Het OV en zijn reizigers


Publicatie datum:

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

Gesponsorde koppelingen

Ik maak veel gebruik van het openbaar vervoer, en maak dus ook veel mee. Hoewel de kranten vol staan met klachten over het openbaar vervoer, wil ik mijn mening geven over de reizigers.

Reizigers in het openbaar vervoer

Als inwoner van Lelystad, voormalig student in Zwolle, huidig student in Harderwijk en vriendin van een Hardenberger maak ik dagelijks gebruik van het openbaar vervoer (ov). Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de ov-maatschappijen. Mijn medereizigers echter laten nog wel eens te wensen over.

Ik schrijf 17 augustus 2010. Op het station Duivendrecht in Amsterdam komt de trein naar Groningen binnen gereden. Na een stop van enkele minuten, alle deuren geopend, blaast de conducteur op zijn fluitje. Alle deuren, behalve de zijne, sluiten zich. Aandachtig kijkt de conducteur over het perron of er nog passagiers richting zijn trein komen. Dit is niet het geval. De conducteur sluit zijn deur en de machinist maakt aanstallen te vetrekken. Net als de trein in beweging komt, verschijnt uit het niets een jonge dame. Met licht versnelde pas stapt ze op de trein af. Ze klopt op de deur om de conducteur aan te geven dat ze mee wil. De trein is echter al in beweging, dus de dame heeft, om maar zo te zeggen, pech. Woest geeft ze de conducteur haar middelvinger. Geïriteerd neemt ze plaats op de bank naast me. Ik hoor haar telefoneren, '... en hij doet gewoon de deur niet meer open!', roept ze verontwaardigd. Onbegrijpelijk. Een rijdende trein stopt niet voor een late passagier.

Een jaar of twee geleden zat ik 's morgens in de 330 van Lelystad naar Zwolle. Het is een drukke lijn, zo ook deze morgen. Bij het station in Lelystad zit de bus al bijna vol. Vervolgens stopt de bus bij de tweede halte in Lelystad waar nog een aantal mensen instappen. Eenmaal aangekomen in Dronten stappen nog een tiental mensen in de bus. Ieder stukje van de bus is nu bezet. Aangezien er niemand uit moet voor we in Zwolle zijn, rijdt de bus de volgende halte in Dronten voorbij zonder te stoppen. De wachtende reizigers slaan boos tegen de ruiten van de bus. Onbegrijpelijk. Vol is vol.

's Avonds na een drankje in de kroeg stap ik in de stadbus van Lelystad richting huis. Ik stap in de bus die over een paar minuten vertrekt. Bij de bushalte naast me staan drie meiden te wachten op hun bus. Ze steken net een sigaret op als de bus aankomt. Twee van de meiden laten hun sigaret vallen en stappen in de bus. De derde stapt met een branddende sigaret de bus in. De chauffeur vraagt wat ze in haar hand heeft. 'Niets', luid het antwoord, en ze wil doorlopen. De chauffeur pakt haar hand met de sigaret vast. Het meisje begint te schreeuwen, 'Wat raak je me aan!'. Mijn buschauffeur vraagt wat er aan de hand is. Twee meiden vertellen haar rustig dat ze het niet prettig vinden dat de buschauffeur hun vriendin aanraakte. Het derde meisje begint nu tegen mijn buschauffeur te schreeuwen. Hun bus rijdt weg waarop het meisje nog bozer wordt, en mijn chauffeur begint te bedreigen. Onbegrijpelijk. Er mag niet gerookt worden in de bus.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Een vrouw laat haar kind in het middenpad van de bus spelen. De buschauffeur zegt hier wat van en krijgt de volle laag. Een jongen zonder treinkaartje krijgt een bekeuring van de conducteur, en begint om zich heen te slaan. Onbegrijpelijk.

Natuurlijk zijn niet alle chauffeurs even vriendelijk. Natuurlijk heeft de trein wel eens een flinke vertraging. Soms rijdt er een bus of trein zomaar niet, en als reiziger wordt je geacht precies te weten wat de regels, geschreven of ongeschreven, zijn en hoor je precies te weten welke halte je moet hebben.

En toch ben ik er heilig van overtuigd dat alle ov-medewerkers hun uiterste best doen om iedere reis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. De laatste bus van Kampen naar Lelystad wacht op de vertraagde laatste trein, omdat de chauffeur weet dat er passagiers voor zijn bus in zitten. Mis je als reiziger de laatste trein omdat je vorige trein vertraging heeft, krijg je een taxi op kosten van NS om op plaats van bestemming te komen. Tussen Harderwijk en Lelystad worden door Connexxion 's morgens extra bussen ingezet om de vele reizigers te kunnen vervoeren.

Allemaal heel begrijpelijk. Kortom, het openbaar vervoer is lang zo slecht nog niet! 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

We zijn onsterfelijk.

Ook zonder religie leven na de dood. We gaan naar de plek waar we thuis horen.

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Het kapitalisme en de fractal

Een verhaal over onze hedendaagse economie en zijn vorm in de tijdruimte.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 1

Waarom speelt een 37 jarige man computerspelletjes? Is hij er niet te oud voor en kan hij mee met de '

Nog altijd dierproeven

Nog altijd worden er tests uitgevoerd op dieren ten behoeve van de mens

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Onverwachte gebeurtenissen

Onverwachte gebeurtenissen zijn er altijd. De een kan beter met het onverwachte omgaan dan de ander.

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Daten is weten!!

Doorgaan na overlijden door zelfmoord...

Als je iemand hebt verloren aan zelfmoord, lijkt alles donker en grauw....

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?

Modern en goed kinderen verzorgen met een kinderverzorgingsautomaat.

Er gaat niets boven een goede moeder maar een kinderverzorgingsautomaat blijkt bij het eten en drinken beter te werken.

Koud of warm?

Wie herinnert zich niet de documentaire RAUW? Een paar jaar geleden was het hele land nog in rep en roer om Tom, de jongen die van zijn moeder rauw moest eten.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Politici wel, burgers niet!

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Inwoner met schulden. het verhaal over mijn inwonende schuldenaar.

verhaal over een man met problemen thuis.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje