zaterdag....

prettig gezelschap of lastige baasspelertjes?

KPN Interactieve TV

Onlangs nam ik een abonnement op Interactieve TV, internet en telefoon van KPN, en toen....

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Case Wilders

Een korte beschouwing van de rechtszaak tegen Wilders.

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.