Leren om te gaan met gehoorverlies


Publicatie datum:

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

Gesponsorde koppelingen

Wat gaat er zoal door je heen als je minder hoort? Wanneer hoor je minder en wanneer ligt het ook werkelijk aan je gehoor? Kan je hier uberhaupt op een acceptabele manier mee omgaan en wie heeft er meer problemen mee, jij of je omgeving?

Ik ben een vrouw van 37 jaar. Ik heb nooit geweten hoe het is om goed te horen want ik was al heel klein toen ik een middenoorontsteking kreeg. Deze is opengebarsten en dat heeft mijn trommelvlies beschadigt en mijn gehoor op brute wijze afgenomen. 3 keer heb ik als kind een operatie gehad waarvan de eerste keer zou mijn trommelvlies dichtgemaakt worden en de andere 2 keer een nieuw trommelvlies maar alle 3 de operaties hadden geen positief resultaat. Ik moest er mee leren leven dat ik aan 1 kant doof was. Ik persoonlijk merkte we weinig van of althans....het viel mij niet op. Op mijn 14e jaar had ik mijn laatste operatie eraan gehad en toen was de enige optie nog een hoortoestel.

Vreselijk vond ik het want ik ben er enorm mee gepest op school natuurlijk. Mooie verhalen van die audicien dat je het mooi weg kan werken onder je haar maar toch als het waait komt ie in zicht en bij het minste geringste gaat hij piepen en merkt de omgeving het al snel genoeg als iedereen hem hoort piepen en ik niet. Ik deed hem dus niet meer in en vond het een verademing.

Gelukkig op de hogere school wisten weinig mensen het alleen met stages lopen moest het altijd vermeld worden natuurlijk. Gek genoeg hoor je nooit iemand over als je vraagt wat diegene zegt, dan zeggen ze het nog een keer. Pas als je later verteld dat je aan 1 kant minder hoort komen ze met het verhaal dat ze inderdaad wel zoiets dachten en later als je nog een keer vraagt of iemand het kan herhalen komen ze met de vraag of ik soms slechter hoor ineens of dat ik wel eens bij een dokter ben geweest. Als ik ze niets verteld had kwamen ze niet op dit idee maar zou het zomaar kunnen dat de omgeving lawaaierig was of dat de ander het misschien onduidelijk zei. Het kan weleens gebeuren dat mensen per ongeluk of expres iets tegen je zeggen en later dit ontkennen onder het motto: "Je zal het wel verkeerd verstaan hebben". Je gaat je werkelijk afvragen of je het dan toch niet verkeerd verstaan hebt en let in het vervolg nog beter op. Na een paar van deze situaties ben je het vertrouwen in jezelf compleet kwijt. Je gelooft jezelf niet eens meer....je gelooft je eigen gehoor niet meer. Als mensen jou niet verstaan kan je praten als brugman maar je praatte gewoon onduidelijk en je hebt jezelf toch goed gehoord? Nee....je moet je ouders of zus of leraar of iemand anders met een voorbeeldfunctie niet vertellen dat hij/zij zich vergist...het probleem is dat jij dingen hoort die er niet zijn of dingen niet hoort die er wel zijn.

Mensen zullen je altijd vertellen dat je naar een oorarts moet om je gehoor te testen want ze merken dat hun vaker alles moeten herhalen en dus zijn zij diegenen die er een probleem mee krijgen. Je moet een paar testen doen, harde en zachte geluiden erkennen en ja....als je een toontje een paar keer hoort die steeds verder weg zakt blijft dat geluidje in hoofd hangen en blijf je op het knopje drukken en Ja....je gehoor is aanzienlijk afgenomen, en een hoortoestel is de oplossing. ik heb een keer getest en een hoortoestel ingedaan zonder batterij en wat bleek? Mensen vonden het een vooruitgang, ze wisgten niet dat er geen batterijen in zaten. Ik heb hem dus nooit meer ingedaan.

Mijn motto is, leer ermee leven dat je niet alles meer kan horen maar probeer het met zo weinig mogelijk mensen te delen, hoe minder mensen het weten hoe minder mensen het opvalt. Vertrouw in geen geval de hoortesten, het resultaat is slechts de uitkomst van jouw concentratievermogen op dat moment en een test doen is nooit leuk en erg vermoeiend dus als je eenmaal zo'n test moet doen kan ik je garanderen dat je na de test altijd slechthorend bent.

Ik erken dat ik dingen minder hoor maar ook mensen die minder horen kunnen minder horen dan normaal omdat de omgeving lawaaierig is of omdat ze moe zijn of hun aandacht er niet bijhebben. Ik heb het er nooit meer over met niemand en ik heb nooit meer een hoortoestel in en hoor er ook nooit meer iemand over en ik ben het probleem eigenlijk zo goed als vergeten net als de rest die mij kent.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Het leuke verjaardagsfeest

Je verjaardag vieren is niet altijd een feestje. Zeker niet voor de jarige zelf.

Het leven van een pleegkind

Wat is het precies om pleegkind te zijn? Het standpunt van een pleegkind.

Sluimercampagnes tijdens herdenking

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

Stad zonder hart

Verslag van de herdenking van het Rotterdamse bombardement

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

Pesten en gepest worden.

Ruzies met je medemensen. Wat te doen?

World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 1

Waarom speelt een 37 jarige man computerspelletjes? Is hij er niet te oud voor en kan hij mee met de '

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

Hormonen of ongewenst gedrag?!

Als je zwanger bent spreekt ineens iedereen zijn mening over je uit. Moeten we dit maar standaard leuk vinden?

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

Slim geld verdienen zonder te werken.

Wie droomt er niet van slim geld verdienen zonder te werken.

Doorwerken na je 65e wanneer wel en wanneer niet

Wanneer zou je nu eigenlijk langer moeten doorwerken?

een callcenter van de andere kant bekeken

Ondanks dat iedereen wel negatieve ervaringen met een callcenter heeft,zit er toch een heel andere kant aan deze wereld die vaak over het hoofd wordt gezien.

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

Wij houden van Oranje of toch niet?

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt.

17 dagen rondtrekken door Thailand: prachtig!!!

Rondtrekkend door Thailand hebben we 17 dagen met de mond open gelopen van verbazing.

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.