Het belang van Filosofie


Publicatie datum:

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Gesponsorde koppelingen

Filosofie is eigenlijk in elk leven belangrijk, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de maatschappij waarin we leven. Daarom is het van belang om er iets over te zeggen.

Gesponsorde koppelingen

Het belang van Filosofie.

Waarom is filosofie zo belangrijk in ons leven? Omdat wij er niet buiten kunnen. Al van ouds werd de filosofie bedreven door bekende personen. De klassieke Griekse filosofen Socrates, Plato en Aristoteles zijn beroemd en komen in allerlei literatuur voor. Filosofie en literatuur zijn gewoon verwant met elkaar.Literaire auteurs zijn vaak zelf filosoof. Om enkele te noemen.

De Nederlandse Joost van den Vondel. De Duitse Johann Wolfgang von Goethe. De Britse William Shakespear en de Franse Jean Paul Sartre.

Alle wetenschappen hadden een filosofisch uitgangspunt. De filosofie wordt dan ook "De moeder van de Wetenschappen" genoemd. De Britse astronoom Isac Newton, de Amerikaanse fysicus Albert Einstein en de Oostenrijkse psycholoog Sigmund Freud waren in principe filosofen, die op die manier de ware kennis hebben opgedaan. Want door te filosoferen, hebben de grote wetenschappers geleerd dingen te zien, die ze zonder de filosofie nooit zouden hebben gezien.

Zoals Newton de "gravitatie  (=zwaartekracht van de Aarde) is gaan zien, zag Einstein dat "ruimte en tijd" één waren en Freud zijn ideeën uitwerkte en aanpaste voor de neurologie.

Het is wel duidelijk dat de filosofie vooraf gaat aan de wetenschap. Ideeën werden eerst bedacht in abstracte zin, door fantasie en verbeelding, alvorens die in de praktijk konden worden uitgevoerd. Daarom is het zo nuttig om kennis en redenatie van wetenschappers ons eigen te maken om te leren hoe we de dingen moeten beredeneren en impliceren. Zo kunnen we sneller onze gedachten formuleren.

Het verschil tussen filosofie en wetenschap is dat filosofie veel breder is en minder gericht is op feitenkennis, maar op begrip en visie. Vooral in deze moderne maatschappij waarin we overstelpt worden met massale informatie, o.a. door de vrije toegang voor het grote publiek tot de wereldwijde Netwerken op Internet en andere Media, is de filosofie belangrijk en nuttig.

 Er is een Engels gezegde "Knowledge is Power"(=Kennis is Macht), maar als we een stap verder gaan met "Understanding is Power" (=Begrip is Macht),dan hebben we pas echt macht. 

Filosofie houdt in "de waarheid leren kennen". Als we de waarheid in ons  leven leren kennen en ervaren, is dat heel belangrijk en nuttig, want dan kunnen we het "echte leven" doormaken..!!


Foobie gebruiker nico.brakel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Jeugdhulpverlening in Nederland

Mijn ervaring als ouder met jeugdhulpverlening. De gevolgen van de jeugdhulpverlening in Nederland.

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

Rechtsgevoel

Ik had er weer eentje van 50 euro voor 6 km te hard rijden.