Sluimercampagnes tijdens herdenking


Publicatie datum:

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008

Gesponsorde koppelingen

Vandaag is het zeven jaar geleden dat er bijna 3.000 mensen om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. De twee Amerikaanse Presidentskandidaten McCain en Obama hebben besloten om vandaag, tijdens de herdenking, geen campagne te voeren als zij elkaar bij deze plechtigheid ontmoeten. De vraag is, of dit lukt. 

Vandaag is het zeven jaar geleden dat er bijna 3.000 mensen om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. De twee Amerikaanse Presidentskandidaten McCain en Obama hebben besloten om vandaag, tijdens de herdenking, geen campagne te voeren als zij elkaar bij deze plechtigheid ontmoeten. De vraag is, of dit lukt.

Gistermiddag nog kreeg Barack Obama een golf van kritiek over zich heen door zijn uitspraak: “Je kunt wel lippenstift op een varken smeren maar het blijft een varken”. De Republikeinen hadden het idee dat Obama met deze uitspraak op Sarah Palin doelde. Obama waste zijn handen in onschuld en verklaarde tijdens een toespraak dat dit een typisch Republikeinse actie was: “Ze halen een onschuldige uitspraak uit zijn context en maken er een promotiespotje van omdat ze weten dat de media er van smullen”. Wie er gelijk heeft is nog in het ongewisse.

Het is typisch voor de Amerikaanse campagnes. De modder wordt van de ene kant naar de andere kant gegooid en weer terug. Vorige week kwam Sarah Palin nog onder vuur te liggen toen haar volledige verleden op straat werd gegooid en bleek dat haar dochter, tegen de conservatieve ideologie in, op minderjarige leeftijd en ongetrouwd zwanger is. De democraten moeten er van gesmuld hebben.

Het spelletje wordt laag gespeeld tijdens de campagnes. Alles wordt uit de kast gehaald om de eigen partij zo goed mogelijk uit de verf te laten komen en om de opponerende partij zwart te maken. Je kan je afvragen wat er zou gebeuren als de partijen dit niet deden. Hoe zou dan het kiesgedrag zijn? Op wat voor manier zouden kiezers dan beïnvloed worden?

Vroeger, bij een bekend debat tussen Nixon en John F. Kennedy, is gebleken wat voor effect de verschillende media kunnen hebben op kiezers. Het debat werd zowel via radio als via TV uitgezonden. Dit betekende dus dat een deel zich puur kon richten op de inhoud van het debat en een ander deel ook gevoed werd met visuele informatie. Na het debat werd een grootschalig onderzoek gedaan waaruit bleek dat mensen die het debat via radio hadden gevolgd meer naar de kant van Nixon neigden, omdat hij inhoudelijk beter uit de verf kwam. De mensen die het debat via de televisie hadden gevolgd neigden meer naar de knappe, jonge en charmante John F. Kennedy, terwijl hij inhoudelijk minder sterk was dan Nixon. Visuele informatie kan dus heel beïnvloedend werken.

Dat Obama en McCain vandaag geen campagne zullen gaan voeren betekent in dit geval niet dat hoe zij vandaag overkomen, geen invloed heeft op de kiezer. Als Obama  bijvoorbeeld betrokken overkomt en McCain wat minder, dan kan dit misschien wel grote gevolgen hebben voor zwevende kiezers, zeker bij zo’n gevoelige situatie als de herdenking van 9/11. Daarnaast kan blijken uit hun speech of hun gedrag hoe zij over de “war on terrorism” denken, wat weer bepalend is voor op welke standpunten kiezers stemmen.  De strijd tussen de twee presidentskandidaten zal zich dus ook vandaag voortzetten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Genitale verminking: het egoïsme van de Afrikaanse man

Vrouwenbesnijdenis wordt nog te vaak uitgevoerd. Waarom het nog steeds een belangrijk discussiepunt is.

CDA heeft grote problemen met de nieuwe politiek

Het CDA heeft veel moeite met de nieuwe politiek in Den Haag. Beeldvorming wordt steeds belangrijker. Is het einde van het CDA in zicht?

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Niemand is uniek

Ben ik wel zo uniek als ik zelf denk?

Case Wilders

Een korte beschouwing van de rechtszaak tegen Wilders.

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Dagboek van een gescheiden man...stap 1.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Valentijnsdag

Valentijnsdag, commercieel gebeuren maar het hoort er toch een beetje bij.

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.

Hans Spekman

Spekman heeft kritiek op Roemer. De S.P. draait de kiezer een rad voor de ogen.

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

Barclays Bank

Weer de zoveelste fraude zaak in de bankenwereld.

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?

Jeugdhulpverlening in Nederland

Mijn ervaring als ouder met jeugdhulpverlening. De gevolgen van de jeugdhulpverlening in Nederland.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Student in de bijstand

Mijn visie op mijn situatie en de politiek

Humanity House

True the eyes of a refeguee