Ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen verdienen beter!


Publicatie datum:

Verbetering van kwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen. Wat kunnen we zelf doen?

Gesponsorde koppelingen

Wie in de zorg werkt, weet hoe het er in verpleeg- en verzorgingshuizen aan toe kan gaan. ’s Ochtends moeten bejaarde mensen in rap tempo door de ‘wasstraat’ alsof de directeur met zijn stopwatch in je nek staat te hijgen. Het zweet breekt je uit bij het wassen, draaien, tillen en aankleden van deze (vaak) verwarde en eenzame, maar vooral weinig beweegbare en lenige ouderen.  Er is geen tijd om iemand helemaal te wassen, of een tweede keer te verschonen als iemand zijn incontinentiemateriaal gelijk weer bevuild nadat je net een schone had aangetrokken.

Er is weinig persoonlijke aandacht en bijna alles voelt als die doodsaaie routine, iedere dag weer. Als je dan ook maar een greintje menselijkheid in je hebt, dan weet je dat het niet eerlijk is om deze mensen zó te behandelen. Maar wiens ‘schuld’ is het eigenlijk?  En gaat hier verandering in komen?

Verantwoordelijkheid

Je zou kunnen zeggen dat het een samenloop van omstandigheden is waar ieder zijn eigen verantwoordelijkheid in heeft. Zowel de overheid, als de managers van zorginstellingen, als het zorgpersoneel en de families van de bewoners horen allen hun steentje bij te dragen  bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. De overheid gaat over de regel- en wetgeving, de managers over het budget en de aansturing van het personeel en allerlei andere zaken en de verzorgenden gaan over de directe zorg die er geleverd wordt aan de cliënt.

De Rijksoverheid

In de Kwaliteitswet zorginstellingen staat de zorg van kwaliteit moet zijn en dat de zorg afgestemd moet zijn op de wensen van de cliënt. Zo is het kabinet bezig met een experiment: regelarme zorginstellingen. Personeel zou minder met papierwerk bezig moet zijn zodat er meer tijd is voor zorg. Maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe?

Verzorgenden

Personeel geeft aan minder tijdsdruk te willen hebben. Er zijn bijvoorbeeld verplichte toiletrondes in zorginstellingen, omdat er niet altijd tijd is om met de mensen naar het toilet te gaan als ze aandrang hebben. Ook wordt er makkelijk gekozen voor incontinentiemateriaal omdat er geen tijd is voor een toiletbezoek. Er is te kort aan personeel en ook het aantal gekwalificeerde personeel is vaak te laag omdat gekwalificeerd personeel vaak duurder is en managers nu eenmaal meer op de financiën letten dan op de kwaliteit van zorg.

   

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met de AVVV en het LEVV. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, waarin werd onderzocht hoe verzorgenden aankijken tegen de kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. (Aldus BTSG (voluit: Bureau voor Toegepaste Sociale Gerontologie))

Bewoners van verzorgingshuizen

De bewoners zelf zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van zorg. Zij zien hoe het personeel zich inzet en zijn uiterste best doet. Wel vinden ze dat de zorg gehaast gebeurt en dat er weinig tijd is voor een praatje of voor levensvragen.

Kleinschalig wonen dementerende ouderen

Een goed bedacht idee is het kleinschalig wonen, waarbij zeven à acht mensen in één huis wonen. Het principe van kleinschalig wonen is, dat er meer houvast is voor dementerende ouderen. Herkenning en huiselijkheid. Ook is er meer tijd en ruimte voor persoonlijke begeleiding door een klein team van medewerkers per huis. In samenwerking met de verzorging kunnen de ouderen ondanks hun dementie weer een beetje hun eigen dagritme bepalen. Het geeft ze weer een 'thuis'. Misschien is het kleinschalig wonen dan ook wel een idee voor de toekomst voor meerdere dementerende ouderen, rekening houdend met de zorgzwaarte voor het zorgteam. Bij zwaar dementerende mensen of mensen die intensief verpleegkundige hulp nodig hebben zou je overwegen om deze ouderen te laten wonen in een verpleeghuis.

Conclusie

Verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn nu eenmaal prijzig. En de zorg zal altijd personeel tekort hebben, waardoor het werkende personeel onder een grote druk komt te staan. Dit leidt weer tot ziekteverzuim. Een vicieuze cirkel. Maar we vergeten waar het eigenlijk om gaat: werken met mensen. Zorgen vóór mensen. Begin bij jezelf en maak een beetje meer tijd vrij voor de medemens. Een praatje met de ander, even écht contact maken, een glimlach of een schouderklopje kan al zoveel betekenen. Wanneer we gehaast zijn en de klok horen tikken, horen we ons innerlijke stemmetje niet meer die ons vertelt wat de reden is dat we in de zorg zijn gaan werken!


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Henk Kamp en dikke mensen

Werkgevers mogen hun werknemers aanspreken op uiterlijk en gedrag.

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

Mirena spiraal

twijfel je nog over het laten plaatsen van de Mirena spiraal ? misschien helpt dit artikel je met beslissen

Borstvoeding: ervaringen met gekolfde voeding, relactatie en lang voeden.

Mijn ervaring over problemen met aanleggen, het geven van volledig gekolfde borstvoeding en het lang voeden van een baby en dreumes

Daten is weten!!

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?

‘Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?’ Is de eerste vraag die ik altijd naar mijn hoofd geslingerd krijg, als ik vertel dat ik polyamoreus leef.

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

De 'juiste mensen kennen'

Denken dat je de juiste mensen moet kennen om ergens een succes mee te worden is ouderwetse gedachte en onzin in 2013.

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

Dingen waar je later spijt van krijgt - Diefstal

Diefstal is iets waar je later spijt van krijgt en wat je zal achtervolgen. Let goed op wat je doet.

Ervaringen en tips bij studie of opleiding in het buitenland

Ervaringen en tips bij een studie of opleiding in het buitenland

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar

Argumenten voor en tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar

Bezoek aan Teatro La fenice in VENETIE

Het bezoeken van de Opera Il Trovatore van Verdi in Teatro La Fenice in Venetie voerde me een spectaculaire wereld binnen van muziek en spektakel in de beste Italiaanse volkstraditie.

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

Nog altijd dierproeven

Nog altijd worden er tests uitgevoerd op dieren ten behoeve van de mens

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?