Politici wel, burgers niet!


Publicatie datum:

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Gesponsorde koppelingen

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal? Ik ben van mening dat politici niet in het bestuur van een land mogen werken als zij over een dubbele nationaliteit beschikken, maar ik vind dat een burger met een dubbele nationaliteit zelf moet kunnen beslissen of hij zijn dubbele paspoort gaat inleveren.

Naar aanleiding van de rel rond PVV-lid Petra Kouwenberg, die in het bezit is van zowel een Nederlands als een Turks paspoort, staat de kwestie van het dubbele paspoort weer volop in de belangstelling. Geert Wilders is fel tegen het dubbele paspoort zowel bij politici als bij burgers. Hij diende al eerder een motie van wantrouwen in tegen de PvdA-leden Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb vanwege hun dubbele paspoort. Volgens hem zou een dubbel paspoort leiden tot een loyaliteitsconflict. Geert Wilders ziet over het hoofd dat vele mensen vaak geen keus hebben in het beschikken over een dubbele nationaliteit. In Marokko, Turkije, Argentinië en zelfs in het Europese Griekenland is het niet toegestaan je nationaliteit op te geven.

Een dubbele nationaliteit verschilt natuurlijk van een dubbele loyaliteit, maar als je loyaal op zoekt in de Van Dale vindt je wel een argument voor mijn standpunt wat betreft de dubbele nationaliteit van politici. De Van Dale geeft als betekenis voor loyaal: ‘trouw aan een regering, partij e.d.’. De dubbele nationaliteit van politici past niet bij deze betekenis en deze politici zouden dan ook hun dubbele paspoort moeten opgeven. Al is dit opgeven van een nationaliteit voor veel mensen vooral een emotionele kwestie. Je kunt je nationaliteit pas opgeven als je de sociale en emotionele band met het land ook hebt opgegeven. Als de emotionele en sociale band niet meer bestaat dan hoeft de nationaliteit ook niet meer, maar dit ligt natuurlijk erg ingewikkeld voor mensen.

Nu zullen er mensen zijn die zich in het standpunt van Geert Wilders kunnen vinden. Ik ben het in zoverre met Geert Wilders eens dat ik vind dat politici hun dubbele nationaliteit moeten opgeven, omdat je beslist over bestuurlijke zaken in een land. Je mag verwachten dat je volledig loyaal bent aan het land dat je bestuurt en daar past een dubbele nationaliteit niet bij. Aan de andere kant vind ik dat een dubbele nationaliteit bij een gewone burger geaccepteerd moet worden in onze tolerante Nederlandse samenleving. Wat als we deze kwestie nou eens omdraaien. Een regering in het buitenland vraagt aan de Nederlanders in haar land om hun Nederlandse nationaliteit op te geven. Dit betekent dat je niet meer terug kan keren naar Nederland, omdat je niet in het bezit is van een Nederlands paspoort en dus opnieuw een verblijfsvergunning aan moet vragen. Reken maar dat dit een boel stof doet opwaaien in Nederland.

De kwestie van de dubbele nationaliteit blijkt dus erg ingewikkeld. Veel mensen vallen over het loyaliteitsprobleem, loyaal kun je maar aan een land zijn. Voor anderen is het niet eens mogelijk om hun dubbele paspoort in te leveren. En het opgeven van een nationaliteit wordt wel als een erg heftige stap ervaren, omdat mensen toch een emotionele band met een land hebben. Eigenlijk is het net het verloop van een echtscheiding. Eerst ontstaat de emotionele afscheiding en later de juridische afscheiding. Dus als politicus zal je moeten scheiden van je dubbele nationaliteit.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Stemadvies van Johan Derksen

Het Kunduz akkoord zou een bom gelegd hebben onder de eredivisie volgens Johan Derksen

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Wat is zinvol en nuttig?

Wat zinvol en nuttig is kan van individu tot individu verschillen

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

worden we bedot op veilingsites

Worden we bedot op veilingsites en hoe kan je ermee omgaan

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

Discobollen

Mijn kinderen zijn zot van ijs. Helaas zijn ze creatief....

Eindexamen gehaald? WAT NU!??

Is studeren in het buitenland een en al pracht en praal, of kent het ook zijn donkere zijden?

internet marketing mentor Casper Camps

wie is Casper Camps en wat doet hij?

Doorwerken na je 65e wanneer wel en wanneer niet

Wanneer zou je nu eigenlijk langer moeten doorwerken?

Barclays Bank

Weer de zoveelste fraude zaak in de bankenwereld.

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Banken zijn oplichters?

De banken willen ons doen geloven dat ze er voor ons zijn

Ouders en schoolregels

Hoe zouden ouders met schoolregels om moeten gaan.

ADHD maatschappijtje

De hectiek, die wij meer en meer ervaren, begint toch wel ernstige vormen aan te nemen.

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Van de kastje naar de muur.

Als je verhuised binnen K dan vervalt je inschrijving en verlies je je punten. Dat zijn de spelregels. In A hebben ze ook geen urgentie meer Mevrouw.

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?