Ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen verdienen beter!


Publicatie datum:

Verbetering van kwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen. Wat kunnen we zelf doen?

Gesponsorde koppelingen

Wie in de zorg werkt, weet hoe het er in verpleeg- en verzorgingshuizen aan toe kan gaan. ’s Ochtends moeten bejaarde mensen in rap tempo door de ‘wasstraat’ alsof de directeur met zijn stopwatch in je nek staat te hijgen. Het zweet breekt je uit bij het wassen, draaien, tillen en aankleden van deze (vaak) verwarde en eenzame, maar vooral weinig beweegbare en lenige ouderen.  Er is geen tijd om iemand helemaal te wassen, of een tweede keer te verschonen als iemand zijn incontinentiemateriaal gelijk weer bevuild nadat je net een schone had aangetrokken.

Er is weinig persoonlijke aandacht en bijna alles voelt als die doodsaaie routine, iedere dag weer. Als je dan ook maar een greintje menselijkheid in je hebt, dan weet je dat het niet eerlijk is om deze mensen zó te behandelen. Maar wiens ‘schuld’ is het eigenlijk?  En gaat hier verandering in komen?

Verantwoordelijkheid

Je zou kunnen zeggen dat het een samenloop van omstandigheden is waar ieder zijn eigen verantwoordelijkheid in heeft. Zowel de overheid, als de managers van zorginstellingen, als het zorgpersoneel en de families van de bewoners horen allen hun steentje bij te dragen  bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. De overheid gaat over de regel- en wetgeving, de managers over het budget en de aansturing van het personeel en allerlei andere zaken en de verzorgenden gaan over de directe zorg die er geleverd wordt aan de cliënt.

De Rijksoverheid

In de Kwaliteitswet zorginstellingen staat de zorg van kwaliteit moet zijn en dat de zorg afgestemd moet zijn op de wensen van de cliënt. Zo is het kabinet bezig met een experiment: regelarme zorginstellingen. Personeel zou minder met papierwerk bezig moet zijn zodat er meer tijd is voor zorg. Maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe?

Verzorgenden

Personeel geeft aan minder tijdsdruk te willen hebben. Er zijn bijvoorbeeld verplichte toiletrondes in zorginstellingen, omdat er niet altijd tijd is om met de mensen naar het toilet te gaan als ze aandrang hebben. Ook wordt er makkelijk gekozen voor incontinentiemateriaal omdat er geen tijd is voor een toiletbezoek. Er is te kort aan personeel en ook het aantal gekwalificeerde personeel is vaak te laag omdat gekwalificeerd personeel vaak duurder is en managers nu eenmaal meer op de financiën letten dan op de kwaliteit van zorg.

   

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met de AVVV en het LEVV. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, waarin werd onderzocht hoe verzorgenden aankijken tegen de kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. (Aldus BTSG (voluit: Bureau voor Toegepaste Sociale Gerontologie))

Bewoners van verzorgingshuizen

De bewoners zelf zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van zorg. Zij zien hoe het personeel zich inzet en zijn uiterste best doet. Wel vinden ze dat de zorg gehaast gebeurt en dat er weinig tijd is voor een praatje of voor levensvragen.

Kleinschalig wonen dementerende ouderen

Een goed bedacht idee is het kleinschalig wonen, waarbij zeven à acht mensen in één huis wonen. Het principe van kleinschalig wonen is, dat er meer houvast is voor dementerende ouderen. Herkenning en huiselijkheid. Ook is er meer tijd en ruimte voor persoonlijke begeleiding door een klein team van medewerkers per huis. In samenwerking met de verzorging kunnen de ouderen ondanks hun dementie weer een beetje hun eigen dagritme bepalen. Het geeft ze weer een 'thuis'. Misschien is het kleinschalig wonen dan ook wel een idee voor de toekomst voor meerdere dementerende ouderen, rekening houdend met de zorgzwaarte voor het zorgteam. Bij zwaar dementerende mensen of mensen die intensief verpleegkundige hulp nodig hebben zou je overwegen om deze ouderen te laten wonen in een verpleeghuis.

Conclusie

Verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn nu eenmaal prijzig. En de zorg zal altijd personeel tekort hebben, waardoor het werkende personeel onder een grote druk komt te staan. Dit leidt weer tot ziekteverzuim. Een vicieuze cirkel. Maar we vergeten waar het eigenlijk om gaat: werken met mensen. Zorgen vóór mensen. Begin bij jezelf en maak een beetje meer tijd vrij voor de medemens. Een praatje met de ander, even écht contact maken, een glimlach of een schouderklopje kan al zoveel betekenen. Wanneer we gehaast zijn en de klok horen tikken, horen we ons innerlijke stemmetje niet meer die ons vertelt wat de reden is dat we in de zorg zijn gaan werken!


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Eerste kamer; blok aan het been van snelle besluitvorming

Lees hier waarom de Eerste Kamer moet worden afgeschaft.

Op koemelkvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Is het mogelijk om een relatief zwaar dieet vol te houden tijdens een toch al zware periode.

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Sluiting van coffeeshops nabij scholen

Wat achtergrond informatie en mijn kijk op het sluiten van coffeeshops

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

Geld verdienen met bedelen.

Lees hier hoe je op allerlei manieren veel geld kunt verdienen met bedelen.

Het mysterie van de string.

Waarom dragen mensen een string?

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Ouderenzorg

Ook hier blijken zakkenvullers te zitten, er komt geen eind aan dit onderwerp.

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Wij houden van Oranje of toch niet?

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt.

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Sprookjes voor volwassenen

Games van nu of sprookjes van vroeger?

Het kapitalisme en de fractal

Een verhaal over onze hedendaagse economie en zijn vorm in de tijdruimte.

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Interieur van ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van interieur van woning in de Tollensstraat

Coma

Ervaringen na plotseling optredend langdurig coma

Winnen? Dat is meer iets voor mannen..

Mannen houden meer van competitie dan vrouwen. Waar ligt dat nou aan?

Appartement of kamer huren als student deel 2

tips & trics

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?