Het leuke verjaardagsfeest


Publicatie datum:

Je verjaardag vieren is niet altijd een feestje. Zeker niet voor de jarige zelf.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland viert men heel graag de verjaardag met familie en vrienden.  Je kunt het tafereeltje al heel snel herkennen als je een willekeurige woonkamer inkijkt. Er zitten allemaal mensen in een kringetje in de woonkamer. Aan de ene kant de mannen en aan de andere kant zitten de vrouwen. Een persoon zit niet. Die persoon loopt met een rood hoofd heen en weer met taart, koffie, limonade, blokjes kaas en plakjes worst. Die persoon daar draait alles om. Het is namelijk de jarige Jop.

 Gisteren was het mijn verjaardag. Weer een jaartje en een paar grijze haren rijker. Niet dat ik zoveel zorgen heb. Nee, in mijn leven is alles prima in orde. Er is echter een uitzondering op de regel. Die uitzondering is altijd op dezelfde datum in het jaar, alleen de dag veranderd elk jaar weer. Dan kun je zo'n dag ook beter op een maandag meemaken en zijn zulke dagen in het weekend een ware horror. Misschien is het je al enigszins duidelijk geworden waar ik op doel. Inderdaad mijn VERJAARDAG. Kijk dat ik een jaartje ouder wordt, dat boeit mij niet zo. Dat hoort bij het leven zullen we maar zeggen. Nee, het is iets heel anders wat deze dag voor mij elk jaar weer tot een ware kwelling maakt. Juist ja, het verjaardagsfeestje.

 

De gasten:

Voor wie wordt dit feest eigenlijk gevierd, vraag ik mij wel eens af. Het verjaardagsfeest wordt niet gevierd voor de jarige, maar voor haar gasten. Zo komt het op mij zeer zeker over. Zo heb ik familie die ik het hele jaar door niet zie of spreek, maar ze staan altijd op de stoep als ik jarig ben. Het maakt niet uit of ik ze uitnodig of niet, ze zijn er gegarandeerd. Zouden ze 's morgens soms denken van, fijn vandaag weer gratis eten en drinken want er is weer iemand in de familie jarig.. Ze nemen ook elk jaar weer het zelfde soort cadeautjes voor me mee. waarschijnlijk zijn het afdankertjes uit het kerstpakket van de afgelopen kerst, want je ziet dat ze het opnieuw hebben ingepakt in kerstpapier. Ze nemen heel het gezin mee inclusief hond. Nu heb ik met de hond nog de minste problemen, als ze hem dan ook maar eens uitlieten op zo'n dag. regelmatig trap ik in een hondenplasje als in de keuken. Mijn lieftallige neefje geeft mij meer kopzorgen op zo'n dag. Hij zit werkelijk aan al mijn spullen. Zijn ouders vinden alles fantastisch en goed wat hij doet. Dat ik de komende 7 dagen op zoek moet naar mijn huur dvd die ik vandaag terug moet brengen, dat laten we maar even voor wat het is. Het feit dat ik mijn nieuwe vloerkleed naar de stomerij moet brengen omdat ik zijn vetkrijtjes er niet met een sopje uit krijg, laten we ook maar even terzijde. Wat mij wel woest maakt is dat hij in mijn badkamer al mijn dure geurtjes en lotionnetjes tot een soort van heksenpapje heeft omgetoverd. Als ik hier wat van zeg dan moet ik niet zo zeuren, want hij zit in de levensfase waarin hij zijn creativiteit ontwikkeld.. Dan heb ik het nog niet gehad over mijn achternichtje. Ze denkt een keer per jaar dat ik haar beste vriendin ben en loopt als een hondje achter me aan. Als ik haar niet in de gaten houd, dan zit ze gewoon in mijn dagboek te lezen. Niet dat ik mijn dagboek voor het grijpen heb liggen, maar op de een of andere manier weet ze hem ieder jaar weer te vinden. Het is dan ook niet zo dat ze hem voor haar zelf houdt, nee ze zit mijn dagboek aan het hele gezelschap voor te lezen. Heel fijn zo'n verjaardag. 

De rommel:

Dit was alleen nog maar een voorbeeld van de gasten die voor mijn neus staan. Wat dacht je van het werk dat je op zo'n dag moet verrichten. Je loopt wat af met hapjes en drankjes. Het zal niet in iemand opkomen om de jarige eens lekker te vertroetelen. Wat een geluk dat ik een vaatwasser heb, want anders sta ik om een uur 's nachts nog de verjaardag afwas te doen. Het komt regelmatig voor dat ik als iedereen naar huis is pas mijn eerste glaasje wijn drink, want daar heb ik tijdens het feest geen tijd voor. Taart heb ik al helemaal niet kunnen nuttigen het laatste restje is door de hond naar binnen geschokt.


Conclusie:

Voor mij is het heel duidelijk een jarige viert geen feest, dat doen de gasten, genodigd of ongenodigd, wel voor haar. Vanaf nu vier ik mijn verjaardag niet meer. Het komend jaar is mijn huis hermetisch afgesloten. Het alarm staat aan en de rolluiken zijn gesloten. En ik..., ik zit heel ver weg in het zonnetje en laat mij een cocktail bezorgen door een mooie gespierde jongeman. Dat is pas jarig zijn!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker mirake

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Viering van de feestdagen

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Hoe de feestdagen werden gevierd

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

Het leven van een pleegkind

Wat is het precies om pleegkind te zijn? Het standpunt van een pleegkind.

Soms is het leven hard

Het verhaal over een 13 jarige jongen, die te verwerken krijgt dat zijn oma zwaar dement word en zijn moeder niets kan doen.

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

De kwetsbaarheid van ieder mens opent de mogelijkheid voor liefde en geluk

Een artikel over het wonderlijke gegeven dat de meest kwetsbare plek van ieder mens de toegang is tot dat wat we het meest verlangen; liefde en geluk.

Oei, een gezicht op Mars, wat nu?

Overwegingen omtrent het bestaansrecht van het Gezicht op Mars.

Stoppen met roken

Mijn ervaring over stoppen met roken.

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Modern management

Ambtenaren fokken ambtenaren en managers fokken managers

Ervaring: Dierenspeciaalzaak Faunaland

Mijn ervaring van Dierenspeciaalzaak Faunaland. Een aanbieder van diverse huisdieren en bijbehorende dieren producten.

Toenemend geweld in de samenleving

Het geweld in de samenleving neemt toe. Maar wat is hier nou de oorzaak van en hoe komt het dat zelfs kinderen steeds vaker agressief worden?

De nieuwe 2012 Audi A6 Sedan

De nieuwe verbeterde Audi A6 met minder gewicht en veel meer veiligheid. Ondanks dit nog evenveel rijplezier.