Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind


Publicatie datum:

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Gesponsorde koppelingen

Ieder mens, heeft een mening. Meningen over van alles en nog wat in de maatschappij. Sommige mensen houden deze mening voor hun, anderen juist niet. 

De afgelopen jaren heb ik meerdere keuzes gemaakt. Over twee daarvan hadden mensen een duidelijk, vaak negatieve, mening: full-time moeder zijn en geen peuterschool voor mijn zoontje.

"Mijn mening is", "Ik denk dat...", "Ik zou het zo doen.." enz enz. Allemaal dingen die u vast ook wel eens gezegd hebt. Ongevraagd of gevraagd, wie weet.

Net zoals ieder mens, moet ook ik keuzes maken in mijn leven. Ga ik die kant op? Of zal ik toch die richting nemen? Keuzes maken, is iets wat ik lastig vind, waar ik lang over na moet denken. Met of zonder mijn partner. 

In de afgelopen jaren heb ik verschillende keuzes moeten maken. Misschien is "moeten" een verkeerd woord. Ik heb keuzes gemaakt. Samen met mijn partner. Keuzes die ons leven aangingen en nog steeds aangaan. Ons leven met onze kinderen. 

Twee keuzes waren: Ik ga stoppen met werken en word full-time moeder. Heerlijk bij de kinderen. Redenen: Goed voor de kinderen, mijn functie beviel met niet en geen gevlieg meer van oppas, naar werk, van werk naar oppas. Gewoon thuis. En financieel kon het. Goed, we zouden het wat krapper krijgen. Nog net niet: aan het einde van mijn geld, houd ik nog een stukje maand over (Loesje). Maar wel krapper, zuiniger aan moeten doen. 

Keuze twee: onze zoon van nu 3 gaat niet naar de peuterzaal. Reden: ik ben thuis en het financiële plaatje: het kan dan wel deels vergoed worden, maar door mijn keuze hierboven, is het financieel toch wat moeilijker geworden. 

Twee keuzes, waar ik veel meningen over gehoord heb. En heel veel ongevraagd. Waarom hebben mensen toch altijd een mening? En dan ook nog vaak negatief?  

Meningen die ik gehoord heb over mijn keuze om full-time moeder te gaan worden: zou je echt wel stoppen met werken? Ga je je dan niet vervelen? Raak je dan niet in een isolement? Altijd je kinderen om je heen, wil je dat wel?  

En dan mijn zoon die niet naar de peuterschool gaat.   Het is net alsof wij, de ouders van mijn zoon,  zeldzame gevallen zijn. Uiterst zeldzaam.  De mening die ik het vaakst gehoord heb is: het is goed voor je zoon om naar de peuterschool te gaan: goed voor zijn ontwikkeling, voor zijn omgang met andere kinderen, voor zijn zelfstandigheid? En één die ik ook vaak gehoord heb is: het is ook lekker voor jou, om hem even kwijt te zijn. 

Kunnen ouders/verzorgers niet er voor zorgen dat hun kinderen zelfstandig worden? Kunnen zij er niet voor zorgen dat ze contacten leggen met andere kinderen (wel of niet leeftijdsgenootjes)?  Laatst kreeg ik een compliment: dat mijn zoon zo zelfstandig was.  Dus hiervoor het je geen peuterschool nodig. En ik neem mijn zoon regelmatig mee naar neefjes en nichtjes, naar vriendjes en vriendinnetjes. Ik als moeder heb daarvoor echt geen peuterschool nodig. 

Door die meningen krijg ik soms het gevoel dat ik mijn zoon een groot te kort doe. Maar hoezo? Ik ben er voor hem, dag en nacht. Ik breng hem niet elke dag naar de oppas, crèche of peuterzaal of alle drie. Moederliefde, is het belangrijkste van alles. 

Meningen die vaak ongevraagd naar mij toe gevuurd worden. En wat doe ik? Mezelf verdedigen. Achteraf denk ik dan: "waarom doe ik dat? het is toch mijn leven, mijn keuze?". Maar altijd trap ik er weer en en daar ga ik weer:  "ja maar..., ik heb die keuze gemaakt omdat...."

Meningen: ik zal er tegen aan blijven lopen. Of mensen ze uitspreken richting mij of dat ik zelf een mening heb.  In meningen geven ben ik voorzichtig. Denken doe ik, maar uitspreken vaak niet. Ja...of ze moeten er om vragen (en dan nog ben ik voorzichtig).

Mensen en meningen: ze horen bij elkaar. Of we het nou leuk vinden of niet. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Depressie, voor de rest van je leven?

Depressie, wat is het, hoe kom je eraan maar hoe kom je eraf?

Wat is zinvol en nuttig?

Wat zinvol en nuttig is kan van individu tot individu verschillen

Recht in Nederland

We worden allemaal geacht de wet te kennen.

Het OV en zijn reizigers

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

De basis voor online dating succes

Veel mannen schrijven zich in op een datingsite om na verloop van tijd te merken dat het niet werkt.

Doorwerken na je 65e wanneer wel en wanneer niet

Wanneer zou je nu eigenlijk langer moeten doorwerken?

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

Het kapitalisme en de fractal

Een verhaal over onze hedendaagse economie en zijn vorm in de tijdruimte.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

De Emotie van een Bevalling

Hoe voelt en om een kind te krijgen?

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Mijn ervaring met de fitness

Mijn persoonlijke visie over de zin en onzin, de voor- en nadelen van fitness.

Mijn tante heeft dementie!

Mijn eerste ervaringen met de ziekte dementie!

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Hoe vrij ben je in Nederland?

Waarom iedere Nederlander minimaal verplicht in een goedkope huurwoning moet wonen.

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren