Nieuwbouw woningen in Nederland duur


Publicatie datum:

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Gesponsorde koppelingen

We hebben in Nederland een dusdanige ambtenarij veroorzaakt, zodat er een ongekende regelzucht is ontstaan. De kosten hiervan zitten in de prijs van een nieuwbouw woning.

PROJECTONTWIKKELING.

17 Jaar heb ik inmiddels gewerkt voor eigen rekening en risico in de projectontwikkeling. Samen met een 3-tal collega's hebben we in de loop der jaren bekeken waar wij een toegevoegde waarde hadden in de projectontwikkeling. We kwamen tot de conclusie dat vele zogenaamde inbreidings locaties in ieder dorp of stad wel bleven liggen. Oude garagebedrijven, bedrijfspanden, braakliggende terreinen en overlast bezorgende bedrijven zijn er nog overal. De gemeenten hadden als prioriteit zo veel mogelijk van die hinderlijke locaties opruimen en daar iets beters en mooiers voor terug bouwen.

Je gaat dan eens kijken wat je hier aan kunt doen. De gemeente heeft niet de mensen die slagvaardig zulke zaken kunnen aanpakken. De grote ontwikkelaars vinden dit soort karweitjes vaak te lastig en bij de lokale aannemer ontbreekt meestal hetzij de kennis, hetzij de mankracht, hetzij de financiele draagkracht om zoiets te doen. Zo kregen wij dus onze projecten.

REGELGEVING.

Dan begint het pas. Je gaat met de gemeente praten wat zij daar graag willen hebben en of er reeds gebiedsontwikkelingen gaande zijn of bestemmingsplannen bekend zijn enz.

De gemeente ontvangt je altijd vriendelijken is blij dat er iemand komt die zulke lokaties aan wil pakken. De stedenbouwkundigen van de gemeente zijn altijd enthousiast en werken vaak constructief mee. Er komt een praatprent waar de rekensommetjes op gemaakt kunnen worden en dan komt daar wat winst uitrollen, anders begin je er niet aan. In de negentiger jaren van de vorige eeuw konden we zo nog wel eens leuke projecten bouwen en realiseren binnen 2 a 3 jaar. Op iedere gemeente werd altijd gezegd dat zij mee werkten aan verbetering van stad of dorp. Maar wel moesten de procedures doorlopen worden want daar konden zij ook niet omheen.

En daarmee begint dan ook de ellende. Bodemverontreiniging, waterverontreiniging, asbest, zitten er pieren, slamanders, vlinders of vogels, wat vinden de buren ervan enz. Voor elk wissewasje is er regelgeving en voor al die regeltjes zitten er ambtenaren. En al die ambtenaren moeten hun zegje doen of rapportje maken of krijgen. Overal zijn ''externe'' adviesbureaus voor nodig. Ik hoor al sinds 1995, we moeten minder regelgeving hebben, maar ik heb er alleen maar regelgeving bij zien komen. Met aldus weer een nieuw loket en een nieuwe ambtenaar. Als deze regelneukerij uiteindelijk eens gebeurd is dan kun je beginnen aan de volgende stappen als vergunning aanvragen.

Je bent dan inmiddels 2 of 3 of 4 jaar verder.

BESTEMMINGSWIJZIGING.

Iedereen kan bezwaar maken tegen een bestemmingswijziging. Maar ook tegen onzinnige zaken als een muur, lantaarnpaal, boom of geluid tijdens sloop, meer of minder verkeer, overal kan bezwaar tegen gemaakt worden.

De gemeente heeft ...tig.. weken nodig en de bezwaarmakers krijgen ook weer zoveel weken en er kan weer beroep aangetekend worden enz. Kortom je bent hier ook weer een paar jaar kwijt als je tenminste geluk hebt. Wij hebben sinds 2002 geen project meer rond gekregen binnen een periode van 5 tot 6 jaar.

Reken eens uit wat dit kost waar die kosten in berekend worden.

BOUWVERGUNING

Dan kan er uiteindelijk bouwvergunning aangevraagd worden. En net als bij bestemmingswijziging kan ook hier weer iedereen bezwaar maken. Wij gingen altijd voor de aanvraag met de omwonenden rond de tafel om hen de plannen te laten zienen te vragen of zij nog wensen of suggesties hadden. Dat haalde meestal de kou wel uit de lucht. Maar of er nou 1 bezwaar komt of 10, behandeld moeten ze worden. Dus weer tijdverlies.

