Het kapitalisme en de fractal


Publicatie datum:

Een verhaal over onze hedendaagse economie en zijn vorm in de tijdruimte.

Gesponsorde koppelingen

Onze kapitalistische economie heeft, bekeken in het verloop van de tijd, een specifieke vorm. Het is een kartelige golfbeweging die ook wel de Elliott Wave wordt genoemd. Deze golf heeft de vorm van een fractal. Fractals zijn de wiskunde van de natuur. Mensen kunnen heel goed dingen maken die kunstmatig zijn, huizen auto’s, maar in de economie blijven zij hangen in een natuurvorm. Dit levert een stuurloos geheel op. Is dit vatbaar voor verbetering?

Tijdruimte tekeningen

Het heelal van Stephen Hawking is een prettig boek vol bevallige en fleurige tekeningen. Ze lijken wel tastbaarder dan de werkelijkheid zelf. Al die hemellichamen, met hun glanzende licht en schaduwzijden, zijn een lust voor het oog. Met name de manier waarop zij krommen maken in de tijdruimte is aanstekelijk. Het lijkt dan net alsof ze met zijn allen op een zachte matras liggen. Met soortgelijke fraaie tekeningen(diagrammen) laat Hawking het verloop van een gebeurtenis in de tijdruimte zien. Een vanaf aarde uitgezonden lichtflits bijvoorbeeld vormt in zo’n tijdruimtediagram een kegel. Omdat zo’n flits in het verloop van de tijd steeds verder uitwaaiert. Zoals de rimpelingen op een wateroppervlak als iemand er een kiezelsteen heeft ingegooid.

 

De Elliott Wave

Zo bestaat er, weliswaar vanuit een andere hoek, de Elliott Wave. Dit is een tekening van de kapitalistische economie met zijn hoogtepunten en zijn crisissen in het verloop van de tijd. Graag zou men de tekenaar van het boek van Stephen Hawking op die Elliott Wave los laten om met een zelfde smakelijke plasticiteit een tekening te maken hoe die golf uitdijt in onze tijdruimte. Bijvoorbeeld vanaf het begin twintigste eeuw tot einde twintigste eeuw. Want de huidige Elliott Wave is enkel een lijn, en een tijdruimte tekening zou ons nog veel meer vertellen over hoe de vrije markt economie de wereld in zijn greep heeft.

 

De Fractal

Een opvallend aspect van de Elliot wave is het feit dat hij de vorm van een fractal heeft. Hij ziet er uit als een kartellijn op een statistiek die zich eerst omhoog en dan weer om laag beweegt. Zou men die lijn uitvergroten, dus van dichter bij bekijken dan ziet men wederom binnen één lijn allemaal kartels. Dus bij wijze van spreken binnen één omhooggaande lijn, gaat het ook steeds weer omhoog; omlaag; omhoog; omlaag. Zoemt men daar weer op in dan krijgt men weer hetzelfde maar nóg kleiner te zien. Dit is typerend voor een fractal.

 

De vegetatieve aard van de Elliott wave

De fractale wiskunde beschrijft groeivormen die in de natuur te vinden zijn. Iteratieve convergentie van complexe functies. Bijvoorbeeld in bomen, hun takken en uiteindelijk hun blaadjes. Kijkt men goed naar de nerven in een boomblad dan kan men daar ook weer een piepklein boompje in zien. Terugkerend naar de Elliot Wave, zou men tot de conclusie kunnen komen, gezien de fractale aard ervan, dat hier sprake is van een economie op plantaardig/dierlijk niveau. De golf laat de groepspsychologie van investeerders zien. En die investeerders bewegen zich op en neer tussen hun angsten en begeertes.

Het beurzensysteem, de aandelenmarkt, is een bedrijf dat deze primaire emoties wordt aangestuurd.  De Elliot Wave is bij beursspeculanten ironisch genoeg bekend en wordt ook gehanteerd als vorm van berekening om beter te kunnen speculeren.

 

Met rede begaafd?

Wij komen niet op het idee een economie te scheppen zoals we een huis bouwen. Een huis is een kunstmatige, niet fractale vorm, door met rede begaafde wezens gebouwd.

We probéren zelfs niet om een goed kunstmatig non-fractal economiehuis te bouwen. Onze economie laten we over aan een groep mensen die zenuwachtig achter hun computers heen en weer springen bij het stijgen en dalen hunner aandelen. En bijgevolg verder voortborduren aan eerder genoemde fractal.

 

Dit is een stuurloos geheel. Het moet ons niet verbazen dat dit huis geregeld lekkages vertoont en vaak zelfs half instort. Niemand streeft er namelijk naar een goed huis te bouwen. Men is alleen bezig om zoveel mogelijk geld binnen te halen.

 

Mogelijk kunnen we een menswaardiger vorm van handel drijven bedenken, eentje die minder leed veroorzaakt. We zijn er slim genoeg voor, zo met zijn allen.

 

 

Bronnen

Het Heelal van Stephen Hawking

Het Elliott Wave Principe van Ralph Nelson Elliott

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

Er moet gewerkt worden!

Er moet gewerkt worden. Was mij opvalt is dat veel advertenties niet kloppen, onduidelijke zijn of je gewoonweg belazeren

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen

Onverwachte gebeurtenissen

Onverwachte gebeurtenissen zijn er altijd. De een kan beter met het onverwachte omgaan dan de ander.

Het kapitalisme en de fractal

Een verhaal over onze hedendaagse economie en zijn vorm in de tijdruimte.

Depressie, voor de rest van je leven?

Depressie, wat is het, hoe kom je eraan maar hoe kom je eraf?

Modern en goed kinderen verzorgen met een kinderverzorgingsautomaat.

Er gaat niets boven een goede moeder maar een kinderverzorgingsautomaat blijkt bij het eten en drinken beter te werken.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

worden we bedot op veilingsites

Worden we bedot op veilingsites en hoe kan je ermee omgaan

Weg met het woord homohuwelijk.

Waarom homo’s, waar dan ook ter wereld, geen homohuwelijk kunnen sluiten.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

De bijzondere Evenaar

We hebben allemaal over de Evenaar gehoord, maar wat is er zo bijzonder aan?

Contant geld

Bram Moszkovicz ontving regelmatig grote geldbedragen in contanten.

We zijn onsterfelijk.

Ook zonder religie leven na de dood. We gaan naar de plek waar we thuis horen.

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

De waarde van de bijbel

Een geschiedenis over het ontstaan van de bijbel

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Wat is rechtvaardigheid?

Een analyse van het begrip rechtvaardigheid

Doorgaan na overlijden door zelfmoord...

Als je iemand hebt verloren aan zelfmoord, lijkt alles donker en grauw....

Banken zijn oplichters?

De banken willen ons doen geloven dat ze er voor ons zijn

Nog altijd dierproeven

Nog altijd worden er tests uitgevoerd op dieren ten behoeve van de mens

Uitzendbureau's: kunnen ze je écht aan werk helpen?

Lekker makkelijk: zij zoeken werk voor je, terwijl jij leuke dingen kan doen... Maar werkt dit systeem nog wel?

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.