Het Begin


Publicatie datum:

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel snijd ik drie thema's aan. Ten eerste bespreek ik het begrip 'begin' in een kort filosofisch gedeelte. Ten tweede maak ik een kort uitstapje naar de zogenaamde 'what if-history'; ik leg uit wat het inhoudt en waarom het mensen aanspreekt. Ten derde kom ik terug op het begrip begin, maar nu in een andere context: ik bespreek de bekende uitdrukking 'een goed begin is het halve werk'. Veel plezier met het lezen van dit artikel!

Het begin of een begin?

De titel van dit artikel schept een bepaalde verwachting. 'Het begin' suggereert dat er maar één begin is; een vaststaand iets, dat onveranderlijk is. Dit is natuurlijk niet waar. Er zijn altijd veel verschillende manieren om een probleem aan te pakken of een nieuw hoofdstuk te beginnen. In theorie is dit aantal mogelijkheden oneindig groot. Waarom heb ik dan toch voor de titel 'Het Begin' gekozen? Dit heb ik gedaan, omdat er logischerwijs altijd maar één begin mogelijk is. Er is een groot aantal factoren nodig om juist dat ene begin te laten plaatsvinden, en zodra het begin heeft plaatsgevonden, zijn alle andere mogelijkheden uitgesloten. Vandaar de titel 'Het Begin'.


What if...

Veel gebeurtenissen in de geschiedenis zijn bepaald door toeval. Zo is het toeval dat uitgerekend op deze planeet leven is ontstaan, en dat de Romeinen een groot rijk konden opbouwen. Ook is Adolf Hitler een aantal keren bijna omgekomen door een aanslag. Zoals hierboven gezegd worden alle gebeurtenissen bepaald door een groot aantal factoren. Als de omstandigheden net even anders zijn, kan een bepaalde situatie heel anders aflopen. Als er een aantal dingen anders waren verlopen, had de geschiedenis van de 20e eeuw er heel anders uitgezien.
Speculeren over een alternatieve verloop van de geschiedenis, en wat er zou zijn gebeurd als alles net even anders was geweest, noemen we 'what-if-history'. Hoewel veel mensen - mijzelf incluis - het interessant vinden om over na te denken, is dit geen offciële tak van de geschiedwetenschap. Dit domweg omdat wat niet is gebeurd, geen geschiedenis is, en dus niet kan worden bestudeerd. Desalniettemin vormen 'what if-theorieën' een vruchtbare bron voor schrijvers en fantasten.


Het eind van het begin

In de inleiding van dit artikel heb ik beloofd wat licht te werpen op de uitdrukking 'een goed begin is het halve werk'. Bij dezen. Het is inderdaad zo dat een goed begin in de vorm van een stevige basis belangrijk is. Dit vergroot de kans op slagen. Echter, wanneer de basis niet goed is, wil dit niet direct zeggen dat de onderneming gedoemd is te mislukken. Er valt verderop in het proces nog veel te corrigeren. Wat dat betreft is de uitdrukking, zoals hierboven al in de these werd gesteld, een tegeltjesmythe. 

Wat echter de kracht van deze uitdrukking is, is het feit dat het iemand zelfvertrouwen kan geven. Het laat iemand denken dat met een goed begin de helft van het werk al gedaan is; de persoon krijgt een boost van zelfvertrouwen. Positieve misleiding, zullen we maar zeggen. Evaluatie: dit is slechts een uitprobeersel, waarin ik kort twee filosofische vragen heb aangesneden om de mogelijkheden van Foobie uit te proberen. In mijn volgende verhalen en artikelen zal ik proberen om iets meer een duidelijke rode draad aan te houden. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Henk Kamp en dikke mensen

Werkgevers mogen hun werknemers aanspreken op uiterlijk en gedrag.

Valentijnsdag

Valentijnsdag, commercieel gebeuren maar het hoort er toch een beetje bij.

De poetsvrouw is nog steeds ondergewaardeerd

Naar mijn aanvoelen wordt de functie als poetsvrouw nog steeds ondergewaardeerd.

Tijd en Eeuwigheid

Er is verschil tussen tijd en eeuwigheid. Tijd is op te delen, maar de Eeuwigheid niet..

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Roelie en Krabbeltje - herinnering aan een Alzheimer patiënt

Ter nagedachtenis aan één van de eerste bewoners die ik mocht verzorgen op de afdeling psycho-geriatrie, waar ik nog steeds werk. Een les over wat waardevol is voor een Alzheimer patiënt.

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

Ik heb ADD, hoe gaat mijn leven eigenlijk?

Hoe is het nu om te leven met ADD?

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Kanker een ziekte die gezinnen het heel moeilijk maakt

Het verhaal van een gezin dat vecht tegen die verschikkelijke ziekte (kanker)

Economie

Mijn ervaringen van een college Economie (als Bioloog)

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Stemadvies van Johan Derksen

Het Kunduz akkoord zou een bom gelegd hebben onder de eredivisie volgens Johan Derksen

Niemand is uniek

Ben ik wel zo uniek als ik zelf denk?

De grote vraag , wat eten we vanavond

De immer terugkerende vraag, wat eten we vanavond. Is dat voor jou ook zo'n groot dilemma?

Ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen verdienen beter!

Verbetering van kwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen. Wat kunnen we zelf doen?

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Leve de (d)evolutie!

kinderen versus katten

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

Leven met/na de ziekte van Pfeiffer.

Hoe verder leven met de diagnose Pfeiffer. Mijn mening en ervaringen die verschillende huisarsten niet delen

Nieuwkomers

Moet ik eigenlijk wel blij zijn met zoveel nieuwkomers in Nedeland?

Psychose

Wat is een psychose?