Ouders en schoolregels


Publicatie datum:

Hoe zouden ouders met schoolregels om moeten gaan.

Gesponsorde koppelingen

Uw kind gaat naar de middelbare school. Het gaat verder weg en zal voor een groot deel van de dag ook op school zijn. Op school ontstaat voor uw kind een andere, eigen wereld. Bevolkt door mensen die u niet kent: medeleerlingen en docenten. En in die wereld gebeurt van alles waar u geen weet van hebt. Een wereld waarin onder andere wetten regeren die schoolregels heten.

Schoolregels. Scholen proberen de gebeurtenissen in de wereld die school heet te regelen. Een school probeert er voor te zorgen dat het geen gekkenboel wordt, dat iedereen gewoon naar school kan gaan zonder daarbij bang te hoeven zijn voor andere leerlingen. Dat wil niet zeggen dat er geen dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Dat gebeurt net zo goed als in de “grote mensenwereld’.

Schoolregels zijn er natuurlijk in soorten en maten. Regels die stellen hoe laat je op school moet zijn en dat je geacht wordt rommel in de prullenbakken te gooien. Regels die bepalen wat je wel of niet met je mobiel mag doen, waar je je fiets moet zetten, misschien zelfs regels die het verkeer in de school regelen. Tot regels die iets zeggen over de omgang met elkaar: van niet duwen en trekken tot niet vechten en elkaar niet beschadigen (niet met je handen en niet met je woorden).

Regels zijn nodig. Dat zal ieder weldenkend mens beamen. Ook iedere ouder. Regels zijn ook nodig om het opgroeiende kind grenzen te leren. Om het te leren dat er in de wereld ook dingen zijn die niet kunnen en die je niet doet. En dat, als je je niet aan die regels houdt , je straf krijgt. Om een goed mens te worden is het nodig dat een kind leert om te gaan met regels, zowel thuis als op school (en daar weer buiten: op z’n zaterdagwerk, bij het kranten bezorgen, en ga maar door).

Soms zijn ouders het niet met schoolregels eens. Doorgaans is dat zo wanneer hun kind straf krijgt omdat het zich niet aan een bepaalde regel heeft gehouden. Het is bijvoorbeeld meerdere keren te laat gekomen of zat te praten tijdens de repetitie of de mobiel ging af tijdens de les. Het kind gaat over een grens en zal op dat moment de gevolgen moeten dragen. Daar leert het – als het goed is – van: het groeit in hoe je met andere mensen en situaties omgaat. Het leert verantwoordelijk te zijn voor het eigen gedrag.

Als ouders dan in protest gaan, ontnemen ze – zou je kunnen stellen – hun kind die mogelijkheid om te groeien, die mogelijkheid om zelf verantwoordelijk te zijn voor wat het doet. Het is niet meer de derde partij in het spel, het wordt ondergeschikt gemaakt aan de partij van de ouders.

Als ouder zou je je eens moeten voorstellen hoe je zou reageren als school zich zou bemoeien met de regels thuis. Jóúw regels die jij nodig vindt om het kind thuis tot z’n recht te laten komen! Probeer zo ook om te gaan met de schoolregels: de thuisregels van de onderwijssituatie van je kind.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Wanneer word je als mens geboren?

In dit artikel wordt de vraag gesteld op welke moment iemand geboren wordt. Op het moment van de conceptie, op het moment van de fysieke bevalling of is er nog een ander moment.....

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Engeland en haar mode op straat in 2010!

Wat ik om me heen aan mode zie in engeland in het najaar van 2010!

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Hoe vrij ben je in Nederland?

Waarom iedere Nederlander minimaal verplicht in een goedkope huurwoning moet wonen.

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Lekkere trek

Ik heb lekkere trek.

Webcam-model worden in zware tijden?

Webcam-model worden is niet zo eenvoudig als je denkt.

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

Vrijwilligerswerk in Afrika

Het begin van mijn vrijwilligerswerk als verpleegkundige in Ghana

Oei, een gezicht op Mars, wat nu?

Overwegingen omtrent het bestaansrecht van het Gezicht op Mars.

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Zeg DAG tegen pesten

Waarom wordt er gepest? Omdat sommige anders zijn? Zich anders kleden? Er anders uitzien?

Gastric bypass

definitieve oplossing obesitas

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...