Mijn eerste dagen in Ghana


Publicatie datum:

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

Gesponsorde koppelingen

Vrijwilligerswerk in Ghana. In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen hoe ik als een onervaren reiziger alles moest voorbereiden. Ik dit artikel lees je mijn ervaringen van mijn vrijwillige bezoek en baantje in Ghana. Momenten waarbij ik dacht.. ‘Waarom wilde ik dit zo graag?’. En ondanks alles toch ontzettend genoot van de tijd.

Mijn gastgezin is er 1 zoals je kent van de typische plaatjes van Afrika. Een hutje in the middle of nowhere. Geen stromend water, geen gas, geen elektriciteit. Mijn eerste gedachte was: hoe zorg ik dat mijn mobieltje opgeladen blijft? En waar moet ik plassen… en nog erger… de GROTE boodschap?

 De ‘badkamer’ was een ronde kei met een laag muurtje er om heen, waar je, als je licht gebogen kon blijven balanceren, net niet gezien werd. Een emmer water werd op het vuur gezet en dat is dan je douche. Vooruit, een bakje om wat water te scheppen en het over je hoofd laten stromen. Dát is dan je douche. Het blijft een vreemd idee om op een plek te wassen waar je ook moet plassen…

 Een gastvader met 1 vrouw (een unicum in Afrika, waar je er toch zeker 4 mag hebben) en een heel stel kinderen. Ja er wordt hier flink geproduceerd!  Mijn gastgezin had mij welkom geheten en ik kreeg mijn eigen privé hutje. Mét een bed, dat was een luxe! En oja, mijn eigen naam, die konden ze toch echt niet uitspreken. Mahiti, zo heet ik voortaan!

 Traditioneel compound in Ghana

Mijn eerste nacht  onder invloed van malariapillen. Ik kan je vertellen, ik zag heel wat geiten rondom mijn bed lopen, vogels in mijn klamboe en giraffen langs het hutje komen. Hoewel het overdag een graad of 40 is, koelt het ’s nachts maarliefst af tot 35 graden. De hallucinaties bij malariatabletten zijn dan in topvorm! Liters water dronk ik weg en slapen, dat deed ik niet. Verstrengeld in mijn klamboe op zoek naar een koel plekje in mijn bed kwam ik de uren door. En zo rond een uur of 6 werd het vuurtje naast mijn hutje alweer opgestookt voor mijn komend ontbijtje.

Het eerste ontbijt was zo smerig, maar ik had het netjes op. Een mengsel van maismeel, aardappelmeel, op smaak gebracht met peper en zout. Hoe verzin je zoiets. Kennelijk sprak mijn gezicht boekdelen, want de rest van mijn verblijf heb ik dat nooit meer gekregen. Daarna kreeg ik een stukje brood met suiker. Je wil niet weten hoe gelukkig je met zoiets simpels kan zijn. Ook het avondeten was iedere avond weer een uitdaging. “You sit, you eat” werd er tegen 5 uur geroepen. Handen netjes wassen en eten met rechts! Let op: links is onrein.

Het verkeer in het noorden van Ghana, Tamale, is iets wat je beter niet aan je levensverzekering kan vertellen als je die kant op gaat. Op een 2-baans weg, rijden ze rustige met 6 auto’s naast elkaar. Toeterend, schreeuwend, gebarend, op weg naar hun eindpunt. Of een auto nog 4 intacte wielen heeft is soms de vraag en een taxi zonder achterbank is geen uitzondering. Maar het wordt geaccepteerd, dus zal ik dat ook maar moeten. Dus daar gaan we dan, richting mijn vrijwilligerswerk.

Op tijd zijn. Dat is wel het minste wat je kan doen op je eerste werkdag. Dus ik meld mij ruim voor 8 uur. Samen met een tiental patiënten, wachtend op een bankje in het rode zand van Afrika.. En dat werd 8:10.. 8:20.. uiteindelijk half 9 dook er een medewerker op. Afspraken en op tijd zijn, niet een van de sterkste punten van Afrika. GMT staat hier ook voor “Ghanaian Maybe Time”  Maar mijn werk kon beginnen, als verpleegkundige aan de slag in een eerstehulp kliniek in 1 van de armste wijken van Tamale!

Lees de rest van mijn artikelen over alle  crazy ervaringen van mijn reis!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Cataract op mijn 39ste.

In mei dit jaar werd bij mij catarat vastgesteld op links. Dit was het gevolg van eeen eerdere netvliesloslating.

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

KPN Interactieve TV

Onlangs nam ik een abonnement op Interactieve TV, internet en telefoon van KPN, en toen....

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Chinese studenten en andere vreemdelingen in Nederland

een zeer persoonlijke momentopname in Zuid Holland

Ontslagpremie

Weer een voorbeeld hoe in Nederland geld verspilt wordt.

Doorwerken na je 65e wanneer wel en wanneer niet

Wanneer zou je nu eigenlijk langer moeten doorwerken?

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Motorrijden? Je rijbewijs, en dan?

Motorrijden, waarom zou je dat gaan doen?

Vrouwenbrein over Mannen en Relaties

Waarom komen mannen van een andere planeet. En geeft deze beschrijving wel de waarheid weer? Of is dit een maatschappelijke gedachte?

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Werk of hobby?!

Wat is er nou eigenlijk leuker, als je van je werk ook je hobby kan maken?

Hoe val je 10 kilo af zonder honger

Ervaringsverhaal

Vrijwilligerswerk in Afrika

Het begin van mijn vrijwilligerswerk als verpleegkundige in Ghana