Het Anne Frankhuis als strafinstelling


Publicatie datum:

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Gesponsorde koppelingen

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken. Met dank aan het OM...

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken. Met dank aan het Openbaar ministerie.

Klopt dit bericht? Vroeg ik me af toen ik het las op www.nu.nl. De belachelijkheid straalt er immers van af. Omar E. uit Utrecht houdt er kennelijk anti-semitische sympathieën op na en daarvoor wordt ‘hij’ nu gestraft. Alsof dit een straf is voor Omar? Hoe zit dat dan met de bezoekers en het personeel van het Anne Frankhuis? Worden zij in werkelijkheid niet gestraft?

Opa en oma die straks met hun kleinkind het Anne Frankhuis bezoeken, zullen immers met Omar geconfronteerd worden. Als oma aan kleinkind de achterkamer laat zien, zal Omar op de achtergrond ook aanwezig zijn en Omar haat Joden. Tja leg dat maar eens uit.

Het is weer zo’n typisch Nederlandse maatregel. Breng Omar respect bij door hem te laten werken in een omgeving die hij uitkotst. Héél pedagogisch verantwoord… Het spreekt in Nederland natuurlijk voor zichzelf dat Omar na zestien uur taakstraf het jodendom omarmd en zijn ongetwijfeld Islamitische achtergrond vaarwel zegt. Of is dat nu ook weer niet de bedoeling?

Stel, een jongetje wordt door een ander jongetje gepest in de klas. Het pestertje wordt hierop aangesproken, maar doet er niets mee. De leraar besluit het pestertje te straffen door hem te verplichten naast het kereltje te gaan zitten dat hij zo graag pest. Let wel, slechts voor drie dagen, het blijft straf hè… Resultaat: de jongen die gepest wordt zit drie dagen lang doodsangsten uit en de pester raakt gefrustreerd omdat hij drie dagen lang naast de in zijn ogen grootste nerd van de klas moet zitten. Na drie dagen is het resultaat niet dat de twee voortaan de beste vriendjes zijn. Nee. Realistischer is te denken dat de pestende jongen voortaan veel secuurder te werk gaat en een nog grote aversie tegen het slachtoffer krijgt. Niks geen resultaat dus!

Hetzelfde geldt voor Omar. Niet hij, maar het Anne Frankhuis – symbool voor het Nederlandse jodendom - is de Sjaak. Zij moeten Omar immers 16 uurtjes faciliteren. En ook voor de bezoekers lijkt het me niet echt prettig om het Anne Frankhuis te bezoeken met op de achtergrond de aanwezigheid van een antisemiet puur sang. Het is een wederkerig proces, dat uiteindelijk alleen maar ontaard in escalatie. Want, dat Omar na 16 uur taakstraf opeens het licht ziet lijkt onwaarschijnlijk. In zijn omgeving staat ie natuurlijk al voor lul; werken in het Anne Frankhuis is nou niet echt een pré als je vrienden de staat Israël niet eens erkennen.

Och, waar zal dit vreemde project eindigen? Het is in mijn ogen weer een voorbeeld van de zo gekoesterde Nederlandse tolerantie en pragmatiek. Een soort omgekeerde versie van de if-you-can’t-beat-them-join-them-gedachte… Omar gaat z’n opvattingen niet veranderen in 16 uur taakstraf. Het wordt voor hem voortaan hoogstens iets moeilijker de Holocaust te ontkennen.

Errare humanum est


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Wat is Geluk?

Mensen gaan in hun leven op zoek naar geluk of iets wat hun gelukkig kan maken.

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

De grote vraag , wat eten we vanavond

De immer terugkerende vraag, wat eten we vanavond. Is dat voor jou ook zo'n groot dilemma?

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

De tussen-n in de spelling, een gedrocht

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.

De Joden in de Johannes Passion

Een onderzoek naar anti- Semitisme in de vertaalde Nieuwe Testament boeken

Gratis openbaar vervoer

Waarom zou je niets eens nadenken wat de gevolgen zouden zijn als je het openbaar vervoer gratis zou maken?

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening)

Mijn ervaring met de opleiding SPH

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

Niemand is uniek

Ben ik wel zo uniek als ik zelf denk?

CDA heeft grote problemen met de nieuwe politiek

Het CDA heeft veel moeite met de nieuwe politiek in Den Haag. Beeldvorming wordt steeds belangrijker. Is het einde van het CDA in zicht?

Wanneer word je als mens geboren?

In dit artikel wordt de vraag gesteld op welke moment iemand geboren wordt. Op het moment van de conceptie, op het moment van de fysieke bevalling of is er nog een ander moment.....

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Inwoner met schulden. het verhaal over mijn inwonende schuldenaar.

verhaal over een man met problemen thuis.

Cataract op mijn 39ste.

In mei dit jaar werd bij mij catarat vastgesteld op links. Dit was het gevolg van eeen eerdere netvliesloslating.

Je zwakte als sterkte: HUH?

Een artikel over hoe we onze zwaktes kunnen gebruiken om juist STERK te zijn..

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.