Overwin je depressie!


Publicatie datum:

Iedereen kent ze: de absolute rotdagen. Lees hier wat je kunt doen!

Gesponsorde koppelingen

Soms heb je van die dagen... je wordt wakker, en hebt er meteen al spijt van! Zodra je dan toch je bed uit stapt, gaat alles, maar dan ook alles mis. Of misschien vecht je al langer tegen je gevoelens? Ook voor langdurige depressieve periodes is er een uitweg! Wat te doen als je het niet meer ziet zitten?

Gesponsorde koppelingen

Laat me beginnen met wat je vooral NIET moet doen: weglopen voor je gevoelens. Het is verbazingwekkend hoe goed mensen daarin zijn! Want zeg nou zelf, ben jij altijd 100% eerlijk wanneer je wordt gevraagd hoe het met je gaat, of zeg je soms "goed" om er vanaf te zijn? Heb jij jezelf geprobeerd op te vrolijken door te doen of er niets aan de hand is? Je geërgerd aan je gevoel omdat je "er helemaal geen reden voor hebt"? Laat dat alsjeblieft los! Emoties zijn niet rationeel, ze zijn er gewoon, en het eerste wat je moet doen is ze accepteren. Pas dan kun je ermee aan de slag!

Het accepteren van je gevoelens kan moeilijk zijn, omdat je erg met jezelf geconfronteerd wordt, maar het is een noodzakelijke stap. Artsen gaan toch ook niet in het wilde weg medicijnen voorschrijven zonder eerst te bedenken wat de ziekte zou kunnen zijn? Haal eens rustig adem, en ga even zitten. Probeer erachter te komen of er een concrete oorzaak is voor je gevoel, en accepteer dat die oorzaak misschien iets relatief kleins is! Als je weet waar je gevoelens vandaan komen, ben je klaar om verder te gaan. Spreek voor jezelf uit, desnoods hardop, wat de grondslag is van je gevoelens en wat je precies voelt. Benoem wat je precies van streek maakt: voel je je hulpeloos, eenzaam, aan de kant gezet?

Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet, zul je zien dat het een enorme opluchting met zich meebrengt! Het is vaak zo dat je wegzakt in je eigen negatieve emoties, en vervolgens het overzicht kwijtraakt, waardoor de situatie onoverkomelijk lijkt. Het kan helpen om voor jezelf een lijstje te maken met dingen die je moet doen, mensen met wie je iets uit wilt praten etc. Wees niet bang, doe het gewoon! Je zult zien dat je je beter voelt!

Houd je gevoelens en je zorgen niet voor jezelf! Bel je ouders, je beste vriend of vriendin of een vertrouwenspersoon. Als je bang bent om over je gevoelens te praten, kan het erg fijn zijn om te praten met een psycholoog of een priester/dominee/imam. Zij hebben een zwijgplicht. Men zegt niet voor niets dat gedeelde smart halve smart is! Wellicht kan de ander je ergens mee helpen, of kunnen jullie samen iets ondernemen?

Dat brengt ons bij het volgende punt: wees lief voor jezelf! Echt, je verdient het, juist vandaag! Ga naar je vrienden toe, huur een mooie film, ga uitwaaien in de natuur of kook je lievelingsgerecht. Een lang, warm bad doet ook wonderen. Probeer te genieten van de kleine dingen, en jezelf af te leiden. Het zal je verbazen hoe fijn een kop warme chocomel kan zijn! Je hebt je lijstje met actiepunten, het gaat heus goedkomen! In de tussentijd mag je best genieten!

Een laatste tip nog ter afsluiting: maak voor jezelf een lijstje met positieve gedachten om bij je te houden op slechte momenten. Laat je beste vrienden iets aardigs over je opschrijven wat je kunt teruglezen als je het niet meer ziet zitten. Maak een lijstje met kleine dingen die je wilt doen op nare momenten.

Durf te leven!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Hebben holebi's ook recht op kinderen?

Laten we gewoon eens realistisch zijn, laten we de lijn eens gewoon doortrekken.

Soms is het leven hard

Het verhaal over een 13 jarige jongen, die te verwerken krijgt dat zijn oma zwaar dement word en zijn moeder niets kan doen.

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.