Sluimercampagnes tijdens herdenking


Publicatie datum:

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008

Gesponsorde koppelingen

Vandaag is het zeven jaar geleden dat er bijna 3.000 mensen om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. De twee Amerikaanse Presidentskandidaten McCain en Obama hebben besloten om vandaag, tijdens de herdenking, geen campagne te voeren als zij elkaar bij deze plechtigheid ontmoeten. De vraag is, of dit lukt. 

Vandaag is het zeven jaar geleden dat er bijna 3.000 mensen om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. De twee Amerikaanse Presidentskandidaten McCain en Obama hebben besloten om vandaag, tijdens de herdenking, geen campagne te voeren als zij elkaar bij deze plechtigheid ontmoeten. De vraag is, of dit lukt.

Gistermiddag nog kreeg Barack Obama een golf van kritiek over zich heen door zijn uitspraak: “Je kunt wel lippenstift op een varken smeren maar het blijft een varken”. De Republikeinen hadden het idee dat Obama met deze uitspraak op Sarah Palin doelde. Obama waste zijn handen in onschuld en verklaarde tijdens een toespraak dat dit een typisch Republikeinse actie was: “Ze halen een onschuldige uitspraak uit zijn context en maken er een promotiespotje van omdat ze weten dat de media er van smullen”. Wie er gelijk heeft is nog in het ongewisse.

Het is typisch voor de Amerikaanse campagnes. De modder wordt van de ene kant naar de andere kant gegooid en weer terug. Vorige week kwam Sarah Palin nog onder vuur te liggen toen haar volledige verleden op straat werd gegooid en bleek dat haar dochter, tegen de conservatieve ideologie in, op minderjarige leeftijd en ongetrouwd zwanger is. De democraten moeten er van gesmuld hebben.

Het spelletje wordt laag gespeeld tijdens de campagnes. Alles wordt uit de kast gehaald om de eigen partij zo goed mogelijk uit de verf te laten komen en om de opponerende partij zwart te maken. Je kan je afvragen wat er zou gebeuren als de partijen dit niet deden. Hoe zou dan het kiesgedrag zijn? Op wat voor manier zouden kiezers dan beïnvloed worden?

Vroeger, bij een bekend debat tussen Nixon en John F. Kennedy, is gebleken wat voor effect de verschillende media kunnen hebben op kiezers. Het debat werd zowel via radio als via TV uitgezonden. Dit betekende dus dat een deel zich puur kon richten op de inhoud van het debat en een ander deel ook gevoed werd met visuele informatie. Na het debat werd een grootschalig onderzoek gedaan waaruit bleek dat mensen die het debat via radio hadden gevolgd meer naar de kant van Nixon neigden, omdat hij inhoudelijk beter uit de verf kwam. De mensen die het debat via de televisie hadden gevolgd neigden meer naar de knappe, jonge en charmante John F. Kennedy, terwijl hij inhoudelijk minder sterk was dan Nixon. Visuele informatie kan dus heel beïnvloedend werken.

Dat Obama en McCain vandaag geen campagne zullen gaan voeren betekent in dit geval niet dat hoe zij vandaag overkomen, geen invloed heeft op de kiezer. Als Obama  bijvoorbeeld betrokken overkomt en McCain wat minder, dan kan dit misschien wel grote gevolgen hebben voor zwevende kiezers, zeker bij zo’n gevoelige situatie als de herdenking van 9/11. Daarnaast kan blijken uit hun speech of hun gedrag hoe zij over de “war on terrorism” denken, wat weer bepalend is voor op welke standpunten kiezers stemmen.  De strijd tussen de twee presidentskandidaten zal zich dus ook vandaag voortzetten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Kleine stadsauto's te over, de VW Up! heeft mijn voorkeur

Op zoek naar een kleine stadsauto? Door de grote hoeveelheid is het lastig kiezen.

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het dagelijks leven in huis

Amsterdamse Kinkerbuurt tijdens de jaren 50 en 60. Dagelijks leven in ons huis in de Tollensstraat

Alleenstaande werkende moeder.

Aleenstaande werkende moeder´s... en dan???

Het buitengewoon lager onderwijs in Belgie

Het buitengewoon lager onderwijs in Belgie is best wel anders dan in Nederland. Benieuwd hoe het er bij de zuiderburen aan toe gaat?

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Wij houden van Oranje of toch niet?

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt.

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

De Studenten OV-Chipkaart, Flop of Top?

Kleinschalig onderzoek naar de mening van de studenten van Utrecht over de Studenten OV-Chipkaart.

Het Anne Frankhuis als strafinstelling

De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet als straf zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

ADHD maatschappijtje

De hectiek, die wij meer en meer ervaren, begint toch wel ernstige vormen aan te nemen.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Armoede - De Cirkel van Ellende

artikel over mijn ervaring als kansarme

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

Geld verdienen met bedelen.

Lees hier hoe je op allerlei manieren veel geld kunt verdienen met bedelen.

Zorginstellingen

Een zakkenvuller eerste klas wil verplicht hulp van familie in zorgcentra.

Op koemelkvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Is het mogelijk om een relatief zwaar dieet vol te houden tijdens een toch al zware periode.

Coma

Ervaringen na plotseling optredend langdurig coma

Student in de bijstand

Mijn visie op mijn situatie en de politiek

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Ervaringen en tips bij studie of opleiding in het buitenland

Ervaringen en tips bij een studie of opleiding in het buitenland

Ouders en schoolregels

Hoe zouden ouders met schoolregels om moeten gaan.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.