Politici wel, burgers niet!


Publicatie datum:

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Gesponsorde koppelingen

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal? Ik ben van mening dat politici niet in het bestuur van een land mogen werken als zij over een dubbele nationaliteit beschikken, maar ik vind dat een burger met een dubbele nationaliteit zelf moet kunnen beslissen of hij zijn dubbele paspoort gaat inleveren.

Naar aanleiding van de rel rond PVV-lid Petra Kouwenberg, die in het bezit is van zowel een Nederlands als een Turks paspoort, staat de kwestie van het dubbele paspoort weer volop in de belangstelling. Geert Wilders is fel tegen het dubbele paspoort zowel bij politici als bij burgers. Hij diende al eerder een motie van wantrouwen in tegen de PvdA-leden Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb vanwege hun dubbele paspoort. Volgens hem zou een dubbel paspoort leiden tot een loyaliteitsconflict. Geert Wilders ziet over het hoofd dat vele mensen vaak geen keus hebben in het beschikken over een dubbele nationaliteit. In Marokko, Turkije, Argentinië en zelfs in het Europese Griekenland is het niet toegestaan je nationaliteit op te geven.

Een dubbele nationaliteit verschilt natuurlijk van een dubbele loyaliteit, maar als je loyaal op zoekt in de Van Dale vindt je wel een argument voor mijn standpunt wat betreft de dubbele nationaliteit van politici. De Van Dale geeft als betekenis voor loyaal: ‘trouw aan een regering, partij e.d.’. De dubbele nationaliteit van politici past niet bij deze betekenis en deze politici zouden dan ook hun dubbele paspoort moeten opgeven. Al is dit opgeven van een nationaliteit voor veel mensen vooral een emotionele kwestie. Je kunt je nationaliteit pas opgeven als je de sociale en emotionele band met het land ook hebt opgegeven. Als de emotionele en sociale band niet meer bestaat dan hoeft de nationaliteit ook niet meer, maar dit ligt natuurlijk erg ingewikkeld voor mensen.

Nu zullen er mensen zijn die zich in het standpunt van Geert Wilders kunnen vinden. Ik ben het in zoverre met Geert Wilders eens dat ik vind dat politici hun dubbele nationaliteit moeten opgeven, omdat je beslist over bestuurlijke zaken in een land. Je mag verwachten dat je volledig loyaal bent aan het land dat je bestuurt en daar past een dubbele nationaliteit niet bij. Aan de andere kant vind ik dat een dubbele nationaliteit bij een gewone burger geaccepteerd moet worden in onze tolerante Nederlandse samenleving. Wat als we deze kwestie nou eens omdraaien. Een regering in het buitenland vraagt aan de Nederlanders in haar land om hun Nederlandse nationaliteit op te geven. Dit betekent dat je niet meer terug kan keren naar Nederland, omdat je niet in het bezit is van een Nederlands paspoort en dus opnieuw een verblijfsvergunning aan moet vragen. Reken maar dat dit een boel stof doet opwaaien in Nederland.

De kwestie van de dubbele nationaliteit blijkt dus erg ingewikkeld. Veel mensen vallen over het loyaliteitsprobleem, loyaal kun je maar aan een land zijn. Voor anderen is het niet eens mogelijk om hun dubbele paspoort in te leveren. En het opgeven van een nationaliteit wordt wel als een erg heftige stap ervaren, omdat mensen toch een emotionele band met een land hebben. Eigenlijk is het net het verloop van een echtscheiding. Eerst ontstaat de emotionele afscheiding en later de juridische afscheiding. Dus als politicus zal je moeten scheiden van je dubbele nationaliteit.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

hoe raak ik snel vet kwijt?

hoe raak je snel vet kwijt? hier word het uitgelegd

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

De nieuwe 2012 Audi A6 Sedan

De nieuwe verbeterde Audi A6 met minder gewicht en veel meer veiligheid. Ondanks dit nog evenveel rijplezier.

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

ongevraagde scheiding

een scheiding die je niet had gewild. De erkende emoties die je door maakt in zo scheiding

De poetsvrouw is nog steeds ondergewaardeerd

Naar mijn aanvoelen wordt de functie als poetsvrouw nog steeds ondergewaardeerd.

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

worden we bedot op veilingsites

Worden we bedot op veilingsites en hoe kan je ermee omgaan

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Moeten we criminelen ook niet kunnen straffen door het ontzeggen van toegang tot onze gezondheidszorg?

Essay geschreven als opdracht voor het vak Ethiek.

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Pesten en gepest worden.

Ruzies met je medemensen. Wat te doen?

Een goede bloeddrukmeter kiezen

In dit artikel helpen we je met het zoeken naar een goede bloeddrukmeter

Chinese studenten en andere vreemdelingen in Nederland

een zeer persoonlijke momentopname in Zuid Holland

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?

De kwetsbaarheid van ieder mens opent de mogelijkheid voor liefde en geluk

Een artikel over het wonderlijke gegeven dat de meest kwetsbare plek van ieder mens de toegang is tot dat wat we het meest verlangen; liefde en geluk.

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.

Er moet gewerkt worden!

Er moet gewerkt worden. Was mij opvalt is dat veel advertenties niet kloppen, onduidelijke zijn of je gewoonweg belazeren