Het Anne Frankhuis als strafinstelling


Publicatie datum:

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Gesponsorde koppelingen

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken. Met dank aan het OM...

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken. Met dank aan het Openbaar ministerie.

Klopt dit bericht? Vroeg ik me af toen ik het las op www.nu.nl. De belachelijkheid straalt er immers van af. Omar E. uit Utrecht houdt er kennelijk anti-semitische sympathieën op na en daarvoor wordt ‘hij’ nu gestraft. Alsof dit een straf is voor Omar? Hoe zit dat dan met de bezoekers en het personeel van het Anne Frankhuis? Worden zij in werkelijkheid niet gestraft?

Opa en oma die straks met hun kleinkind het Anne Frankhuis bezoeken, zullen immers met Omar geconfronteerd worden. Als oma aan kleinkind de achterkamer laat zien, zal Omar op de achtergrond ook aanwezig zijn en Omar haat Joden. Tja leg dat maar eens uit.

Het is weer zo’n typisch Nederlandse maatregel. Breng Omar respect bij door hem te laten werken in een omgeving die hij uitkotst. Héél pedagogisch verantwoord… Het spreekt in Nederland natuurlijk voor zichzelf dat Omar na zestien uur taakstraf het jodendom omarmd en zijn ongetwijfeld Islamitische achtergrond vaarwel zegt. Of is dat nu ook weer niet de bedoeling?

Stel, een jongetje wordt door een ander jongetje gepest in de klas. Het pestertje wordt hierop aangesproken, maar doet er niets mee. De leraar besluit het pestertje te straffen door hem te verplichten naast het kereltje te gaan zitten dat hij zo graag pest. Let wel, slechts voor drie dagen, het blijft straf hè… Resultaat: de jongen die gepest wordt zit drie dagen lang doodsangsten uit en de pester raakt gefrustreerd omdat hij drie dagen lang naast de in zijn ogen grootste nerd van de klas moet zitten. Na drie dagen is het resultaat niet dat de twee voortaan de beste vriendjes zijn. Nee. Realistischer is te denken dat de pestende jongen voortaan veel secuurder te werk gaat en een nog grote aversie tegen het slachtoffer krijgt. Niks geen resultaat dus!

Hetzelfde geldt voor Omar. Niet hij, maar het Anne Frankhuis – symbool voor het Nederlandse jodendom - is de Sjaak. Zij moeten Omar immers 16 uurtjes faciliteren. En ook voor de bezoekers lijkt het me niet echt prettig om het Anne Frankhuis te bezoeken met op de achtergrond de aanwezigheid van een antisemiet puur sang. Het is een wederkerig proces, dat uiteindelijk alleen maar ontaard in escalatie. Want, dat Omar na 16 uur taakstraf opeens het licht ziet lijkt onwaarschijnlijk. In zijn omgeving staat ie natuurlijk al voor lul; werken in het Anne Frankhuis is nou niet echt een pré als je vrienden de staat Israël niet eens erkennen.

Och, waar zal dit vreemde project eindigen? Het is in mijn ogen weer een voorbeeld van de zo gekoesterde Nederlandse tolerantie en pragmatiek. Een soort omgekeerde versie van de if-you-can’t-beat-them-join-them-gedachte… Omar gaat z’n opvattingen niet veranderen in 16 uur taakstraf. Het wordt voor hem voortaan hoogstens iets moeilijker de Holocaust te ontkennen.

Errare humanum est

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

De Emotie van een Bevalling

Hoe voelt en om een kind te krijgen?

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening)

Mijn ervaring met de opleiding SPH

Coming out: aanpassen aan de situatie

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

internet marketing mentor Casper Camps

wie is Casper Camps en wat doet hij?

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

Student in de bijstand

Mijn visie op mijn situatie en de politiek

Tekenfilms vandaag de dag

Sesamstraat, poesjes en family guy

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

Ervaring: Dierenspeciaalzaak Faunaland

Mijn ervaring van Dierenspeciaalzaak Faunaland. Een aanbieder van diverse huisdieren en bijbehorende dieren producten.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Leven met dyslexie

Wat is dyslexie? En hoe ga ik er mee om?

Geeft een ondernemer een fout eerder toe dan een minister?

Fouten toegeven is niet gemakkelijk. Wie scoort er nu het beste van de twee? De ondernemer of de overheid?

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie