Gratis openbaar vervoer


Publicatie datum:

Waarom zou je niets eens nadenken wat de gevolgen zouden zijn als je het openbaar vervoer gratis zou maken?

Gesponsorde koppelingen

Openbaar vervoer is personenvervoer dat openbaar toegankelijk is, dat wil zeggen dat iedereen die dat wil van de vervoerdienst gebruik kan maken. Openbaarvervoersbedrijven hebben meestal een vervoersplicht die hen dwingt iedereen die daar om vraagt te vervoeren, mits de reiziger het geldende tarief betaalt en zich aan de gebruikelijke fatsoensregels houdt. Het geldende tarief betalen, maar zou het ook anders kunnen………….

Openbaar vervoer is al oud. Wie in de geschiedenis duikt ziet al bij bijvoorbeeld Grieken en Romeinen vormen van openbaar vervoer. Vooral het vervoer per boot voor een bepaald bedrag komt veel voor.

 Later is dat vervoer uitgebreid met vervoer per koets en per trekschuit, nog later doen bus en trein en vliegtuig hun intrede. In het begin vaak geëxploiteerd door een particulier die van zijn vervoersmiddel iets maakt om tegen vergoeding vaker en meer personen te vervoeren. Zo ontstaan er bijvoorbeeld in de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland op verschillende plekken busondernemingen. Dat betekent ook dat je – als je ver moet reizen – een aantal keren van busonderneming moet wisselen.

In veel gevallen slaat men later de handen ineen en ontstaan er regionale en ook provinciale busmaatschappijen. En tegenwoordig zijn ze voor een deel zelfs bovenprovinciaal en kun je ergens in bijvoorbeeld Friesland een kaartje kopen tot en met een plek in Drenthe, waar je toevallig moet zijn.

Dat je kaartjes moet kopen, een tarief moet betalen is iets wat uit het verleden is ontstaan. Immers, de particulier die het bedrijf runde moest er van bestaan. Toch lijkt er wel eens een tegenstelling in te zitten: ergens doet de benaming “openbaar” ook iets doorklinken van “voor iedereen toegankelijk en gratis te benutten”.

In 2011 is de OV-kaart ingevoerd. Bedoeling is dat je met één kaart voor alle vormen van openbaar vervoer (geen vliegtuig) kunt betalen. Alle andere vormen van kaartjes en abonnementen zijn daarmee verleden tijd. Wie op de klachten let, ziet veel opmerkingen die te maken hebben met de prijs die men nu betaalt. Wie op de bezetting van het openbaar vervoer let – met name busvervoer – ziet weer veel slecht gevulde bussen. Of deze ingreep dus het gewenste resultaat oplevert (meer mensen met het openbaar vervoer) is dus nog maar de vraag.

Nog even terug naar de vorige alinea. Je vraagt je weleens af wat er zou gebeuren wanneer het openbaar vervoer gratis zou worden. Gratis en ook nog eens zo georganiseerd dat je om de 10-15 minuten in de bus of trein kun stappen om daarheen te reizen waar je moet zijn. De middelen van openbaar vervoer zouden stampvol zitten (je bent een dief van jezelf wanneer je dan de auto pakt); het zou een enorme stap betekenen in de richting van een schoner milieu (helemaal wanneer je de bussen milieuvriendelijk zou maken); je zou een grote slag slaan in de toekomstige infrastructuur van Nederland (of denken we echt dat we altijd maar door kunnen gaan met nieuwe wegen aanleggen of er maar weer een rijbaan aan toevoegen?).

Natuurlijk, het scheelt werk in de autobranche, maar al die bussen en treinen moeten ook worden onderhouden en vernieuwd. Het kost de staat geld, maar al de aanleg van nieuwe wegen en bedenken van middelen om toch ook goed om te gaan met milieu kost ook geld. Hoe alles precies moet worden geregeld is niet een twee te bedenken, toch is gratis openbaar vervoer een optie waar te weinig aandacht voor lijkt te zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Bezoek aan Teatro La fenice in VENETIE

Het bezoeken van de Opera Il Trovatore van Verdi in Teatro La Fenice in Venetie voerde me een spectaculaire wereld binnen van muziek en spektakel in de beste Italiaanse volkstraditie.

Onverwachte gebeurtenissen

Onverwachte gebeurtenissen zijn er altijd. De een kan beter met het onverwachte omgaan dan de ander.

Leve de (d)evolutie!

kinderen versus katten

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

De terugkeer van de speciaalzaak

Na jaren van grote ketens is de speciaalzaak bezig aan een opmars.

Wat is de zin van het leven vandaag 2014-07-27

Is genieten van een mooie zomerse dag in je achtertuin de zin van het leven?

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

Tweede zwangerschap is echt heel anders!

De eerste zwangerschap is heel bijzonder! De tweede is heel anders

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

Het OV en zijn reizigers

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Broer & Zus

De broer-zus relatie is een levenslange relatie die we niet kunnen kiezen en ons gegeven wordt.

Engels eten

Hoe ik het engelse eten ervaar.....

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

De strijd van Haren

21 september 2012 Haren project x

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het dagelijks leven in huis

Amsterdamse Kinkerbuurt tijdens de jaren 50 en 60. Dagelijks leven in ons huis in de Tollensstraat

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Viering van de feestdagen

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Hoe de feestdagen werden gevierd