Het OV en zijn reizigers


Publicatie datum:

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

Gesponsorde koppelingen

Ik maak veel gebruik van het openbaar vervoer, en maak dus ook veel mee. Hoewel de kranten vol staan met klachten over het openbaar vervoer, wil ik mijn mening geven over de reizigers.

Reizigers in het openbaar vervoer

Als inwoner van Lelystad, voormalig student in Zwolle, huidig student in Harderwijk en vriendin van een Hardenberger maak ik dagelijks gebruik van het openbaar vervoer (ov). Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de ov-maatschappijen. Mijn medereizigers echter laten nog wel eens te wensen over.

Ik schrijf 17 augustus 2010. Op het station Duivendrecht in Amsterdam komt de trein naar Groningen binnen gereden. Na een stop van enkele minuten, alle deuren geopend, blaast de conducteur op zijn fluitje. Alle deuren, behalve de zijne, sluiten zich. Aandachtig kijkt de conducteur over het perron of er nog passagiers richting zijn trein komen. Dit is niet het geval. De conducteur sluit zijn deur en de machinist maakt aanstallen te vetrekken. Net als de trein in beweging komt, verschijnt uit het niets een jonge dame. Met licht versnelde pas stapt ze op de trein af. Ze klopt op de deur om de conducteur aan te geven dat ze mee wil. De trein is echter al in beweging, dus de dame heeft, om maar zo te zeggen, pech. Woest geeft ze de conducteur haar middelvinger. Geïriteerd neemt ze plaats op de bank naast me. Ik hoor haar telefoneren, '... en hij doet gewoon de deur niet meer open!', roept ze verontwaardigd. Onbegrijpelijk. Een rijdende trein stopt niet voor een late passagier.

Een jaar of twee geleden zat ik 's morgens in de 330 van Lelystad naar Zwolle. Het is een drukke lijn, zo ook deze morgen. Bij het station in Lelystad zit de bus al bijna vol. Vervolgens stopt de bus bij de tweede halte in Lelystad waar nog een aantal mensen instappen. Eenmaal aangekomen in Dronten stappen nog een tiental mensen in de bus. Ieder stukje van de bus is nu bezet. Aangezien er niemand uit moet voor we in Zwolle zijn, rijdt de bus de volgende halte in Dronten voorbij zonder te stoppen. De wachtende reizigers slaan boos tegen de ruiten van de bus. Onbegrijpelijk. Vol is vol.

's Avonds na een drankje in de kroeg stap ik in de stadbus van Lelystad richting huis. Ik stap in de bus die over een paar minuten vertrekt. Bij de bushalte naast me staan drie meiden te wachten op hun bus. Ze steken net een sigaret op als de bus aankomt. Twee van de meiden laten hun sigaret vallen en stappen in de bus. De derde stapt met een branddende sigaret de bus in. De chauffeur vraagt wat ze in haar hand heeft. 'Niets', luid het antwoord, en ze wil doorlopen. De chauffeur pakt haar hand met de sigaret vast. Het meisje begint te schreeuwen, 'Wat raak je me aan!'. Mijn buschauffeur vraagt wat er aan de hand is. Twee meiden vertellen haar rustig dat ze het niet prettig vinden dat de buschauffeur hun vriendin aanraakte. Het derde meisje begint nu tegen mijn buschauffeur te schreeuwen. Hun bus rijdt weg waarop het meisje nog bozer wordt, en mijn chauffeur begint te bedreigen. Onbegrijpelijk. Er mag niet gerookt worden in de bus.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Een vrouw laat haar kind in het middenpad van de bus spelen. De buschauffeur zegt hier wat van en krijgt de volle laag. Een jongen zonder treinkaartje krijgt een bekeuring van de conducteur, en begint om zich heen te slaan. Onbegrijpelijk.

Natuurlijk zijn niet alle chauffeurs even vriendelijk. Natuurlijk heeft de trein wel eens een flinke vertraging. Soms rijdt er een bus of trein zomaar niet, en als reiziger wordt je geacht precies te weten wat de regels, geschreven of ongeschreven, zijn en hoor je precies te weten welke halte je moet hebben.

En toch ben ik er heilig van overtuigd dat alle ov-medewerkers hun uiterste best doen om iedere reis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. De laatste bus van Kampen naar Lelystad wacht op de vertraagde laatste trein, omdat de chauffeur weet dat er passagiers voor zijn bus in zitten. Mis je als reiziger de laatste trein omdat je vorige trein vertraging heeft, krijg je een taxi op kosten van NS om op plaats van bestemming te komen. Tussen Harderwijk en Lelystad worden door Connexxion 's morgens extra bussen ingezet om de vele reizigers te kunnen vervoeren.

Allemaal heel begrijpelijk. Kortom, het openbaar vervoer is lang zo slecht nog niet! 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

Out of body experience, do's en don'ts

de do's en don'ts van een out of body experience

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

Werk of hobby?!

Wat is er nou eigenlijk leuker, als je van je werk ook je hobby kan maken?

Verdien 1000 euro met een flesje Coca Cola in je mond

Een leuk reclame idee, stuur je leukste foto in met een flesje Coca Cola in je mond en win 1000 euro.

Je zwakte als sterkte: HUH?

Een artikel over hoe we onze zwaktes kunnen gebruiken om juist STERK te zijn..

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

Stemadvies van Johan Derksen

Het Kunduz akkoord zou een bom gelegd hebben onder de eredivisie volgens Johan Derksen

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Depressie, voor de rest van je leven?

Depressie, wat is het, hoe kom je eraan maar hoe kom je eraf?

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

Opgelicht op Marktplaats

Kijk uit voor oplichters op Marktplaats!

Motorrijden? Je rijbewijs, en dan?

Motorrijden, waarom zou je dat gaan doen?

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.

War Horse

Een aanrader of afrader?

Stappen als 30 plusser

Verhaal van een 30 plusser die na een lange relatie weer op stap gaat

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf