Sluimercampagnes tijdens herdenking


Publicatie datum:

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008

Gesponsorde koppelingen

Vandaag is het zeven jaar geleden dat er bijna 3.000 mensen om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. De twee Amerikaanse Presidentskandidaten McCain en Obama hebben besloten om vandaag, tijdens de herdenking, geen campagne te voeren als zij elkaar bij deze plechtigheid ontmoeten. De vraag is, of dit lukt. 

Vandaag is het zeven jaar geleden dat er bijna 3.000 mensen om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. De twee Amerikaanse Presidentskandidaten McCain en Obama hebben besloten om vandaag, tijdens de herdenking, geen campagne te voeren als zij elkaar bij deze plechtigheid ontmoeten. De vraag is, of dit lukt.

Gistermiddag nog kreeg Barack Obama een golf van kritiek over zich heen door zijn uitspraak: “Je kunt wel lippenstift op een varken smeren maar het blijft een varken”. De Republikeinen hadden het idee dat Obama met deze uitspraak op Sarah Palin doelde. Obama waste zijn handen in onschuld en verklaarde tijdens een toespraak dat dit een typisch Republikeinse actie was: “Ze halen een onschuldige uitspraak uit zijn context en maken er een promotiespotje van omdat ze weten dat de media er van smullen”. Wie er gelijk heeft is nog in het ongewisse.

Het is typisch voor de Amerikaanse campagnes. De modder wordt van de ene kant naar de andere kant gegooid en weer terug. Vorige week kwam Sarah Palin nog onder vuur te liggen toen haar volledige verleden op straat werd gegooid en bleek dat haar dochter, tegen de conservatieve ideologie in, op minderjarige leeftijd en ongetrouwd zwanger is. De democraten moeten er van gesmuld hebben.

Het spelletje wordt laag gespeeld tijdens de campagnes. Alles wordt uit de kast gehaald om de eigen partij zo goed mogelijk uit de verf te laten komen en om de opponerende partij zwart te maken. Je kan je afvragen wat er zou gebeuren als de partijen dit niet deden. Hoe zou dan het kiesgedrag zijn? Op wat voor manier zouden kiezers dan beïnvloed worden?

Vroeger, bij een bekend debat tussen Nixon en John F. Kennedy, is gebleken wat voor effect de verschillende media kunnen hebben op kiezers. Het debat werd zowel via radio als via TV uitgezonden. Dit betekende dus dat een deel zich puur kon richten op de inhoud van het debat en een ander deel ook gevoed werd met visuele informatie. Na het debat werd een grootschalig onderzoek gedaan waaruit bleek dat mensen die het debat via radio hadden gevolgd meer naar de kant van Nixon neigden, omdat hij inhoudelijk beter uit de verf kwam. De mensen die het debat via de televisie hadden gevolgd neigden meer naar de knappe, jonge en charmante John F. Kennedy, terwijl hij inhoudelijk minder sterk was dan Nixon. Visuele informatie kan dus heel beïnvloedend werken.

Dat Obama en McCain vandaag geen campagne zullen gaan voeren betekent in dit geval niet dat hoe zij vandaag overkomen, geen invloed heeft op de kiezer. Als Obama  bijvoorbeeld betrokken overkomt en McCain wat minder, dan kan dit misschien wel grote gevolgen hebben voor zwevende kiezers, zeker bij zo’n gevoelige situatie als de herdenking van 9/11. Daarnaast kan blijken uit hun speech of hun gedrag hoe zij over de “war on terrorism” denken, wat weer bepalend is voor op welke standpunten kiezers stemmen.  De strijd tussen de twee presidentskandidaten zal zich dus ook vandaag voortzetten.


Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Keuzes maken

Ik ga niet graag naar school, en dat heeft consequenties.

Waar koop je de babyspullen?

Luiers, billen-doekjes, flesvoeding, welke moet je kiezen?

Vrijwilligerswerk in Afrika

Het begin van mijn vrijwilligerswerk als verpleegkundige in Ghana

Bezoek aan Teatro La fenice in VENETIE

Het bezoeken van de Opera Il Trovatore van Verdi in Teatro La Fenice in Venetie voerde me een spectaculaire wereld binnen van muziek en spektakel in de beste Italiaanse volkstraditie.

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Mijn ervaring met de fitness

Mijn persoonlijke visie over de zin en onzin, de voor- en nadelen van fitness.

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Het werkelijke doel van de uitvinding van de Verichip

Dit artikel gaat in op de voorspelling van de komst van de Verichip. Wat is het werkelijke doel hiervan?

CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor voortgezet onderwijs: peagogische kanttekeningen

Dit artikel bespreekt vanuit een pedagogisch oogpunt de voor- en nadelen van de CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor het voortgezet onderwijs.

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?

‘Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?’ Is de eerste vraag die ik altijd naar mijn hoofd geslingerd krijg, als ik vertel dat ik polyamoreus leef.

War Horse

Een aanrader of afrader?

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Valentijnsdag

Valentijnsdag, commercieel gebeuren maar het hoort er toch een beetje bij.

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Leven zonder vader

opgroeien zonder je vader

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

De kwetsbaarheid van ieder mens opent de mogelijkheid voor liefde en geluk

Een artikel over het wonderlijke gegeven dat de meest kwetsbare plek van ieder mens de toegang is tot dat wat we het meest verlangen; liefde en geluk.

Sprookjes voor volwassenen

Games van nu of sprookjes van vroeger?

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

De terugkeer van de speciaalzaak

Na jaren van grote ketens is de speciaalzaak bezig aan een opmars.