Overwin je depressie!


Publicatie datum:

Iedereen kent ze: de absolute rotdagen. Lees hier wat je kunt doen!

Gesponsorde koppelingen

Soms heb je van die dagen... je wordt wakker, en hebt er meteen al spijt van! Zodra je dan toch je bed uit stapt, gaat alles, maar dan ook alles mis. Of misschien vecht je al langer tegen je gevoelens? Ook voor langdurige depressieve periodes is er een uitweg! Wat te doen als je het niet meer ziet zitten?

Laat me beginnen met wat je vooral NIET moet doen: weglopen voor je gevoelens. Het is verbazingwekkend hoe goed mensen daarin zijn! Want zeg nou zelf, ben jij altijd 100% eerlijk wanneer je wordt gevraagd hoe het met je gaat, of zeg je soms "goed" om er vanaf te zijn? Heb jij jezelf geprobeerd op te vrolijken door te doen of er niets aan de hand is? Je geërgerd aan je gevoel omdat je "er helemaal geen reden voor hebt"? Laat dat alsjeblieft los! Emoties zijn niet rationeel, ze zijn er gewoon, en het eerste wat je moet doen is ze accepteren. Pas dan kun je ermee aan de slag!

Het accepteren van je gevoelens kan moeilijk zijn, omdat je erg met jezelf geconfronteerd wordt, maar het is een noodzakelijke stap. Artsen gaan toch ook niet in het wilde weg medicijnen voorschrijven zonder eerst te bedenken wat de ziekte zou kunnen zijn? Haal eens rustig adem, en ga even zitten. Probeer erachter te komen of er een concrete oorzaak is voor je gevoel, en accepteer dat die oorzaak misschien iets relatief kleins is! Als je weet waar je gevoelens vandaan komen, ben je klaar om verder te gaan. Spreek voor jezelf uit, desnoods hardop, wat de grondslag is van je gevoelens en wat je precies voelt. Benoem wat je precies van streek maakt: voel je je hulpeloos, eenzaam, aan de kant gezet?

Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet, zul je zien dat het een enorme opluchting met zich meebrengt! Het is vaak zo dat je wegzakt in je eigen negatieve emoties, en vervolgens het overzicht kwijtraakt, waardoor de situatie onoverkomelijk lijkt. Het kan helpen om voor jezelf een lijstje te maken met dingen die je moet doen, mensen met wie je iets uit wilt praten etc. Wees niet bang, doe het gewoon! Je zult zien dat je je beter voelt!

Houd je gevoelens en je zorgen niet voor jezelf! Bel je ouders, je beste vriend of vriendin of een vertrouwenspersoon. Als je bang bent om over je gevoelens te praten, kan het erg fijn zijn om te praten met een psycholoog of een priester/dominee/imam. Zij hebben een zwijgplicht. Men zegt niet voor niets dat gedeelde smart halve smart is! Wellicht kan de ander je ergens mee helpen, of kunnen jullie samen iets ondernemen?

Dat brengt ons bij het volgende punt: wees lief voor jezelf! Echt, je verdient het, juist vandaag! Ga naar je vrienden toe, huur een mooie film, ga uitwaaien in de natuur of kook je lievelingsgerecht. Een lang, warm bad doet ook wonderen. Probeer te genieten van de kleine dingen, en jezelf af te leiden. Het zal je verbazen hoe fijn een kop warme chocomel kan zijn! Je hebt je lijstje met actiepunten, het gaat heus goedkomen! In de tussentijd mag je best genieten!

Een laatste tip nog ter afsluiting: maak voor jezelf een lijstje met positieve gedachten om bij je te houden op slechte momenten. Laat je beste vrienden iets aardigs over je opschrijven wat je kunt teruglezen als je het niet meer ziet zitten. Maak een lijstje met kleine dingen die je wilt doen op nare momenten.

Durf te leven!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Negatief vs. Positief

Het verschil tussen negatieve en positieve mensen

Soms is het leven hard

Het verhaal over een 13 jarige jongen, die te verwerken krijgt dat zijn oma zwaar dement word en zijn moeder niets kan doen.

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

Amsterdam tijdens de wederopbouw. De Tollensstraat en omgeving

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van de Tollensstraat en omgeving

Nieuwkomers

Moet ik eigenlijk wel blij zijn met zoveel nieuwkomers in Nedeland?

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

Weg met de democratie. Maar wat dan....?

is onze democatie nog wel een goed systeem en wat zou er anders moeten?

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Inwoner met schulden. het verhaal over mijn inwonende schuldenaar.

verhaal over een man met problemen thuis.

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

Facetten van Menszijn

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

De tussen-n in de spelling, een gedrocht

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

Appartement of kamer huren als student deel 2

tips & trics

Christelijk onderwijs

Een betoog over christelijke normen en waarden.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Als je kind ADHD heeft...

Wat te doen met een kind met ADHD of toch ADD?

ADHD maatschappijtje

De hectiek, die wij meer en meer ervaren, begint toch wel ernstige vormen aan te nemen.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?