PLANSCHADE

Dan komt het meest irritante hoofdstuk planschade. Buren of mensen die in de straat wonen, achterburen die kunnen planschade eisen. De gemeenten leggen die kosten door bij de projectontwikkelaar. Die laat dus altijd van te voren een onderzoek doen en een rapport maken wat de kansen zijn en voor wie en inschatten hoeveel geld dit gaat kosten.

Maar planschade kan men tot 5 jaar na dato bouw nog eisen. Krankzinnig natuurlijk maar ja, dat is regelgeving. Wij hebben meegemaakt dat na 4,5 jaar toch weer de meest stompzinnige klachten kwamen en wat doet de gemeente dan?  Weer een extern rapport laten maken door ''deskundigen'' die altijd op een compromis lijken uit te moeten komen:de kosten kunnen toch doorgelegd worden op de projectontwikkelaar. Die kan ze echter op niemand meer verhalen. En de gemeente houd haar handen schoon.

De rage die hierdoor is ontstaan heeft tot gevolg dat iedereen weet dat als er gebouwd gaat worden, dat hij er een slaatje uit kan slaan. De ontwikkelaar heeft met tijdverlies dus renteverlies en alleen maar veel hoge extra kosten. De bezwaarmaker heeft als kosten een briefje en een postzegel.

Wij hebben mensen gehad die gewoon vooraf geld kwamen eisen voor als ze geen bezwwar zouden maken. Gelegaliseerde chantage dus. 

KOSTEN DOORBEREKENEN.

Alle kosten die er gemaakt worden voor deze onzin te betalen, die zitten in de kostprijs van een nieuwe woning door berekend. De bouwprijs in Nederland is niet duurder dan elders. De grondprijs wel, maar daar zorgt de overheid zelf voor. Maar die ''bijkomende kosten'', daar zorgt onze geweldige regelgeving voor. En die kosten zijn niet kinderachtig kan ik u zeggen.

Ik denk dat als wij de huizenprijzen naar beneden willen krijgen, dat we van die verstikkende regelgeving afmoeten. (zal tezelfdertijd 1000-den ambtenaren salarissen besparen). Om nog maar niet te spreken over de rente veliezen en de kosten van die externe bureaus. Je kunt grofweg zeggen dat in dit land wij allemaal bij een woning aan vadertje staat bijdragen: 19 % btw, 6 % overdrachtsbelasting en 25%  aan andere onzin in het kader van de werkgelegenheid van ambtenaren. Gelegaliseerde chantage is net zo erg als corruptie waar wij bij andere landen altijd zo'n kritiek op hebben.

Wij hebben dus een hele dure democratie, net als in Griekenland.

fredira 9 mei 2012

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

KPN Interactieve TV

Onlangs nam ik een abonnement op Interactieve TV, internet en telefoon van KPN, en toen....

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het dagelijks leven in huis

Amsterdamse Kinkerbuurt tijdens de jaren 50 en 60. Dagelijks leven in ons huis in de Tollensstraat

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

Garantieservice Wehkamp

Prima service ook buiten garantie

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Hoe komt het dat ik vandaag pas mijn eerste Foobie artikel plaats?

Eindelijk na 50 dagen hard werken is het dan zover! Vanavond plaats ik mijn eerste echte Foobie artikel.

Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?

‘Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?’ Is de eerste vraag die ik altijd naar mijn hoofd geslingerd krijg, als ik vertel dat ik polyamoreus leef.

Stoppen met roken met behulp van Champix

De voor mij negatieve effecten van Champix als hulpmiddel om te stoppen met roken

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Stemadvies van Johan Derksen

Het Kunduz akkoord zou een bom gelegd hebben onder de eredivisie volgens Johan Derksen

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

hoe raak ik snel vet kwijt?

hoe raak je snel vet kwijt? hier word het uitgelegd

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Valentijnsdag

Valentijnsdag, commercieel gebeuren maar het hoort er toch een beetje bij.

De Rollercoaster

de droom van twee mensen om een wereldbedrijf te bouwen

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Wat is Niburu en wat moet ik ermee?

Wat is Niburu en wat moet ik van Niburu.nl denken?

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Interieur van ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van interieur van woning in de Tollensstraat

Depressie te lijf

Depressie en op een natuurlijke weg eruit

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie