Het Begin


Publicatie datum:

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel snijd ik drie thema's aan. Ten eerste bespreek ik het begrip 'begin' in een kort filosofisch gedeelte. Ten tweede maak ik een kort uitstapje naar de zogenaamde 'what if-history'; ik leg uit wat het inhoudt en waarom het mensen aanspreekt. Ten derde kom ik terug op het begrip begin, maar nu in een andere context: ik bespreek de bekende uitdrukking 'een goed begin is het halve werk'. Veel plezier met het lezen van dit artikel!

Het begin of een begin?

De titel van dit artikel schept een bepaalde verwachting. 'Het begin' suggereert dat er maar één begin is; een vaststaand iets, dat onveranderlijk is. Dit is natuurlijk niet waar. Er zijn altijd veel verschillende manieren om een probleem aan te pakken of een nieuw hoofdstuk te beginnen. In theorie is dit aantal mogelijkheden oneindig groot. Waarom heb ik dan toch voor de titel 'Het Begin' gekozen? Dit heb ik gedaan, omdat er logischerwijs altijd maar één begin mogelijk is. Er is een groot aantal factoren nodig om juist dat ene begin te laten plaatsvinden, en zodra het begin heeft plaatsgevonden, zijn alle andere mogelijkheden uitgesloten. Vandaar de titel 'Het Begin'.


What if...

Veel gebeurtenissen in de geschiedenis zijn bepaald door toeval. Zo is het toeval dat uitgerekend op deze planeet leven is ontstaan, en dat de Romeinen een groot rijk konden opbouwen. Ook is Adolf Hitler een aantal keren bijna omgekomen door een aanslag. Zoals hierboven gezegd worden alle gebeurtenissen bepaald door een groot aantal factoren. Als de omstandigheden net even anders zijn, kan een bepaalde situatie heel anders aflopen. Als er een aantal dingen anders waren verlopen, had de geschiedenis van de 20e eeuw er heel anders uitgezien.
Speculeren over een alternatieve verloop van de geschiedenis, en wat er zou zijn gebeurd als alles net even anders was geweest, noemen we 'what-if-history'. Hoewel veel mensen - mijzelf incluis - het interessant vinden om over na te denken, is dit geen offciële tak van de geschiedwetenschap. Dit domweg omdat wat niet is gebeurd, geen geschiedenis is, en dus niet kan worden bestudeerd. Desalniettemin vormen 'what if-theorieën' een vruchtbare bron voor schrijvers en fantasten.


Het eind van het begin

In de inleiding van dit artikel heb ik beloofd wat licht te werpen op de uitdrukking 'een goed begin is het halve werk'. Bij dezen. Het is inderdaad zo dat een goed begin in de vorm van een stevige basis belangrijk is. Dit vergroot de kans op slagen. Echter, wanneer de basis niet goed is, wil dit niet direct zeggen dat de onderneming gedoemd is te mislukken. Er valt verderop in het proces nog veel te corrigeren. Wat dat betreft is de uitdrukking, zoals hierboven al in de these werd gesteld, een tegeltjesmythe. 

Wat echter de kracht van deze uitdrukking is, is het feit dat het iemand zelfvertrouwen kan geven. Het laat iemand denken dat met een goed begin de helft van het werk al gedaan is; de persoon krijgt een boost van zelfvertrouwen. Positieve misleiding, zullen we maar zeggen. Evaluatie: dit is slechts een uitprobeersel, waarin ik kort twee filosofische vragen heb aangesneden om de mogelijkheden van Foobie uit te proberen. In mijn volgende verhalen en artikelen zal ik proberen om iets meer een duidelijke rode draad aan te houden. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Pest aanpak in het onderwijs

Op de meeste basisscholen komt pesten voor, hoe dan te handelen

Autistische broer, hoe werkt dat in een gezin?

wat gebeurt er nou eigenlijk in zo'n gezin???

Stappen als 30 plusser

Verhaal van een 30 plusser die na een lange relatie weer op stap gaat

Als je kind ADHD heeft...

Wat te doen met een kind met ADHD of toch ADD?

Tweede zwangerschap is echt heel anders!

De eerste zwangerschap is heel bijzonder! De tweede is heel anders

Diabetes

Mijn ervaring met diabetes

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Appartement of kamer huren als student deel 2

tips & trics

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

Het Nedelandse leger

Nederland heeft een groot leger met de volgende vier krijgsmachtsdelen: Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.

ongevraagde scheiding

een scheiding die je niet had gewild. De erkende emoties die je door maakt in zo scheiding

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Vervolg De groen Lobby

Balansventilatie en warmteterugwinning waardeloos voor klimaat

Wanneer is je straf hoog genoeg om je misdadige gedrag te kunnen terugbetalen?

Vaak lees ik de meningen in de krant of op internet over hogere straffen want hier in ons kleine kikkerlandje zijn we veel te mild.

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.